ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Θέσεων

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου του βρίσκεται πλέον το ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις του, μαζί και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, συνεχίζουν το πλατύ άνοιγμα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία, προκειμένου οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο να φτάσουν παντού, να συζητηθούν, να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη πλατιού διαλόγου και γόνιμου προβληματισμού.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι συγκεντρώσεις και συσκέψεις που διοργανώνονται από τις Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις για τη συζήτηση και την ανάλυση των Θέσεων, στις οποίες καλούνται όλοι οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ να συμμετάσχουν, για να ενημερωθούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν καλοπροαίρετη κριτική.

Ετσι, με αντικείμενο πάντα την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων, αλλά και την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ για ιδιαίτερα ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η παιδεία κ.ά. από κλαδικές ΚΟΒ, προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

Σήμερα Τρίτη

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), με ομιλήτρια την Ρίτα Νικολαΐδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Βύρωνα του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην πρώην πλατεία Ταπητουργείου, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Λάζαρο Σορόπουλο, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος.

- Από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στις 8 μ.μ., στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή.

Αύριο Τετάρτη

- Από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».

- Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι σε ταβέρνα.

- Από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις 7 Δεκέμβρη:

- Από την Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο.

- Από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος του ΚΚΕ στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 9), στις 4.30 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την Αχτίδα Επιστημόνων της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΑΚ (Εγνατία 65).

- Από την ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Ταξιαρχών 111).

- Η ΚΟΒ Δήμου Καλλιθέας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους του Δήμου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της, Σιβιτανίδου 45, 2ος όροφος.

- Από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λαμία.

Στις 8 Δεκέμβρη:

- Από την Περιαστική Αχτίδα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην ταβέρνα «ΒΑΓΓΕΛΗΣ» στο Χορτιάτη (συνεστίαση προς τιμήν και για την ενίσχυση του Συνεδρίου).

Στις 9 Δεκέμβρη:

- Από την Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ στις 9.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή.

Στις 10 Δεκέμβρη:

- Από τις ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ στην ταβέρνα «Το Αμπελόφυλλο», Σαμοθράκης 3 και Λέλας Καραγιάννη, στις 10.30 το πρωί.

- Από τις ΚΟ Πετραλώνων του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Μαυρέλι».

- Από την Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Κυδάδειο στη Μύρινα (πλατεία ΚΤΕΛ), με ομιλητή τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από τις ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ, στις 10.30 το πρωί, σε αίθουσα της Βιοτεχνικής Εκθεσης του Δήμου Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αγίου Βασιλείου), με ομιλήτρια την ΕλένηΚατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στις 11 Δεκέμβρη:

- Από την ΚΟΒ Αμαρουσίου του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο στην πλατεία Ηρώων, με ομιλήτρια την Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από τις ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ στο κινηματοθέατρο «Λουίζα», στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Ζωγράφου του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60), με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από τις Κομματικές Οργανώσεις Νέων Λιοσίων (Ιλίου) του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

- Από τις ΚΟ Αγίων Αναργύρων του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στα ΚΑΠΗ.


Φυσικά και απόλυτα

Οταν διάβασα τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο φυσικά συμφώνησα απόλυτα. Μερικοί, που μπορεί να χαμογελάσουν με τη λέξη «φυσικά» και να πούνε «τι θα πει φυσικά; Οταν ακούμε κάτι, άλλοι συμφωνούν κι άλλοι δε συμφωνούν, γιατί εσύ βρίσκεις φυσική μόνο τη μια πλευρά;», μπορεί θεωρητικά να έχουν δίκιο. Μπορεί μαθητές και καθηγητές της Λογικής και της Φιλοσοφίας να συζητούν για χρόνια και να βγάζουν και βιβλία σχετικά με το τι είναι φυσικό και τι δεν είναι, αλλά εγώ δεν έχω τέτοιο επιστημονοσχολαστικό πρόβλημα. Αν θεωρώ ότι κάτι είναι φυσικό θα το πω. Κι αν κάποιος είναι πεισματάρης και θέλει οπωσδήποτε μια εξήγηση, θα του τη δώσω και καλά θα κάνει να την καταλάβει και να ικανοποιηθεί, γιατί δεν έχω άλλη. Να λοιπόν η εξήγησή μου: Από το 1932 κατάλαβα τι είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα και τι ζητά και από τότε το ακολουθώ. Από τότε πέρασαν 68 χρόνια δε με απογοήτευσε ποτέ. Πάντα μπροστά στους αγώνες, μπροστά στις θυσίες για το δίκιο του εργάτη και την ελευθερία του ανθρώπου και της σκέψης. Οταν λοιπόν, οι Θέσεις της ΚΕ στηρίζονται χωρίς καμιά παρέκκλιση, στην ηρωική 82χρονη πορεία του Κόμματος και δημιουργούν το ΠΑΜΕ και το ΑΑΔΜ για ισχυρότερη αντίσταση, αλλά και αντεπίθεση για ένα μελλοντικό κόμμα εξουσίας, δε βρίσκω καλύτερη έκφραση και δε χρειάζομαι περισσότερες από τρεις λέξεις: Φυσικά συμφώνησα απόλυτα.

Η ελπίδα του κόσμου είναι τα Κομμουνιστικά Κόμματα και για την Ελλάδα το δικό μας. Και το ΚΚΕ δεν είναι ο Πέτρος και ο Παύλος. Η Ελένη και η Μαρία. Είναι σκέτα το Κόμμα. Αυτοί που κατά καιρούς θέλησαν να διαλύσουν το Κόμμα είναι ο Πέτρος και ο Παύλος, η Ελένη και η Μαρία, που αποφάσισαν να σώσουν τον κόσμο βασιζόμενοι μόνο στη μεγαλοφυία τους. Κι αν δεν τον σώσουν, δε βαριέσαι... κάποιος θα εκτιμήσει το ταλέντο τους.

Τις θέσεις βέβαια τις διάβασα πριν από μήνες, γιατί μόνο τώρα αποφάσισα να γράψω σχετικά; Ε, να, την αρχική μου ικανοποίηση τη μετατρέψανε σε ενθουσιασμό τα προσυνεδριακά γράμματα των κομμουνιστών και οπαδών. Θετικά ή αρνητικά όλα δείχνουν πως είναι γράμματα ανθρώπων που αγαπούν το Κόμμα. Ανθρωποι που κάθισαν και σκεφτήκανε τρόπους που να βοηθάνε. Και τώρα γράφω γιατί οι τσαρλατάνοι που εκμεταλλεύονται, παραπληροφορούν και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό παραγίναν καραγκιόζηδες. Στην καθαρή πολιτική γραμμή του Κόμματος, που καλεί σε συνεργασία για ενότητα και δημιουργία συνθηκών ελευθερίας ανεξαρτησίας και ανθρώπινης ζωής, αυτοί απαντούν με πεθαμένους και Αβραμόπουλους λες και είναι θεραπευτικά ματζούνια. Εχει ειπωθεί για τα ΜΜΕ, ότι προβάλλουν ένα φόνο, μια αυτοκτονία τώρα, για εβδομάδες και δε γράφουν για το ρεζιλίκι των εκλογών στις ΗΠΑ, για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, τα παιδιά της Παλαιστίνης κλπ. Επομένως δε χρειάζεται να ξαναλέω τα ίδια. Και τώρα φάνηκε ακόμα γι' μια φορά η δύναμη των ΜΜΕ. Εξαφανίσανε το γιο της Φρειδερίκης. Για όσους δεν την ξέρουν, η Φρειδερίκη είναι μια άλλη Ελληνίδα, που χάρη στη δυνατή θέλησή της τα κατάφερε να μάθει γερμανικά για να συνεννοείται απ' ευθείας με τον Χίτλερ. Τέλος, πάντων, ο γιος της Φρειδερίκης εξαφανίστηκε από τα κανάλια σαν μαγική εικόνα. Και ποιος τον έφαγε; Ενας νεκρός εφοπλιστής που τον περιφέρανε, εν αγνοία του φαντάζομαι, στα σοκάκια του Πειραιά για να δει ο κόσμος τι σκληρή και επικίνδυνη ζωή, ζουν οι εφοπλιστές.

Κανείς δε θέλει να βλέπει τους συνανθρώπους του να στριμώχνονται από το σύστημα και να πηδούν από τις ταράτσες, όπως και κανείς δε θέλει και την ποινή του θανάτου για κανένα. Ομως αυτοί που λυπήθηκαν γι' αυτόν τον εφοπλιστή πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός λυπάται κάθε μέρα για δικούς του ανθρώπους που χάνονται από την πείνα, τις στερήσεις και από σάπιες σκαλωσιές. Και σκέφτηκαν τι θα γινόταν αν δίπλα στο ένα φέρετρο βγαίνανε στους δρόμους κι άλλα 82 φέρετρα να κάνουν συντροφιά στο ένα: θα βασίλευαν τα ΜΑΤ, οι κουκουλοφόροι και τα γκαζάκια και η κ. Αγγελοπούλου θα ανακάλυπτε μια άλλη προσωπική υπόθεση.

Κανονικά τέλειωσα, αλλά θέλω να πω δυο λόγια για την περίπτωση Αβραμόπουλου. Στη φανερή χρεοκοπία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βαφτίζουν Σωτήρα κάποιον που είναι συνδυασμός και πιστή εικόνα και των δύο. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Το ΑΑΔΜ έχει χώρο για πολύ κόσμο. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές. Ας μπούμε.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ