ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο παζάρι των ευρωτουρκικών σχέσεων

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για την κατάληξη των διαβουλεύσεων που έχουν στόχο τη διατύπωση της Εταιρικής Σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η διαφαινόμενη αδυναμία υιοθέτησης του κειμένου θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Φ. Λόγκογλου, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για θέματα ΕΕ, καθώς και με τον Α. Ντε Σότο, εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της Αγκυρας για την Εταιρική Σχέση, διαπιστώθηκε πλήρης απόκλιση θέσεων. Αν και ο Φ. Λόγκογλου διαπίστωσε ότι βρήκε «κατανόηση» από τον Γ. Παπανδρέου, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός επανέλαβε, κατά τις συζητήσεις ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει με το κείμενο της Εταιρικής Σχέσης, αν σε αυτό δεν επαναλαμβάνονται με σαφήνεια οι δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Αγκυρα για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ένα χρόνο πριν στο Ελσίνκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Φ. Λόγκογλου επανέλαβε την άποψη της Αγκυρας ότι οι αναφορές στα Συμπεράσματα του Ελσίνκι για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να τεθούν ως προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Με δεδομένες αυτές τις απόψεις κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας οι εταίροι δε θα καταφέρουν να υιοθετήσουν το κείμενο της εταιρικής σχέσης, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ηδη σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά, κλιμακώνει την πίεση, απειλώντας με την αποχώρηση του Ρ. Ντενκτάς από τον επόμενο γύρο των συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Γενάρη.

Για το θέμα αυτό, συζήτησαν χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον Α. Ντε Σότο, εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος επισκέπτεται το τρίγωνο Αθήνα- Λευκωσία- Αγκυρα.

Ο Ντε Σότο, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να σχολιάσει τις απειλές Ντενκτάς για αποχώρηση από τις συνομιλίες, σημειώνοντας απλώς ότι θα συναντηθεί μαζί του.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αναμενόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προωθεί την ιδέα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, σημείωσε: «Γνωρίζετε ότι στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί το ψήφισμα, το οποίο αποτελεί και την απόφαση του ΟΗΕ, προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Ο κ. Ντε Σότο συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και το συγκεκριμένο θέμα. Η θέση της κυβέρνησής μας είναι σαφής. Δε χρειάζεται να περιληφθεί στο ψήφισμα μια ανάλογη προσθήκη, η οποία θα δίνει την ευχέρεια στους Τουρκοκύπριους και αυτούς που δηλώνουν ότι τους εκπροσωπούν, να έχουν μια απευθείας επικοινωνία και συνεννόηση για ανάλογα θέματα με την ειρηνευτική δύναμη. Εχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ -που ενδιαφέρεται για την πρόοδο των προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος, που ενδιαφέρεται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο - αφού ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών, θα τις σταθμίσει και θα καταλήξει σε μια θέση. Πιστεύουμε ότι η θέση αυτή θα είναι σύμφωνη με τις θέσεις που μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό αφ' ενός και αφ' ετέρου θα είναι μια θέση τέτοια, η οποία θα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην έναρξη του επόμενου γύρου των συνομιλιών, που ευχόμαστε επιτέλους να στεφθούν από επιτυχία, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σε προηγούμενους γύρους».

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές
  • Επιστολή του Στρατή Κόρακα στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Ερώτηση του Κώστα Αλυσσανδράκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, με αφορμή την κατακραυγή που προκαλεί στην κοινή γνώμη η εφαρμογή του νόμου για τα λευκά κελιά απομόνωσης στα οποία οι τουρκικές αρχές έχουν εγκλείσει τους πολιτικούς κρατούμενους, για να καταρρακώσουν το ηθικό τους, απηύθυνε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Nicole Fontaine, με την οποία αφενός καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, αφετέρου ζητάει την παρέμβαση της προέδρου στις τουρκικές αρχές για ανάκληση του μέτρου αυτού. Ειδικότερα στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«Εχω ήδη επιστήσει την προσοχή σας πριν από μήνες με επιστολή μου πάνω στη δραματική κατάσταση των χιλιάδων κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας και είχατε την ευγενή καλοσύνη να αντιδράσετε και να μου γνωρίσετε με επιστολή σας, την ευαισθησία σας για την κατάσταση αυτή και ότι αντιδρούσατε προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Δυστυχώς, από τότε η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά επιδεινώθηκε. Νέο στοιχείο της κατάστασης αυτής, που γενικεύεται στις φυλακές της Τουρκίας, είναι η απομόνωση των κρατουμένων σε λευκά κελιά, τύπου F, του ενός ή δύο κρατουμένων. Με το μέτρο αυτό οι αρχές επιδιώκουν να μειώσουν το ηθικό τους, να σπάσουν την αντίστασή τους.

Εναντίον του σχετικού νόμου που προβλέπει το μέτρο αυτό, 816 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει από τις 20 Οκτώβρη απεργία πείνας. Οι 100 από αυτούς μετέτρεψαν πριν μερικές μέρες την απεργία τους σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, ότι πριν μερικά χρόνια παρόμοια απεργία έληξε με 13 νεκρούς από εξάντληση.

Καταγγέλλοντας την παραπάνω πρακτική του τουρκικού καθεστώτος απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του και εκφράζοντάς τους την αλληλεγγύη μου, θα ήθελα να παρακαλέσω για την παρέμβασή σας, ώστε η κυβέρνηση της Τουρκίας, με βάση και τις δεσμεύσεις για εκδημοκρατισμό που έχει αναλάβει, να ανακαλέσει το απάνθρωπο αυτό μέτρο, ώστε να σταματήσει και η απεργία πείνας».

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης

Με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης επισημαίνει την επιδείνωση της ήδη εφιαλτικής ζωής για τους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας. Καταδικασμένοι σε κελιά απομόνωσης τύπου F, συνεχίζουν την απεργία πείνας, που έχουν ξεκινήσει από τις 20 Οκτώβρη, μέχρι θανάτου, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Σρώτηση του τονίζει:

«816 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 20 Οκτώβρη, 100 από αυτούς μετά 30 μέρες απεργίας αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι θανάτου αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Απεργία πείνας για συμπαράσταση έχουν ξεκινήσει επίσης οι μητέρες των πολιτικών κρατουμένων και Επιτροπές συμπαράστασης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Τουρκία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους απεργούς και τα αιτήματά τους, που είναι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της Τουρκίας, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, άρνηση στη μεταφορά τους σε σύγχρονα "λευκά κελιά" απομόνωσης τύπου F κ.ά.».

Καταλήγει ερωτώντας το Συμβούλιο αν σκοπεύει να ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων, να σταματήσουν τους βασανισμούς, να φροντίσουν για την ιατρική περίθαλψή τους να μη συνεχίσουν το βασανιστήριο της απομόνωσης και τη μεταφορά τους σε κελιά τύπου F και γενικότερα να σταματήσει τις διώξεις για πολιτικά αδικήματα.

ΔΗΚΚΙ
Ξεκινάει το συνέδριό του

Αρχίζουν σήμερα στις 4.30 μ.μ. οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, με τη συμμετοχή συνέδρων απ' όλη τη χώρα, σε αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 3 Δεκέμβρη. Μέρα κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Η επίσημη εξαγγελία της διεξαγωγής του συνεδρίου έγινε τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΚΙ και ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν και οι προσυνεδριακές εργασίες. Εξάλλου στις αρχές Νοέμβρη παρουσιάστηκαν και τα κείμενα με τις Θέσεις του ΔΗΚΚΙ, οι οποίες και συζητήθηκαν σε συνδιασκέψεις, με τη συμμετοχή μελών του κόμματος, που έγιναν σε όλη τη χώρα. Σήμερα, λοιπόν, η ομιλία του Δ. Τσοβόλα θα σηματοδοτήσει την έναρξη του συνεδρίου, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά και τα προσυνεδριακά κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στόχο έχει να εξειδικευτούν οι πολιτικές θέσεις του ΔΗΚΚΙ, να οριστικοποιηθεί η Πανελλαδική Οργανωτική Δομή του και το Καταστατικό του κόμματος. Οπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας στο συνέδριο θα κατατεθούν απόψεις, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, μετά την εισήγηση του Δ. Τσοβόλα θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων και αμέσως μετά, μέχρι και την Κυριακή, το λόγο θα πάρουν οι σύνεδροι.

ΚΥΠΡΟΣ
Ενισχύθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις

Σε πρωτοφανή επίπεδα ισχύος έχουν φτάσει οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο από την περίοδο της εισβολής, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.

Σύμφωνα με έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, ο στρατός κατοχής αυξήθηκε κατά 6.000 άνδρες. Οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα Μίλαν και Τόου και άλλα μέσα που αφορούν τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού και ψυχολογικού πολέμου, σε σκάφη, αντιαεροπορικά και ραντάρ.

Οσον αφορά τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Εθνική Φρουρά, η έκθεση αναφέρει ότι η πιο αξιόλογη ήταν η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας με τους ρωσικούς πυραύλου Τορ Εμ Ουάν.

Εκδήλωση για την Υγεία στη Ροδόπη

Δημόσια συζήτηση με θέμα «Η υγειονομική περίθαλψη στο Νομό Ροδόπης και η κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Υγεία», οργανώνει την Κυριακή 3 Δεκέμβρη η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Τελετών της Νομικής σχολής.

Εισηγητές θα είναι ο Θ. Τσάκωνας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Ν. Φακιρίδης, γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Μετά τις εισηγήσεις, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων και συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ