ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγάλη απεργία των εργαζομένων

Και εμείς απεργούμε, γράφει η επιγραφή της μικρής στην πλάτη του πατέρα της

Associated Press

Και εμείς απεργούμε, γράφει η επιγραφή της μικρής στην πλάτη του πατέρα της
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι απέργησαν και πραγματοποίησαν γιγαντιαία διαδήλωση χθες στην τουρκική πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που εισάγει η κυβέρνηση Ετσεβίτ, καθ' υπαγόρευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μειώνοντας τους μισθούς, αυξάνοντας την ανεργία και διαλύοντας το σύστημα συνταξιοδότησης και κοινωνικής πρόνοιας.

Οπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουρκικά και δυτικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές είχαν κεντρικό σύνθημα «ΔΝΤ, φύγε. Αυτή η χώρα είναι δική μας!». Επίσης οι εργαζόμενοι, τόσο με συνθήματα, όσο και με πανό και πλακάτ, κατήγγειλαν το «αντιπληθωριστικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ η αστυνομία, που είχε σημαντική παρουσία με θωρακισμένα οχήματα, δεν παρενέβη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διακοπή των δημόσιων μαζικών συγκοινωνιών και άλλων υπηρεσιών, αν και ανέφερε «ελάσσονα» προβλήματα σε νοσοκομεία και σχολεία.

Η διαδήλωση συμπίπτει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον «πανικό» στις χρηματαγορές, ειδικά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στο τραπεζικό σύστημα, όπου έχουν ξεσπάσει σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι περισσότερες ομιλίες στη διαδήλωση επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της ουσιαστικής μείωσης των μισθών και ειδικά στον τομέα της υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στο πρόβλημα της ανεργίας, που ανεβαίνει ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις...

Οι διαδηλωτές επισήμαναν τον ρόλο του ΔΝΤ: «Ο Κοταρέλι» (ο ειδικός διαπραγματευτής του ΔΝΤ για τη δανειοδότηση της Τουρκίας), έλεγε ένας από αυτούς, «στην πραγματικότητα διοικεί τη χώρα».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η ένταση στο Πρέσεβο έπεσε, αλλά ανησυχεί τους γείτονες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΟΦΙΑ.-

Μπορεί στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο να μειώθηκε σημαντικά η ένταση, που επικρατούσε πριν ένα δεκαήμερο λόγω των συγκρούσεων σερβικών δυνάμεων με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες του UCPMB, αλλά παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα ανησυχίας για μερικές από τις γείτονες με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας χώρες...

Ενα 24ωρο μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, σε βάρος των Αλβανών αυτονομιστών και η ανοιχτή παραδοχή της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ανταρτών από το Κοσσυφοπέδιο προς τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο από τον διοικητή της πολυεθνικής στρατιάς της ΚΦΟΡ, Ιταλό στρατηγό Κάρλο Καμπιγιόσου, αποτέλεσαν χτες θέμα αντιπαράθεσης στην Αλβανία και αντικείμενο προβληματισμού κυβερνητικών και στρατιωτικών ανώτερων αξιωματούχων της Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε πως υιοθετεί την άποψη εκείνων των Γιουγκοσλάβων ηγετών που ζητούν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κοιλάδα του Πρέσεβο, με το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα ήταν «και προς το συμφέρον των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών». Σε ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης αναφέρεται πως τα Τίρανα «συμμερίζονται την ανησυχία των διεθνών εταίρων αναφορικά με τον κίνδυνο νέων εστιών πολέμου», καθώς «τα επεισόδια βίας υπομονεύουν τη θέση και τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου και του αλβανικού πληθυσμού της περιοχής».

Ωρες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, παρενέβη αφ' ενός καλώντας και αυτός τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αυτονομιστές να συγκρατηθούν, γιατί «θα ήταν παράλογο να περιπλεχτούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο», αφ' ετέρου δε κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα... να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς το Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο στη Σόφια, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών με κεντρικό θέμα την προ ημερών κλιμάκωση της έντασης στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Ο υπουργός Αμυνας, Μπόικο Νόεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Πρέσεβο και τη βομβιστική ενέργεια κατά του Γραφείου Συνδέσμου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας εντούτοις πως προς το παρόν «δεν επιβάλλεται αύξηση του βαθμού της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας γιατί η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη, αλλά παραμένει υπό έλεγχο».

ΙΡΑΚ
Επ' αόριστον διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προχώρησε, χτες, η ιρακινή ηγεσία μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχε με την επιτροπή κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την τιμή του ιρακινού πετρελαίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου από τα δύο μοναδικά κέντρα εξαγωγών, το τουρκικό λιμάνι Σεϊλάν και το ιρακινό Μίνα αλ Μπακρ, διεκόπη από χτες το μεσημέρι και μέσα σε λίγες μόνο ώρες οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς παρουσίαζαν άνοδο.

Η ιρακινή ηγεσία είχε προειδοποιήσει για την κίνησή της αυτή ενόψει της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ. Η Βαγδάτη επέμεινε στην πρότασή της να ανεβάσει κατά 50 σεντς το βαρέλι την τιμή του πετρελαίου που εξάγει, με τον όρο τα επιπλέον αυτά χρήματα να κατατίθενται σε ιρακινό τραπεζικό λογαριασμό. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή γιατί με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται οι κυρώσεις του ΟΗΕ, που προβλέπουν ότι όλα τα χρήματα που κερδίζει το Ιράκ από τις εξαγωγές πετρελαίου πρέπει να περνούν, επιστρέφοντας στο Ιράκ, μέσα από το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ιράκ έχει αυτή τη στιγμή την «άνεση» να προβαίνει σε διακοπή των εξαγωγών γιατί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου του έχει αποφέρει, τους τελευταίους μήνες μέσα από το πρόγραμμα του ΟΗΕ, 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας προσπάθησε να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «άμεσες κινήσεις αντιμετώπισης της κατάστασης» προχωρώντας, πιθανότατα, σε νέα αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι το Ιράκ είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε πετρελαϊκά αποθέματα.

Οσον αφορά, δε, στην επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, που έχουν διακοπεί από το Δεκέμβριο του 1998, η ιρακινή ηγεσία ήταν κατηγορηματικά αρνητική επιμένοντας στην άμεση άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1991 και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Ιρακινούς.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
43 ημέρες απεργίας πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο αριθμός των πολιτικών κρατούμενων των οποίων απειλείται η ζωή είναι 139, ανάμεσα στους πάνω από τους 800 που πραγματοποιούν απεργία πείνας, αναφέρει ανταπόκριση από τη Σμύρνη. που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της «Turkish Daily News». Στις 218 φυλακές όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας οι κρατούμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα απεργήσουν έως θανάτου.

Συγγενείς των κρατουμένων αναφέρουν ότι πολλοί από τους απεργούς πείνας αντιμετωπίζουν στομαχική αιμορραγία, ναυτία, εξασθένιση του δέρματος, μερική τύφλωση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 17 μητέρες κρατουμένων - στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στην Μπούρσα - κάνουν επίσης απεργία πείνας η οποία βρίσκεται στην 17η μέρα της.

Κρατούμενοι και σε φυλακές του εξωτερικού που ανήκουν σε οργανώσεις της αριστεράς, σε οκτώ φυλακές της Γερμανίας, σε δύο της Γαλλίας και μία της Ολλανδίας πραγματοποιούν επίσης απεργία πείνας. Αναφορές και από την Ιταλία κάνουν ακόμη λόγο για απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ δήλωσε ότι δε θα υπάρξει «διαπραγμάτευση» με τους απεργούς πείνας.

Οι απεργοί πείνας ανήκουν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C), στο Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό - Λενινιστικό (TKP/ML) και το Τουρκικό Κόμμα Κομμουνιστών Εργατών (TKIP).

Ο Κοστούνιτσα στο Αγιο Ορος

Διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στο Αγιο Ορος αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζίζιτς. Οι δύο άνδρες, θα αφιχθούν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με ελικόπτερο θα μεταβούν στο Αγιο Ορος, αρχίζοντας την επίσκεψη από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου και θα διανυκτερεύσουν. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο άνδρες θα έχουν και ανεπίσημη συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, πριν επιστρέψουν στη χώρα τους, το απόγευμα της Δευτέρας.

Και διάλογο και δημοψήφισμα θέλει ο Τζουκάνοβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αλλαξε τροπάριο ο γνωστός για τις αποσχιστικές του τάσεις Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δηλώνοντας χτες πως τελικώς δε βλέπει και με τόσο εχθρικό μάτι την ιδέα μετεξέλιξης την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σε ενιαίο κράτος Σερβίας -Μαυροβουνίου...

«Μια ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου θα ήταν απολύτως αποδεκτή» δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Ποντγκόριτσα. Ο Τζουκάνοβιτς κάλεσε μάλιστα σε διάλογο... το Βελιγράδι, ξεχνώντας ίσως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έχει απευθύνει αυτή την πρόταση άμα τη εγκαταστάσει του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στον προεδρικό θώκο της χώρας.

Ομως, όπως διαφάνηκε στη συνέχεια της παραπάνω συνέντευξης Τύπου, ο Τζουκάνοβιτς διόλου δεν ξέχασε το «δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία» του Μαυροβουνίου, αλλά ότι η πρόταση «διαλόγου» για το μετασχηματισμό της Ομοσπονδίας συνιστά ουσιαστικά μία παράταση χρόνου... Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, οι πολίτες του Μαυροβουνίου θα χρησιμοποιήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να καθορίσουν το καθεστώς της δημοκρατίας τους με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».

«Θα ταχθώ υπέρ ενός Μαυροβουνίου κυρίαρχου, διεθνώς αναγνωρισμένου, στη διάρκεια των προετοιμασιών αυτού του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους» πρόσθεσε ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος, καταλήγοντας πως επί της ουσίας το Μαυροβούνιο και η Σερβία «λειτουργούν ήδη ως δύο ανεξάρτητα κράτη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ