ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 8 του Σεπτέμβρη

Οι συνταξιούχοι απειλούνται από την εξαθλίωση
Οι συνταξιούχοι απειλούνται από την εξαθλίωση
Με πολύμορφες παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην αγωνιστική συσπείρωση των συνταξιούχων, συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ πανελλαδικά, στις 8 Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κινητοποίηση που οργανώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Σεπτέμβρη, με ολοήμερη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Η κινητοποίηση εντάσσεται και στην προετοιμασία της μαζικής συμμετοχής των συνταξιούχων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ., ενώ στις άλλες πόλεις στις 11 π.μ.

Χωρίς ρεύμα τυφλός συνταξιούχος!

Το ρεύμα έκοψε η ΔΕΗ σε συνταξιούχο τυφλό στην Ιθάκη, με αποτέλεσμα να ζουν σε άθλιες συνθήκες ο ίδιος, η γυναίκα του και το παιδί τους, που πάσχει από καρδιοπάθεια. Η οικογένεια προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 557 ευρώ το μήνα που είναι η αναπηρική σύνταξη, το χρέος προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3.500 ευρώ και έτσι εδώ και μέρες η ΔΕΗ τους έχει αφήσει χωρίς ρεύμα, χωρίς να μπορούν να φτιάξουν ένα πιάτο φαΐ.

Η Γραμματεία Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΠΑΜΕ καλεί φορείς, σωματεία και εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο Αργοστόλι, για να απαιτήσουν την επανασύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στο συνταξιούχο που έχει άμεσα ανάγκη. «Κανένας μόνος του στις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας», αναφέρει.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κινητοποιήσεις σε Αττική και Κέρκυρα

Η άγρια εντατικοποίηση οδηγεί τους εργαζόμενους σε υπερκόπωση

Σε προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ. μ., προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη με συγκέντρωση στο ξενοδοχείο SOFITEL στο αεροδρόμιο, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση της διοίκησης του ξενοδοχείου για την κατάπτυστη συλλογική σύμβαση μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%.

Χτες, η εργοδοσία του SOFITEL κατέβαλε τους μισθούς Αυγούστου των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειωμένους κατά 15%, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΥΤΕ). Αμεσα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, προχώρησε σε παρέμβαση στο ξενοδοχείο και μαζί με τους εργαζόμενους, κάλεσαν την εργοδοσία να άρει αμέσως τη μείωση των μισθών. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία και μαζί με το Συνδικάτο τους απαίτησαν τα λεφτά τους και δήλωσαν πως οι ίδιοι δεν έδωσαν καμιά εξουσιοδότηση στην ηγεσία της Ομοσπονδίας να υπογράψει τέτοιες μειώσεις μισθών.

Η στάση εργασίας της Δευτέρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση και την επιτυχία της 24ωρης κλαδικής απεργίας στην Αττική, στις 12 Σεπτέμβρη.

Απήργησαν στην Κέρκυρα

Υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων διεκδίκησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας μέσα από τη χθεσινή νέα απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το κλαδικό συνδικάτο στο νησί. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από το χάραμα κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης των ξενοδόχων.

Οι μεγαλοξενοδόχοι μιλούν για πτώση της τουριστικής κίνησης που επιδιώκουν να «φορτώσουν» στους εργαζόμενους. Ωστόσο, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για όλους τους μήνες του καλοκαιριού είναι 10% πιο πάνω συγκριτικά με πέρσι, η πληρότητα φτάνει ακόμη και σήμερα το 100% περίπου στις 40 περίπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται μέσα από τα all inclusive το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών στην Κέρκυρα. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΔ αντιδρώντας στο πλαφόν που βάζει η συγκυβέρνηση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους που αφορά και την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχουπαλλήλων της Κέρκυρας οι οποίοι δουλεύουν 5 έως 6 μήνες το χρόνο.

Ενδεικτικές των συνθηκών γαλέρας που επιδιώκουν να διαμορφωθούν στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, της εντατικοποίησης της εργασίας, είναι οι λιποθυμίες πριν από ένα 10ήμερο 3 καμαρερών στο ξενοδοχείο ATLADICA. Πριν 2 μέρες επίσης στο ίδιο ξενοδοχείο μαθητευόμενος που έκανε την πρακτική του άσκηση διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με σημάδια υπερκόπωσης και εξάντλησης αφού όπως διαπιστώθηκε δούλευε 15 ώρες στην κουζίνα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 7 και 17 Σεπτέμβρη.

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Καλπάζει η ανεργία σε όλη την ΕΕ

Στο 11,3% και 18 εκατομμύρια ανέργους έφτασε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε χτες η Γιούροστατ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της ΕΕ των 27 φτάνει στο 10,4% και 25,25 εκατ. ανέργους. Σε σχέση με τον Ιούνη του 2012, για την Ευρωζώνη, παρατηρείται μικρή αύξηση της ανεργίας κατά 88.000 άτομα, ενώ στην ΕΕ των 27 κατά 43.000 άτομα. Σε σχέση με τον Ιούλη του 2011 υπήρξε αύξηση της ανεργίας κατά 2,05 εκατ. άτομα (από 10,1%) στην Ευρωζώνη και κατά 2,1 εκατ. άτομα (από 9,6%) στο σύνολο της ΕΕ.

Τα στοιχεία βεβαιώνουν πως η ανεργία στο σύνολο της ΕΕ καλπάζει, ειδικά μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που μάλιστα όλα δείχνουν ότι βαθαίνει διαρκώς.

Το ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τον Ιούλη του 2011 έπεσε σε δέκα χώρες, αυξήθηκε σε δεκαέξι και έμεινε σταθερό σε μία (Σλοβενία). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε Ισπανία (25,1%) και Ελλάδα (23,1% το Μάη του 2012), ενώ τα χαμηλότερα σε Αυστρία (4,5%), Ολλανδία (5,3%) και Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,5%). Αντίστοιχα το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ Ιουλίου 2011 και Ιουλίου 2012 έχει και πάλι η Ελλάδα (από 16,8% σε 23,1% μεταξύ του Μάη 2011 και Μάη 2012), η Ισπανία (από 21,7% σε 25,1%) και η Κύπρος (από 7,7% σε 10,9%).

Η ανεργία στους άντρες αυξήθηκε, στο σύνολο της ΕΕ, από 9,5% σε 10,5% και στην Ευρωζώνη από 9,8% σε 11,3%, από τον Ιούλιο του '11 στον Ιούλη του '12. Αντίστοιχα για τις γυναίκες, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση στην ΕΕ είναι από 9,8% σε 10,4% και στην Ευρωζώνη από 10,4% σε 11,4%.

Θερίζει τους νέους

Στο σύνολο της ΕΕ, 5,47 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι, εκ των οποίων 3,30 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη. Τον Ιούλιο του '12 η ανεργία στους νέους ήταν 22,5% στην ΕΕ των 27 (από 21,3 τον Ιούλη του '11), ενώ στην Ευρωζώνη ήταν 22,6% (από 20,7% τον Ιούλη του '11). Το μεγαλύτερο ποσοστό στους νέους ανέργους έχει, για πρώτη φορά, η Ελλάδα (53,8% το Μάη του 2012), ξεπερνώντας την Ισπανία (52,9%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους έχουν Γερμανία (8%), Αυστρία (8,9%) και Ολλανδία (9,2%).

Η ανεργία στις ΗΠΑ, τον Ιούλη του 2012 ήταν 8,3% και στην Ιαπωνία 4,3% (Ιούνης 2012).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση την Τρίτη για τις περικοπές των φαρμάκων

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για τις «περικοπές των φαρμάκων, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», καλεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ΕΤΜ τα σωματεία και τους συνταξιούχους, την Τρίτη, 4 Σεπτέμβρη, στις 10 πρωί στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17). «Απαιτούμε να δοθούν τα φάρμακα σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις και όχι να παίζονται παιχνίδια σε βάρος μας με κίνδυνο τη ζωή μας», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ