ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκε, χθες, από το γαλλικό κοινοβούλιο με 477 ψήφους υπέρ, 70 κατά, 21 αποχές και 9 απόντες βουλευτές, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή το σύμφωνο που υποχρεώνει όσες χώρες της Ευρωζώνης το αποδεχτούν να έχουν έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 3%, ετησίως. Πρόκειται για το σύμφωνο που ο Φρανσουά Ολάντ προεκλογικά έλεγε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παρά μόνο αν συμπληρωθεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, εννοείται καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τελικά ο δήθεν φορέας του «άνεμου αλλαγής στην ΕΕ» το δέχτηκε και χωρίς το παραμικρό «συμπλήρωμα».

Χθες, το Σύμφωνο στη γαλλική Βουλή ψηφίστηκε κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος και της μείζονος αντιπολίτευσης του UMP, αν και είχαν διαρροές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 264 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 20 κατά και 9 απείχαν, εκ των Πρασίνων 12 ψήφισαν κατά, 3 υπέρ και 2 απείχαν. Από το λεγόμενο Μέτωπο της Αριστεράς καταψήφισαν και οι 10 βουλευτές του σπέρνοντας, ωστόσο τις γνωστές αυταπάτες περί «βελτίωσης» της κατάστασης μέσα στην ΕΕ και χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου. Υπέρ του Συμφώνου ψήφισαν από την Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα - UMP 167 βουλευτές, 17 ψήφισαν κατά και 6 απείχαν, από τα κόμματα του Κέντρου 28 ψήφισαν υπέρ, 1 κατά και 1 απείχε και από τους ανεξάρτητους βουλευτές, επτά - οι δύο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου - ψήφισαν κατά. Η συζήτηση αρχίζει σήμερα στη Γερουσία.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση, η CGT, διοργάνωνε στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις απευθυνόμενη κυρίως στους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία. Βασικό αίτημα, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι της εταιρείας φυσικού αερίου - EDF -, στα νοσοκομεία, στα κρατικά και ιδιωτικά ναυπηγεία, λιμενεργάτες και ναυτεργάτες, εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κυρίως ιδιωτικές όπως η Doux, Technicolor, Sanofis και στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στις πιο σκληρά πληγείσες βιομηχανίες: στην αυτοκινητοβιομηχανία της PSA Peugeot Citroen που σχεδιάζει μείωση κατά χιλιάδες των θέσεων εργασίας και στην μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, στην ArcelorMittal, που ανακοίνωσε μετά από έξι μήνες εμπαιγμού ότι κλείνει για τον ίδιο λόγο τις υψικαμίνους της στην πόλη Φλοράνζ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μασαλία, Λιόν, Τουλούζη, Μπορντό, Ρεν, Επινάλ, Μπεζανσόν, Χάβρη και στο Παρίσι όπου σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε χρήση χημικών από τις δυνάμεις καταστολής όταν διαδηλωτές - εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας προσπάθησαν να εισέλθουν στη παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση μετά τη νέα συμφωνία Σεούλ - Ουάσιγκτον

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Η νέα συμφωνία ανάμεσα σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ για τριπλασιασμό του βεληνεκούς των νοτιοκορεατικών πυραύλων σε βάρος της ΛΔ Κορέας αυξάνει εκ νέου τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας την αναμενόμενη έντονη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ.

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν χτες ΗΠΑ και Ιαπωνία ότι διαθέτουν προηγμένους στρατηγικούς πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν εχθρικές δυνάμεις, δηλώνοντας πως ο στρατός της χώρας είναι έτοιμος «να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εχθρό, πυρηνική ικανότητα κατά πυρηνικής ικανότητας, πύραυλο κατά πυραύλου».

Οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ διατυπώνονται σε απάντηση της ανακοίνωσης Αμερικανών και Νοτιοκορεατών την περασμένη Κυριακή για μια νέα συμφωνία που θα επιμηκύνει το βεληνεκές των νοτιοκορεατικών πυραύλων στα 800 χιλιόμετρα, από 300 σήμερα (προφανώς έναντι στόχων όχι μόνον σε ΛΔ Κορέας αλλά και σε Κίνα)...

Ωστόσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επέλεξε να επιρρίψει στη ΛΔ Κορέας την ευθύνη για τη νέα ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την ανακοίνωση ότι έχει στην κατοχή της στρατηγικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν το αμερικάνικο έδαφος και εκτιμώντας ότι θα αυξήσει τις εντάσεις και τη δυσπιστία μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ. Ωστόσο, σε επόμενο σημείο, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της προειδοποίησης, εκφράζοντας άγνοια για την κατοχή προηγμένων στρατηγικών πυραύλων, λέγοντας ότι οι Βορειοκορεάτες αναπτύσσουν την πυραυλική τεχνολογία τα τελευταία 20 χρόνια αλλά έχουν αποτύχει στις δοκιμές και δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το επίπεδο της τεχνολογίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ταλιμπάν πυροβόλησαν 14χρονη

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση δέχτηκε χτες 14χρονη Πακιστανή, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών της χώρας στη μόρφωση. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έχει καταγγείλει διεθνώς τις πρακτικές σκοταδισμού και τις αγριότητες των Ταλιμπάν, και πέρσι κέρδισε το εθνικό βραβείο για την ειρήνη, όντας παράλληλα υποψήφια για το διεθνές παιδικό βραβείο για την ειρήνη, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στο λαιμό, την ώρα που έβγαινε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σουάτ, από δύο ενόπλους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι «οποιοσδήποτε τους επικρίνει θα έχει την ίδια τύχη». Ο εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Εχσανουλάχ Εχσάν, συνέχισε την εκτόξευση απειλών, λέγοντας ότι το θύμα είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα, να σταματήσει να μιλά εναντίον των Ταλιμπάν και να «πάρει το δρόμο του Ισλάμ», με το «έγκλημά» της να είναι ότι δεν υπάκουσε. Η 14χρονη είναι εκτός κινδύνου. Οι Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον σχολείων θηλέων, προκειμένου να αποκλείσουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ» φέρεται, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να μετέφερε ο ισραηλινός στρατός έξω από τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στο Λίβανο, μετά την είσοδο στον εναέριο χώρο του το Σάββατο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε μετά από 20 λεπτά. Αν και δεν ανακοινώθηκε η προέλευση του αεροσκάφους, οι ισραηλινές αρχές άφηναν να εννοηθεί ότι υποπτεύονται τη σιιτική λιβανική «Χεζμπολάχ» με ιρανική βοήθεια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί και τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν χτες σε δύο επιθέσεις στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, με βόμβες που είχαν τοποθετήσει Ταλιμπάν.

ΡΩΜΗ.-- Ενας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη (περίπου 868.000.000 άτομα) είναι χρόνια υποσιτισμένος, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός προόδου μείωσης της πείνας διεθνώς επιβραδύνεται από το 2007-'08 όταν η τεράστια ακρίβεια στα τρόφιμα προκάλεσε κινητοποιήσεις σε δεκάδες χώρες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί από τις βίαιες προχτεσινές επιχειρήσεις του νιγηριανού στρατού και της αστυνομίας στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρη. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν το στρατό πως πυροβόλησε αμάχους και πυρπόλησε κατοικίες με «συνοπτικές» διαδικασίες προκαλώντας αιματοκύλισμα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στον Γάλλο φυσικό Σερζ Αρός και στον Αμερικανό συνάδελφό του Ντέιβιντ Ουάινλαντ δόθηκε χτες το Νόμπελ Φυσικής 2012, επειδή βρήκαν τρόπους για να μετρούν κβαντικά σωματίδια χωρίς να τα καταστρέφουν, κάτι που οι ερευνητές θεωρούσαν ως τότε αδύνατο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Γυμνάσιο στην Ινδονησία απέβαλε χτες 14χρονη μαθήτρια την οποία κατηγόρησε ότι «αμαύρωνε την εικόνα του», επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού από κύκλωμα διακίνησης παιδιών.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δεν πρέπει να τεθούν άλλα εμπόδια και όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ συμφώνησαν, χτες, στο Βελιγράδι οι Πρόεδροι Σερβίας (Τόμισλαβ Νίκολιτς) και Ιταλίας (Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο).

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Την πεποίθηση πως η Γεωργία θα μπορέσει να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ εξέφρασε χτες ο Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, το κόμμα του οποίου, το «Γεωργιανό Ονειρο», ήρθε πρώτο στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακσαβίλι, ο οποίος αποτελεί στενό σύμμαχο με τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ και έχει αποστείλει πολυάριθμη στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

TEΛ ABIB.-- Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές «το ταχύτερο δυνατόν» (πιθανόν το Γενάρη ή το Φλεβάρη) υποστηρίζοντας πως μετά τις επαφές του με τους κυβερνητικούς εταίρους έγινε φανερό πως ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 δε θα ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί, συνεπώς θα ανέκυπτε θέμα απώλειας της κοινοβουλευτικής στήριξης για την κυβέρνηση συνασπισμού.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξαν χτες στη Νότια Αφρική οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες φορτηγών και τα συνδικάτα εργαζομένων στις μεταφορές εμπορευμάτων (βυτιοφόρα, φορτηγά-ψυγεία, νταλίκες) που πραγματοποιούν απεργία από τις 24 Σεπτέμβρη διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις για το τρέχον έτος γύρω στο 12% και συνολικά 19% για την επόμενη διετία. Ωστόσο αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον απεργιακό αγώνα παραμένουν στην πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στις μεταφορές που είναι μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου SATAWU, που εκπροσωπεί περίπου 28.000 εργαζόμενους.

Αντίθετα τα μέλη τριών μικρότερων συνδικάτων εργαζομένων στις μεταφορές (TAWUSA, MTWU, PTWU) που εκπροσωπούν περίπου 15.000 οδηγούς αποφάσισαν την αναστολή της απεργιακής τους δράσης από σήμερα (Τετάρτη) θεωρώντας ότι έχουν γίνει βήματα για διαπραγμάτευση.

ΗΠΑ
Επιδημία μηνιγγίτιδας από μολυσμένες ενέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 13.000 κρούσματα σπάνιας μορφής μυκητιακής μηνιγγίτιδας έχουν καταγραφεί σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Η επιδημία μηνιγγίτιδας συνδέεται με τη χορήγηση μολυσμένων ενέσεων στεροειδών (ως θεραπεία για πόνους στην πλάτη), ενώ τη νόσο προκαλεί μύκητας που αναπτύσσεται στο οργανισμό και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών - CDC. Κρούσματα μυκητιακής μηνιγγίτιδας έχουν αναφερθεί στη Φλόριντα, την Ιντιάνα, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, την Μινεσότα, την Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια.

Η διάδοση της επιδημίας έχει σχέση με τους πλημμελείς ελέγχους των φαρμακοβιομηχανιών για τα παρασκευάσματά τους, όπως η New England Compounding Center Inc με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία μετά την αποκάλυψη της μόλυνσης διέκοψε τη λειτουργία της και απέσυρε όλα της τα προϊόντα. Οι μολυσμένες ενέσεις παρασκευάστηκαν το Μάιο και εστάλησαν σε 76 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε 23 πολιτείες τον Σεπτέμβρη, διευκρίνισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μασαχουσέτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ