ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Παιδικός σταθμός ζητά τροφεία για να ταΐσει τα παιδιά!

Μία μέρα μετά την αποκάλυψη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», έρχεται στην επιφάνεια το δράμα που βιώνουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Οι εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πρότασης των Συνδικάτων
Οι εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πρότασης των Συνδικάτων
Χωρίς μεσημεριανό γεύμα απειλούνται να μείνουν 50 βρέφη και νήπια σε επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Ηγουμενίτσας. Οι ιδιοκτήτες του σταθμού διαμήνυσαν στους γονείς ότι τα παιδιά τους δε θα λαμβάνουν μεσημεριανό γεύμα, αν δεν καταβληθούν τροφεία 60-70 ευρώ το μήνα, ισχυριζόμενοι περικοπές που έχουν υποστεί τα επιδοτούμενα - μέσω ΕΣΠΑ - προγράμματα για τους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Μόλις χτες, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» αποκάλυψε ότι για να φάνε φαγητό τα βρέφη που πηγαίνουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει οι γονείς τους να πληρώσουν επιπλέον τροφεία. Αυτό προβλέπει απόφαση της συγκυβέρνησης και σε συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και το Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Μέχρι τώρα, για όσα παιδιά είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γονείς τους δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ, αφού όλο το ποσό για το κόστος των υπηρεσιών για κάθε βρέφος καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα αφορά άμεσα 61.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών... Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, γι' αυτό και έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ετσι, οι γονείς καλούνται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μη μείνουν νηστικά τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση του ιδιωτικού παιδικού σταθμού στην Ηγουμενίτσα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν φαγητό από το σπίτι τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόσθετα τροφεία. Και μπορεί να επικαλεστούν βάσιμους λόγους γι' αυτή την απαγόρευση (σ.σ. να μην τρώει το ένα παιδί διαφορετικό φαγητό από το άλλο στο ίδιο τραπέζι), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση αυτό λειτουργεί εκβιαστικά στους γονείς για να πληρώσουν τα 60 ή 70 ευρώ. Και βέβαια παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με όσες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν έχουν...

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι μόνο μία πλευρά - πολύ σοβαρή - του ζητήματος παιδικοί σταθμοί. Θυμίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν αποκλειστεί από παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες οικογένειες δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση, αφού ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα κοπούν λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και σε υποδομές από τις άγριες περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια των δήμων.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακύρωσε την πρόσληψη εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Συγκυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία τους και οδηγούν σε αδιέξοδο εργατικές οικογένειες

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των παιδικών σταθμών της Αθήνας, καθώς έχουν ξεμείνει από προσωπικό. Η διοίκηση του δήμου και αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, πατώντας στο «νόμο», εμποδίζουν την επαναπρόσληψη στη δουλειά δεκάδων συμβασιούχων, που θα μπορούσαν να δώσουν, έστω προσωρινά, μια λύση στο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή Καμίνη στρέφεται ακόμα και κατά στελεχών της που ...τόλμησαν να ταχθούν υπέρ της επαναπρόσληψης συμβασιούχων, καρατομώντας τα.

Θυμίζουμε ότι το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) αποφάσισε πριν δυο βδομάδες (κατά πλειοψηφία) να επαναπροσληφθούν στη δουλειά (έστω με δίμηνες συμβάσεις) 272 συμβασιούχοι του ΔΒΑ που απολύθηκαν πρόσφατα χάνοντας ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο, μήπως και δοθεί έτσι πρόσκαιρα μια λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των σταθμών με το λειψό πλέον προσωπικό και εκατοντάδες παιδάκια να μη γίνονται δεκτά.

Στην επαναπρόσληψη αντιτάχθηκε σφόδρα η δημοτική διοίκηση Καμίνη, που ήθελε να επαναπροσλάβει το πολύ 60 από τους απολυμένους, έστειλε μάλιστα στην επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ δικηγόρους από τη νομική υπηρεσία του δήμου να «προειδοποιήσει» τα μέλη του οργάνου ότι μια τέτοια απόφαση επαναπρόσληψης θα είναι «παράνομη» και όποιος την ψηφίσει «κινδυνεύει» με «καταλογισμό» (επιβάρυνση με τη μισθοδοσία όσων ξαναπροσληφθούν).

Αν και η επαναπρόσληψη υπερψηφίστηκε, ακολούθησε ένα σίριαλ με τη διοίκηση του ΔΒΑ να καθυστερεί την αποστολή της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προς επικύρωση. Οταν το έκανε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εφαρμόζοντας κι αυτή με τη σειρά της κατά γράμμα την πολιτική συγκυβέρνησης και ευρωμονόδρομου περί μοιράσματος της ανεργίας και ανακύκλωσης ανέργων, πατώντας σε νομικά τερτίπια, παρακάμπτοντας την τεράστια ανάγκη για προσωπικό εδώ και τώρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην προσχολική αγωγή, την ακύρωσε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Ηδη καταμαρτυρείται ότι το προσωπικό είναι στα όρια των αντοχών του, εκατοντάδες αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, πολλά παιδιά στέλνονται νωρίτερα σπίτι τους με πρόσχημα την «περίοδο προσαρμογής» προκειμένου να ξελασκάρουν κάπως οι παιδαγωγοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, η δημοτική πλειοψηφία Καμίνη φέρνει τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου εισήγηση του Καμίνη «για την αντικατάσταση» των δύο μελών της παράταξής του που μετείχαν στο ΔΣ του ΔΒΑ και τάχθηκαν υπέρ της επαναπρόσληψης, με τη δικαιολογία ότι ο δήμος θα είχε οικονομική ζημιά από πρόστιμα για μη σύννομη απόφαση.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Το δικαίωμα να μπορούν όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να φιλοξενούνται σε σύγχρονους δωρεάν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς διεκδίκησε προχτές το βράδυ κατά τη διάρκεια δυναμικής κινητοποίησης μπροστά από το δημαρχείο Καλλιθέας, πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής. Συγκεκριμένα, στην Καλλιθέα πάνω από 450 παιδιά αποκλείστηκαν καθώς τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που επέβαλλε η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) δεν επέτρεψαν την πρόσβαση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής της Καλλιθέας κατέθεσε ψήφισμα - καταγγελία για την ανυπαρξία υποδομών που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των νέων ζευγαριών, στο δήμαρχο Κ. Ασκούνη. Από την πλευρά του ο τελευταίος πρόβαλλε μονότονα την έλλειψη πόρων και ουσιαστικά δεν έδωσε καμία απάντηση για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε η δημοτική αρχή γι' αυτό το λαϊκό πρόβλημα αλλά αρνήθηκε να διεκδικήσει αγωνιστικά και αλληλέγγυα με τους εργαζόμενους τα χρωστούμενα από το κράτος.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καταγγέλλει αυτή την ασφυκτική κατάσταση που δημιούργησε στο χώρο της προσχολικής αγωγής και των βρεφονηπιακών σταθμών η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και η τωρινή συγκυβέρνηση και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή. Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, αύριο Κυριακή 23 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί στην Παργινόσκαλα, για τους δολοφονημένους ήρωες το Σεπτέμβρη του 1944 από το χτύπημα των αγγλοαμερικάνων επικυρίαρχων και των ντόπιων υποτακτικών τους.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ και την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας τον Αύγουστο του 1944, διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πέλλας, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι της Εδεσσας.
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
«Λουκέτο» λόγω οικονομικού αδιεξόδου

Kλειστός παραμένει από τις αρχές της βδομάδας ο Δήμος Αχαρνών, καθώς η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και αυτός, ελέω τραγικών περικοπών συνολικά στην Τοπική Διοίκηση, έχει οδηγήσει σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Κατόπιν πίεσης των εργαζομένων του δήμου, αλλά και των δυνάμεων του ΚΚΕ, η δημοτική αρχή συγκάλεσε προχτές το βράδυ έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, οπότε και αποδέχτηκε την πρόταση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να κλείσει ο δήμος. Επίσης να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να ενισχυθούν με επιπλέον πόρους οι δήμοι και να μην προχωρήσει η διαδικασία μετατάξεων που αιτήθηκε με έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία ο δήμος, καθώς αυτό θα σημάνει απολύσεις. Το έγγραφο κάνει λόγο για 400 μετατάξεις. Να σημειώσουμε ότι εκτελείται κανονικά η αποκομιδή απορριμμάτων από παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Από την κυβέρνηση απαντούν ότι ο δήμος θα πάρει προκαταβολή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (κονδύλι του κρατικού προϋπολογιμού που προέρχεται από τη φορολόγηση των εργαζομένων) του επόμενου μήνα, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία. Αυτό βεβαίωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η προκαταβολή θα είναι αυξημένη κατά 50%. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του δανείου που έχει ο δήμος, θα επιμηκυνθεί κατά 10 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ