ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Στα γεμάτα μπροστά!

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε χτες αναλυτικά στοιχεία για τον ανταγωνισμό μεταξύ ιμπεριαλιστών, ο οποίος ανάμεσα στ' άλλα αφορά και στη χώρα μας. Και υπ' αυτό το πρίσμα ανέδειξε την επίσκεψη Μέρκελ ως ενταγμένη στις κινήσεις που αφορούν σε αυτόν τον ανταγωνισμό.

Ο αστικός Τύπος πλημμύρισε από αναλύσεις για το πώς θα καρπίσουν τα γρασίδια αν και μόνο ο σκύλος της Μέρκελ αφήσει το κάτουρό του σ' αυτά.

Κι όταν πια η βόλτα της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε (ποια Αθήνα δηλαδή, στο τρίγωνο Προεδρικό Μέγαρο - Μαξίμου - «Χίλτον» κινήθηκε) ποιος τους κράταγε...

Φοβερό! Η Μέρκελ έκανε βόλτα με τον Σαμαρά στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου προσδίδοντας αίγλη στη χώρα μας, αποφάνθηκε η ΝΕΤ στο κεντρικό δελτίο της.

Επιτέλους, η κρατική τηλεόραση βρήκε τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα ιδιωτικά κανάλια που μας γάνωσαν το κεφάλι για τα δώρα που φέρνει η Μέρκελ. Μετά τη βόλτα στο Προεδρικό θα αυξηθούν οι τουρίστες που θα προσθέσουν έναν ακόμα προορισμό στο πρόγραμμά τους. Χαρά, δηλαδή, για όσους πουλάνε τσολιαδάκια.

Οι μίζεροι,βέβαια, θα κάνουν πάλι κριτική, αλλά έτσι προχωράει μπροστά μια οικονομία, βήμα βήμα. Φαντάζεστε μια δήλωση Ομπάμα ότι ο παππούς του στο ταξίδι προς την Αμερική πέρασε και από την Ελλάδα. Εκεί να δεις μπίζνες...

***

Ας μείνουμε λίγο ακόμα στα στοιχεία του παραμυθιού:

Στα κεραμίδια είχε βγει πριν από τη ΝΕΤ το «Mega». Ο Πρετεντέρης, μάλιστα, εκτίμησε ότι «κλείνει η περίοδος που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο».

Αμέσως μετά στα newsroom των τηλεοπτικών σταθμών άρχισαν να παρελαύνουν τα αποτελέσματα:

Ογδόντα εννιά κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν μέχρι τις 18 του μήνα για να μη μείνει τίποτα όρθιο απ' τα εργατικά δικαιώματα.

Από κοντά τρέχουν οι αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί: Το ένα χαράτσι μετά το άλλο φτάνουν ήδη στα εργατόσπιτα.

***

Αλλά εκεί που πας να μαυρίσεις πάλι, έρχεται το ευχάριστο νέο: Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αφού αγανάχτησε με τους καπιταλιστές που δε λένε να κάνουν πίσω από την επιδίωξή τους να έχουν το μέγιστο κέρδος, βρήκε λύση στο πρόβλημα των τιμών: Θα τρώμε ληγμένα!

Ετσι, και οι καπιταλιστές θα κερδίζουν από αυτά που αλλιώς θα πετούσαν στα σκουπίδια, κι εμείς θα τρώμε φτηνά σκουπίδια. Δημιουργεί, βέβαια, ένα νέο πρόβλημα μια τέτοια λύση καθώς ήδη χιλιάδες άνθρωποι τρέφονταν τζάμπα από τα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ, τώρα θα είναι υποχρεωμένοι κι αυτοί να πληρώνουν. Από τη σκοπιά, βέβαια, της ισονομίας το μέτρο είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιοι να 'ναι τζαμπατζήδες όταν οι άλλοι πληρώνουν.

***

Ας γυρίσουμε, όμως, στην πραγματικότητα:

Αξεπέραστη η καπιταλιστική κρίση κι εδώ κι αλλού. Η καμπάνια του Ερυθρού Σταυρού που δεν αφορά πια την Αϊτή αλλά μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα, την Ισπανία, είναι χαρακτηριστική.

Αποκαλύπτει, κοντά σ' άλλα, ότι μέσα σ' αυτό το μαντρί που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει μέλλον για τους λαούς, κι ας βεβαιώνει για το αντίθετο ο Τσίπρας, ο οποίος έφτασε χτες στο σημείο να υποτάσσει τις τεράστιες διαδηλώσεις - που έβαλαν καθαρά απέναντι ως εχθρό την Ευρωπαϊκή Ενωση - στην επιδίωξη του κόμματός του να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προβάλλοντας ως λύση την αλλαγή χαλίφη.

Πρόσθετα, οι χτεσινές εικόνες από τη Γαλλία του «ελπιδοφόρου» Ολάντ, όπου τα εκεί ΜΑΤ χτυπώντας τους απεργούς της «Πεζό» έδειξαν να συναγωνίζονται σε αγριότητα τα ελληνικά, έδειξαν ωμό το πρόσωπο ενός συστήματος που η αντιδραστικότητά του δε θα σταματήσει αν δεν της βάλει φρένο το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

***

Τι μας μένει στο πηλίκον;

Η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι θα δουν προκοπή μόνο οι λαοί που θα σηκωθούν στα πόδια τους και θα αντιπαλέψουν στα ίσια τον αντίπαλο.

Το γεγονός ότι και χτες εκφράστηκε δυνατά η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ, ότι καταγράφηκαν και νέες δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη με όρους συνολικής αντιπαράθεσης είναι το ένα το κρατούμενο.

Στα γεμάτα, λοιπόν, για την οργάνωση και της επόμενης απεργίας. Για την παραπέρα οργάνωση των εργατών, για τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του λαϊκού μετώπου που θα βάζει θέμα αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους οι λαϊκές δυνάμεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΓΟΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΔΩΡΟ, ΜΟΝΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑ

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Οσοι περίμεναν δώρα από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, μπορούν να κάνουν λίγο υπομονή ως τις 31 Δεκεμβρίου. Εχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κάτι από τον Αϊ Βασίλη (...) Η κ. Μέρκελ - παρά την άμετρη κι αιφνίδια αισιοδοξία που κατέλαβε τα ελληνικά ΜΜΕ (...) είπε στην Αθήνα όσα έλεγε και στο Βερολίνο: "ελπίζει κι εύχεται να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη". Αφού όμως η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ηλεκτρονική έκδοση).

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ: «Κατοστάρι ξεκινά η κυβέρνηση από σήμερα για να πετύχει έως τις 18 Οκτωβρίου να κλείσει το πακέτο των μέτρων (...) και να εφαρμόσει 89 κρίσιμες (και στην πλειονότητά τους επώδυνες) παρεμβάσεις που εκκρεμούν (αυξήσεις στη ΔΕΗ, παρεμβάσεις σε εφάπαξ, κύριες συντάξεις, εργασιακό, αγορές κ.λπ. και πλέον αποφασίστηκε από το Eurogroup να γίνουν "προαπαιτούμενες δράσεις" της καταβολής της δόσης...» (στο capital.gr).

ΤΑ ΑΜΕΣΑ: «"βροχή" οι φόροι για την ακίνητη περιουσία. Ερχονται "ραβασάκια" για διπλό ΦΑΠ και ΕΤΑΚ (...) ενώ έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Σε "γόρδιο δεσμό" εξελίσσεται για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το ζήτημα των τιμών, καθώς, μέρα με τη μέρα, διαπιστώνει ότι κανένας κρίκος της αγοράς δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει τα περιθώρια του κέρδους του» (στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Η ΛΥΣΗ: «Ληγμένα (μη ευαλλοίωτα) τρόφιμα σε τιμή προσφοράς θα μπορούν σύντομα να πωλούνται παντού: γλιτώνουν έτσι οι επιχειρήσεις από το κόστος διαχείρισης επιστροφών, ενώ μια κατηγορία οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών θα εξασφαλίζει φθηνότερη τροφή» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Μία τριμελής οικογένεια εμφανίζεται να φτιάχνει ομελέτα με ένα μόνο αυγό: Γύρω από αυτήν τη σκηνή περιστρέφεται το διαφημιστικό του Ερυθρού Σταυρού στην Ισπανία (...) Η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία έχει γονατίσει τα πιο ευάλωτα στρώματα της ισπανικής κοινωνίας (...) "Το αντικείμενο της καμπάνιας έχει αλλάξει: Δεν είναι πια η Αϊτή αλλά η Ισπανία", σχολιάζει η El Pais» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Απλήρωτοι έχουν μείνει περίπου το 20% των λογαριασμών της ΔΕΗ με την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) για το 2012 και ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή λογαριασμών με τη δεύτερη δόση, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι σήμερα στην Ομόνοια στη 1 μμ διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μέρα οργής

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θερμή υποδοχή στη Μέρκελ

ΕΘΝΟΣ: Ωρα Μέρκελ

ΤΑ ΝΕΑ: Τι θα έλεγα στη Μέρκελ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τη Μέρκελ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπαράζ στήριξης αλλά η δόση στο περίμενε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθοριστική επίσκεψη Μέρκελ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Eurogroup: Σε καλό δρόμο αλλά τώρα πρέπει να τρέξετε

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τέλος στα σενάρια εξόδου από το ευρώ

Η ΑΥΓΗ: Χάρισαν το χαράτσι στη διαπλοκή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών...

«Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού έχει οξύνει στο έπακρο τους ανταγωνισμούς και εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και μεταξύ κρατών - μελών της Ευρωζώνης και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (...) από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ, εκτός από τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα υποτίμησης της τιμής της εργατικής δύναμης για να καταναλώνουν οι καπιταλιστές λιγότερο κεφάλαιο για την αγορά της (...) εντάχθηκε και ένα τεράστιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για να υπάρχει πεδίο επενδύσεων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που τώρα είναι "νεκρά" ή καλύτερα "εν υπνώσει" (...) Τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ίδιο και των ΗΠΑ (...) Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες, η Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, για τις μεταφορές κ.ά. αλλά και ο στρατηγικός της σύμμαχος, η Ρωσία, δεν είναι αδιάφορη για τους υδρογονάνθρακες και στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται και η Γερμανία να ενδιαφέρεται για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας. Και η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να παζαρεύει με "προίκα τη μοιρασιά", την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, άρα και γερμανικών.

...για κέρδη βγαλμένα απ' το αίμα των εργατών

Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γερμανίας διαπλέκονται με την υπόθεση εντός ή εκτός ευρώ η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας. (...) Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καταστρέφει πολλαπλάσια το κεφάλαιο, λόγω υποτίμησης με το όποιο νέο νόμισμα. Η καταστροφή του κεφαλαίου με την έξοδο από το ευρώ και λόγω κρίσης διαπλέκεται με τους ανταγωνισμούς διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου στην Ελλάδα (...) ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια και τη μεταφορά της (π.χ. εφοπλιστές, αγωγοί), συναλλάσσονται με δολάριο. Αλλά και το τμήμα του κεφαλαίου που κάνει εξαγωγές ενδιαφέρεται για πιο φτηνό νόμισμα. Μέσα σε όλ' αυτά πρέπει να δούμε την επίσκεψη της Μέρκελ (...) για να πάρει μέρος στη μοιρασιά ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (...) να εξασφαλίσει και να αυξήσει τις εξαγωγές του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα (...) μόνο οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν, από πιθανές συμπράξεις. Ο λαός δεν έχει τίποτα σε όφελός του να περιμένει. Ο,τι επενδύσεις και αν γίνουν, οι εργασιακές συνθήκες θα είναι οι σημερινές, ίσως και χειρότερες, με μισθούς πείνας και ωράρια - λάστιχο (..) δε θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (...) Ενώ οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και στο έδαφος της Ελλάδας, που, σε συνδυασμό με την Ανατολική Μεσόγειο, εγκυμονούν και κινδύνους για το λαό».

(από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ