ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ & ΠΑΣΕΒΕ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Δεν αντέχουμε και δεν πληρώνουμε!

Με κινητοποιήσεις σε εφορίες σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και μικροί ΕΒΕ διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη φοροεπιδρομή

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ για τη φορολεηλασία(το στιγμιότυπο έξω από την εφορία της οδού Πατησίων στην Αθήνα)
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ για τη φορολεηλασία(το στιγμιότυπο έξω από την εφορία της οδού Πατησίων στην Αθήνα)
Από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, έξω από δεκάδες εφορίες στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, έδωσαν, χτες, κοινό αγωνιστικό «παρών» ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ για συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση «απλώθηκε» σε 14 εφορίες στην Αττική και σε περισσότερες από 20 πόλεις στην υπόλοιπη χώρα, σε μερικές από τις οποίες η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα μαζική, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν είχε συνδυαστεί από απεργία ή κλείσιμο καταστημάτων. Το κυριότερο στοιχείο της, πέρα από τον πανελλαδικό και συντονισμένο - με τους εργαζόμενους- χαρακτήρα της, ήταν ότι οι θέσεις και οι διεκδικήσεις των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων έγιναν γνωστές μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις, την κουβέντα στους χώρους των κινητοποιήσεων και το μοίρασμα ανακοινώσεων. Υπόμνημα με τα αιτήματα και τις θέσεις για τη φορολογική και γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης κατατέθηκε στις κατά τόπους εφορίες με τελικό παραλήπτη το υπουργείο Οικονομικών.

Στην Αττική, αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν σε Περιστέρι, Μπραχάμι, Μενίδι, Ηράκλειο, Καλλιθέα, Νίκαια, Παλλήνη, Ν. Ιωνία, Αγ. Αναργύρους, Ηλιούπολη, κέντρο Αθήνας, Κηφισιά, Μοσχάτο και Αιγάλεω. Οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις από τη Μακεδονία και τη Στερεά, έως την Πελοπόννησο, τα νησιά και την Κρήτη.

Ενδεικτική ήταν η συγκέντρωση στη Νίκαια, μια περιοχή που έχει να φροντίσει αρκετές «πληγές». Εξω από την τοπική εφορία, από τις 8 το πρωί και για 2 περίπου ώρες, υψώθηκαν οι σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ και η φωνή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων ενώθηκε στο σύνθημα «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

Ηταν ένα από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν, μια δέσμευση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, μα περισσότερο απ' όλα ένα κάλεσμα συμμετοχής προς αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποια είναι η εναλλακτική λύση και πόσο αναγκαίος είναι ο αγώνας.

Στα κάγκελα της εφορίας αναρτήθηκε πανό της Γραμματείας Πειραιά της ΠΑΣΕΒΕ, που δήλωνε ότι την κρίση πρέπει «να πληρώσει η ολιγαρχία». Αργότερα, αντιπροσωπεία των δεκάδων συγκεντρωμένων επέδωσε το υπόμνημα της κινητοποίησης και τόνισε προς τον προϊστάμενο της εφορίας ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να λάβει μέτρα, όπως οι κατασχέσεις, τότε να είναι σίγουρη ότι θα συναντήσει ενότητα, αλληλεγγύη και ισχυρή αντίσταση.

Στις άλλες πόλεις

Σε εφορίες και τράπεζες έγιναν κινητοποιήσεις για τη φοροληστεία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί, αυτοαπασχολούμενοι μαζί με εργαζόμενους διαδήλωσαν έξω από την Ι' ΔΟΥ, μοίρασαν την προκήρυξη - κάλεσμα στους συναλλασσόμενους και επέδωσαν στον προϊστάμενο της εφορίας το υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις εφορίες πραγματοποιήθηκαν σε Νάουσα, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Στην Κοζάνη, παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν στα καταστήματα της τράπεζας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και της «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ».

Την αγωνιστική αντίθεσή τους στη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης εξέφρασαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και στη Θεσσαλία, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε δίωρος συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου της Α' ΔΟΥ Ηρακλείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε επίσης στην Εφορία Ιωαννίνων και σε μια σειρά εφορίες στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Ναύπλιο, Σπάρτη, Κόρινθο) καθώς και στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημα που διακίνησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνεται ότι «καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους που μας πνίγουν. Μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Με πρόσχημα το χτύπημα της φοροδιαφυγής, προχωράνε σε ένα νέο γιουρούσι στα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μόνοι που συνεχίζουν να έχουν κέρδη και στην περίοδο της κρίσης, απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που τους έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις, και διευρύνονται σήμερα στο όνομα της ανάκαμψης από την κρίση». Επίσης: «Οσες δόσεις και να βάλουν, όσες ρυθμίσεις και να κάνουν, το πρόβλημα δεν λύνεται. Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Ο κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να αντιμετωπίσουμε δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι άμεσος».

Το πλαίσιο αιτημάτων είναι:

  • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  • Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδικής πηγής προσδιορισμού εισοδήματος. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».
  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
Βύθιση παραγωγής 5,9% στο 8μηνο

Κοντά στο 30% η κατρακύλα από το 2008 μέχρι σήμερα

Σε ρότα κλιμακούμενης κατρακύλας συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης, όσο και συνολικά η καταγραφόμενη βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).

Στην τετραετία 2008-2011 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 27,2%, διαδικασία που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012 καταγράφεται παραπέρα συρρίκνωση σε ποσοστό 5,9% με αποτέλεσμα η σωρευτική υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής από το 2008 μέχρι και σήμερα να ξεπερνά το 29%. Η συγκεκριμένη κατάσταση εντείνεται με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της πρόσδεσης της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, του γενικότερου καταμερισμού της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 8μηνο Γενάρη με Αύγουστο του 2012:

Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 5,9%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι 23 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Τρόφιμα 4,3%, ποτά 9,2%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 20,7%, δέρμα - υπόδηση 37,9%, μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα) 19,9%, χημικά προϊόντα 13,5%, έπιπλα 31,4% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 4,1%.

Σε ρυθμούς βύθισης συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 20,7%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 7,1%, ενδιάμεσα αγαθά: 11,3%, κεφαλαιουχικά αγαθά: 15,2%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας που εμφανίζει ενίσχυση 4,7%.

«ΦΑΓΕ»
Μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο

Μετά από δεκαετίες τρελής κερδοφορίας, χάρη στη στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων, και μια πρωτόγνωρη αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων, η «ΦΑΓΕ», η γνωστή γαλακτοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, για να πληρώνει, λέει, λιγότερους φόρους και να κινείται σε μια αγορά όπου δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τραπεζικά δάνεια.

Εχοντας στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, τα αφεντικά της ΦΑΓΕ προχώρησαν στη σύσταση μιας νέας εταιρείας, τη «Fage International SA», στην οποία εντάχθηκε το σύνολο των εταιρειών του ομίλου. Η «Fage International SA» θα ελέγχει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής πλέον «Fage Dairy Industry SA», ενώ οι δραστηριότητές της εκτός Ελλάδας θα ελέγχονται από την καινούργια θυγατρική. Προς το παρόν, τα τρία εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα διατηρούνται.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών

Σε αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν χτες οι βενζινοπώλες με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητώντας να μειωθούν οι φόροι στα άλλα καύσιμα και να εφαρμοστεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης. Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ο οποίος τους παρέπεμψε σε νεότερη συνάντηση την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ