ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φέρνει τις Ενοπλες Δυνάμεις αντιμέτωπες με το λαό

Σε Ειδικές Δυνάμεις αναθέτουν τη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αρχίζει ταχύρρυθμη εκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων στην καταστολή πλήθους

Η μονάδα που τώρα εμπλέκεται στην εκπαίδευση δυνάμεων για τη φρούρηση του Υπουργείου Αμυνας, πραγματοποίησε στο Κιλκίς τη γνωστή άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος» (φωτο)
Η μονάδα που τώρα εμπλέκεται στην εκπαίδευση δυνάμεων για τη φρούρηση του Υπουργείου Αμυνας, πραγματοποίησε στο Κιλκίς τη γνωστή άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος» (φωτο)
Σαν ευκαιρία για την ενεργοποίηση των σχεδίων και των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, με στόχο την εμπλοκή τους σε ρόλους εσωτερικής καταστολής, χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα προχτεσινά επεισόδια στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, όταν εξοργισμένοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισήλθαν στο χώρο και ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, ενώ πάνω από 100 οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Συγκεκριμένα, από χτες ανατέθηκε η αποστολή της φρούρησης του Στρατοπέδου Παπάγου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται το υπουργείο Αμυνας στο Χολαργό, σε μια διμοιρία της Ζ' ΜΑΚ (Ειδικές Δυνάμεις), αποτελούμενη από 20 ειδικά εξοπλισμένους άνδρες. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για ενεργοποίηση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς και έχει ειδική εκπαίδευση σε αποστολές εντός πόλεων.

Το πρόσχημα που προβάλλεται είναι πως η μονάδα αυτή θα αναλάβει την εκπαίδευση των στρατονόμων, ναυτονόμων και αερονόμων σε αποστολές καταστολής πλήθους. Πρόκειται για την μονάδα που στις 4 Φλεβάρη 2011 πραγματοποίησε στην περιοχή του Κιλκίς τη γνωστή άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος», με τη χρήση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει θέμα χρήσης όπλων σε περίπτωση ανάλογων επεισοδίων, αφού υπάρχουν και «άλλα μέσα». Επίσης δηλώνουν πως η φύλαξη του χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου βρίσκεται η έδρα και των Γενικών Επιτελείων, μπορεί να γίνει με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε περίπτωση που η Αστυνομία δεν λειτουργήσει αποτρεπτικά στον εξωτερικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σειρά ασκήσεων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και για «αγώνα σε αστικό περιβάλλον». Αλλωστε, ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της λεγόμενης «ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στο τραπέζι

Στη χτεσινή ατζέντα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα

Η κλιμάκωση και επιτάχυνση του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, τα προς διευθέτηση ζητήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση καλύτερων όρων για την προσέλκυση μονοπωλίων και άλλων «επενδυτών» ήταν στη χτεσινή ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην τρόικα, τα επόμενα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η εκχώρηση των Κρατικών Λαχείων ΑΕ που προγραμματίζεται για φέτος και για τη συνέχεια η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (33%) και της ΔΕΠΑ (55%).

Για τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα» προχωρούν με νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις απελευθερώσεις που «εκκρεμούν» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», την καρατόμηση των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο και των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ. Συζήτηση έγινε και για τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών των συνταξιοδοτικών ταμείων, για το υπό διαμόρφωση αντιλαϊκό φορολογικό πακέτο και για την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα και ενώ ανοιχτά απειλούν το λαό με την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων, συζήτησαν για τους τρόπους αποπληρωμής των εμφανιζόμενων χρεών του Δημοσίου (ύψους 7 δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία προορίζεται για την εξόφληση μεγαλοπρομηθευτών στη Δημόσια Υγεία, εργολάβων κ.ά.

Στα παζάρια συνεχίζει να βρίσκεται η «εκτίμηση» ως προς το βαθμό της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013, στη βάση της οποίας προκαθορίζουν και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η διαβούλευση του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζεται να συνεχιστεί σήμερα. Για τη συμπλήρωση του αντιλαϊκού πακέτου, η συγκυβέρνηση βάζει χρονικό στόχο την ερχόμενη Δευτέρα, τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο

Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν ο Κεντρικός Τομέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και ο Κεντρικός Τομέας της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο.

Στην καλαίσθητη ανακοίνωση - κάλεσμα που διακινείται ήδη για την εκδήλωση, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είναι τιμή και περηφάνια μας. Αποτελούν από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και προοίμιο του ηρωικού Δεκέμβρη της Αθήνας που ακολούθησε και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που αποτελεί κορυφαίο ορόσημο της ταξικής πάλης στον εικοστό αιώνα στη χώρα μας. Αποδεικνύεται ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της.

Το ΚΚΕ, έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για το λαό, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα την άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τα κόμματα και τις δυνάμεις του συστήματος, για να σωθεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης, της φτώχειας και των πολέμων. Οι θυσίες του λαού στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός μας θα ζήσει καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα. Ο λαός μπορεί, οργανωμένος, συνειδητοποιημένος για τη δική του εξουσία, να νικήσει».

ΕΕΔΥΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αμυνας

Την ερχόμενη Τρίτη, για την ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η ΕΕΔΥΕ, καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και τη διαφαινόμενη ελληνική εμπλοκή στο νέο πόλεμο που ετοιμάζεται κατά της Συρίας και του Ιράν, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9 Οκτώβρη 2012, στις 12 μ., μπροστά από την Κεντρική Πύλη του υπουργείου Αμυνας (οδός Μεσογείων).

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, παράλληλα, «καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αρνείται να έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕΔΥΕ, παρά το γεγονός ότι σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ιούλη. Προφανώς, ο κύριος υπουργός λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αδυνατεί να δικαιολογήσει τα όσα έχουν δρομολογηθεί, που βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ιμπεριαλιστικών επιθετικών σχεδίων και μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε πολεμικό πεδίο».

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ θα επιδώσει σχετικό υπόμνημα, απαιτώντας «Καμιά εμπλοκή! Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!» και ειδικότερα:

-- Τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν.

-- Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε «συμβατική υποχρέωση» απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκουν τη χώρα.

-- Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά των λαών της περιοχής.

-- Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

-- Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στηρίζει την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ

Νέες αποφάσεις και ψηφίσματα φορέων

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στηρίζει την Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ, για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει ακόμα οι παρακάτω φορείς του κινήματος:

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

-- Η Ενωση εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

-- Ο Σύλλογος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττική.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.

-- Η ΕΛΜΕ Λακωνίας.

-- Η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

-- Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΑΓΝΟ» στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ