ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Υποκρισία και βρωμερά παιχνίδια

Πού μπορεί να φτάσει η υποκρισία; Διαβάζοντας τις παρεμβάσεις διαφόρων, μετά τις νέες επιθέσεις των χρυσαυγιτών, κανείς δεν ξέρει... Για παράδειγμα, γνωστός αστός δημοσιολόγος των «Νέων» και παρουσιαστής του «ΜΕΓΚΑ» έγραφε προχτές: «Θεωρώ απαράδεκτο μια ομάδα ταραχοποιών που υποδύεται το πολιτικό κόμμα να υποκαθιστά την αστυνομία και να παίρνει το νόμο στα χέρια της»... Τι κι αν το ...«νόμο» τον δίνει στα χέρια της «Χρυσής Αυγής» η ίδια η συγκυβέρνηση που μιλά για «ανακατάληψη της πόλης» για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα από το μεταναστευτικό» και στρώνει το έδαφος για τέτοιες επιθέσεις και κυρίως - το πιο επικίνδυνο - για να καλλιεργεί στη συνείδηση του λαού το δηλητήριο ότι «καλά έκαναν που τους χτύπησαν»... Αλλωστε, και ο ίδιος αυτό κάνει.

Συνδέει κινητοποίηση στα διόδια που οργανώνουν σωματεία, επειδή δεν αντέχουν να πληρώσουν και να στερήσουν απ' το παιδί τους το φαΐ, με τη δράση των φασιστοειδών που χτυπάνε μετανάστες.

Μιλάει ξεδιάντροπα «για λαθραία μαζική εισβολή» μεταναστών, κάνοντας σκονάκι από ανακοινώσεις της «Χρυσής Αυγής». Και δε λέει κουβέντα για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις συμφωνίες όπως του Δουβλίνου που στέλνουν και εγκλωβίζουν στη χώρα μας μετανάστες.

Δε λέει κουβέντα - ούτε η «Χρυσή Αυγή» το κάνει - για τα παγκόσμια δουλεμπορικά κυκλώματα που θησαυρίζουν από εκατομμύρια βασανισμένους, αν προλάβουν να ζήσουν, όπως αυτοί οι 61 που ξεψύχησαν στο Αιγαίο.

Μιλά για πορνεία ανηλίκων και εμπόριο ναρκωτικών όταν ξέρει καλά πόσα τζιράρουν από αυτά μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μιλά για «τάξη, νόμο, ασφάλεια, αστυνόμευση» και αναπαράγει αγαπημένα τσιτάτα της «Χρυσής Αυγής», της συγκυβέρνησης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χωρίς να πει, ποιοι καλλιέργησαν το ρατσισμό, την ξενοφοβία, ποιοι έφεραν τους μετανάστες στη χώρα για να πληρώνουν μεροκάματα ξεφτίλας οι επιχειρηματίες. Η προπαγάνδα και η δράση της «Χρυσής Αυγής» δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Χρόνια τώρα, η αστική προπαγάνδα και οι ρητορείες - ανάμεσα σε αυτές και τα «σχήματα» του δημοσιολόγου των ΝΕΩΝ - έχουν θρέψει τη ρατσιστική βία. Είναι οι ίδιοι που μόστραραν μούντζες, κρεμάλες, συνθήματα του τύπου «να καεί να καεί το μπ... η Βουλή» των δήθεν αγανακτισμένων που τώρα τα κράζουν με φανατισμό, πλήρη αστυνομική εξάρτυση και μπλουζάκια με το λογότυπο της «Χρυσής Αυγής» τα «τάγματα εφόδου», που λέει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Τότε, μιλούσαν για νέο κίνημα που γεννιέται...

Επαναφέρουν - όπως χτες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - τη «θεωρία των άκρων». Λέει: «...τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου θεωρούν ότι μπορούν να ελέγχουν ποιος είναι νόμιμος μετανάστης και ποιος όχι και τα ακροαριστερά να σταματούν κάθε νόμιμη επένδυση επειδή έτσι τους αρέσει». Και ακριβώς αυτό το σχήμα που λέγεται «ίδια είναι τα άκρα» δείχνει πόσο καλά παίζει το παιχνίδι της και η ίδια η «Χρυσή Αυγή». Πόσο βολεύει η δράση της τους καπιταλιστές και το αστικό πολιτικό σύστημα για να συκοφαντήσουν το ταξικό κίνημα που παλεύει, για να μπορούν οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ζήσουν. Προσπαθούν να αποπρασανατολίσουν το λαό από την ουσία του προβλήματος που είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν και η ανάγκη για ανατροπή του. Ο λαός δεν πρέπει να ανεχθεί την τραμπούκικη και δημαγωγική δράση της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» που επιτίθεται σήμερα σε μετανάστες και αύριο σε Ελληνες εργάτες...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Για να βγαίνει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης και η ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν κάποιος άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα διαβάσει τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ετούτη τη χώρα όλα έβαιναν καλώς μέχρι που ήρθε το μνημόνιο και έφερε τα πάνω κάτω. Το μοτίβο γνωστό και επαναλαμβανόμενο σε κάθε ανακοίνωση που εκδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως την πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να φορτώσει ως και το προπατορικό αμάρτημα στο μνημόνιο, αποκόπτοντάς το απ' την αστική εξουσία, απ' τη στρατηγική της ΕΕ, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι η παιδεία ήταν απ' τους τομείς που «βαρυγκωμούσαν» και πριν το μνημόνιο, αντιμετωπίζοντας χίλια μύρια προβλήματα. Και κανείς επίσης δεν πρέπει να ξεχνά ότι η σημερινή ακόμα χειρότερη κατάσταση θα ήταν τέτοια και δίχως το μνημόνιο, αφού επιλογή των πολιτικών εκπροσώπων των αστών είναι να αφαιρέσουν τα πάντα απ' το λαό, για να μεγαλώσει η πίτα που θα απολαμβάνει η πλουτοκρατία.

Δεν είναι λοιπόν από μόνο του το μνημόνιο που «κατεδαφίζει την παιδεία», η δημόσια παιδεία κατεδαφίζεται σε όποιο καπιταλιστικό κράτος υπάρχει, αφού πρώτα απαξιώθηκε, εμπορευματοποιήθηκε. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μείωση δαπανών για την παιδεία παρατηρείται και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνιο, π.χ. Γαλλία. Διαπιστώνεται επίσης ότι «τα παιδιά των φτωχών οικογενειών (...) δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση». Σε χώρες όπως Ιταλία, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Τουρκία σχεδόν το 40% των παιδιών αυτής της κατηγορίας δεν έχει τελειώσει το λύκειο. Μόνο το 20% απέκτησε πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ο,τι απομείνει από τη δημόσια παιδεία θα είναι τόσο όσο να τροφοδοτεί το κεφάλαιο με φτηνό εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ορέξεις του, τόσο όσο να παράγει «έργο» κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του και τα συμφέροντά του. Δεν είναι ούτε «οι τυχάρπαστοι πολιτικοί» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, λανσάροντας εμμέσως τον εαυτό του σαν τη σοβαρή πολιτική δύναμη που θα ασκήσει δήθεν άλλη πολιτική. Και φυσικά η λύση δεν είναι μόνο η «ακύρωση του μνημονίου» όπως διατείνεται. Απαιτείται αποκλειστικά δημόσια Παιδεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλά αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει. Αρα και το μνημόνιο να ακυρωθεί, αν τίποτα άλλο δεν αλλάξει, αν το «κακό» δεν χτυπηθεί στη ρίζα του, ένα «κεφάλι» θα κόβεται και δέκα θα φυτρώνουν.

Γιατί τόση αντίδραση..

Σε μια πρωτόγνωρη επίθεση προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου κατά των σωματείων και των συνδικάτων που έχουν συγκροτήσει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Αφορμή γι' αυτή την επίθεση είναι η σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, για την οποία και η ΠΟΕΜ αναφέρει: «Αυτό αποτελεί θεσμικό ατόπημα και προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας και της αυτονομίας των Συνδικάτων. Είναι απαράδεκτο, Συνδικάτα ξένα προς τους εργασιακούς χώρους ή μειοψηφούσες παρατάξεις να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Η πράξη αυτή δεν είναι προοδευτική αλλά καιροσκοπική. Η ΠΟΕΜ, ως υπερκείμενη συλλογική οργάνωση, όπως αρκετές φορές έχει πράξει, είναι διατεθειμένη να συντονίσει και το επόμενο διάστημα κλαδικές κινητοποιήσεις, εφόσον αυτό είναι πρόταση ή απόφαση των συλλογικών οργάνων των εργοστασιακών επιμέρους κλαδικών χώρων, π.χ. Ναυπηγείων».

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση η τόσο έντονη αντίδραση της ΠΟΕΜ, για ένα συντονισμό που στόχο έχει να οργανώσει τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί και ερωτηματικά. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι στη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα συμμετέχουν οι εξής: Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών. Από πότε τα παραπάνω σωματεία, συνδικάτα είναι «ξένα προς τους εργασιακούς χώρους»; Δε συμμετέχουν ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα; Δε δραστηριοποιούνται καθημερινά στους χώρους δουλειάς;

... αφού συμφωνούν με το συντονισμό;

Δεύτερον, αν η ΠΟΕΜ είναι όντως «διατεθειμένη να συντονίσει», τότε γιατί δε συμμετείχε - αν και προσκλήθηκε στη σύσκεψη της Συντονιστικής - ή, ακόμη, γιατί δεν πρωτοστάτησε και η ίδια στη δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής με αντίστοιχο περιεχόμενο; Αλλά, ακόμη και τώρα, γιατί δε συμμετέχει;

Και το τελευταίο ερώτημα: Μήπως δε διαφωνεί και τόσο με τη Συντονιστική ως Συντονιστική, αλλά με το πλαίσιο πάλης που αυτή βάζει; Πλαίσιο που, ανάμεσα στα άλλα, ζητά «να περάσουν τώρα σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία και μαζί με τη Ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία»; Διότι, αν πρόκειται γι' αυτό, καλό θα ήταν να το πει ξεκάθαρα και όχι να κρύβεται πίσω από ...θεσμο-λαγνείες.

Εφιαλτικό μοντέλο

Γρηγοριάδης Κώστας

Σήμερα και αύριο οι δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοι σ' αυτούς θα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της οικονομικής ασφυξίας. Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες εργάζεται και μεθοδεύει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Από αυτό το μοντέλο θα απουσιάζει πλήρως η κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει μέσω των φόρων ο ίδιος ο λαός και διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Κυρίαρχο όμως θα είναι το στοιχείο του κέρδους, της κερδοφόρας ή τουλάχιστον μη ζημιογόνας απόδοσης των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών.

Αυτό το ομολόγησε χτες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης: «Πρέπει - είπε - να φανταστούμε τον δήμο σαν μια πολυμορφική εταιρεία η οποία θα πρέπει κάθε κομμάτι της να είναι αυτόνομο και αν όχι κερδοφόρο να μην είναι ζημιογόνο. Να κάνει σωστή υγιή διαχείριση». Ποιος θα πληρώσει αυτή την αυτόνομη και κερδοφόρα λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών ο κ. Στυλιανίδης δεν το είπε γιατί είναι από τα ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται: Αυτός που κάνει χρήση των υπηρεσιών, δηλαδή ο λαός. Κι αυτό το μεθοδεύουν σε μια συγκυρία όπου στην ουσία καταργούν μια σειρά τομείς της Πρόνοιας, τη στιγμή που διατυμπανίζουν ότι οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις τομέων για να έχουν κέρδη ή αλλιώς να τους βάλουν λουκέτο. Και σε όλο αυτό, η κυβέρνηση έχει την κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία έχει περιορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο στη σημερινή κατάσταση, ενώ κλείνει τα μάτια και βάζει πλάτη σ' αυτό που έρχεται.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ