ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ανακοίνωση ενόψει της απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ενόψει και της πανεργατικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«

Επιχειρηματικοί όμιλοι μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό στην Ελλάδα (συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) και τα διεθνή τους στηρίγματα (ΕΕ/ΔΝΤ) συνεχίζουν τον πρωτόγνωρο, ολομέτωπο, βάναυσο πόλεμο απέναντι στην εργατιά και τα λαϊκά στρώματα. Ληστεύουν τον πλούτο που έχει δημιουργήσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός, κατεδαφίζουν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αίμα, σβήνουν από το λεξιλόγιο έννοιες όπως δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, σταθερή δουλειά. Για να διασωθεί το κεφάλαιο και να ξεπεράσει την κρίση του, έχουν σκοπό να μην αφήσουν τίποτε όρθιο.

Για να περάσουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα χρησιμοποιούν κάθε μέσο τρομοκράτησης και καταστολής, κάθε πρακτική εκφοβισμού και προβοκάτσιας. Ανανεώνουν διαρκώς το οπλοστάσιό τους με νέους νόμους που παραβιάζουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ελέγχου και καταστολής του "εχθρού λαού".

Η δημοκρατία τους σταματά μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, τις πόρτες των γραφείων, τις εφοδιασμένες με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισόδους των πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά κάθε είδους εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, από την παρακολούθηση των επικοινωνιών τους και την επίσκεψή τους στην τουαλέτα μέχρι τις εκδικητικές απολύσεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Οι μεγαλοεργοδότες έχουν το πράσινο φως από το κράτος τους να δίνουν κατ' ευθείαν εντολές στην αστυνομία και τα ΜΑΤ για να φυλάνε τα εργοστάσιά τους και να χτυπάνε τους αγωνιζόμενους εργάτες, όπως έκαναν με τους απεργούς της "Ελληνικής Χαλυβουργίας".

Κάθε εργατική κινητοποίηση και λαϊκή διαδήλωση συνοδεύεται με ωμή κρατική βία και στημένες προβοκάτσιες. Στις μαχητικές απεργίες των εργατών, στη λαοθάλασσα της οργής απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνιά τους που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και πολλών άλλων πόλεων, η απάντησή τους ήταν η δολοφονική επίθεση ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 20/10/2011, οι φωτιές και οι προβοκάτσιες στις 15/2/2012. Εχουν το θράσος να ενοχοποιούν το εργατικό και λαϊκό κίνημα για τη δολοφονική δράση των προβοκατόρων, τη στιγμή που δεν έχουν συλλάβει ποτέ ούτε έναν προβοκάτορα, παρόλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν και τις 50.000 νομότυπες παρακολουθήσεις που έκαναν Αστυνομία και ΕΥΠ σ' ένα χρόνο.

Σήμερα, για άλλη μια φορά, κυβέρνηση και δημοτική αρχή της Αθήνας επαναφέρουν τα σχέδια απαγόρευσης και περιορισμού των διαδηλώσεων, ενώ η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύεται αύρες νερού για να χτυπά τους διαδηλωτές και εκπαιδεύει νέες επίλεκτες ομάδες κρούσης.

Την πολιτική τους ακολουθεί η πιο επικίνδυνη ιδεολογική τρομοκρατία και προσπάθεια χειραγώγησης. Υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος, σπέρνουν ψέματα για την ενίσχυση του αντικομμουνισμού και παραχαράσσουν την Ιστορία, αφήνουν ανενόχλητα φασιστοειδή μορφώματα και ναζιστικές οργανώσεις να σκορπούν το φόβο και να στοχοποιούν ανυπεράσπιστους μετανάστες εργάτες, να προετοιμάζονται για το χτύπημα του οργανωμένου λαού και των εργατών.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": "Δίνουμε το χέρι μας σε όποιον σηκώνεται". Αλληλέγγυοι σε κάθε τίμιο και καλοπροαίρετο αγωνιστή, σε κάθε Ελληνα και μετανάστη εργάτη, νεολαίο, γυναίκα, άνθρωπο της ριζοσπαστικής διανόησης που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του και ελευθεριών, αντιστέκεται, βαδίζει στον δρόμο του αγώνα.

Δεν φοβόμαστε. Εχουμε καθήκον να τους φοβίσουμε! Παλεύουμε ενάντια στην όξυνση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, στην ένταση της κρατικής καταστολής και την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Διαδηλώνουμε ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Μιλάμε τη γλώσσα του δίκιου και της αλήθειας των πολλών ενάντια στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα και τον φασισμό των λίγων.

Ολοι για έναν και ένας για όλους! Στη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζεται, παλεύει καθημερινά για τη ζωή της, οργανώνεται και προετοιμάζεται για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πραγματικότητας του καπιταλισμού. Καμία αναμονή. Τώρα στο δρόμο του αγώνα. Με γενική απεργία διεκδικούμε το δίκιο μας ενάντια στα σχεδιαζόμενα αντεργατικά μέτρα, ενάντια στην περαιτέρω περιστολή των λαϊκών ελευθεριών».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την «καινοτόμο» ιδέα της πλάγιας φόρτωσης κάδων, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να δώσει και την αποκομιδή των απορριμμάτων στους ιδιώτες εφαρμόζοντας αρχικά ένα «πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών». Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΑΣ και συμμετείχαν μαζικά στη συνεδρίαση του ΔΣ το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά και κατοίκων που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση του Δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια διαγωνισμού για τη μίσθωση εκατό κάδων απορριμμάτων και τριών απορριμματοφόρων πλάγιας φόρτωσης.

Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί υπολογίζεται περίπου στις 480.000 ευρώ. Το σύστημα θα εφαρμόζεται από οχήματα που διαθέτουν αυτόματο ανυψωτικό μηχανισμό και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ η αποκομιδή θα γίνεται πλαγίως, δε θα χρειάζεται προσωπικό αφού το όχημα θα παίρνει και θα αδειάζει τηλεσκοπικά τον κάδο με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου.

Ο δήμος λοιπόν βρίσκει και δίνει ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, και την ίδια ώρα ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την αγορά ανταλλακτικών ώστε να επιδιορθωθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων από το Μηχανουργείο του δήμου.

Στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι η διοίκηση συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική απαξίωσης της υπηρεσίας καθαριότητας με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι «η καθαριότητα, σε ό,τι αφορά την αποκομιδή, το σάρωμα και γενικότερα τη διαδικασία μέχρι και το σταθμό μεταφόρτωσης θα παραμείνει στο δήμο, θα είναι δημοτική υπόθεση».

Τόσο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσο και ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ που πήρε το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης, κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης, να αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών του δήμου. Για να φύγουν οι ιδιώτες από τις υπηρεσίες των δήμων.

Πρότειναν άμεσα να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός για προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να επιδιορθωθούν και να ξαναβγούν στους δρόμους τα δεκάδες απορριμματοφόρα που έχουν παροπλισθεί.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό της υπηρεσίας με τα απαραίτητα απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα που χρειάζονται.

Αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος των υπηρεσιών των δήμων. Σταδιακή μείωση των ανταποδοτικών τελών ως την κατάργησή τους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΧΥΡΗ σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 χτες το μεσημέρι στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο εστιάζεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού, σε απόσταση 147 χιλιομέτρων από τα Χανιά και 333 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Από το σεισμό, δε σημειώθηκαν ζημιές.

ΕΝΕΔΡΑ σε έναν 28χρονο είχαν στήσει δύο άτομα χτες τα ξημερώματα στο Περιστέρι. Μόλις πλησίασε το θύμα το αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Λασσάνης, οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον πλησίασαν και τον εκτέλεσαν με 10 σφαίρες. Οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν και στο σημείο βρέθηκαν μόνο οι κάλυκες. Οπως σημειώνεται, ο 28χρονος είχε συλληφθεί πριν από έξι χρόνια για κλοπές.

Δεύτερη πυρκαγιά στα Χανιά σε δύο μέρες

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κρήτη και ειδικότερα στην περιοχή Μαλάξα Χανίων. Η φωτιά στη Μαλάξα έκαιγε χορτολιβαδική έκταση, σε χαράδρα και οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο σημείο προσπαθούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο πριν επεκταθεί.

Οι φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 11 το πρωί και μόλις λίγες ώρες αργότερα από την άλλη πυρκαγιά που κατέκαψε καλλιέργειες και χαμηλή βλάστηση μεταξύ των περιοχών Καλάμι και Απτέρα Χανίων, ενώ προς στιγμή απειλήθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας. Για την πυρκαγιά αφήνονται υπόνοιες πως είναι έργο εμπρηστών καθώς σύμφωνα και με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Α. Βουλγαράκη, υπήρχαν έξι διαφορετικές εστίες σε 3,5 χιλιόμετρα.

Σύλληψη φασιστοειδών στη Λάρισα

Δύο φασιστοειδή συνελήφθησαν από την Αστυνομία στη Λάρισα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οι οποίοι κατηγορούνται πως έλεγξαν δύο μετανάστες από το Πακιστάν για το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα, τους χτύπησαν και τους λήστεψαν.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο συλληφθέντες ηλικίας 24 και 18 ετών, μαζί με δύο ακόμα άτομα τα οποία αναζητούνται, σταμάτησαν δύο μετανάστες και τους ζήτησαν να τους επιδείξουν τα χαρτιά τους. Οταν οι μετανάστες τους απάντησαν προφορικά ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, οι κατηγορούμενοι τους χτύπησαν και τους πήραν το ποσό των 150 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκαν, οι μετανάστες κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ