ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Χειροτερεύουν οι προβλέψεις για την καπιταλιστική κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από μια δεύτερη ύφεση μόλις τρία χρόνια μετά την έξοδο από την προηγούμενη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Τόκιο. Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η ύφεση το 2012 προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη και η ανάκαμψη το 2013 εξαιρετικά ασθενική.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2012 και θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,2% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπει το ΔΝΤ αναθεωρώντας αρνητικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούλη.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, «οι κίνδυνοι για μια σοβαρή παγκόσμια επιβράδυνση είναι ανησυχητικά σοβαροί», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ που πλέον προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις με ρυθμό 3,3% το 2012 και 3,6% το 2013, καθώς παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης σχεδόν σε όλες τις σημαντικές οικονομίες της υφηλίου. Η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων είναι 0,2% του ΑΕΠ για εφέτος και 0,3% για το 2013 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιούλη. Μόνο για την αμερικανική οικονομία αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις προς τα επάνω από 2,1% του ΑΕΠ σε 2,2%. Για την Κίνα, το Ταμείο προβλέπει για το 2012 επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 7,8% του ΑΕΠ αντί για το συνηθισμένο διψήφιο ποσοστό. Για το 2013, η κινεζική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,3% του ΑΕΠ. Για την Ινδία, η αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης φτάνει το -1,3% του ΑΕΠ για το 2012, έτος κατά το οποίο η ινδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,9% του ΑΕΠ. Και στην Ιαπωνία προβλέπεται επιβράδυνση με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2,2% του ΑΕΠ το 2012, αλλά μόλις κατά 1,2% το 2013, καθώς περιορίζεται η ανοικοδόμηση μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 2011. Συνολικά, οι ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά 1,3% εφέτος και κατά 1,5% το 2013, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά 5,3% το 2012 και 5,6% το 2013.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ την έκταση και το βάθος της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και το μέγεθος των αντιθέσεων, κυρίως αυτών που σχετίζονται με την απειλή των «αναδυόμενων οικονομιών», κυρίως της Κίνας, για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη, υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τη μεταφορά των ανταγωνισμών από το πεδίο των εμπορικών πολέμων στο πεδίο των στρατιωτικών επεμβάσεων.


«Πουλήστε για να σωθούμε... »

Την ανάγκη «καταστροφής» πλεονάζοντος κεφαλαίου που έχει συγκεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Ειδικά, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά τους στοιχεία έως και 4,5 τρισ. δολαρίων (3,5 τρισ. ευρώ) μέχρι την εκπνοή του 2013, δηλαδή 18% περισσότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις του Απρίλη.

Στην έκθεση επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση ή δεν συσταθεί ένα εποπτικό σύστημα, τότε 58 τράπεζες της Ευρωζώνης - από την ιταλική UniCredit έως τη γερμανική Deutsche Bank - θα αναγκαστούν να περιστείλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ως συνέπεια, οι πιστώσεις θα πληγούν και η - ούτως ή άλλως - τρωθείσα ανάπτυξη θα ελαττωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το προσεχές έτος στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 η απομόχλευση (σ.σ. μείωση του ενεργητικού) μεταξύ ορισμένων τραπεζών υπερέβη τα 600 δισ. δολάρια, κατά το ΔΝΤ. Η σημαντικότερη εξέλιξη σημειώθηκε στη Βρετανία με «απαλλαγή» των τραπεζών από δευτερεύουσες δραστηριότητες, στη Γαλλία όπου περιορίστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, και στην Ολλανδία με τις εκεί τράπεζες να πωλούν τις θυγατρικές τους στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί την πάγια τακτική της να «ξεφορτώνει» τις τράπεζες και να «φορτώνει» τους προϋπολογισμούς των κρατών, δηλαδή τους φορολογούμενους και κυρίως τους εργαζόμενους. Αξίζει όμως να επισημανθεί η ομολογία του ΔΝΤ ότι η καταστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να πνεύσει ούριος άνεμος για τα καπιταλιστικά κέρδη.


ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Αυξημένο κατά 4,1% ήταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στα 44,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πτωτικά κινήθηκαν τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της χώρας, με τις τελευταίες μάλιστα να υποχωρούν για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα συρρικνώθηκε ελαφρώς στα 28,7 δισ. δολάρια από 29 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's από «BBB+» σε «BBB-», διατηρώντας τις προοπτικές για το αξιόχρεο της χώρας αρνητικές. Σύμφωνα με τον οίκο, η εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης περιορίζει τις επιλογές της πολιτικής της ισπανικής κυβέρνησης. Επισημαίνει ακόμη ότι η αυξανόμενη ανεργία και οι περιορισμοί στις δαπάνες οδηγούν σε μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών.

EADS/BAE - ΝΑΥΑΓΙΟ Ακαρπες απέβησαν τελικά οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση, ύψους 45 δισ. δολαρίων, των αεροπορικών βιομηχανιών EADS και BAE Systems καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Η βρετανική BAE και η γαλλογερμανική EADS είχαν προθεσμία μέχρι προχτές το απόγευμα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ακυρώσουν τα σχέδια συγχώνευσης ή θα ζητήσουν παράταση της προθεσμίας για διαβουλεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ