ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θεάτρου Τέχνης» ρεπερτόριο

«Τερέζα Ρακέν»
«Τερέζα Ρακέν»
Προ των θυρών του «Θεάτρου Τέχνης» είναι ο χειμώνας, με ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε 2 άξονες: Σύγχρονα έργα κοινωνικού προβληματισμού και εμβληματικά έργα κλασικών συγγραφέων. Στις δύο σκηνές του «Θεάτρου Τέχνης» την περίοδο 2012 - 2013 θα παρουσιαστούν επτά καινούργιες θεατρικές παραγωγές - η μία σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης - ενώ στην αρχή του φετινού χειμώνα θα επαναληφθούν τρεις περσινές παραστάσεις.

Στο «Υπόγειο» από τις 3/10 θα επαναληφθεί (παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή) το έργο του Εμίλ Ζολά «Τερέζα Ρακέν». Διασκευή - σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντόρα Λελούδα - Δανάη Κουρέτα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη. Τον Νοέμβρη θα ανεβαστεί το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος, σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Μυλωνάς, Φαίδων Καστρής, Παναγιώτης Νάτσης, Ιουλία Γεωργίου. Το Μάρτη, στο «Υπόγειο» θα παρουσιαστεί το έργο του Γκιγιέμ Κλουά «Δέρμα στις φλόγες». Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος.

«Χαίρε νύμφη»
«Χαίρε νύμφη»
Στη σκηνή της οδού Φρυνίχου θα παρουσιαστούν τα εξής έργα.

Από τις 5/10 και μέχρι τις 9/12 (παραστάσεις από Τετάρτη μέχρι Κυριακή) θα επαναληφθεί η μεγάλη περσινή επιτυχία του «ΘΤ» με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Χαίρε νύμφη». Διασκευή - σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Νίκος Κυπουργός, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Τσώτσης, Ντάννυ Γιαννακοπούλου, Γιάννης Καπελλέρης, Λένα Κιτσοπούλου.

Τον Οκτώβρη θα επαναληφθεί το έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια, σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης, κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου, κίνηση: Πωλίνα Κρεμαστά. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Οικονόμου.

Τον Δεκέμβρη θα ανεβαστεί το έργο του Μάικ Μπάρτλετ ««LOVE, LOVE, LOVE». Μετάφραση - σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνικά- κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βίντεο: Διαμαντής Καραναστάσης, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος. Παίζουν: Αννα Κουτσαφτίκη, Διαμαντής Καραναστάσης, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Κώστας Συλβέστρος κ.ά.

Το Μάρτη θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Ανδρέα Στάικου «Καρακορούμ». Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Παίζουν: Μαριάνθη Σοντάκη, Εβελίνα Παπούλια, Γιάννης Πολιτάκης.

Το Γενάρη θα παρουσιαστεί ο μονόλογος «Σουέλ», βασισμένος στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη. Σκηνοθεσία: Χρήστος Παληγιαννόπουλος. Παίζει η Ελένη Καστάνη.

Το Νοέμβρη η παιδική σκηνή του «ΘΤ» θα ανεβάσει το έργο του Καρόλου Ντίκενς «Ολιβερ Τουίστ». Διασκευή - σκηνοθεσία - σκηνικά: Κωστής Καπελώνης, κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου, μουσική: Kalliopi με τη συνεργασία της Μαρίνας Χρονοπούλου. Παίζουν: Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Εύα Οικονόμου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Μίνως, Κώστας Συλβέστρος, Σοφία Πριοβόλου, Γιάννης Κόκας.

Τον Μάρτη, η παιδική σκηνή θα ανεβάσει το έργο της αλησμόνητης Ζωρζ Σαρρή «Οταν ο ήλιος», σε συμπαραγωγή με την ομάδα «Πεδίον Τέχνης» (ομάδα αποφοίτων της σχολής του «Θεάτρου Τέχνης»). Διασκευή: Βένια Σταματιάδου.

Εννιά αιώνες βιβλιοδεσίας

Εκθεση με τίτλο: «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», εγκαινίασε χτες (διάρκεια έως 13/1/2013) το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας. Στην έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας, σε επιμέλεια των δρ. Αναστασίας Λαζαρίδου και Νίκης Τσιρώνη, με την επιστημονική συνεργασία των Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, Μπάμπη Λέγγα και Ζήση Μελισσάκη, περιλαμβάνονται: Σξαιρετικά δείγματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών κωδίκων που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα, από τη συλλογή χειρογράφων και παλαιτύπων του Βυζαντινού Μουσείου και την Ελληνική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», εντύπων και οπτικοακουστικό υλικό, που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία και τα εικαστικά ρεύματα κάθε εποχής.

Η έκθεση πλαισιώνεται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά Ε' και ΣΤ΄ Δημοτικού (τηλ. επικοινωνίας 213213.9507) και ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Ακη Χατζηαντωνίου.

Νέο ΔΣ ΕΛΣ

Τον πρόεδρο και τα μέλη του νέου ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, Κ. Τζαβάρα, πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο Αθ. Θεοδωρόπουλος (δικηγόρος, γενικός διευθυντής του κοινοβουλευτικού έργου της Βουλής). Αντιπρόεδρος ο Γιώργης Γραμματικάκης (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας). Μέλη του ΔΣ: Ν. Κυπουργός (μουσικοσυνθέτης), Θ. Μαυρομμάτης (μουσικός της ορχήστρας της ΕΛΣ, ως εκπρόσωπος του σωματείου της), Χ. Ζερμπίνος (μουσουργός, εκπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών).

Στο Κηποθέατρο Παπάγου

Συνεχίζονται στο Κηποθέατρο Παπάγου οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις του δήμου. Συναυλία δίνει σήμερα (8.30μμ) η Ελένη Τσαλιγοπούλου, με παραδοσιακά, λαϊκά και τραγούδια του δίσκου της «Τα Ρι Ρα», με τον οποίο εμφανίζεται και σαν τραγουδοποιός, με συμμετοχές των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Βασιλικού, Παύλου Παυλίδη, Νίκου Ζούδιαρη, Νίκου Πορτοκάλογλου κ.ά. Μαζί της οι μουσικοί: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, Βαγγέλης Καλαμάρας, Αρης Χατζησταύρου, Κελλάρης Χάρης. Αύριο θα δοθεί η ματαιωμένη, λόγω της βροχής στις 17/9, παράσταση του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» με τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Στις 22/9 (9μμ) θα παιχθεί η κωμωδία των Ανταμ Λογκς - Τζες Ουίνφιλντ - Ντάνιελ Σίνγκερ «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα». Στις 23/9 (6 μ.μ., είσοδος δωρεάν) θα δοθεί ροκ συναυλία μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου. Στις 24/9 (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Παπάγου στην ποιήτρια Κική Δημουλά, με τίτλο «Ολα τα όνειρα όνειρο τα κληρονομεί». Στις 25/9 (8.15 μ.μ.) συναυλία του συγκροτήματος «ENCARDIA» και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Συναυλίες για τη στήριξή του

Τρεις ξεχωριστές συναυλίες, με τρεις δημοφιλείς ερμηνευτές, θα πραγματοποιηθούν, στις αρχές του Οκτώβρη, για την οικονομική στήριξη του Μουσείου Μπενάκη, στο νέο κτίριό του, στην οδό Πειραιώς 138. (Προσέλευση στις 7.30 μ.μ., έναρξη στις 8.30 μ.μ.).

Στις 2/10, η Νατάσσα Μποφίλιου θα ερμηνεύει τα τραγούδια του επίκαιρου δίσκου της «Ερχονται οι μέρες του φωτός», που «μιλά» για το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας.

Στις 3/10 ο Γιάννης Κότσιρας, με τη μουσική παράσταση «On the road», θα επιλέξει δικά του γνωστά και «άγνωστα» αγαπημένα τραγούδια, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής δισκογραφίας. Συνερμηνεύτριά του θα είναι η Σαββέρια Μαργιολά, μια καινούρια φωνή γνήσιων λαϊκών ηχοχρωμάτων.

Στις 4/10, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Ο πολιτευτής. Μουσικοπολιτικά και άλλα», αποτελούμενη από δημιουργίες της 40χρονης σαββοπουλικής τραγουδοποιίας.

Προπώληση εισιτηρίων από σήμερα, στις ώρες λειτουργίας των παραρτημάτων του μουσείου: Κουμπάρη 1 (Κολωνάκι): Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.00-17.00. Πέμπτη 9.00-24.00. Κυριακή: 9.00-15.00. Πειραιώς 138: Πέμπτη, Κυριακή 10.00-18.00. Παρασκευή, Σάββατο 10.00-22.00. Πληροφορίες: www.benaki.gr

Για τη στήριξή του, το μουσείο απευθύνεται και στο κοινό, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα μελών, με 13 κατηγορίες ατομικής συνδρομής και 3 εταιρικής, ενώ οι δωρεές - από την Ελλάδα και το εξωτερικό - γίνονται και μέσω διαδικτύου (www.benaki.gr/support).

Η επί σκηνής φετινή συνάντηση δύο μεγάλων ερμηνευτριών του ελληνικού τραγουδιού, που άρχισε στο «Παλλάς» και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι, τελειώνει. Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη δίνουν τις τρεις τελευταίες κοινές συναυλίες τους: 22/9 στη Λαμία. 28/9 στην Ξάνθη. 29/9 στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της εξάντλησης των εισιτηρίων για τη σημερινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, με τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, θα δοθεί μια ακόμη παράσταση, στο Ηρώδειο, αύριο (21/9, 8.30 μ.μ.). Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Σε επίτιμη διδάκτορά του ανακήρυξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής) την πολυαγαπημένη συγγραφέα των παιδιών και εφήβων, Αλκη Ζέη. Διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τα σημαντικότερα βραβεία και με τα βιβλία της μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και προτεινόμενα για ανάγνωση και μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού, με χυμώδη αφήγηση, παραστατική γλώσσα, ζωντανά πρόσωπα, πολύ χιούμορ και χωρίς ίχνος διδακτισμού, η Αλκη Ζέη με τα βιβλία της ωθεί τα παιδιά σε προβληματισμό και την αναζήτηση διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών - πολιτικών θεμάτων.

Εκδήλωση με θέμα «Τα αρχαία μας και εμείς» διοργανώνει αύριο (8.30 μ.μ.) η Εφορεία Αρχαιοπωλείων - Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, με την υποστήριξη του Δήμου Αθήνας στην Πολυγνώτου 13, Πλάκα (είσοδος από την οδό Διοσκούρων 6). Η εκδήλωση (ομιλία, συναυλία και αφιέρωμα στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι) γίνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ