ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε το 1ο Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ

«Το ΔΗΚΚΙ, είναι κόμμα με ρεαλιστική, σύγχρονη, προοδευτική και εναλλακτική πρόταση εξουσίας», ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας, στη χτεσινή κεντρική του ομιλία, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, που λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 συνέδρων.

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας από το βήμα του συνεδρίου έκανε λόγο για πολιτικές συνεργασίες «ανάμεσα στα άλλα αριστερά και προοδευτικά κόμματα της χώρας» και αποφεύγοντας, ωστόσο να κατονομάσει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που όπως είπε: «θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες στην κοινωνία από κοινού, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεγάλο αντινεοφιλελεύθερο, προοδευτικό και πατριωτικό κίνημα, που θα οδηγήσει στην πραγματική αλλαγή στην πατρίδα μας». Πάντως, χτες, ο Δ. Τζοβόλας πρότεινε συνεργασία αυτών των κομμάτων «σαν πρωτοβουλία και στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».

Σφοδρή επίθεση, μέσα από την ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας, έκανε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ τονίζοντας ότι «τα δύο αυτά κόμματα αποδέχτηκαν το νεοφιλελευθερισμό και το συγκεκριμένο τύπο εκσυγχρονισμού και κοινωνικής οργάνωσης που επιβάλλει η απάνθρωπη και αδιέξοδη συνθήκη του Μάαστριχτ». Εκανε εκτενή αναφορά στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, λέγοντας ότι «είναι παρόντα όσο ποτέ και υποβάλλουν λογαριασμούς για εξόφληση». Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δίνοντας το πολιτικό στίγμα του κόμματός του, ανέφερε ότι «το ΔΗΚΚΙ είναι ένα πατριωτικό, προοδευτικό πολιτικό κίνημα, που κινείται στις σύγχρονες αρχές του Σοσιαλισμού». Συγχρόνως, δίνοντας ταυτότητα στο ΔΗΚΚΙ το χαρακτήρισε «κίνημα των απροστάτευτων πολιτών» και ανέφερε ότι «προσδιορίζει την άλλη οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα».

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όπως την παρουσίασε ο Δ. Τσοβόλας στην εισήγησή του, «το ΔΗΚΚΙ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της παραγωγικής - πραγματικής οικονομίας, που θα δημιουργήσει σταδιακά απασχόληση, με παράλληλη κοινωνική προστασία». Δίνει επίσης έμφαση, όπως συνέχισε ο ίδιος, «στην προώθηση μιας άλλης εξωτερικής πολιτικής, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία της χώρας μας με όλες τις χώρες του πλανήτη, που θα καθορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο». Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι το ΔΗΚΚΙ παραμένει ενεργό στην πολιτική ζωή του τόπου «με αυτόνομη πολιτική πορεία και πρόταση».

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ που θα συνεχιστεί σήμερα και θα λήξει αύριο με την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος και της νέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής παραβρέθηκαν: Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Σιούφας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Σπ. Λυκούδης, ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ, ο Τ. Φωτόπουλος και Γ. Αδαμίδης από την Κομμουνιστική Ανανέωση, εκπρόσωποι από όλα τα κυπριακά κόμματα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας Ντ. Βουτσίσεβιτς, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΓΕΣΑΣΕ. Χαιρέτισαν, επίσης, ο Αν. Πεπονής και ο Μ. Γλέζος.

Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Χαιρετίζοντας το συνέδριο του ΔΗΚΚΙ εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σημείωσε τα παρακάτω:

«Κύριε πρόεδρε

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του ΔΗΚΚΙ

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνατε στο κόμμα μας να παρευρεθεί και να χαιρετίσει το Συνέδριό σας. Το συνέδριό σας μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις επάνω στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Ζούμε σε μια περίοδο που έχουν γίνει ολοφάνερες οι αρνητικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια της νέας τάξης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, βάζοντας σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η προώθηση των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΟΝΕ και της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, οι αλλαγές στο χώρο της υγείας έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη όξυνση των προβλημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Πιστεύουμε ότι η πορεία αυτή δεν είναι μοιραία. Είναι αποτέλεσμα του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων. Οι δυνάμεις που τη στηρίζουν όσο ισχυρές και αν είναι δεν είναι ανίκητες.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες προβάλλει η ανάγκη να προωθηθούν διάφορες μορφές συσπείρωσης και συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα, πανελλαδικά και τοπικά με στόχους και αιτήματα που αναδεικνύονται μέσα από τα οξυμένα προβλήματα του λαού και της χώρας που έχουν αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.

Πιστεύουμε πως είναι αναγκαία η συνεργασία και ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών που καταπατούν τα διακηρυγμένα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων λαών και της χώρας μας, που νομιμοποιούν τις αλλαγές συνόρων, τις στρατιωτικές επεμβάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ενεργό σύμμαχο της νέας τάξης κατά των γειτονικών λαών.

Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, τον αγώνα κατά των αυταρχικών μηχανισμών που οικοδομούνται.

Ο αγώνας κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, της πολιτικής που προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τις ανατροπές στο χώρο της υγείας, της παιδείας.

Η πάλη για ζητήματα του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και μια σειρά άλλα που δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω.

Το Κόμμα μας θεωρεί ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να φέρει αποτελέσματα στο βαθμό που βρίσκεται συνολικά σε ρήξη με το καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων, τις επιλογές της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ και θα βάζει την προοπτική μιας άλλης εξουσίας. Μιας λαϊκής εξουσίας που πρέπει να είναι στόχος της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας των δυνάμεων, οι οποίες παρά τις επιμέρους διαφορές τους έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τη στρατηγική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Αυτή τη συμμαχία που εμείς ονομάζουμε αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο, με σαφές πρόγραμμα και στόχους πάλης, με κεντρικό άξονα τη λαϊκή οικονομία.

Πιστεύουμε αγαπητοί σύνεδροι, πως υπάρχουν δυνατότητες για συνεργασίες και δράσεις που τα διάφορα κινήματα στη χώρα μας προωθούν στην προσπάθειά τους να λύσουν τα πιεστικά προβλήματα. Αυτή τη δράση των κινημάτων πιστεύουμε πως τα κόμματά μας μπορούν και πρέπει να στηρίξουν στο βαθμό φυσικά που συμφωνούν με τους στόχους που βάζουν.

Με αυτές τις σύντομες αναφορές χαιρετίζουμε το συνέδριό σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ