ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε απεργιακή ετοιμότητα με καθημερινή δράση

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις για την ολόπλευρη κλιμάκωση και την οργάνωση των εργατών καταρχήν στους τόπους δουλειάς

Από την χτεσινή δυναμική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από την χτεσινή δυναμική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Με τον «αέρα» των χτεσινών μαζικών και μαχητικών συλλαλητηρίων συνδικάτα και εργαζόμενοι πορεύονται προς την προκήρυξη της νέας πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενώ σήμερα συνεδριάζουν από κοινού οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ηδη, από προχτές η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με κάλεσμά της προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας, τους ζητά να απαντήσουν άμεσα προκηρύσσοντας νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 18 Οκτώβρη. Και κυρίως, οι εργαζόμενοι «από τα κάτω» να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο τα νέα μέτρα, να αποτρέψουν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα. Να μη δεχτούν την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και του 8ωρου, να μη δεχτούν καμιά θυσία για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Απ' αυτή την άποψη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι πρωτοβουλίες που παίρνουν μια σειρά συνδικάτα για την προετοιμασία της νέας απεργιακής κινητοποίησης.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Ετσι:

  • Σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΝΟΥΝΟΥ (εταιρεία γάλακτος) προχωρούν σε στάση εργασίας (1 - 3 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση.
  • Αύριο, Πέμπτη 11 Οκτώβρη:

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

-- Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Νομού Αττικής στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5).

  • Την Παρασκευή 12 Οκτώβρη:

Σε Γενική Συνέλευση καλεί στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με στόχο την οργάνωση της συμμετοχής του κλάδου στη νέα γενική πανελλαδική απεργία.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για την προστασία των ανέργων

Στις 12 μ. στην Ομόνοια

Με αίτημα την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, συνδικάτα από κλάδους προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, στη συγκέντρωση καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας (που συγκροτούν μεταξύ άλλων τα συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Ενωση Αμμοβολιστών, σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, σωματείο Ναυπηγοξυλουργών κ.λπ.), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μια σειρά από επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής.

Η ανεργία εξελίσσεται σε πραγματική τραγωδία για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Είναι ενδεικτικό ότι το β' τρίμηνο του 2012 η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 23,6% (από 16,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) και οι άνεργοι έφτασαν τα 1.168.761 άτομα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων των κλαδικών σωματείων για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων «είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας. Η πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Γιατί, όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, η τρικομματική συγκυβέρνηση θα αξιοποιεί την ανεργία ως όπλο για να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους διεκδικούν:

  • Εκτακτο επίδομα για τους άνεργους οικοδόμους.
  • Επίδομα ανεργίας μέχρι να βρούμε δουλειά.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Πάγωμα των δανείων και σταμάτημα κάθε πλειστηριασμού στους άνεργους συναδέλφους μας.
  • Απαγόρευση διακοπής παροχής ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων.

Καμιά αύξηση του ορίου ενσήμων που χρειάζεται για να βγούμε στη σύνταξη.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Συνδικαλιστές δεν ήθελαν να πάρει απόφαση η Συνέλευση!

Να ... «καταστείλει» τις συλλογικές αποφάσεις, την οργάνωση των εργαζομένων «από τα κάτω» και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε Γενικές Συνελεύσεις που θα παίρνουν αποφάσεις, προσπαθεί με κάθε ευκαιρία, με κάθε μέσο ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Ετσι, την περασμένη Πέμπτη, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που αποτελούσαν το πρώην προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), απαγόρευσαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να κατατεθούν προτάσεις και να παρθεί απόφαση, με το πρόσχημα ότι οι εδώ και 8 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους προς το σωματείο!

Ο πραγματικός λόγος που οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις είναι ότι θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους στα «νύχια» των κλινικαρχών και των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ, μαζί με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης «Ανένταχτη Εργατική Κίνηση» (σ.σ. στηρίζεται και από «Χρυσή Αυγή») παρουσιάζουν πως ο νέος επενδυτής που θα αγοράσει το «Ερρίκος Ντυνάν» θα ...«απογειώσει» το νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, «πατούν» στην αγανάκτηση και την απελπισία των εργαζομένων που είναι 8 μήνες απλήρωτοι και τους κρύβουν ότι με το νέο εργασιακό καθεστώς θα κλιμακωθεί ολόπλευρα η επίθεση στα δικαιώματά τους. Το έδαφος έχει στρώσει ήδη η κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε εν κρυπτώ το προηγούμενο προεδρείο της ΟΣΝΙΕ προτού καθαιρεθεί, με την οποία μειώνονται μισθοί, καταργούνται τα ειδικά επιδόματα του κλάδου, όπως και τα ειδικά ωράρια και οι ειδικές άδειες για τους εργαζόμενους με επικίνδυνο για την υγεία τους αντικείμενο σε εργαστήρια και ακτινολογικά κέντρα.

Στο μεταξύ, χτες, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο αναμένεται να μείνει χωρίς ρευστό και να κλείσει την Παρασκευή, ενώ είναι πολύ κοντά να «κλειδώσει» η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή. Για το υπουργείο Υγείας, αναφέρει, ότι ο Α. Λυκουρέντζος κάνει προσπάθειες να διαθέσει 2 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων και μετανάστες

Δωρεάν διδακτική στήριξη σε έναν αριθμό μαθητών γυμνασίου - λυκείου, παιδιά ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών και ορφανά, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα παράσχει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών του Νομού. Η στήριξη μπορεί να καλύψει ένα μικρό αριθμό μαθητών στα μαθήματα Μαθηματικά, Φιλολογικά, Φυσική, Οικονομικά, Πληροφορική, Γαλλικά και ειδικότητας Παθολογίας για μαθητές ΕΠΑΛ.

Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λυθούν μια σειρά πρακτικών προβλημάτων, χρειάζεται να καταγραφούν μέχρι την Τρίτη 16 Οκτώβρη και οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 - στο 2ο όροφο), από τις 9 π.μ. έως τις 1.30 το μεσημέρι.

Η δήλωση για συμμετοχή πρέπει να γίνεται από τον γονέα αυτοπροσώπως, αν πρόκειται για παιδί ανέργων, ή μονογονεϊκών οικογενειών και από το ίδιο το παιδί αν είναι ορφανό και από τους δύο γονείς. Θα συνοδεύεται με αντίγραφο της κάρτας ανεργίας, των ανέργων, (του ενός, ή και των δύο γονέων αν είναι άνεργοι), αντίγραφο οικογενειακής κατάστασης από το δήμο για τις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών ή ορφανών.

Παράλληλα, το ΕΚΝΛ προγραμματίζει μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες σε δύο γκρουπ, (αρχάριοι και λίγο προχωρημένοι).

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε μια περίοδο που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες πληρώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και της επίθεσης της εργοδοσίας, θεωρεί ότι η ταξική αλληλεγγύη σε όσους έχουν πιο οξυμένα προβλήματα, σε όσους αγωνίζονται, πρέπει να αποτελεί στοιχείο της δράσης των συνδικάτων, όχι με τη μορφή της ελεημοσύνης, αλλά δεμένα με την οργάνωση της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων. Αλλωστε, το ΕΚΛ ούτε μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, ούτε θέλει να γίνει φροντιστήριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ