ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Οι πλούσιοι (και στην κρίση) γίνονται πλουσιότεροι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση μπορεί να αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, αυτό όμως δεν αλλάζει μια βασική αρχή του συστήματος που θέλει τους φτωχούς να γίνονται διαρκώς φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της οργάνωσης Wealth X Solutions, με τίτλο «Ultra High Net Worth Individuals», για τους πλουσιότερους ανθρώπους του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά τη διάρκεια του 2011 οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 0,7%, στα 2.160 άτομα.

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ των δισεκατομμυριούχων υπολογίζεται στα 6,2 τρισ. δολάρια ή 4,7 τρισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση σε περιουσιακά στοιχεία καταγράφεται στην περιοχή της Ωκεανίας και ειδικότερα της Αυστραλίας, αλλά η αφρόκρεμα των πλουσίων κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Ομως, από την έκθεση προκύπτει και ένα άλλο συμπέρασμα και αυτό αφορά στη διαπίστωση ότι η συγκεντροποίηση κεφαλαίου προϋποθέτει μια ανακατανομή του πλούτου και μεταξύ των πλουσίων. Ετσι από την έκθεση προκύπτει ότι μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, μειώθηκε όμως ο αριθμός των εκατομμυριούχων, αναφερόμαστε σε εκείνους που δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Wealth X Solutions, ο συνολικός αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, προσδιορίζεται στα 187.380 άτομα με συνολική περιουσία της τάξεως των 25,8 τρισ. δολαρίων ή 19,77 τρισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ετσι, ακόμα και στο χώρο των πλουσίων το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κατοικεί εδώ και χρόνια η πλειονότητα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου (65.295 άτομα). Η συνολική περιουσία τους υπολογίζεται στα 8,8 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι κατά 2,8% μεγαλύτερη από το 2011. Στην Ωκεανία, οι πλέον ευκατάστατοι, με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 5,9%, στις 3.870. Ταυτόχρονα, ο συνολικός τους πλούτος είναι κατά 4,4% μεγαλύτερος, στα 475 δισ. δολάρια. Στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των πλουσίων αυξήθηκε κατά 2,2% στις 4.595, αλλά η περιουσία τους μειώθηκε κατά 1,4% στα 710 δισ. δολάρια.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ο αριθμός των πλουσίων μειώθηκε κατά 1,9% στα 53.440 άτομα, ενώ πτώση κατά 2,7% στα 5,33 δισ. ευρώ ή 6,950 δισ. δολάρια καταγράφηκε στην αξία της περιουσίας τους. Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung με στοιχεία της κυβέρνησης, η Γερμανία, όπου η περιουσία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Προκύπτει, ως εκ τούτου, ότι στο 10% των πλουσιότερων πολιτών ανήκει το ήμισυ του ιδιωτικού πλούτου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν σε αξία κατά 800 δισ. ευρώ τη δεκαετία μέχρι το 2012, όταν η περιουσία των ιδιωτών διπλασιάστηκε στα 10 τρισ. ευρώ.

Αντιθέσεις και συγκρούσεις

Η απειλούμενη πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία πυροδοτεί τη σύγκρουση Ουάσιγκτον - Πεκίνου, με αλλεπάλληλες προσφυγές και καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων του «ελεύθερου ανταγωνισμού» εκατέρωθεν.

Την περασμένη Τετάρτη η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των «αντισταθμιστικών και αντιντάμπινγκ μέτρων» των ΗΠΑ που έχουν στόχο ένα μεγάλο αριθμό των προϊόντων της που εξάγονται στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός.

Μεταξύ των προϊόντων αυτών που εξάγονται από την Κίνα είναι τα εξής: χαρτί, ατσάλι, λάστιχα, μαγνήτες, χημικά προϊόντα, μαγειρικά σκεύη κλπ.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άμεση αφού την ίδια μέρα η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε και αυτή στον ΠΟΕ κατά της Κίνας, την οποία κατηγορεί ότι ευνοεί παράνομα τις εξαγωγές της αυτοκινήτων.

Ο «εμπορικός πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια όταν η εκδήλωση της οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια το θέμα των εξαγωγών καθώς τα κινέζικα προϊόντα απειλούσαν να κατακλύσουν τις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ιαπωνίας που πέρασαν σε ένα στάδιο συγχρονισμένης ύφεσης.

Οι συμμαχίες της Κίνας στο πλαίσιο του BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) έκανε μεγαλύτερη την απειλή για την ανατροπή στην κορυφή της πυραμίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι το BRICS έθεσε ακόμη και θέμα για την αντικατάσταση του δολαρίου ως νόμισμα διεθνούς καπιταλιστικής αναφοράς.

Ετσι στον εμπορικό, προστέθηκε και ο νομισματικός «πόλεμος» με απαίτηση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας να ανατιμήσουν οι «αναδυόμενες οικονομίες» τα νομίσματά τους και ειδικότερα το κινέζικο γουάν.

Οι αντιθέσεις πληθαίνουν, οξύνονται και οδηγούν σε ψυχρές και θερμές συγκρούσεις. Το πεδίο των συγκρούσεων μπορεί να είναι οπουδήποτε. Η ιστορία του καπιταλισμού το επιβεβαιώνει.

ΔΝΤ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μειώσει «κατά μερικά δέκατα» της μονάδας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο Χόε Εε Χορ, ο υποδιευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του οργανισμού. Το ΔΝΤ μέχρι σήμερα υπολόγιζε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% για το 2012 και στο 3,9% για το 2013. Οι νέες προβλέψεις του θα ανακοινωθούν επισήμως στις 9 Οκτώβρη στο Τόκιο, κατά την ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΥΦΕΣΗ Νέα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το Σεπτέμβρη στην Ευρωζώνη δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία από την έρευνα της βρετανικής εταιρείας «Markit». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση (παρουσιάζει αρνητική ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο) και τα στοιχεία υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,6% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη μείωση κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο.

ΚΙΝΑ - ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Συρρίκνωση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, για 11ο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC, από την οποία προκύπτει ότι η Νο2 οικονομία στον κόσμο θα επιβραδυνθεί περαιτέρω αυτό το τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε ελαφρώς στις 47,8 μονάδες από 47,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας σταθεροποίηση της δραστηριότητας το Σεπτέμβρη μετά το χαμηλό εννεαμήνου του Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ