ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Αποτελειώνουν εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ

Προβλέπουν νέες μειώσεις μισθών, μέτρα για την παραπέρα μονοπώληση της αγοράς και εξαντλητική φορολογία

Τα «προαπαιτούμενα» που θέτουν κυβέρνηση και τρόικα για την εκταμίευση της δόσης, είναι ο πυρήνας των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούν για λογαριασμό των μονοπωλίων
Τα «προαπαιτούμενα» που θέτουν κυβέρνηση και τρόικα για την εκταμίευση της δόσης, είναι ο πυρήνας των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούν για λογαριασμό των μονοπωλίων
Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό, για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και την πολιτική στήριξη που έλαβε από την επίσκεψη Μέρκελ και το κλίμα που δημιούργησε η ίδια και τα αστικά ΜΜΕ.

Οι κυβερνητικοί εταίροι επιδιώκουν τις αμέσως επόμενες βδομάδες να κλείσουν το πακέτο των 13,5 δισ. και να θέσουν σε εφαρμογή πλήθος αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και δίνουν «γην και ύδωρ» στους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία τους.

Προκειμένου να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις τα άγρια μέτρα, η κυβέρνηση εμπαίζει και εκβιάζει το λαό, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, το αίτημα για άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης και την επικοινωνιακή φούσκα της επιμήκυνσης. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 του μήνα, έστω και αν δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, θέλει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που «εκκρεμούν» με βάση τα μνημόνια. Σύμφωνα με διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο, έχει ήδη γίνει προεργασία, ώστε το 80% των «διαρθρωτικών αλλαγών» (περίπου 77 από τις 89), να προωθηθούν εντός των επόμενων ημερών και, πάντως, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Για τις υπόλοιπες, θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί έως την εκταμίευση της δόσης, την οποία τοποθετούν μέσα στο Νοέμβρη. «Δίνεται η έμφαση, πλέον, στις διαρθρωτικές αλλαγές (...) πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Ειδικά για τις «διαρθρωτικές αλλαγές», ο εκπρόσωπος και τα αστικά ΜΜΕ προσπάθησαν και χτες να δημιουργήσουν την εικόνα ότι πρόκειται τάχα για άχρωμες, ανώδυνες ή και επωφελείς για το λαό μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας ακριβώς να αποκρύψουν ότι πρόκειται για φονικά εργαλεία που τσακίζουν μόνιμα και βαθιά τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού, για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. «Ξέρετε ότι στο σύνολό τους, στα 89 μέτρα για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένα μέτρο που να έχει κάποιος αντίρρηση», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Σ. Κεδίκογλου, επιλέγοντας να αναφέρει ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Προϋπόθεση της δόσης η σφαγή του λαού

Το πακέτο όμως των 89 «διαρθρωτικών αλλαγών», που πάει μαζί με το πακέτο των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ύψους 13,5 δισ., έχει για αιχμή του δόρατος τις ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, την απελευθέρωση αγορών (υπηρεσιών, προϊόντων, ενέργειας) κ.ά. Μια ενδεικτική απαρίθμηση ορισμένων μόνο από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που περιλαμβάνει, αρκεί για να βεβαιωθεί ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., που θα κατευθυνθεί στο σύνολό της σε τράπεζες και δανειστές, προϋποθέτει την παραπέρα εξαθλίωση του λαού, για την οποία η συγκυβέρνηση «ανεβάζει στροφές».

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτώβρη, η συγκυβέρνηση καλείται να πάρει τα παρακάτω μέτρα:

  • Νομοθέτηση της μείωσης 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου. Δηλαδή, νέες ονομαστικές μειώσεις μισθών, που θα φτάσουν μέχρι και το 35% σε εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.ά.
  • Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που εκκρεμεί από το πρώτο μνημόνιο. Προωθούν, δηλαδή, την πλήρη μονοπώληση κύρια του κλάδου των υπηρεσιών, όπως προβλέπουν οι ευρωενωσιακές συνθήκες, προκειμένου οι μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι να πεταχτούν εκτός.
  • Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων. Που σημαίνει νέες αιματηρές περικοπές σε δαπάνες για την Υγεία και μετακύλιση στον ασθενή μεγαλύτερου μέρους από το κόστος των φαρμάκων.
  • Δημοσίευση πλήρους απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών. Αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσεων γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία που θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση εντός του 2012. Δηλαδή, επιτάχυνση των διαδικασιών για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο.
  • Διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Πρόκειται για ένα ακόμα γενναίο βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που λειτουργεί σαν κράχτης για ντόπια και ξένα μονοπώλια. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διευκόλυνση της αδειοδότησης, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος».
  • Μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Που σημαίνει νέοι φόροι και χαράτσια για το λαό, αφού καταργούνται και οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που παρέμεναν όρθιες. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα και σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που ήδη φυτοζωούν.
  • Καθιέρωση με νόμο των κατώτατων μισθών. Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στο ξήλωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να επιταχύνει την «εσωτερική υποτίμηση», με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.
  • Αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αρση της απαγόρευσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω «δικαιόχρησης» (franchise). Είναι φανερή η προσπάθεια να ενσωματώσουν πλήρως την τριτοβάθμια εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αφού μέσω της αξιολόγησης, τα «παραγωγικά» πανεπιστήμια θα παίρνουν επιδότηση και χορηγίες, ενώ τα άλλα θα φυτοζωούν ή θα κλείνουν. Στο ίδιο πνεύμα, εξισώνονται με τα ΑΕΙ - ΤΕΙ τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, βαθαίνοντας την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Λίστα δίχως τέλος

Στην ατέλειωτη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα η αύξηση κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗ, η αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (κατά το πρότυπο του ΕΟΠΥΥ), το «ευέλικτο» ωράριο εργασίας, η περικοπή των εφάπαξ και η μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους (άμεση περικοπή εάν υπάρξει έλλειμμα στα Ταμεία), οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, η πλήρης υιοθέτηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο, η αναλογιστική μελέτη των συνταξιοδοτικών ταμείων, που οδηγεί σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η περαιτέρω μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» των επιχειρήσεων και πλήθος άλλες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Αυστραλία

Αναχώρησε σήμερα 10 Οκτώβρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, για την Αυστραλία. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Νιούκαστλ και την Αδελαΐδα, όπου θα συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις των Ελλήνων μεταναστών που διοργανώνουν οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ και οι εργατικοί σύνδεσμοι. Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με το ΚΚ Αυστραλίας, καθώς και με μαζικούς φορείς του κινήματος των Ελλήνων μεταναστών και αυστραλιανά συνδικάτα.

ΚΚΕ
Η επίσκεψη Μέρκελ βοηθάει τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιο για τις τυμπανοκρουσίες από την επίσκεψη Μέρκελ τονίζει:

«Οι τυμπανοκρουσίες από την επίσκεψη Μέρκελ πρέπει να αποτελέσουν για το λαό μήνυμα εγρήγορσης και αντεπίθεσης. Η επίσκεψή της βοηθάει τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κυβέρνηση για να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Απαιτείται πολύμορφη συνέχιση της πάλης πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, συσπείρωση και λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης στην ΕΕ, στην εγχώρια πλουτοκρατία και τα κόμματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ