ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη 1999
Σελ. /48
Τηλεόραση
Μονόστηλο Κυριακής

 

Χυτήριο δύο αιώνων

«Βράδυ βαθύ να μπαίνεις στον Πειραιά...». Η φωνή του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου και ο φάρος που αναβοσβήνει συνοδεύουν το μικρό πλοιάριο, που μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά. Στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της χώρα μας, στο οποίο και αναφέρεται η εκπομπή «Αμήχανη βιομηχανία». Η εκπομπή με τίτλο «Πειραιάς: χυτήριο δύο αιώνων», επικεντρώνεται στην ταχύτατη ανάπτυξη του λιμανιού, στη σημερινή ναυτιλιακή και εμπορική του κίνηση, αλλά και στο παρελθόν του. Προς το τέλος του προηγούμενου και στις αρχές του 20ού αιώνα η πόλη δέχεται νέους κατοίκους, με το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης που ξεκινά από τα νησιά και ολοκληρώνεται με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Στην περιοχή θα εγκατασταθούν πολλά μηχανουργεία και χυτήρια. Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι που γνώρισαν την ανάπτυξη του Πειραιά. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ψυλλάκη. (Κυριακή ΝΕΤ 17.30)

Από τον Εβρο στη Σαμοθράκη

Σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας, στον Εβρο και στη μαγευτική Σαμοθράκη ξεναγεί τους τηλεθεατές η σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας την Ελλάδα». Ενα ενδιαφέρον οδοιπορικό που φιλοδοξεί να καταγράψει σχεδόν όλες της γωνιές της χώρας μας. Αυτή τη βδομάδα ο φακός θα βρεθεί στον Εβρο και στη συνέχεια στη Σαμοθράκη, στις βάθρες της και στο βουνό της το Σάος. Το ταξίδι ξεκινά από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα συνεχιστεί σε άλλα μέρη της ακριτικής περιοχής, όπως στις Φέρες. Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και για το περιβάλλον έχει το Δέλτα του Εβρου. Στο Δέλτα του Εβρου θα ξεναγήσει τους τηλεθεατές ένας ψαράς. Στη συνέχεια η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται τα Λουτρά, την αρχαία Τραϊανούπολη. Η νύχτα θα περάσει στο οικοτουριστικό κέντρο του δάσους της Δαδιάς, μιας προστατευόμενης περιοχής, αφού εκεί φιλοξενούνται 36 είδη αρπακτικών πουλιών, που αν κανείς είναι τυχερός μπορεί να τα δει από το παρατηρητήριο. Το ταξίδι συνεχίζεται στο Σουφλί, σε μια πόλη γνωστή για το μετάξι της και μετά οι συντελεστές της εκπομπής θα επιστρέψουν στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί με το πλοίο της γραμμής θα «σαλπάρουν» για τη Σαμοθράκη, για το ιερό των μεγάλων Θεών. Την εκπομπή παρουσιάζει η Μάγια Τσόκλη. (Τετάρτη ΝΕΤ 18.30)

Ενα διαμάντι

Το διήγημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη «Το διαμάντι» παρουσιάζει αυτή τη βδομάδα η Ολια Λαζαρίδου στην εκπομπή «Ιστορίες της Αθήνας». Πρόκειται για την ιστορία ενός ξεπεσμένου ανθρώπου που ψάχνει να βρει ένα κάποιο διαμάντι. Οταν κάποια στιγμή καταφέρει να το βρει, τότε θα συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα. Τη ματαιότητα να κυνηγάς τα πλούτη, που δε φέρνουν την ευτυχία. Αφού πετάξει το διαμάντι στη θάλασσα στο τέλος ο ήρωας θ' αυτοκτονήσει. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Σοφιανόπουλου. .(Τετάρτη ΕΤ 1 22.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ