ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Παραμένει η ένταση

Από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
Από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
ΚΑΪΡΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίστηκαν και χτες αν και σε μικρότερη έκταση διαμαρτυρίες σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με αφορμή τα αποσπάσματα προσβλητικής ταινίας για τον Μωάμεθ, που «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο από αμερικανικό έδαφος. Θεωρητικώς, συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την επίμαχη ταινία, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί επισήμως καμία πρόοδος και χωρίς φυσικά να έχει απαντηθεί κανένα από τα μείζονα ερωτηματικά που προκύπτουν για τους δημιουργούς και τα κίνητρά τους.

Χτες σχετική ηρεμία επικρατούσε σε αρκετές χώρες όπου πραγματοποιούνταν επί μέρες διαμαρτυρίες έξω από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, όπως στην Αίγυπτο, αν και δεν έλειψαν οι μικροσυγκρούσεις στο Πακιστάν, στην Ινδονησία, στην Ταϋλάνδη και στο Κασμίρ. Τη συγκεκριμένη ταινία επικαλείται ως αιτία αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες, στο Αφγανιστάν και η ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπ ι Ισλάμι». Την επίθεση πραγματοποίησε νεαρή κοπέλα, η οποία εξερράγη με το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε μικρό λεωφορείο στο δρόμο που οδηγεί από την Καμπούλ προς το διεθνές αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, εκ των οποίων οι εννιά αλλοδαποί που εργάζονταν σε ξένη εταιρεία ταχυμεταφορών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «Χεζμπ ι Ισλάμι» δε σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον δε είναι ότι επικεφαλής της είναι ο Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, πολέμαρχος του Αφγανιστάν που υπήρξε σύμμαχος των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας τη δεκαετία του '80.

Την ίδια ώρα, η ισλαμιστική «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» (βόρειας Αφρικής» καλεί σε νέες επιθέσεις κατά αμερικανικών διπλωματικών αποστολών, ενώ ακραίος ισλαμιστής -σαλαφιστής- ιμάμης στην Αίγυπτο εξέδωσε «θρησκευτικό διάταγμα» -φάτουα- για τη δολοφονία όλων όσοι συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στην ταινία. Επισήμως, οι αιγυπτιακές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος επτά Χριστιανών Κοπτών που ζουν στις ΗΠΑ και εμπλέκονται στην όλη ιστορία με την ταινία αλλά και σε βάρος του ακραίου πάστορα Τέρι Τζόουνς, γνωστού για το κάψιμο κορανίων, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «προώθησε όσο μπορούσε» την ταινία. Εντός Αιγύπτου, δε, ένας Χριστιανός Κόπτης καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για «υβριστικά σχόλια» κατά του Προέδρου Μούρσι και του Μωάμεθ, εξέλιξη που προκαλεί έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση τυχόν θρησκευτικών εντάσεων.

Τη δημοσίευση «σκίτσων του Μωάμεθ» προανήγγειλε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» επικαλούμενο την αναγκαιότητα διασφάλισης της «ελευθερίας της έκφρασης». Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε «υπευθυνότητα» και αποδοκίμασε τις «υπερβολές», ενώ ο Πρόεδρος Ολάντ έκανε ειδική αναφορά στον ισλαμικό πολιτισμό και στην ιστορική του πορεία, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί όλα αυτά να διαστρεβλώνονται από ορισμένους που υποστηρίζουν ότι εκφράζουν το Ισλάμ». Η Γαλλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη.

  • Ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χτες δείχνει ομάδα νεαρών να βγάζει το πτώμα του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη από το κτίριο και μεταξύ αυτών ακούγονται ορισμένοι που πανηγυρίζουν και ορισμένοι που καλούν σε βοήθεια για να σωθεί.
ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις στον Καύκασο

Παρουσία του Προέδρου της χώρας, Βλ. Πούτιν, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, με την επωνυμία «Kavkaz 2012». Τα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν έως τις 23 Σεπτέμβρη, θα λάβουν μέρος σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις, όχι μόνο στον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία Θάλασσα, καθώς και στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, στην ενεργή φάση των γυμνασίων θα λάβουν μέρος 8.000 στρατιωτικοί, 200 στρατιωτικά οχήματα, 10 πλοία, αδιευκρίνιστος αριθμός αεροσκαφών, αναμένεται να δοκιμαστεί και το σύνολο των νέων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν βολές πυραυλικών συστημάτων τύπου «Iskander-M».

Πρόκειται βεβαίως για επίδειξη δύναμης από την πλευρά του αστικού κράτους της Ρωσίας, που είναι ενταγμένη και στον ανταγωνισμό που φουντώνει με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη νέα όξυνση των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και Ιράν - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας στους στρατιωτικούς που παίρνουν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις δήλωσε πως υπολογίζοντας την «αύξηση της πρακτικής χρήσης βίας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις», η Ρωσία πρέπει «να κρατήσει το μπαρούτι της στεγνό».

Παρόλο που οι ασκήσεις διεξάγονται από Ρώσους στρατιωτικούς και μόνο στο έδαφος της Ρωσίας, η Γεωργία δήλωσε, πως οι ασκήσεις απειλούν την ανεξαρτησία των χωρών του Καυκάσου. Τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Κατά τη γνώμη της Τιφλίδας, τα ρωσικά γυμνάσια είναι επικίνδυνα πρώτα απ' όλα για την ίδια τη Γεωργία, αλλά και για το Αζερμπαϊτζάν.

Την Τιφλίδα υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογ Ράσμουσεν, που δήλωσε, πως η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας. Ταυτόχρονα, ο Ράσμουσεν τόνισε, πως η Ρωσία δεν παραχώρησε στο ΝΑΤΟ τις πληροφορίες για τους σκοπούς των ασκήσεων. Τις νατοϊκές αιτιάσεις απέρριψε από το μεριά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.


Ι.Π.

ΣΥΡΙΑ
Ανάπτυξη παρατηρητών πρότεινε το Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόταση ν' αναπτυχθεί δύναμη παρατηρητών η οποία «θα επιβλέψει μια διαδικασία τερματισμού της βίας», παρουσίασε στη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής» για τη Συρία που συνέστησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος (συμμετέχουν Αίγυπτος, Τουρκία, Σ. Αραβία, Ιράν), ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία και ποια τα περιθώρια παρέμβασής τους, πάντως ζήτησε επίσης τερματισμό της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης των αντικαθεστωτικών καθώς και απόρριψη της οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης. Τέλος, ο Σαλεχί φέρεται να πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος της «Ομάδας Επαφής» στην Τεχεράνη.

Στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκε τελικά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να υπάρξει αντικαταστάτης, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε ως πρώτο ρήγμα στην προσπάθεια εδραίωσης του «διαμεσολαβητικού κουαρτέτου», λόγω των σημαντικών διαφωνιών και των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο Σαλεχί αναμένεται σήμερα στη Δαμασκό όπου θα συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ Μουάλεμ, και πιθανότατα τον Σύρο Πρόεδρο. Στο Κάιρο μετέβη, χθες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία. Ο Λορέν Φαμπιούς, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία. Επεσήμανε ότι πλέον «οι συγκρούσεις στη Συρία αρχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης με τεράστιες διεθνείς συνέπειες και αυτό πρέπει πάση θυσία ν' αποφευχθεί» μιλώντας για δύσκολη κατάσταση στο Λίβανο. Ο Βρετανός ομόλογός του μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμούσε ότι «μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στη Λιβύη, γι' αυτό και μοιάζει δύσκολο ως προοπτική».

Εντός Συρίας, οι μάχες συνεχίζονταν χθες με σφοδρότητα σε πολλές συνοικίες στο Χαλέπι αλλά και κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Τελ Αμπιάντ στην επαρχία αλ Ράκα, το οποίο είναι ένα από τα κυριότερα στα τουρκο-συριακά σύνορα, και οι κυβερνητικές δυνάμεις το έχουν κλείσει θεωρώντας ότι αποτελεί βασικό δίαυλο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών. Εκτός αυτών, αραβικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τμήμα του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» επικήρυξε τον Πρόεδρο Ασαντ για 25 εκατομμύρια δολάρια αλλά και ότι εγκατέλειψε τη Συρία η αδελφή του Μπούσχρα με την οικογένειά της, μετά τη δολοφονία του συζύγου της, στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό, τον Ιούλιο. Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οκτάχρονη κάθειρξη στον Χοακίν Μπεσέρα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anncol» (εναλλακτικό μέσο που καταγγέλλει το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας με έδρα τη Στοκχόλμη) Χοακίν Πέρες Μπεσέρα με την κατηγορία της κατασκοπίας. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα, που η Κολομβία θεωρεί «τρομοκράτη» και «πρέσβη» των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC στην Ευρώπη, γνωστό ως «Αλμπέρτο Μαρτίνες», εργαζόταν για αυτές στη Σουηδία από το 1993.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπεσέρα είχε συλληφθεί τον Απρίλη του 2011 στη Βενεζουέλα. Στην συνέχεια παραδόθηκε στην αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από επαναστατικές οργανώσεις και κινήματα.

Σημειώνεται πως ο Χοακίν Πέρες Μπεσέρα είναι ένα από τα λίγα επιζήσαντα στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης -που σχηματίστηκε από τις FARC και το Κολομβιάνικο ΚΚ- από την άγρια σφαγή που εξαπέλυσε τη δεκαετία του '90 το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας, παρά τις δεσμεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την τότε κυβέρνηση Μπελισάριο Μπετανκούρ. Κατέφυγε το 1994 στη Σουηδία, όπου δημιούργησε οικογένεια, πήρε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και σουηδική υπηκοότητα και συνέχισε τη διεθνιστική επαναστατική του δράση μέσα από το ειδησιογραφικό πρακτορείο «Αnncol», παρά τις διώξεις και το κυνηγητό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Περιορίζονται οι κοινές επιχειρήσεις κατοχικών και αφγανικών δυνάμεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τον «περιορισμό» των κοινών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων με τις αντίστοιχες αφγανικές ανακοίνωσε, χτες, το ΝΑΤΟ, επικαλούμενο τις εκ των έσω επιθέσεις που δέχεται από μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, από την αρχή του χρόνου φτάνουν τα 51. Σύμφωνα με ΝΑΤΟική ανακοίνωση, οι κοινές περιπολίες ή εκπαιδευτικές συναντήσεις δε θα πραγματοποιούνται πάρα μόνο για ένα συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών και η συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων θα εξετάζεται κατά περίπτωση και θα εγκρίνεται από τις περιφερειακές διοικήσεις. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες επιθέσεις «σοβαρή απειλή» για τις κατοχικές δυνάμεις, ωστόσο ο περιορισμός των κοινών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και αφγανικών δυνάμεων χαρακτηρίζεται «προσωρινός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ