ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τον Ομπάμα κλείνει το μάτι και στο ΔΝΤ

Στην κόντρα με τη Γερμανία και την ΕΕ για τη διαχείριση στην Ελλάδα, παίρνει το μέρος του Ταμείου

Σαν ευκαιρία για να κρύψει πίσω απ' την Α. Μέρκελ τις ευθύνες της ΕΕ και της ντόπιας πλουτοκρατίας για την κρίση, αλλά και για να λανσάρει εκ νέου την «άλλη» διαχείριση, η οποία όμως οδηγεί το λαό στον γκρεμό από άλλο δρόμο, εξέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας αφόρισε τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης σαν «Μερκελιστές» και απέδωσε την επίθεση στο λαό στις εμμονές, το αδιέξοδο πείσμα, το δογματισμό, την επιμονή στο λάθος από τη γερμανική κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, σε άρθρο του στον «Γκάρντιαν», χρέωσε την καπιταλιστική κρίση στην «πολιτική λιτότητας», την οποία αποκήρυξε, επειδή «εμποδίζει την ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης», αλλά και γιατί αυξάνει το χρέος, οδηγώντας «τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές της στην καταστροφή». Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να φυτέψει στα μυαλά του λαού ότι είναι δυνατόν να υπάρξει διαχείριση της κρίσης με χαλάρωση της λιτότητας και πως ένα «μείγμα» με κεϊνσιανά στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από το τούνελ προς όφελος του λαού.

Μ' αυτό το στόχο πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του ΔΝΤ στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη με την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι ενώ το Ταμείο λέει ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει «η Μέρκελ και οι τελευταίοι συγκάτοικοί της στο υπόγειο καταφύγιο του Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, επιμένουν». Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΔΝΤ ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το Ταμείο ζητάει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, πρόταση την οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να πλασάρει σαν φιλολαϊκή.

Ο ίδιος εξέφρασε και την έγνοια του για το μέλλον της ΕΕ, υπερασπιζόμενος «ένα νέο σχέδιο που θα βαθύνει την ολοκλήρωσή της», σερβίροντας την αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να υπηρετεί «όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του χτες βράδυ στα εγκαίνια του παραρτήματος Ελλάδας του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του γερμανικού κόμματος «Die Linke». Εφτασε στο σημείο να φέρει τη Γερμανίδα κομμουνίστρια και επαναστάτρια στα μέτρα της σοσιαλδημοκρατίας που υπηρετεί το «Die Linke» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ευχόμενος να «εμπνευστούν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και της Ελλάδας από τον αντιδογματισμό και τον ασυμβίβαστο ουμανισμό της Ρόζας Λούξεμπουργκ».

ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε θα περάσουν οι απειλές της «Χρυσής Αυγής»

Ανακοίνωση, με αφορμή τη βρώμικη επίθεση σε μέλος του Κόμματος στην περιοχή

Την επίθεση με απειλές και βρισιές, σε βάρος του μέλους του ΚΚΕ Σάββα Τσακμακίδη, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Χαλκιδικής Νικόλαο Ρήγα, καταγγέλλει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι Χρυσαυγίτες πλησίασαν τον Σ. Τσακμακίδη, τον έβρισαν και τον απείλησαν ότι κινδυνεύει η ζωή του και της οικογένειάς του, επειδή πρωτοστάτησε για να σωθεί από τα χέρια τους ένας Αφρικανός μετανάστης, πλανόδιος πωλητής.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Κυριακή, μέρα μεσημέρι, στην παραλία της Φούρκας στη Χαλκιδική, 8 μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια έναν Αφρικανό μικροπωλητή. Ο Σ. Τσακμακίδης που βρέθηκε στο σημείο, αντέδρασε και μαζί με άλλους κατάφεραν να σταματήσουν τη δολοφονική επίθεση. Στη συνέχεια, κάλεσαν ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον μετανάστη στο Κέντρο Υγείας. Αντ' αυτού, ήρθε η αστυνομία, η οποία άφησε ανενόχλητους τους Χρυσαυγίτες και οδήγησε τον τραυματισμένο μετανάστη στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων!

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος. Σε ανακοίνωσή της «προειδοποιεί πως οι απειλές και οι προπηλακισμοί από τους απόγονους του Χίτλερ, θα πάρουν την απάντησή τους. Τα φασιστοειδή που σήμερα βάζουν στόχο τους μετανάστες, τους κομμουνιστές, ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό. Το κίνημα μπορεί και θα τσακίσει κάθε τέτοια προσπάθεια. Ούτε η κρατική καταστολή, ούτε οι μηχανισμοί κράτους και παρακράτους μπορούν να σταματήσουν τον αγωνιζόμενο λαό. Αυτοί που παίρνουν το ψωμί από το στόμα του πεινασμένου, θέλουν και βουλωμένο το στόμα του. Δε θα τους περάσει».

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαλείο του συστήματος οι Χρυσαυγίτες

«Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής δεν πρέπει να παρασυρθούν από την κούφια αντιπαράθεση που τεχνητά στήνεται με αφορμή την παρουσία της φασιστικής "Χρυσής Αυγής" στο Βόλο», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται μετά τα πρόσφατα επεισόδια στην πόλη, με πρωταγωνιστές μέλη της «Χρυσής Αυγής» και του βουλευτή της στη Μαγνησία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Κανένας εργάτης, καμία εργάτρια να μην παρασυρθεί από τη δημαγωγία, τις αντισυστημικές κορόνες που ξεστομίζει η "Χρυσή Αυγή". Κανένας να μην παρασυρθεί κάτω από την ομπρέλα των θολών αντιφασιστικών μετώπων που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της λογικής των άκρων, να δίνεται πάτημα για την καταδίκης της "βίας από όπου κι αν προέρχεται", για να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τη δράση των παρακρατικών ομάδων.

Πρέπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, να απομονωθεί η "Χρυσή Αυγή" και η λογική της. Να απαντήσουν οι εργαζόμενοι με ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, της πάλης απέναντι στον κοινό εχθρό, που είναι οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, να χρεοκοπήσουν οι θολές αντιφασιστικές λογικές που συμβάλλουν στην εξίσωση των "άκρων" και θέλουν τους εργαζόμενους υπερασπιστές της αστικής νομιμότητας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι θέσεις του Κόμματος για τα λιμάνια

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα λιμενεργατών Βόλου

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του λιμανιού του Βόλου» οργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα των λιμενεργατών Βόλου (είσοδος τελωνείου).

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι όλοι οι μαζικοί φορείς του Βόλου και των Σποράδων, καθώς και εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Μαγνησίας. Θα υπάρξουν εισηγητικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς και θα μιλήσει και ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου

Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν ο Κεντρικός Τομέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και ο Κεντρικός Τομέας της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο.

ΝΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Χορτιάτη διοργανώνει η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην κοινοτική αίθουσα του Χορτιάτη. Στην εκδήλωση, που έχει θέμα «Δωσίλογοι - ταγματασφαλίτες: Ο προδοτικός τους ρόλος - οι σύγχρονοι συνεχιστές τους», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Για τη μάχη της Ηλεκτρικής

Εκδήλωση με θέμα: «1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Ηλεκτρική. Η νίκη ενάντια στο φασισμό τότε και σήμερα», διοργανώνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη η Αχτιδική Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας 24). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

ΚΑΒΑΛΑ
Συζήτηση για τη διέξοδο από την κρίση

Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου από την κρίση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στον πρώην κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδείες σε ΠΥΡΚΑΛ και ΟΣΥ

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΠΥΡΚΑΛ (Υμηττός), με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Σήμερα Τετάρτη ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο της εταιρείας ΟΣΥ ΑΕ στην Π. Ράλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ