ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβλήθηκαν οι δίκες του «Ριζοσπάστη»

Αναβλήθηκαν χτες από το Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τις 23-3-2001 οι δύο δίκες των υπευθύνων του «Ριζοσπάστη» Δημ.Κουτσούμπα (διευθυντή) και Στέφ. Λουκά (εκδότη), μετά από σχετικό αίτημα του μηνυτή, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε.Γιαννόπουλου, μέσω των συνηγόρων του Αναστ. Δημητρούκα, Ν. Τζίφρα και Ιω. Μαντζουράνη. Οι τελευταίοι, που παρίσταντο ως πολιτική αγωγή, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός αδυνατεί να είναι παρών στη δίκη, γιατί έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις λόγω της συμμετοχής του σε κοινοβουλευτική επιτροπή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Το δικαστήριο ανέβαλε, τελικά, την εκδίκαση των υποθέσεων, για την παραπάνω ημερομηνία.

Οι υπεύθυνοι του «Ριζοσπάστη» κατηγορούνται για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου», βάσει δύο μηνύσεων, που είχε καταθέσει ο Ε. Γιαννόπουλος στις 18-12-1999 και στις 12-1-2000 για τον τρόπο που η εφημερίδα είχε παρουσιάσει την πρώτη δίκη του εναντίον του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών τον περσινό Δεκέμβρη η οποία εκδικάστηκε ήδη πρωτοδίκως. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας ακόμα δύο αγωγών του Ε. Γιαννόπουλου κατά των υπευθύνων του «Ρ» για τα ίδια δημοσιεύματα, και με τις οποίες ζητά να του καταβληθεί αποζημίωση 500 εκατ. δρχ.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ
Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος

Τόσο η υποχρεωτική, όσο και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την κοινοτική οδηγία 95/46 ΕΚ. Τη θέση αυτή ξεκαθάρισαν οι εισηγητές Θ. Χατζηπαύλου και Δ. Πετρούλιας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκαν προσφυγές μεμονωμένων πολιτών, θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Η αίθουσα του δικαστηρίου χτες ήταν κατάμεστη και παραβρέθηκαν μοναχές, ηλικιωμένοι, κληρικοί και φοιτητές κυρίως θεολογικών σχολών.

Οι δύο εισηγητές, με εξαντλητικά επιχειρήματα, απέκρουσαν όλους τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Εκκλησίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποστήριξαν ότι το δελτίο ταυτότητας αποτελεί δημόσιο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δεν προσδιορίζει ο πολίτης, αλλά το κράτος.

Σχετικά με την αναγραφή της ιθαγένειας, οι δικαστές δέχονται ότι πρέπει να ακυρωθεί η απάλειψη της ιθαγένειας από τις ταυτότητες, γιατί αυτές, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις εισηγήσεις τους, ανέφεραν ότι η αναγραφή του θρησκεύματος προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και όλοι οι νόμοι που επέβαλαν την αναγραφή του θρησκεύματος είτε προαιρετικά είτε υποχρεωτικά, όπως 127/69, 1599/86 και 1988/91, είναι αντισυνταγματικοί.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, που αναμένεται αρχές Φλεβάρη.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής», τις Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ: Της Λιάνας Κανέλλη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τους πλημμυροπαθείς του Ν. Αττικής. Του Αγγελου Τζέκη προς τον υπουργό Γεωργίας για το εργοστάσιο ινοσανίδας ΠΙΝΔΟΣ στα Γρεβενά. Του Νίκου Γκατζή προς τον υπουργό Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των ΔΥΟ. Ακόμα, την παρέμβαση του Α. Τζέκη σε Επερώτηση της ΝΔ, αναφορικά με το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη νόσο των «τρελών αγελάδων», και την Αλέκα Παπαρήγα στην τιμητική συνεδρίαση για τα 80 χρόνια ενσωμάτωσης της Θράκης στην ελληνική επικράτεια. Επιμέλεια - παρουσίαση: Θάνος Κανιάρης.

Στις 22.00 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Α` Εθνικής Κατηγορίας Ακράτητος - Αγ. Νικόλαος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ