ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Πρόσθετα κίνητρα για επίδοξους μνηστήρες

Με συνοπτικές διαδικασίες θα εγκρίνονται τα όποια ...επενδυτικά σχέδια

Πρόσθετα κίνητρα και ειδικά μπόνους παρέχονται από την κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο και στους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων ακινήτων, με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ουσιαστικά, επιχειρείται να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια (χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα), προκειμένου να διευκολυνθεί και επιταχυνθεί το «μεγάλο φαγοπότι» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις διατάξεις, περιλαμβάνονται:

  • Επιτρέπεται η παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης για 99 χρόνια αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης υφιστάμενων για την εξυπηρέτηση της επένδυσης.
  • Στην περίπτωση που τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν και προσχώσεις θαλάσσιου χώρου αυτές θεωρούνται δημόσιο κτήμα και μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση ή να εκμισθώνονται σε ιδιώτες.
  • Με την αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας με την παραχώρηση εμποδίζεται η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων στην παραλία και τον αιγιαλό, αν αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και εφόσον προβλέπεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης!
  • Δίνεται απευθείας δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων σε επενδυτές που αξιοποιούν δημόσια ακίνητα ως ξενοδοχεία ή παραθεριστικά - τουριστικά χωριά.
  • Ελευθερώνεται η πολεοδόμηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, καθώς και την άδεια θα μπορούν να τη δίνουν με μια απλή κοινή απόφαση τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Τουρισμού. Η απόφαση αυτή αφορά τη χρήση για παραθεριστικό τουριστικό χωριό. Μέχρι σήμερα απαιτούνταν Προεδρικό Διάταγμα.
  • Προβλέπονται απαλλοτριώσεις - εξπρές σε ακίνητα καθώς σύμφωνα με τη ρύθμιση «επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση εμπράγματων δικαιωμάτων τρίτων ή ακινήτων ή η σύσταση επ' αυτών εμπράγματων δικαιωμάτων, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ ή για την πραγματοποίηση επενδυτικού σχεδίου».
  • Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που συντελέσθηκαν δεν ανακαλούνται. Η ανάκληση επιτρέπεται εντός τριετίας από την απαλλοτρίωση μόνον αν έγινε για ακίνητα που δε χρησιμοποιήθηκαν.
  • Επιτρέπεται ακόμη και η απαλλοτρίωση υπέρ του δημοσίου ευρύτερων ζωνών, πέρα από τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των έργων με ...ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών - Ανάπτυξης, Παιδείας - Πολιτισμού, Τουρισμού!
  • Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις μεταβίβασης κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή παραχώρησης ενοχικού δικαιώματος επί ακινήτου έναντι ανταλλάγματος με ταυτόχρονη μίσθωση του ίδιου του ακινήτου. Δηλαδή, ένα κτίριο όπου στεγάζεται μια δημόσια υπηρεσία ή ένα υπουργείο μπορεί να πουληθεί και στη συνέχεια το κράτος να καταβάλλει ενοίκιο στον ιδιώτη. Είναι το γνωστό ως sale and lease back.
  • Η επικαρπία για ορισμένο χρόνο σε δημόσιο κτήμα ή επί δικαιώματος σε δημόσιο κτήμα θα είναι απεριόριστα μεταβιβαστή και κληρονομητή καθ' όλη τη διάρκειά της.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή να μη μελετήσει τις ευρύτερες συνέπειες της επένδυσης σε μια περιοχή, αν έχει την άδεια της τοπικής δημοτικής ενότητας. Για παράδειγμα, θα επιτρέπεται η κατασκευή ενός κόμβου σε μια παρθένα περιοχή που μπορεί να μην έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις.
  • Με άλλη διάταξη, τέλος, αυξάνεται η προκαταβολή που δίνεται προς τους εργολάβους στα δημόσια έργα στο 10%.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει κατάργηση του Επικουρικού Ταμείου των πρατηριούχων

Σε κατάργηση, μέσω της οικονομικής του εξόντωσης, οδηγεί η κυβέρνηση τον Τομέα (Ταμείο) Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που υπάγεται στον ΟΑΕΕ. Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση καταργεί την εισφορά υπέρ του ΤΕΑΠΥΚ που κατέβαλαν όλα τα πρατήρια (ανεξαρτήτως εάν απαχολούνταν σ' αυτά πρατηριούχοι ή τα ιδιολειτουργούσαν εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών), ανάλογα με τις πωλήσεις τους σε βενζίνες, πετρέλαια (εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού) και υγραερίου.

Στο εξής, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας «είναι δυνατό με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης να καθοριστεί το ύψος της εισφοράς ασφαλισμένου που θα καταβάλλεται από αυτόν υπέρ του Τομέα, ο τρόπος είσπραξης και απόδοσής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Οπως καταγγέλλει η ΟΒΕ, «η κίνηση αυτή αποτελεί εφαρμογή της απαίτησης της τρόικας, η οποία πέρασε στο μνημόνιο κατ' απαίτηση πολυεθνικής εταιρείας καυσίμων». Εκπρόσωποί της εξηγούν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση διευκολύνει τις πολυεθνικές των καυσίμων που όλο και περισσότερο εφαρμόζουν τη μέθοδο της ιδιολειτουργίας των πρατηρίων του σήματός τους, χωρίς πρατηριούχους, αλλά μόνο με «φθηνό» προσωπικό, και αξιώνουν να απαλλαγούν από την υποχρέωση που ίσχυε για όλα τα πρατήρια να καταβάλλεται το τέλος υπέρ ΤΕΑΠΥΚ. «Αρνούμαστε την κατάργηση του ταμείου μας», δηλει η ΟΒΕ, και τονίζει ότι «οι εισφορές που καταβάλλουμε είναι από την προσωπική μας εργασία και δεν τις καταβάλλει ο καταναλωτής», όπως ισχυρίζονται παραπλανητικά κυβέρνηση - τρόικα - μονοπώλια. Η ΟΒΕ δηλώνει ότι ξεκινάει αγώνα διαρκείας για να διασώσει το Ταμείο.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΒΟΥΡΙ
Ξεπούλημα - «πακέτο»

«Μνημόνιο Συμφωνίας» για το ενιαίο ξεπούλημα της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη υπογράφηκε μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Με βάση τη συμφωνία αυτή το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Εθνική μπορούν πλέον να προσφέρουν ως σύνολο στους υποψήφιους μεγαλοεπιχειρηματίες - επενδυτές το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα», τη μαρίνα Βουλιαγμένης, το χώρο του Ναυτικού Ομίλου και την πλαζ της Βουλιαγμένης. Το συνολικό τμήμα του αιγιαλού που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της πρώην Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (τώρα ονομάζεται ΕΤΑΔ), φτάνει τα 2.350 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λαιμό της Βουλιαγμένης διαθέτει πευκόφυτη έκταση 85 στρεμμάτων η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία επίσης έχει αποφασίσει να την αξιοποιήσει για «ιερές μπίζνες»...

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Να καταργηθεί στην πράξη η ιδιωτικοποίηση

Σήμερα η κινητοποίηση των αγωνιστικών δυνάμεων της αγροτιάς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας

Ο αγωνιστικός προσανατολισμός και η οργάνωση της πάλης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου απέναντι στην στρατηγική κεφαλαίου και ΕΕ που ιδιωτικοποιεί τη «ΔΩΔΩΝΗ» και τις υπόλοιπες αγροτοσυνεταιριστικές βιομηχανικές μονάδες, ξεκληρίζει την φτωχομεσαία αγροτιά, αποκτά πια βασικό παράγοντα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων μετά και την οριστικοποίηση του αγοραστή της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στη σημερινή αγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στις 11 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αποκτά πλέον νέες διαστάσεις, μετά και την αναγγελία της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ για την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών που κατέχει στη «ΔΩΔΩΝΗ». Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα από τους «αγροτοπατέρες», φορείς της τοπικής διοίκησης, βουλευτές, κόμματα και δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου, για να εκτονώσουν τη λαϊκή αντίδραση, να οδηγήσουν τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στην αποδοχή και διαχείριση της ιδιωτικοποίησης κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΥ.

Ολοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι, καταλαβαίνουν ότι θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Το αγροτικό εισόδημα θα στραγγαλιστεί, για τους εργαζόμενους θα υπάρξει άμεση αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις, για τη λαϊκή κατανάλωση αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή και στην ποιότητα.

Αναδεικνύεται η ανάγκη οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να ματαιώσουν στην πράξη την ιδιωτικοποίηση. Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ