ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Κέρδισε το «στοίχημα» το κυβερνών κόμμα

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία
ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΤΟΡΟΝΤΟ.-

«Το ανθρωπάκι σάρωσε» ούρλιαζαν στα πρωτοσέλιδά τους χτες οι εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», αναφερόμενες στην τρίτη συναπτή εκλογική νίκη των «Φιλελευθέρων» του πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν. Μία νίκη που τον κατατάσσει στους πιο «επιτυχείς» στην ιστορία του Καναδά, καθώς είναι ο πρώτος που πραγματοποιεί το κατόρθωμα αυτό τα τελευταία πενήντα χρόνια, δηλαδή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία «καθαρά προσωπική νίκη» του Κρετιέν, που ανανέωσε τη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, κερδίζοντας τις προχτεσινές ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά, αφού το κόμμα του οποίου ηγείται σάρωσε κυριολεκτικά την πλειοψηφία τόσο σε επίπεδο εδρών όσο και σε επίπεδο της λαϊκής ψήφου. Και μάλιστα σε μία πρόωρη αναμέτρηση, αφού ο Κρετιέν προκήρυξε εκλογές κατά τα τριάμισι χρόνια, ενώ θα μπορούσε να ολοκληρώσει πενταετή διακυβέρνηση. Ο Κρετιέν που είδε το κόμμα του να προηγείται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επωφελήθηκε της στιγμής ώστε με μία κίνηση ματ να αφοπλίσει αφ' ενός τον εσωτερικό κομματικό του αντίπαλο, τον υπουργό των Οικονομικών Πολ Μάρτιν και αφ' ετέρου να πιάσει απροετοίμαστο το νεοϊδρυθέν συντηρητικό κόμμα της «Συμμαχίας», που βρισκόταν σε συνεχή άνοδο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» παίρνει 171 έδρες, το νεοϊδρυθέν κόμμα της «Αλληλεγγύης» 67 έδρες, το «Αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ» 38 έδρες, το «Νεοδημοκρατικό Κόμμα» 13 έδρες και το «Συντηρητικό Κόμμα» 11 έδρες. Οσον αφορά την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων οι Φιλελεύθεροι προηγούνται με 45% έναντι του δεύτερου κόμματος «Συμμαχία » με 25%.

Τα αποτελέσματα όμως, όπως διαμορφώθηκαν, κατέδειξαν για άλλη μία φορά στις κάλπες το πραγματικό «σχίσμα» στον Καναδά, ανάμεσα στην πλούσια και πολυπληθή Ανατολή και την αραιοκατοικημένη και φτωχή Δύση. Ενδεικτικό είναι ότι η «Συμμαχία» κατόρθωσε να αποσπάσει και τις τρεις περιφέρειες της Δύσης, ενώ δε βρήκε καμία ανταπόκριση στην Ανατολή. Παράλληλα, μία άλλη «διαίρεση» της καναδικής κοινωνίας, η οποία είχε καλλιεργηθεί τεχνηέντως εδώ και χρόνια, μάλλον φθίνει καθώς το αποσχιστικό κίνημα του «Κεμπεκουά» έχασε και άλλο από τη δύναμή του και για δεύτερη συνεχόμενη φορά - η πρώτη στις εκλογές του 1997 - ο αυτονομιστής ηγέτης του Κεμπέκ, Ζιλ Ντισέπ, είδε να χάνει ακόμη 6 έδρες από την ισχυρή πλειοψηφία του αντιπάλου του στη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά.

Κατά τα «αμερικανικά πρότυπα»

Ο Κρετιέν κατόρθωσε να τους διαψεύσει όλους, αντλώντας παραδείγματα νοτίως των καναδικών συνόρων. Χρησιμοποιώντας το αμερικανικό αδιέξοδο και την πολιτική κρίση που σπαράσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ζαν Κρετιέν με τη σθεναρά του ανακοίνωση τις τελευταίες μέρες ότι ο ίδιος αποτελεί εγγύηση για το πολιτειακό πρόβλημα του Κεμπέκ, κατόρθωσε να κρατήσει τις δυνάμεις του στην επαρχία του Οντάριο και να τις επαυξήσει στο Κεμπέκ.

Ενώ κατόρθωσε να «κοιμίσει» το εκλογικό σώμα και κυρίως τα ΜΜΕ και να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις επιθέσεις και την οξύτατη κριτική από τον αρχηγό του κόμματος της «Συμμαχίας» ΣτόκγουελΝτέι ,επειδή είχε μεσολαβήσει στην εθνική τράπεζα του Καναδά για την παροχή μεγάλου δανείου σε επιχειρηματία φίλο του, αλλά τα καναδικά μέσα ενημέρωσης και ο κόσμος δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε κάτι που θα μπορούσε, αλλού, να ρίξει κυβέρνηση.

Πάντως, τα «εκλογικά έκτροπα» που σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ δεν έλειψαν ούτε στον Καναδά, καθώς στα εκλογικά κέντρα που άνοιξαν για τους 20,4 εκατ. ψηφοφόρους, παρατηρήθηκε σωρεία «προβλημάτων», αφού σε πολλά σημεία της χώρας ψηφοφόροι ανακάλυψαν προς δυσάρεστη έκπληξή τους ότι τα ονόματά τους βρίσκονταν σε λάθος λίστες, ή χειρότερα, δε βρίσκονταν καν στις λίστες, όπως έγραφαν στα χτεσινά τους φύλλα οι εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», για να συμπληρώσουν ακόμη ότι όχι μόνο ψηφοφόροι αλλά ολόκληρα κτίρια, ακόμη και δρόμοι έλειπαν από τις λίστες.

Ενα ακόμη πρόβλημα που αναφέρθηκε ήταν ότι, λόγω των 6 διαφορετικών ζωνών ώρας που έχει ο Καναδάς, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως στο Σεντ Πολς, οι ψηφοφόροι βρήκαν τα εκλογικά κέντρα κλειστά, προς απογοήτευση, και ακόμη και οργή, πολλών εξ αυτών. Στην ίδια περιοχή αναφέρθηκαν προβλήματα με ελλιπείς λίστες, ακατάλληλα ψηφοδέλτια, και εργαζόμενους στις επιτροπές που δεν είχαν ιδέα τι έπρεπε να κάνουν.

ΡΩΣΙΑ
Προνόμια, για πρώην Προέδρους, προωθεί ο Πούτιν...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Γιατί φροντίζει ο Πούτιν για την προεδρική ασυλία και τι κρύβεται πίσω απ' αυτή; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, σε συνέντευξη Τύπου χτες, με την ευκαιρία της έναρξης της συζήτησης σε διάφορα επίπεδα στην Κρατική Δούμα, του νομοσχεδίου «Για τις εγγυήσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά του, και των μελών της οικογένειάς του», που είχε καταθέσει στις 30 Αυγούστου 2000 ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν περιέχει τίποτα το ασυνήθιστο, διότι ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα στη νομοθετική πρωτοβουλία. Το ασυνήθιστο είναι ότι ο Πούτιν επανέρχεται για δεύτερη φορά. Στις 31 Δεκέμβρη 1999 με το πρώτο διάταγμά του παρείχε ασυλία στον Μπορίς Γιέλτσιν και στην οικογένειά του, εξασφαλίζοντάς τους οικονομική ευημερία. Ο Ιλιούχιν σημείωσε ότι εξυπακούεται πως ο Πρόεδρος πρέπει να έχει ορισμένες εγγυήσεις, όμως ο Ιλιούχιν αναφέρθηκε σε ορισμένες πολύ χτυπητές πλευρές του νομοσχεδίου από τις οποίες «σε περνάει κρύος ιδρώτας».

Ετσι, λοιπόν, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου αναφέρεται με κυνική ειλικρίνεια: «Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά του, χαίρει ασυλίας. Δεν μπορεί να διωχτεί ποινικά και διοικητικά για πράξεις που έκανε κατά την περίοδο άσκησης των δικαιοδοσιών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και δεν μπορεί να κρατηθεί, να συλληφθεί, να υποστεί έρευνα, να ανακριθεί ή να υποστεί προσωπικό έλεγχο, αν οι αναφερόμενες ενέργειες γίνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής έργων, που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Με άλλα λόγια, ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για τον Γιέλτσιν, αλλά για τον εαυτό του. Δηλαδή ο Πρόεδρος μπορεί να προδίνει και να εμπορεύεται τα ρωσικά συμφέροντα, να βομβαρδίζει τις ρωσικές πόλεις και χωριά, να προκαλέσει άλλη μια ή μερικές τσετσενικές τραγωδίες, να εξοντώνει με την πείνα και το κρύο τους ανθρώπους, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη. Επίσης, το νομοσχέδιο αντιβαίνει κραυγαλέα στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ορκίστηκε να σέβεται ο Πούτιν. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη μια επίμαχη πλευρά: τα τεράστια υλικά προνόμια και οι τεράστιες αμοιβές του Προέδρου και των μελών της οικογένειάς του, καθώς και των βοηθών, των φρουρών του, των μέσων μεταφοράς, αρχίζοντας με τις κρατικές βίλες και τελειώνοντας με τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση υπολόγισε τις δαπάνες και κατέληξε στο συμπέρασμα: το νομοσχέδιο του Πούτιν, αν υιοθετηθεί, θα κοστίζει κάθε χρόνο στους Ρώσους φορολογούμενους πάνω από 45.000.000 ρούβλια. Η μηνιαία συντήρηση των πρώην Προέδρων, αρχικά του Γιέλτσιν και αργότερα του Πούτιν, θα ανέρχεται στα 4.000.000 ρούβλια. Είναι ηθικό άραγε αυτό, όταν η μισή χώρα λιμοκτονεί;

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νομιμοποίηση της ευθανασίας

ΧΑΓΗ.-

Για δεκαετίες τώρα, η ολλανδική κυβέρνηση εθελοτυφλούσε όσον αφορά στις λεγόμενες «δολοφονίες από οίκτο», αλλά χθες έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, νομιμοποιώντας την ευθανασία και ταυτοχρόνως έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη, που επιτρέπει επίσημα την αμφιλεγόμενη αυτή ιατρική επέμβαση, αφαίρεσης ζωής.

Με ψήφους 104 υπέρ και 40 κατά, η ολλανδική Κάτω Βουλή υιοθέτησε χθες το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Μέσα στον επόμενο χρόνο, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί για έγκριση και στην Ανω Βουλή (Γερουσία), όμως η διαδικασία αυτή είναι τυπική.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Ολλανδοί γιατροί θα μπορούν να καταφεύγουν στην ευθανασία, χωρίς να διώκονται από τις αρχές, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται ορισμένους αυστηρούς κανόνες, όπως θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο ασθενής έχει «ανυπόφορους» πόνους που τους προκαλεί ασθένεια που έχει διαγνωστεί ιατρικώς, ενώ παράλληλα οι γιατροί θα ελέγχονται από ειδικές περιφερειακές επιτροπές, που θα αποτελούνται από επιστήμονες ικανούς να κρίνουν, αν η διάγνωση είναι σωστή.

Μέχρι χθες, στην Ολλανδία, η ευθανασία, αν και παράνομη, αντιμετωπιζόταν με ανεκτικότητα από τις αρχές, αν και σε περιπτώσεις οι γιατροί θα μπορούσαν να διωχθούν για φόνο εκ προμελέτης. Αυτά, όμως, αποτελούν πια παρελθόν...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας

ΚΙΕΒΟ.-

Η κακοκαιρία, που έπληξε περιοχές της Ουκρανίας, έγινε η αιτία να τεθούν εκτός λειτουργίας πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σ' αυτές τις περιοχές, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Μετασχηματιστές και ηλεκτροφόρα καλώδια παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους με αποτέλεσμα να σταματήσει αυτόματα η λειτουργία τεσσάρων αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρενέργειας, στις περιοχές Ζαπορόζιε, Χμελνίτσκι και Ρόβνο. Επίσης, τη Δευτέρα τέθηκε εκτός λειτουργίας και ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας στο Τσερνομπίλ. Στην Ουκρανία λειτουργούν 14 πυρηνικοί αντιδραστήρες, από τους οποίους αυτός στο Τσερνομπίλ πρόκειται να κλείσει οριστικά στις 15 Δεκέμβρη. Σήμερα σε λειτουργία ήταν μόνο οι έξι από τους 14 αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι δε διαπιστώθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Στο μεταξύ, από τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο 90% των χωριών και αγροικιών, στην περιοχή Βινίτσα, η οποία επλήγη περισσότερο. Σε όλη τη χώρα περίπου 3.800 χωριά και πόλεις δεν είχαν ηλεκτρικό, ενώ σε τρεις σιδηροδρομικές γραμμές διακόπηκαν τα δρομολόγια των ηλεκτροκίνητων τρένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ