ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση σε πρόσκληση «συντονισμού» από όσους χαντακώνουν τους εργάτες

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Το τελευταίο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) επιδίδεται σε έναν «αγώνα σωτηρίας» του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων από την ενοποίηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, και καλούν και την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σε «συντονισμό» -με αφορμή και τη μείωση του εφάπαξ- μαζί με 12 Ομοσπονδίες που συμμετέχουν στο ΤΑΠΙΤ. Ο «αγώνας» αυτός περιλαμβάνει συναντήσεις με υπουργούς, με αρχηγούς κομμάτων, συνεντεύξεις Τύπου, νομικές συμβουλές και αναλογιστικές μελέτες. Το αίτημα είναι «αυτόνομο, αυτοδιοικούμενο ενιαίο ΤΕΑΥΦΕ». Στην τελευταία πρόσκλησή τους, μάλιστα, θυμήθηκαν και τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου ως «απαρχή για έναν κοινό αγώνα....»

Απάντηση σε αυτές τις «προσκλήσεις - προκλήσεις» της πλειοψηφίας της ΠΟΙΕ (ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», ΔΑΚΕ) δίνουν σε ανακοίνωσή του η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:

  • «Μιλάνε για συντονισμό και κοινό αγώνα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, της ΝΔ, που διέσπασαν την Ομοσπονδία Φαρμάκου, διαχωρίζοντας τους ιατρικούς επισκέπτες από τον υπόλοιπο κλάδο, δημιουργώντας την ΠΟΙΕ.
  • Μιλάνε για ενότητα αυτοί που βαθαίνουν μέχρι σήμερα τη διάσπαση του κλάδου, αλλάζοντας το καταστατικό της ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών, ονομάζοντάς την «και συναφών επαγγελμάτων», τη στιγμή που υπάρχει η κλαδική ομοσπονδία. Αυτοί που δημιουργούν σωματεία για να στέκονται απέναντι στην κλαδική ομοσπονδία και τα κλαδικά συνδικάτα του φαρμάκου.
  • Θυμήθηκαν όψιμα τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στο φάρμακο, όταν η ΠΟΙΕ υπογράφει σύμβαση μόνο για τους ιατρικούς επισκέπτες. Πριν τρία χρόνια, από το 2010, όταν η ΟΕΦΣΕΕ έδινε, απέναντι στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης, τη μάχη για υπογραφή κλαδικής σύμβασης αντίστοιχης των αναγκών μας, η ηγεσία της ΠΟΙΕ περηφανευόταν ότι είχε υπογράψει σύμβαση, την τριετή σύμβαση 2010-2011-2012 χωρίς καμιά αύξηση, που είχε υπογράψει τότε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Προέβαλαν μάλιστα τη συγκεκριμένη σύμβαση στους εργαζόμενους, ως στοιχείο υπεροχής της ΠΟΙΕ απέναντι στην κλαδική ομοσπονδία. Ελεγαν ότι αυτοί κατάφεραν με τη διαλλακτικότητά τους να έχουν σύμβαση, ενώ η ΟΕΦΣΕΕ δεν υπέγραφε, γιατί την ελέγχει το ΠΑΜΕ και εξυπηρετεί «κομματική γραμμή».
  • Συντονίζονται, τάχα για να αγωνιστούν, με συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με μειώσεις μισθών στους κλάδους τους, όπως στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Μήπως θέλουν την υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις; Συντάσσονται όλα τα χρόνια με τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έβαζε και βάζει πλάτη για να περνάνε όλες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
  • Θέλουν να «σώσουν» το ΤΕΑΥΦΕ, αλλά δε μας λένε γιατί ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ και πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ για οχτώ περίπου χρόνια αρνήθηκε στην πράξη την είσοδο των εργατών του κλάδου στο Ταμείο, ώστε να γίνει πιο ισχυρό με περισσότερα έσοδα;
  • Θέλουν να «σώσουν» το ΤΕΑΥΦΕ, όπως το «έσωσαν» και το 2008 με την εφαρμογή του ν. Πετραλιά. Η «επιτροπή σωτηρίας» που δημιούργησαν τότε έδινε δουλειά σε περισπούδαστους νομικούς και εργατολόγους, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους. Ηταν απόντες στις μάχες που έδινε τότε η ΟΕΦΣΕΕ (κλαδική απεργία, κατάληψη), για να μην περάσει ο νόμος και τελικά έβαλαν τη σφραγίδα τους και στην εφαρμογή του, διορίζοντας αντιπροσώπους στα ΔΣ των ενοποιημένων ΤΕΑΙΤ και ΤΑΠΙΤ, όταν η ομοσπονδία μας αρνήθηκε να στείλει αντιπροσώπους.
  • Μιλάνε για «αυτόνομο, αυτοδιοικούμενο και ενιαίο ΤΕΑΥΦΕ», όταν ξέρουν ότι σήμερα υπάρχει ΤΑΠΙΤ και ΤΕΑΙΤ. Καλούν σε αγώνα, για να γίνει το ΤΕΑΥΦΕ Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή για να εφαρμοστεί στην ουσία ο νόμος, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει ότι όποιο Ταμείο δεν μπει στο ΕΤΕΑ, αυτοδίκαια μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ. Αλήθεια, γιατί τόση πρεμούρα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο με όρους ανταποδοτικούς, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση, όταν έχουμε μείωση στο αποθεματικό με το «κούρεμα» των ομολόγων; Οταν ακόμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των απωλειών του από τα τοξικά ομόλογα, την περίοδο που ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ -που τόσο κόπτεται- ήταν αντιπρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ και μάλιστα κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης είναι ενταγμένη στη γενικότερη κατεύθυνση της πλουτοκρατίας και του κράτους της να τελειώνουν με την κοινωνική ασφάλιση και όλες τις κοινωνικές παροχές. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις όποιες υποχρεώσεις έχουν μέχρι τώρα απέναντι στους εργαζόμενους, για να μας κάνουν πιο φτηνούς, να τους φέρνουμε μεγαλύτερα κέρδη. Είναι το μη μισθολογικό κόστος που οι παρατάξεις των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΠΟΙΕ, δέχονται να συζητήσουν πώς θα μειωθεί. Για να μας κάνουν πιο φτηνούς διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματά μας.

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους στον κλάδο να παλέψουν συνολικά ενάντια στο νόμο που προβλέπει την ενοποίηση όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ. Να απαιτήσουν τη διατήρηση όλων των παροχών και δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει από την επικουρική ασφάλιση και την κατάργηση όλων των προηγούμενων μειώσεων που έχουν υποστεί. Να δημιουργήσουν τους όρους που θα αναγκάσουν την εργοδοσία στην υπογραφή ουσιαστικής κλαδικής σύμβασης».

Καταλήγοντας τονίζει: «Η ενότητα και η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των συνταξιούχων κατακτιέται από τους ίδιους μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και χτίζεται με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Οι αγώνες έχουν περιεχόμενο, όταν αντιπαλεύουν τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους και έρχονται σε ρήξη με τις πολιτικές που τους γεννάνε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ