ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για επιχείρηση εξαπάτησης του λαού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, αλλά της ίδιας σχολής είναι και αυτός. Εξαπάτησε ή όχι το λαό υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια για να τα πάρει όλα πίσω την επομένη των εκλογών, όπως, π.χ., την κατάργηση του μνημονίου που την έκανε επαναδιαπραγμάτευση; Οι δήθεν λεονταρισμοί του απέναντι στον «πλούτο» γενικώς και αορίστως έχουν την ίδια αξιοπιστία με τους προεκλογικούς βρυχηθμούς απέναντι στην τρόικα και την «ομάδα δράσης» που μετατράπηκαν σε ικεσίες για μια συνάντηση, που όταν τελικά έγινε, με τον Χ. Ράιχενμπαχ, διαπιστώθηκαν το καλό κλίμα και η συμφωνία σε στόχους που προϋποθέτουν το σφαγιασμό του λαού όπως, για παράδειγμα, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Οσο για τη «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αντικαταστήσει το κοινό αντιλαϊκό σχέδιο κυβέρνησης - τρόικας με «το πρόγραμμά του για κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομή του πλούτου και ανάπτυξη», ισχύει ως προς μία μόνο πλευρά. Θα εφαρμόσει, αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες, πολιτική «οικονομικής ανασυγκρότησης, ανάπτυξης», όπου το μόνο που θα ανασυγκροτηθεί και θα αναπτυχθεί θα είναι η καπιταλιστική κερδοφορία. Αυτό αυτομάτως αποκλείει όλα τα υπόλοιπα, που δεν είναι παρά υποσχέσεις δίχως κανένα αντίκρισμα και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν υποκλίνεται στην ΕΕ και την αστική εξουσία.

Φόρος στη ... βροχή!

Εναν περίεργο τρόπο συνέλαβαν τα μυαλά των τοπικών «αρχόντων» στην πόλη Κλάιπεντα της Λιθουανίας, με στόχο να γεμίσουν με χρήματα τα δημοτικά ταμεία. Στο εξής η βροχή μπορεί να κοστίσει ακριβά στους πολίτες, αφού επιβλήθηκε φόρος σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού εφόσον το βρόχινο νερό που πέφτει στο σπίτι του καταλήγει στην κοινή αποχέτευση κι όχι στην ξεχωριστή. Ο φόρος που έχει οριστεί είναι 3 λιτ (σχεδόν 1 ευρώ) για ένα κυβικό μέτρο που πέφτει στο δίκτυο. Βρέχει; Πλήρωσε! Είναι η «εφεύρεση» του νέου φόρου.

Στο λιμάνι της Κλάιπεντα ο ήλιος είναι σπάνιο φαινόμενο. Η πόλη βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και οι βροχοπτώσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το χρόνο πέφτουν γύρω στα 800 χιλιοστόμετρα βροχής και οι «εφευρέτες» του νέου φόρου θα πρέπει να είναι σίγουροι για την αποδοτικότητα του μέτρου.

Ωστόσο, σε ορισμένους κατοίκους κυριαρχεί δυσπιστία. Η εφημερίδα «Αργκουμέντι» αναφέρει σχετικά πως η κάτοικος της πόλης Ε. Αντρέεβα αναρωτιόταν για το πώς οι αρχές θα μετρούν κάθε φορά το πόσο βρόχινο νερό έριξε το κάθε σπίτι στο δίκτυο. «Θέλω να δω πώς αυτό θα το εφαρμόσουν στην πράξη. Δε θα τους φτάσουν οι κουβάδες!».

Από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος Β. Τιτόφ δήλωσε σχετικά: «Κανείς μας δε θα μπορούσε να σκεφτεί πως μπορούν να μπουν τέτοιοι φόροι. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα να βάλουμε φόρο και στον καθαρό αέρα και στον άνεμο. Βλέπετε πόσο φυσάει σήμερα...».

Σημεία των (καπιταλιστικών) καιρών...

Αυτονόητες ευχές

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΑ, τις Περιφερειακές Ενότητες, την Τοπική Διοίκηση και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σχετικά με την «υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών και την εξασφάλιση επαρκούς αίματος για το 2013». Ο υπουργός Υγείας τόνισε το αυτονόητο, την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά δεν ξεκαθάρισε: Θα χρηματοδοτηθούν έγκαιρα από το κράτος οι Περιφέρειες για να πραγματοποιήσουν τους ψεκασμούς; Θα χρηματοδοτηθούν και θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Πρόληψη; Γιατί, διαφορετικά, με προσευχές και σχέδια «επί χάρτου» δε γίνεται τίποτα. Το λέμε, γιατί η κυβέρνηση έχει νέο πρόγραμμα δραστικών περικοπών 1,2 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας.


Να τι θέλουν τα μονοπώλια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν ισχύει ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα ήταν αναποτελεσματικά. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ έχει υποχωρήσει το εργατικό κόστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Αν μη τι άλλο ήταν πολύ αποκαλυπτικός. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των μνημονίων: Να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους και να τους παραδώσουν βορά στα μονοπώλια, που θα θησαυρίζουν πληρώνοντας ψίχουλα για την εργατική τους δύναμη.

Εκείνο που δεν είπε, βέβαια, το κοινοτικό στέλεχος στη συνέντευξή του είναι ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο. Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται επιφυλάσσει νέο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ. Περιλαμβάνει νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως ο καθορισμός του κατώτερου βασικού μισθού με νόμο, που σημαίνει μεροκάματα Βουλγαρίας, πλήρη κατάργηση του 8ωρου και δουλειά για 13 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα χωρίς υπερωρία, μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, σύνταξη στα 70, αύξηση των 4.500 ενσήμων στα 6.000 για την εξασφάλιση της ελάχιστης σύνταξης, κατάργηση της αποζημίωσης για την απόλυση.

Πρόκειται, δηλαδή, για μέτρα που πτωχεύουν ολοένα και περισσότερο το λαό, προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. Μόνο η λαϊκή αντεπίθεση διαρκείας και ο πανεργατικός αγώνας για ριζικές ανατροπές στην εξουσία και την οικονομία μπορεί να μας βγάλει από αυτό το σύγχρονο και οδυνηρό πιθάρι των Δαναΐδων.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ευεργέτες» εκείνοι που τσακίζουν το λαό;

Με απύθμενο θράσος οι εφοπλιστές και η κυβέρνησή τους έχουν θέσει σε εφαρμογή καλοστημένο σχέδιο για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να παραιτηθούν από κάθε διεκδίκηση για την βελτίωση της ζωής τους, να μάθουν να απλώνουν το χέρι αντί να σφίγγουν τη γροθιά, να προσβλέπουν στις φιλανθρωπίες αυτών που τους έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης από την άγρια εκμετάλλευση, αντί να οργανώνουν την πάλη τους για να τους ανατρέψουν. Η προχτεσινή συνάντηση μεταξύ Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τα όσα θα επακολουθήσουν, ώστε να πιστέψει ο λαός ότι οι εφοπλιστές είναι εθνοσωτήρες, μεγάλοι ευεργέτες που θα πρέπει να ευγνωμονεί.

Στη συνάντηση όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών παρουσίασε πρόγραμμα που επεξεργάζεται ο «εφοπλισμός» το οποίο «σε πρώτο στάδιο επικεντρώνεται στη στήριξη των αναγκών σίτισης άπορων οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί ακόμα και σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία με την προσφορά ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε άπορα παιδιά ή παιδιά ανασφάλιστων γονέων, την προσφορά ιατρικού ελέγχου με κινητές μονάδες Υγείας, καθώς και στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης»!

Θα κάνουν όλα αυτά τα ...«καλά», ποιοι; Αυτοί που με τη στήριξη της πολιτικής που χρόνια τώρα διαμορφώνουν υπέρ τους οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας όπως και η σημερινή, έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Επί δεκαετίες, ληστεύουν μέρα μεσημέρι τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών. Τα ποσά που οφείλουν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο είναι ανυπολόγιστα. Χώρια ότι το 2005, ποντοπόροι εφοπλιστές και αυτοί των κρουαζιερόπλοιων απαλλάχτηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» από την τσέπη των εργαζομένων, για να καλύπτουν τα ελληνικά νησιά με πλοία «κουρέλια» και πανάρχαια τύπου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», τα οποία δρομολογούν όποτε τους... «καπνίσει». Πάνω από 450 πλοία ναυπηγούν αυτή την περίοδο, αλλά ούτε βάρκα στα ναυπηγεία της χώρας. Κανένας εφοπλιστής δεν πληρώνει ΦΠΑ για τίποτα. Ακόμα και το πετρέλαιο που για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, το χειμώνα θα γίνει άπιαστο όνειρο, μετά την τεράστια αύξηση του φόρου κατανάλωσης, γι' αυτούς είναι αφορολόγητο (τράνζιτ) ενώ σχεδιάζεται ρύθμιση για να είναι και επιδοτούμενο!

Από την άλλη, ο ναυτεργάτης, η δύναμη που κινεί τα καράβια για να θησαυρίζουν οι εφοπλιστές, βιώνει τη σύγχρονη δουλεία. Βιώνει την ανεργία, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τις συντάξεις - ψίχουλα, τα επιδόματα - αν και όταν δίνονται - της ντροπής, τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων, τις επιστρατεύσεις επειδή διεκδίκησε το αυτονόητο να δουλεύουν σαν άνθρωποι, τη «μαύρη εργασία», την τρομοκρατία και πάει λέγοντας. Αυτοί οι «ευεργέτες» είναι αχρείαστοι και επικίνδυνοι για τους ναυτεργάτες, συνολικά για το λαό, όπως εξίσου επικίνδυνη είναι η πολιτική που τους στηρίζει. Εμφανίζονται ως «ευεργέτες», αυτοί που έχουν τσεπώσει απίστευτα ποσά και πλούτο για τα οποία δε δούλεψαν ούτε ώρα. Πλούτο που έκλεψαν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αργά ή γρήγορα, με την οργάνωση της πάλης τους, με τη λαϊκή συμμαχία θα τον διεκδικήσουν, πετώντας στον πάτο της θάλασσας τα παράσιτα.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ