ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός πεθαίνει στη Βοσνία

Την κατάντια της πολιτιστικής υποδομής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά τη διάλυσή της από τον αμερικανο-ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό αντικατοπτρίζει το κλείσιμο - για πρώτη φορά από την ίδρυσή του - του Εθνικού Μουσείου Βοσνίας (έδρα του το Σαργάγεβο), λόγω έλλειψης χρημάτων. Στις συλλογές του περιλαμβάνεται και το περίφημο Χάγκαντα (Haggadah) του Σαράγεβο, ένα εβραϊκό εικονογραφημένο χειρόγραφο του 14ου αιώνα.

«Ενα τόσο πολύπλοκο ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτοσχέδιο τρόπο. Τα χρήματα για τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα πρέπει να καταβληθούν από τις αρχές. Το ίδρυμα δεν έχει καταβάλει μισθούς στους περίπου 60 υπαλλήλους του, εδώ και ένα χρόνο, δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Αντνάν Μπουσούλατζις, σε συνέντευξη Τύπου.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1888, όταν η Βοσνία κατεχόταν από την Αυστρο-Ουγγαρία (1878 - 1914) και δε σταμάτησε ποτέ η λειτουργία του. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, το 2012, 17 χρόνια μετά τον πόλεμο, είναι μια ταπείνωση, μια ντροπή και μια αμαρτία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός Ενβέρ Ιμάμοβιτς, διευθυντής του μουσείου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1992 - '95).

Οι ιμπεριαλιστές, φυσικά, αδιαφόρησαν για την πολιτιστική κληρονομιά των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γι' αυτό και η Συμφωνία του Ντέιτον δεν πρόβλεψε τη δημιουργία υπουργείου Πολιτισμού. Ετσι, τα επτά πολιτιστικά ιδρύματα της Βοσνίας εξακολoυθούν να υπάρχουν από το τέλος του πολέμου χάρη σε «χορηγίες» και όποια δημόσια χρηματοδότηση μπορούσε να εξασφαλιστεί. Ολα, λοιπόν, είναι χρεωμένα. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη κόπηκε η κεντρική θέρμανση τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης είναι κλειστές για το κοινό, από το Σεπτέμβρη του 2011...

«Ψευδαισθήσεων» συνέχεια

Στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων», όπου στεγάζεται η 30χρονη «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, επαναλαμβάνεται από αύριο (9 μ.μ.) το έργο του Ιβάν Βιριπάγεφ «Ψευδαισθήσεις». Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, μέσα από το παιχνίδι της αφήγησης. Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται ως αυταπάτη, τα βιώματα ως ψευδαισθήσεις. Το έργο - παραγγελία του θεάτρου «Χέμνιτς» στη Γερμανία, όπου ανεβάστηκε το Δεκέμβρη του 2011, παίχθηκε σε Μόσχα, Κρακοβία, Βαρσοβία, Ζυρίχη, Εδιμβούργο και αλλού. Στο έργο μιλούν δύο ζευγάρια. Ο Ντάνι και η Σάντρα, ο Αλμπερτ και η Μάργκαρετ. Φίλοι όλοι μεταξύ τους, είναι πάνω από ογδόντα χρόνων. Παντρεμένοι πάνω από πενήντα χρόνια, στο κατώφλι πια του θανάτου αναζητούν την αλήθεια της ζωής τους, των σχέσεών τους, θέτοντας το θεμελιώδες ερώτημα: Αγάπησαν; Αγαπήθηκαν;

Μετάφραση Ελένη Μπακοπούλου, σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνικό - κοστούμια Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Καλλιόπη Σίμου.

Αφιέρωμα στον Φριτς Λανγκ

Τρεις από τις καλύτερες ταινίες του Φριτς Λανγκ και του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα προβάλλει (11-17/10) η «NEW STAR», στο πλαίσιο μικρού αφιερώματος στον σπουδαίο αντιφασίστα δημιουργό, στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους). Θα προβληθούν οι ταινίες: 11-12/10: «Η σκύλλα», ένα σκοτεινό φιλμ νουάρ για τον αμείλικτο νόμο του πάθους και των ενστίκτων. 13-14/10: «METROPOLIS», ταινία ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου και η διασημότερη ταινία πολιτικής και επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. 15, 17/10: «Μ - Ο δράκος του Ντίσελντορφ», μια φαινομενικά «αστυνομική» ταινία αλλά με έντονο κοινωνικό προβληματισμό.

(Εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ για τους ανέργους).

«Συνομιλία» με τον Δον Κιχώτη

Με το διασημότερο ήρωα της ισπανικής γραμματείας, τον Δον Κιχώτη, «συνομιλεί» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία που θα δώσει (11/10, 8.30 μ.μ.), σε συνεργασία με την ισπανική πρεσβεία και το Ινστιτούτο «Θερβάντες», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον Ισπανό αρχιμουσικό Χάιμε Μαρτίν και σολίστ τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο. Θα ερμηνεύσει τα έργα «Ισπανική ραψωδία» του Μορίς Ραβέλ, «Τα τραγούδια του Δον Κιχώτη» του Ζακ Ιμπέρ, τα τραγούδια «Ο Δον Κιχώτης στην Δουλτσινέα» του Ραβέλ (γράφτηκαν για την ταινία του Γκερκγ Παμστ «Περιπέτειες του Δον Κιχώτη») και το έργο του Ρίχαρντ Στράους «Δον Κιχώτης (έργο 35)». Συμπράττουν οι κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα).

«Χάρτινα λουλούδια»

Αρχισαν στο θέατρο «Ιλίσια» οι παραστάσεις του έργου «Χάρτινα λουλούδια» του Εγκον Βολφ. Μετάφραση Εύας Μπίθα, σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα, μουσική «Lost Bodies». Παίζουν: Κατερίνα Λέχου και Αρης Σερβετάλης. Το έργο που θα παίζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9 μ.μ.) εξερευνά τον άνθρωπο που αναζητά, διεκδικεί, ικετεύει, κατατροπώνει ή κατατροπώνεται στον αγώνα για αγάπη, αποδοχή, επιβολή. Μια ανατομία της ασταμάτητης πάλης των φύλων, των τάξεων, των ιδεολογιών, της διαφορετικότητας, σε μια ταξική κοινωνία ανισότητας, βίας, περιθωριοποίησης της φτωχολογιάς. Ο Μπαρακούντα - άνεργος, άστεγος, απελπισμένος «φτωχοδιάβολος» - εισβάλει στο σπίτι της εύπορης, πολιτισμένης, εκλεπτυσμένης Εύας. Η σύγκρουσή τους θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, γι' αυτό το διαμέρισμα της Εύας φαντάζει οικουμενικό «πεδίο μάχης».

Αναβάλλεται το προγραμματισμένο για σήμερα αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία. Θα πραγματοποιηθεί στις 16/10 (7 μ.μ.).

Στα πλαίσια των «Δημητρίων» και του κύκλου «Οι κλασικοί συναντούν την τζαζ» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 12/10 (9 μ.μ.) ο φημισμένος Τούρκος μουσικός και συνθέτης Φαζίλ Σάι, θα ερμηνεύσει έργα των Μουσόργκσκι, Παγκανίνι, Γκέρσουιν και δικά του.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», θα παρουσιάσει στην Αθήνα (θέατρο «Αργώ») τρεις βραβευμένες παραστάσεις του. Στις 14-15/10: «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, σκηνοθεσία Ακη Τσονίδη. 20-21/10: «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Ακη Δήμου, από τη θεατρική ομάδα «Εκφραση», σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. 28-29/10 «Το ταξίδι» του Γιώργου Θέμελη, από τη θεατρική ομάδα «Εξ αμάξης». Σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου.

Σήμερα και αύριο το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας - Μακρακώμης παρουσιάζει τον «Επίλογο» του Αλέκου Γαλανού, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μέρρα.

«Η επίδραση των Ελλήνων ποιητών στους Ελληνες στιχουργούς» είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί (10/10, 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων «Ελληνικό Τραγούδι» και του 2ου διαγωνισμού «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2 /Στίχος». (Ο περσινός 1ος διαγωνισμός αφορούσε τη σύνθεση). Εισηγητής στην εκδήλωση είναι ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ