ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο η απεργία των μεταλλεργατών

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη, οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ, που τους συνθλίβει τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους πετάει μαζικά στην ανεργία, οδηγεί στη διάλυση ολόκληρους κλάδους όπως η ναυπηγική, αλλά και η αμυντική βιομηχανία. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους στη ναυπηγική βιομηχανία τους καλεί να συμμετέχουν στην απεργία μαζικά και αποφασιστικά, να αποτελέσει η μάχη αυτή βήμα προετοιμασίας για την πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη. Καταθέτει διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων και για την παραπέρα οργάνωση της πάλης καλεί σε σύσκεψη την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ακρωτηριάστηκε 24χρονος εργάτης!

Δούλευε σε εταιρεία ανακύκλωσης αυτοκινήτων, μετάλλων και σιδήρων, όταν μηχάνημα του «τράβηξε» το χέρι. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Εργάτης στην εταιρεία «Κοκάλης Σκραπ ΕΒΕ» ανακύκλωσης αυτοκινήτων, μετάλλων και σιδήρων που λειτουργεί στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕ), τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του, όταν αυτό κόπηκε από το ύψος του ώμου. Επίσης, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πλευρά.

Συγκεκριμένα το νέο εργατικό «ατύχημα» συνέβη το περασμένο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα με θύμα τον 24χρονο εργάτη κουρδικής καταγωγής, Σαΐρ Σουλτάρ. Ο 24χρονος προσπάθησε να απελευθερώσει ένα σίδερο που είχε κολλήσει στην κορδέλα, με αποτέλεσμα ο κύλινδρος της μηχανής να τον τράβηξει από το χέρι.

Ο τραυματισμένος εργάτης μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Να αναφέρουμε ότι ο 24χρονος μαζί με τους συναδέλφους του, με εντολή της εργοδοσίας, εργαζόταν παράνομα, τη μέρα και την ώρα εκείνη στην επιχείρηση αφού η εργασία τους είναι πενθήμερη. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων αλλά και του κλιμάκιου της επιθεώρησης που εξέτασε το χώρο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή. Συγκεκριμένα δεν υπήρχαν ειδικά προστατευτικά που μπαίνουν μπροστά από τέτοια μηχανήματα καθώς κανονικά δεν επιτρέπεται η παρουσία εργαζόμενου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του μηχανήματος. Επίσης ελλιπής ήταν και ο φωτισμός. Η πλειοψηφία των εργαζομένων όπως και ο 24χρονος που τραυματίστηκε, εργάζονταν ανασφάλιστοι, με 12ωρα και χωρίς διάλειμμα.

Παρέμβαση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ

Χθες το πρωί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους της εταιρείας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Τεχνική Επιθεώρηση Ηρακλείου καταγγέλλοντας το νέο αποτρόπαιο εργατικό «ατύχημα» αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα το απόγευμα η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εργαζόμενους της επιχείρησης για την καταστρατήγηση της ζωής και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης καθώς και την οργάνωση ενόψει της Πανεργατικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το περιστατικό που λίγο έλλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός ακόμα εργάτη τονίζοντας ότι η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης έχει καταστήσει τους χώρους δουλειάς κρεματόρια. «Χιλιάδες εργάτες καθημερινά δίνουν το αίμα τους ακόμα και τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους. Ο μόνος δρόμος για τους εργάτες είναι η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και η συσπείρωση στο ταξικό κίνημα, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Αυξάνονται οι άνεργοι - μειώνονται οι επιδοτούμενοι

Ακόμα 145.531 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Ετσι, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε χτες ο ΟΑΕΔ, έφτασαν τους 908.836, ενώ τον Αύγουστο του 2011 οι άνεργοι ήταν 763.305. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τα 121.801 άτομα, δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ενώ οι υπόλοιποι 787.035 εμφανίζονται να αναζητούν εργασία.

Την ίδια στιγμή που η ανεργία σπάει κυριολεκτικά κόκαλα οι άνεργοι που επιδοτούνται μειώνονται. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ανέργων για τον μήνα Αύγουστο επιδοτήθηκαν με το επίδομα χαρτζιλίκι των 360 ευρώ μόλις οι 201.758 άνεργοι. Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 209.218 άτομα. Δηλαδή οι επιδοτούμενοι μειώθηκαν κατά 7.460 άτομα.

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία το 41,28% είναι άνδρες και το 58,72% γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών αναλογεί το 63,64% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,69% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,67%. Επίσης, στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,67% των ανέργων που αναζητούν εργασία και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,56%.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία τα 336.317 άτομα (ποσοστό 42,73%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και τα 450.718 (ποσοστό 57,27%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Τέλος, σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν το 46,62% των ανέργων, υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) το 33,89% και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,39%, ενώ χωρίς εκπαίδευση το 1,10%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «SPRIDER STORES» - ΡΟΔΟΣ
Απαντούν αγωνιστικά στις μειώσεις μισθών

Αντιστέκονται στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και καλούν σε αλληλεγγύη

Με επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, από την περασμένη Παρασκευή, απαντούν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «SPRIDER STORES» στη Ρόδο, στη νέα μείωση των μισθών τους που αποφάσισαν από κοινού η επιχείρηση και το εργοδοτικό σωματείο. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο το σωματείο είχε υπογράψει σύμβαση που προέβλεπε μείωση μισθών από 17% έως 20%. Με βάση τη νέα μείωση ο μισθός των εργαζομένων 8ωρης απασχόλησης διαμορφώνεται στα 470 ευρώ καθαρά και των μερικώς απασχολουμένων, 4ωρο δηλαδή, στα 260 ευρώ καθαρά!

Με την άμεση παρέμβαση και στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου οι εργαζόμενοι εξέλεξαν Σωματειακή Επιτροπή και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Στους ήδη χαμηλούς μισθούς που παίρνουμε, δεν τα βγάζουμε πέρα με τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τη φοροληστεία, έρχεται τώρα και η επιπλέον μείωση, που μας στέλνει σε μισθούς πείνας, μας γυρίζει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, όπου οι εργαζόμενοι γίνονται σύγχρονοι σκλάβοι. Ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα με 400 ευρώ; Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

«Απαιτούμε οι μισθοί μας να γυρίσουν εκεί που ήταν πριν τη μείωση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμιά σύμβαση που μας στερεί το δικαίωμα να έχουμε μισθούς που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους άλλους συναδέλφους στα καταστήματα "SPRIDER STORES" στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προειδοποιούμε τη διοίκηση ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αλλωστε δεν είμαστε μόνοι. Ηδη από την πρώτη μέρα συνάδελφοι από διάφορους εργασιακούς χώρους στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Ρόδου να σταθούν δίπλα μας σε αυτήν τη μάχη που δίνουμε», καταλήγει.

Με αφορμή την κατάργηση της σύνταξης των εργατοπατέρων

Κάθε φορά που οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να τσακίσουν τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και συνταξιούχων ανασύρουν από τα ντουλάπια τους «σκελετούς» που φύλαγαν κρυμμένους. Πότε με τις «μαϊμού» συντάξεις, πότε με τις απάτες στις εισφορές, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να κρύψουν τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της αντεργατικής πολιτικής. Ετσι χτες ο υπουργός Εργασίας, όψιμα, μετά από 30 χρόνια (!) ανακάλυψε το αίσχος των συνδικαλιστικών συντάξεων.

Μόνο που ο εργατοπατερισμός και τα προνόμιά του, είναι δικό τους δημιούργημα, αυτοί τον κανάκεψαν και τον κανακεύουν τόσα χρόνια. Αυτοί ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να χρηματοδοτούν αδρά κάτι «ιδρύματα» σαν την Ακαδημία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να βγάλουν τα νέα φυτώρια συνδικαλιστών που θα υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ανταγωνιστικότητα και διαποτίζουν τους εργάτες με το δηλητήριο των αξιών του κεφαλαίου. Δηλαδή, να υπερασπίζουν την κυρίαρχη αστική πολιτική. Η ρομφαία της δικαιοσύνης και της ισονομίας που κρατάει ο Γ. Βρούτσης είναι χάρτινη. Πίσω της κρύβεται το μαχαίρι των σκληρών περικοπών στις συντάξεις και των νέων ανατροπών στα εργασιακά.

Το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα για χρόνια κατήγγειλαν το αίσχος των συντάξεων των εργατοπατέρων, ζητώντας να καταργηθούν, όπως και το Ταμείο των εργατοπατέρων αλλά οι κυβερνώντες επιδεικτικά έκλειναν τα αυτιά τους. Το ΚΚΕ έχει διαγράψει στελέχη του συνδικαλιστές, που έκαναν χρήση αυτού του αίσχους γιατί τέτοιοι συνδικαλιστές εξαγοράζονται από το κεφάλαιο, προδίδοντας την τάξη τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Η συγκυβέρνηση διόλου δεν ενδιαφέρεται για τα κακώς κείμενα στο συνδικαλισμό, αυτά συνεχίζει να τα τροφοδοτεί και να τα συγκαλύπτει γιατί τα έχει ανάγκη η πολιτική που υπηρετεί. Οι εργάτες δεν πρέπει να δώσουν την παραμικρή σημασία στους φτηνούς αντιπερισπασμούς της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, αλλά να οργανωθούν και να παλέψουν για να αποτρέψουν τα βάρβαρα μέτρα και ταυτόχρονα να πετάξουν από το σβέρκο τους τους εργατοπατέρες, οι οποίοι για χρόνια χαντακώνουν την υπόθεση της εργατικής τάξης και με τις πλάτες του αστικού κράτους.


Γ.Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ