ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικός συμβιβασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας

NEΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ομοφωνία ολοκληρώθηκε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση κατά την οποία εκδηλώθηκαν έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές, η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε στη βάση τουρκικού αιτήματος μετά από τη ρίψη οβίδων από συριακό έδαφος οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο πέντε Τούρκων αμάχων στο μεθοριακό χωριό Ακτσάκαλε και πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων από την Αγκυρα, μεταξύ των οποίων και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού, την Πέμπτη, κατά στόχων εντός συριακού εδάφους. Η ομοφωνία κατέστη εφικτή μετά την υπαναχώρηση της Ρωσίας από την άρνησή της να δεχτεί στο κείμενο της απόφασης τη φράση περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου» από τη συριακή πλευρά. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα στρατιωτικά (ρωσική βάση στην Ταρτούς) και οικονομικά και γι' αυτό μπλοκάρουν τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ.

Για να εκμαιευτεί η ρωσική αποδοχή, η διατύπωση της όλης φράσης άλλαξε και δεν κατηγορείται άμεσα η Συρία για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αλλά ο χαρακτηρισμός αποδίδεται σε «πράξεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα», γεγονός που, στη διπλωματική γλώσσα, σημαίνει ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη αποστροφή να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως πρόσχημα για την ανάληψη περαιτέρω μέτρων ή ακόμη και στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Εκτός αυτού, η απόφαση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό στο Ακτσάκαλε «αποδεικνύει πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει για την ασφάλεια των γειτονικών χωρών αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα η συριακή κρίση», καλείται η Συρία «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της» και καταδικάζονται με «τον πιο έντονο τρόπο» οι ρίψεις οβίδων.

Χτες, επικρατούσε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ηρεμία στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Αντίθετα, συγκρούσεις σημειώνονταν στην επαρχία Ράκα, πολύ κοντά στη μεθόριο, στη συνοικία Χαλντίγια στη Χομς, στην Ντεράα, στο Ιντλίμπ και στην επαρχία της Δαμασκού και του Χαλεπιού, όπου αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού. Αντικαθεστωτικοί υποστήριζαν ότι κατέλαβαν αντιαεροπορική βάση έξω από τη Δαμασκό, κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν από άλλη πηγή.

Επίσης, όπως μετέδιδε το δίκτυο «αλ Αραμπίγια», η ταξιαρχία «Μπάρα» του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ανακοίνωσε ότι δίνει 48 ώρες προθεσμία στο καθεστώς να απελευθερώσει κρατούμενους αντικαθεστωτικούς αλλιώς θα εκτελέσει τους περίπου 50 Ιρανούς που έχει αιχμαλωτίσει από τον Αύγουστο και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μέλη και στελέχη του ιρανικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης». Η Τεχεράνη επιμένει ότι πρόκειται για προσκυνητές που είχαν μεταβεί στη Συρία για να επισκεφτούν το τέμενος - μνημείο Σαγίντα Ζαϊνάμπ και έχει έρθει σε επαφή με τις ηγεσίες σε Τουρκία, Σ. Αραβία και Κατάρ, που απροκάλυπτα στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, προκειμένου ν' απελευθερωθούν οι Ιρανοί υπήκοοι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΣ των ΗΠΑ

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, και μάλιστα υπό στρατιωτική μορφή στη Συρία, αναφέρθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ανεπισήμως από το Λονδίνο ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης είτε από τις ΗΠΑ είτε από το ΝΑΤΟ κατά της Συρίας αντίκειται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» και σημείωσε το αυτονόητο, ότι «η δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων (σ.σ. αυτό ζητάνε η Γαλλία, η Τουρκία και άλλες χώρες) για να υλοποιηθεί σημαίνει, ουσιαστικά, ν' ανοίξει πολεμικό μέτωπο».

Σημείωσε επίσης ότι «το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να μετατραπεί η Συρία σε "αποτυχημένο κράτος" όπου δε θα μπορεί καμία δύναμη να ελέγξει τα τεκταινόμενα επί του εδάφους» και εκτίμησε ως «εξαιρετικά κακή επιλογή» το ενδεχόμενο να διωχθεί διά της βίας ο Ασαντ από την εξουσία και μάλιστα από μη Σύρους και επαναδιατύπωσε τις έντονες ανησυχίες του για την είσοδο στο συριακό έδαφος «μαχητών ισλαμιστών και άλλων ενόπλων, εκτός ελέγχου, οι οποίοι απειλούν συνολικά τη σταθερότητα στην περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Είναι φανερό ότι προς το παρόν επιλέγεται από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές η ενίσχυση των αντικαθεστωτικών, αλλά εκφράζεται και η ανησυχία ότι αυτοί δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν πλήρως, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Λιβύης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκέντρωση στρατού και αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Από την προχτεσινή διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ
Από την προχτεσινή διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ
Τη συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων στρατού και βαρέων όπλων κατά μήκος της συνοριογραμμής της με τη Συρία ενισχύει η Τουρκία, μετά και την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, που «ενέκρινε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια», από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η μετακίνηση τουρκικού στρατού στα σύνορα με τη Συρία είχε ήδη ξεκινήσει από τον Ιούλη, οπότε και άρχισαν να ενισχύουν τις περιοχές της Αντιόχειας και του Μάρντιν και εντάθηκε ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβρη. Αφορμή η κατάρριψη τουρκικού μαχητικού, από συριακές δυνάμεις, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον Ιούνη. Ηδη στην επαρχία της Σανλιούρφα, έχουν μεταφερθεί βαρέα στρατιωτικά οχήματα και αεροπορικές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε ότι «η Τουρκία δε θέλει πόλεμο με τη Συρία, απλά υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα», στέλνοντας μήνυμα τόσο στη Δαμασκό, όσο και στις κουρδικές δυνάμεις με τις οποίες οι συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τουρκικής Βουλής, με συνθήματα ενάντια σε ενδεχόμενο πόλεμο με τη Συρία, κατά της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και κατά των ΗΠΑ. «ΑΚΡ πάρε το χέρι σου από τη Συρία», «δε θα γίνουμε ο στρατός των ΗΠΑ» και «οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν εξηγήσεις από το ΑΚΡ», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα της μεγάλης συγκέντρωσης στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία συμμετείχαν το ΚΚ Τουρκίας, το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ΟDP), το συνδικάτο της KESK, καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φοιτητές. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μερσίν, στο Γκαζίαντεπ και στην Ισπάρτα.

ΛΙΒΥΗ
Απορρίφθηκε η πρόταση για τη σύνθεση κυβέρνησης

Ερευνες του FBI για τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την Κυριακή θα παρουσιάσει τη νέα πρότασή του για τη σύνθεση της κυβέρνησης ο Λίβυος πρωθυπουργός μετά από την απόρριψη της αρχικής του πρότασης μέσα σε κλίμα έντασης από το 200μελές κοινοβούλιο. Η πρόταση του Μουστάφα Σαγκούρ απορρίφθηκε ως «μη αντιπροσωπευτική» των φυλών και των περιοχών της χώρας, λόγος, άλλωστε, που οδήγησε και στην εισβολή δεκάδων διαδηλωτών από τις περιοχές, αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν ότι «αδικούνται» στο κτίριο του κοινοβουλίου, την Πέμπτη το βράδυ, χωρίς να ακολουθήσει περαιτέρω ένταση.

Στο μεταξύ, εντός 24ώρου ολοκληρώθηκε, τα ξημερώματα χτες, η επίσκεψη κλιμακίου του FBI στη Βεγγάζη, στο αμερικανικό προξενείο, όπου σκοτώθηκε, πριν από περίπου δύο βδομάδες, ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμη Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι, κατά τη διάρκεια επίθεσης που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με διαδήλωση. Δεν έγινε γνωστό τίποτε για την πορεία των ερευνών εκτός του ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο εμπλέκονται άτομα που συνδέονται τόσο με την ισλαμιστική «Ανσάρ αλ Σαρία», όσο και με την «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ».

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, χτες το μεσημέρι, το τουρκικό δίκτυο Kanal D μετέδιδε ότι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στη δολοφονία του Στίβενς. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι πρόκειται για Τυνήσιους υπήκοους που έφεραν ψεύτικα διαβατήρια.

ΙΡΑΝ
Παρέμβαση Αγιατολάχ στην ένταση λόγω ριάλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν «θα αντέξει και τελικά θα νικήσει τη συνωμοσία των εχθρών κατά του νομίσματός του και κατά των αγορών χρυσού του», δήλωσε χτες μετά τις παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Ηταν το πρώτο σχόλιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για τα σοβαρά επεισόδια που οδήγησαν σε συλλήψεις και τραυματισμούς, τα οποία σημειώθηκαν την Τετάρτη ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής και σε εμπόρους, σε ανταλλαγές συναλλάγματος, αλλά και σε εξαγριωμένους, με την κατακρήμνιση του ιρανικού ριάλ, πολίτες.

Το ιρανικό νόμισμα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έφτασε να έχει ισοτιμία 35.500 ριάλ ανά δολάριο αντί για 25.000 ριάλ ανά δολάριο και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο, οι οποίοι αποτελούν και μία από τις πολυπληθέστερες κοινωνικές ομάδες στο Ιράν, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης αδυνατώντας να κάνουν συναλλαγές, εισαγωγές, εξαγωγές κλπ. Ως κύριο ένοχο για το πρόβλημα οι διαδηλωτές «έδειχναν» τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, του οποίου τις πολιτικές επιλογές καταδίκασαν. Αντίθετα, δεν εθίγη καθόλου ο Αγιατολάχ, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζεται και εντείνεται η διαμάχη εξουσίας εντός των κόλπων του καθεστώτος ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Παραδοσιακά οι έμποροι και το Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης θεωρείται βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις και η υποστήριξή του στην ισλαμική επανάσταση το 1979 ήταν καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ