ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ξεπαστρεύουν ό,τι απέμεινε από λαϊκό εισόδημα και εργατικά δικαιώματα

Σήμερα η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα η οριστικοποίηση του «πακέτου»

Εμπόδιο στα βάρβαρα μέτρα μπορεί να βάλει μόνο η συμμετοχή στον πανεργατικό αγώνα και η αντεπίθεση διαρκείας για ριζικές ανατροπές στην εξουσία και την οικονομία
Εμπόδιο στα βάρβαρα μέτρα μπορεί να βάλει μόνο η συμμετοχή στον πανεργατικό αγώνα και η αντεπίθεση διαρκείας για ριζικές ανατροπές στην εξουσία και την οικονομία
Κορυφώνει η κυβέρνηση τα προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα και την εκστρατεία παραπλάνησης του λαού, ενόψει της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπου αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη βούληση να περάσει πάση θυσία το νέο αντιλαϊκό πακέτο.

Οσο πλησιάζει η οριστικοποίηση των μέτρων, τόσο γίνεται φανερό ότι το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα απ' ό,τι προπαγάνδιζαν μέχρι τώρα, επαληθεύοντας ότι δεν υπάρχει πάτος στα μέτρα με τα οποία προσπαθούν να σώσουν την πλουτοκρατία με πτώχευση του λαού. Δεδομένο είναι επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι νέες αντεργατικές ανατροπές που βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθιστώντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονταν σε επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα την Κυριακή, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούσαν βέβαιο ότι στο τέλος θα ληφθούν όλα τα αναγκαία για το κεφάλαιο μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι. «Πρόκειται για το μοναδικό, αληθινά βιώσιμο εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας», ισχυρίστηκε προκλητικά (στη ΝΕΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ο ίδιος έθεσε και τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα «ή τα καταφέρνουμε ή τα χάνουμε όλα», πυροδοτώντας νέο κύκλο ιδεολογικής τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι στη σημερινή σύσκεψη «θα επαναβεβαιωθεί η προσέγγιση» μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «η συνοχή της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει, γιατί όσοι τη στηρίζουν από την πρώτη στιγμή, έβαλαν την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον».

Ενόψει της σημερινής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε χτες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Η εικόνα που δινόταν μετά τη συνάντηση, ήταν πως είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα μέτρα ύψους 9,9 δισ. ευρώ, καθώς από την αρχική διαφορά των 4 δισ. «διευθετήθηκαν» περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ σε δαπάνες Υγείας, Αμυνας και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Οι ίδιες πηγές διέρρεαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περικοπών - άνω των 8,5 δισ. - αφορά σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ενώ εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τα ποσά που υπολείπονται θα βρεθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας. Μετά τη νέα σύσκεψη που είχε χτες ο Γ. Στουρνάρας με την τρόικα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αναζητούν πλέον τα υπόλοιπα 2 δισ., με πιο πιθανό σενάριο αυτό της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 66 ή και στα 67 χρόνια.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης το λεγόμενο «μακροοικονομικό σενάριο» - όπου υπήρξε εισήγηση στελέχους του ΙΟΒΕ (!) - καθώς και το θέμα της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους. Για το πρώτο θέμα, η εκτίμηση για την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη διετία θα αποτελέσει το «όχημα» για επιπλέον μέτρα, δεδομένου ότι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους εκτιμάται σε σχετικά μεγέθη - ως προς το ΑΕΠ - και όχι σε απόλυτα.

«Στρεβλώσεις» τα εργατικά δικαιώματα

Παράλληλα με το πακέτο των 11,5 δισ., η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς για την υλοποίηση των νέων αντεργατικών ανατροπών, που τις λανσάρει ως «αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», που θα φέρουν την ανάπτυξη, ασφαλώς προς όφελος των μονοπωλίων.

«Πιστεύουμε βάσιμα ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε δώσει ένα δυνατό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι εδώ στην Ελλάδα αλλάζουν τα πράγματα, αξίζει να επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Είμαστε στην κρίσιμη καμπή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας με νόημα ότι «πρέπει να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία, στηριγμένη πάνω σε γερά θεμέλια και όχι σε δανεικά χρήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση προώθηση των νέων αντεργατικών ανατροπών που έχουν τεθεί από το γνωστό email της τρόικας, δηλώνοντας αφ' ενός ότι «δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκονται τώρα οι διαβουλεύσεις» για το θέμα, ενώ υπερθεμάτισε του σφαγιασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. «Αλλάζουμε κάποιες στρεβλώσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να μην αφήσει μάλιστα περιθώρια αμφιβολιών για τη βούληση της κυβέρνησης να σαρώσει ό,τι εμποδίζει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, συμπλήρωσε: «Ξέρετε ότι πέρα από το "ο νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", υπάρχει και η βασική προϋπόθεση της ύπαρξης εργαζόμενου, είναι η ύπαρξη του εργοδότη».

Ουσιαστικά επανέλαβε την αντιδραστική θέση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, αν δεν υπάρχει εργασία», εκφράζοντας την αξίωση των μονοπωλίων για μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους, στο όνομα δήθεν της συγκράτησης της ανεργίας που παράγει ο καπιταλισμός σε ανάπτυξη και κρίση.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στον Πέτρο Κόκκαλη

Την Κυριακή, 23/9, στο Βροντερό του Δήμου Πρεσπών

Την αγωνιστική προσφορά και το επιστημονικό έργο του Πέτρου Κόκκαλη στον αγώνα του λαού μας, θα τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη και ώρα 11.30 π.μ. στο χωριό Βροντερό του Δήμου Πρεσπών, όπου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη. Για το έργο του και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου ο Πέτρος Κόκκαλης πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως κορυφαίος γιατρός του ΔΣΕ.

ΚΚΕ
Αντεπίθεση διαρκείας για ριζικές ανατροπές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική το λαϊκό "όχι" στα νέα μέτρα, στις νέες θυσίες, πρέπει να συνοδεύεται και με "όχι στην ΕΕ και τα καπιταλιστικά κέρδη" και με συμμετοχή στον πανεργατικό αγώνα και την αντεπίθεση διαρκείας για ριζικές ανατροπές στην εξουσία και την οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ