ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και αναφέρθηκε στις επικίνδυνες διατάξεις που περιέχει

Υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο που περιέχει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ με τους βουλευτές του να μιλούν για σειρά επικίνδυνων διατάξεων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ενώ «παρών» ψήφισε η ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε πως «κάποιες από τις διατάξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φύλαξη στα καταστήματα κράτησης και την αντικατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι».

Παράλληλα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο εκφράζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης που «το πραγματικό της περιεχόμενο είναι η ακραία καταστολή σε βάρος των μεταναστών και η πλήρης συμμόρφωση της κυβέρνησης με την αντιδραστική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα με τη συνθήκη "Δουβλίνο 2" και τη Συνθήκη Σένγκεν». Μάλιστα, ζήτησε «να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση το "Δουβλίνο 2", να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι άνθρωποι να πάνε εκεί που επιθυμούν». Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανακατάληψης πόλεων» τονίζοντας ότι «ενισχύει ρατσιστικά αισθήματα, αποθρασύνει φασιστικές και ρατσιστικές συμμορίες», έτσι «αναλαμβάνει πολύ σοβαρή ευθύνη η κυβέρνηση γι' αυτά τα γεγονότα γιατί με την πολιτική της αντικειμενικά πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις».

«Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Τους ξεχωρίζουμε σε αυτούς που είναι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι» τόνισε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Θυμίζοντας πως «το μοναδικό κόμμα που ήταν αντίθετο στο "Δουβλίνο 2" ήταν το ΚΚΕ, όλοι οι υπόλοιποι πανηγύριζαν» και ότι «το 70% των μεταναστών θέλει να πάει στις χώρες της ΕΕ».

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι «η χώρα έχει δεσμευθεί σε ένα σύστημα που προβλέπει τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και τα Κέντρα Φύλαξης» και πως «η χώρα έχει δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσει μία σύγχρονη υπηρεσία ασύλου». Ειδικά μάλιστα για το θέμα των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τον «επιρρωτικό χαρακτήρα ασφάλειας ιδιωτικής εταιρείας» αναφερόμενος ότι ανάλογες αναθέσεις έχουν γίνει και για την φύλαξη των αεροδρομίων.

Νωρίτερα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Α. Ψυχάρη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε νέα ρύθμιση σχετικά με τη χρήση κουκούλας στις διαδηλώσεις αναφέροντας πως «σήμερα η ρύθμιση φαίνεται ανεπαρκής. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα».

ΝΕΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα από τα χαράτσια, ετοιμάζει νομοσχέδιο όχι μόνο για την «τακτοποίηση», αλλά και για την πλήρη νομιμοποίηση μερίδας των αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται άλλο ένα νέο νομοσχέδιο με πολεοδομικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και την «προσέλκυση επενδυτών»!

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτη, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα είναι έτοιμο έως το τέλος Γενάρη 2013 που λήγει η νέα παράταση για την τακτοποίηση. Οπως διευκρινίστηκε, θα γίνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλά και κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση το βαθμό της παρανομίας. Αφού γίνει η κατηγοριοποίηση - επισημάνθηκε - θα δοθεί οριστική λύση σε κάποιες περιπτώσεις μικροαυθαιρεσιών χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα αφορά σε κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28.7.2011 όπως όριζε ο νόμος 4014/2011, περί «τακτοποίησης», ενώ τα αυθαίρετα μετά την ημερομηνία αυτή αναφέρθηκε ότι θα κατεδαφιστούν. Ηδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην υλοποίηση 1.000 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε 12 νομούς.

Αλλη Ομάδα Εργασίας έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει μια πολεοδομική μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει ακόμη περισσότερο χώρο στους επενδυτές για τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους. Οπως δήλωσε ο Στ. Καλαφάτης, αναμένεται απλούστευση των διαδικασιών και του σχεδιασμού στο χώρο ώστε «να γίνει ευεπίφορο το έδαφος για επενδύσεις στη χώρα. Να διευκολύνουμε δηλαδή την έλευση επενδυτών», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ενα άλλο «εργαλείο» προς την κατεύθυνση αυτή που μελετά το υπουργείο είναι και η λεγόμενη «τράπεζα γης». Στόχος είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά γης» ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης, να γίνονται πιο γρήγορα οι απαλλοτριώσεις κ.λπ.

Στο μεταξύ, όπως ομολογήθηκε, με βήματα χελώνας προχωρά η κύρωση των δασικών χαρτών. Οπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Δασών, Γ. Αμοργιανιώτης, οι ενστάσεις στην Αττική είναι πολλές και η διαδικασία καθυστερεί σε αντίθεση με την περιφέρεια. Πρόσθεσε πως αναμένεται άμεσα ανάρτηση δασικών χαρτών σε Ζάκυνθο και Θήρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν αναρτηθεί ήδη 12 χάρτες και αναμένεται έως το τέλος του χρόνου η ανάρτηση άλλων 30 χαρτών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ 27ΧΡΟΝΟΣ συνελήφθη χτες το απόγευμα στην Αθήνα, από άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής. Ο 27χρονος συνελήφθη καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας πέντε ατόμων στην Αγ. Νάπα της Κύπρου, τον περασμένο Ιούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος κατηγορείται πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ένα από τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται πως είχαν πάει στην Κύπρο για να εκτελέσουν τα πέντε θύματα. Μάλιστα, τονίζεται πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν δέκα λεπτά πριν και δέκα λεπτά μετά την επίθεση.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 33 άτομα βρίσκονται μέσα στη δικογραφία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την κατηγορία της διαφήμισης παράνομου στοιχήματος. Οι 33 κατηγορούμενοι είναι διαχειριστές σελίδων του διαδικτύου, 22 στην Ελλάδα, οκτώ στην Κύπρο και από μια σε Αυστραλία, Τσεχία και Μεγάλη Βρετανία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»: Συνάντηση με αντικείμενο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δηλαδή τις «ιερές μπίζνες», είχαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ: Τα μελλοντικά κτίρια θα πρέπει υποχρεωμένα να διαθέτουν ψηφιακό δίκτυο για την τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και τα δίκτυα ίντερνετ. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τις ανάλογες τεχνικές προδιαγραφές και συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης και ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης.

Πυρκαγιές σε Κρήτη και Πύργο

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι στην ορεινή περιοχή Καρύδι του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Επιτόπου έσπευσαν επτά οχήματα με 16 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησε ένα ελικόπτερο.

Την ίδια κατάληξη είχε και η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγα λεπτά νωρίτερα από την πρώτη, στην περιοχή Σπιάντζα στον Πύργο. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα και από αέρος δύο αεροσκάφη με ένα ελικόπτερο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως κάηκαν 300 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων.

Αλλο ένα περιστατικό που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην Πυροσβεστική, έγινε γνωστό μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι στην περιοχή Σαγέικα Αχαΐας. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πυρκαγιά έχασε τη ζωή της μια 68χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα καύσιμα του οχήματος που θα πήγαινε να σβήσει την πυρκαγιά καθώς τα κονδύλια της Υπηρεσίας δεν έφταναν για να γεμίσει πετρέλαιο το εν λόγω πυροσβεστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ