ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ζάκυνθος τιμά τον Αλέκο Ξένο

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Ζακυνθινού συνθέτη - αγωνιστή του ΕΑΜ, Αλέκου Ξένου. Στα πλαίσια του «Ετους Αλέκου Ξένου», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο αφιέρωμα, από σήμερα μέχρι την Κυριακή.

Σήμερα (8.30 μ.μ.) την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης και Ακης Λαδικός, αντίστοιχα. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων - ο μουσουργός Αλέκος Ξένος», μετά από προλόγισμα του σκηνοθέτη. Ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος θα ερμηνεύσει το έργο «Φαντασία». Οι Δημήτρης Ποταμίτης (μαντολίνο) και Διονύσης Μπουκουβάλας (πιάνο) θα παίξουν το «Χορό - Τραγούδι», έργο του Αλέκου Ξένου για τη Ζάκυνθο.

Αύριο για τον συνθέτη θα μιλήσουν οι Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Διονύσης Μπουκουβάλας, Νίκος Καριώτης, Διονύσης Σεμιτέκολος, Στέλιος Τζερμπίνος, Βύρωνας Φιδετζής, και το απόγευμα οι Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Θόδωρος Αντωνίου, Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Θα ακολουθήσει (8.30 μ.μ.) συναυλία της χορωδίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας», με χορωδιακές συνθέσεις του Αλ. Ξένου, σε διεύθυνση Νίκου Καριώτη. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των Νικ. Βρεττάκου, Αγγ. Σικελιανού, Γ. Ρίτσου, Κ. Παλαμά κ.ά., καθώς και το πασίγνωστο αντάρτικο τραγούδι του Αλέκου Ξένου «Του Αρη», σε στίχους Ν. Φλέγκα - Παπαδάκη.

Την Κυριακή (8.30 μ.μ.) η παιδική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου θα παρουσιάσει 7 τραγούδια από το έργο «Παιδικά τραγούδια» σε ποίηση Χάρη Σακελλαρίου και Γιώργου Μουρέλου (διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Αμπελάς). Θα ακουστεί μια ιστορική ηχογράφηση με τον αξέχαστο Δημήτρη Λάγιο να τραγουδά το «Ακρα του τάφου σιωπή» από την καντάτα «Ελεύθεροι πολιορκημένοι». Η Στέλλα Τσάνη (βιολί) και Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος (πιάνο) θα ερμηνεύσουν τη «Σονάτα για βιολί και πιάνο» (1958) του Αλέκου Ξένου. Ο συγγραφέας Νίκιας Λούντζης θα παρουσιάσει τη «Συμφωνία της Αντίστασης», εμβληματικό έργο του συνθέτη.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι Νίκιας Λούντζης και Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

Σημαντικά ενάλια ευρήματα στον Πειραιά

Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) αποκάλυψε το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Δανίας, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας, από το 2010, ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων (σ.σ. υπόστεγα για πλοία που ανελκύστηκαν από τη θάλασσα για διάφορους λόγους) χρονολογούμενοι από τα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. Το πλάτος τους αγγίζει τα 6,2 μέτρα και, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «τους καθιστά μνημειώδεις σε μέγεθος και κατασκευαστικά». Ο πλευρικός τοίχος αποκαλύφθηκε σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων. Οι κιονοστοιχίες συνεχίζονται σε απόσταση 27,2 μέτρων και η κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6 επί 1,6 μέτρα. Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα ορισμένες από τις τριήρεις που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών (480 π.Χ.) καθώς και εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία να στεγάζονταν σε αυτούς τους νεώσοικους.

Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν κατάλοιπα επτά μη στεγασμένων νεωλκείων (σ.σ. ράμπες για την καθέλκυση των πλοίων), πλάτους περίπου 8 μέτρων το καθένα. Αποτελούσαν πιθανότατα χώρους αποθήκευσης μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις). Αυτά τα επιβλητικά πολεμικά πλοία, που υπολογίζεται πως είχαν μήκος περίπου 45 μέτρων και πλήρωμα 377 ανδρών, εισήχθησαν στο αθηναϊκό ναυτικό περίπου στα 320 π.Χ., στην αυγή της χρυσής εποχής του.

Ανασκαφές στο αρχαίο γυμνάσιο Ολυμπίας

«Πανηγυρική» ανακοίνωση ότι «ξεκινά άμεσα ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη του υπόλοιπου κτιρίου του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία» εξέδωσε το ΥΠΠΟ. Οπως αναφέρει, «πρόκειται για μνημείο πολύ μεγάλης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που η αποκάλυψή του θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Αλτεως. Εχει ερευνηθεί μερικώς η Ανατολική Στοά του, σε μήκος 120 μ.».

Η προετοιμασία για την ολοκλήρωση αυτής της ανασκαφής σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μετατράπηκε σε... επικοινωνιακή «ευκαιρία». Ετσι, το υπουργείο ανακοινώνει ότι «για τον προγραμματισμό των σχετικών ενεργειών πραγματοποιήθηκε (10/10) ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του αν. υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα» και τη συμμετοχή της γγ του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη, υπηρεσιακών παραγόντων... του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας!

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ολοκλήρωση του έργου σε δύο φάσεις: α) Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης (νότια των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και ΒΑ του αρχαίου σταδίου). Μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νότιων πρανών του Κρονίου Λόφου και του βόρειου ορίου της Αλτεως, στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών. β) «Προετοιμασίες προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του ιερού και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με το νέο μουσείο».

Την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη, με συμμετοχή και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο».

Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη «συνεργασία» του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, το οποίο από το 1875 ανασκάπτει την Αρχαία Ολυμπία...

Ολίγον... από Λούβρο

Εργα τέχνης από το μουσείο του Λούβρου παρουσιάζονται από σήμερα και μέχρι τις 27/1/2013 σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) σαν αντάλλαγμα για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λούβρο για την αρχαία Μακεδονία (Οκτώβρης 2011 - Γενάρης 2012), χάριν της οποίας εξήχθησαν από ελληνικά μουσεία... πάνω από 600 αρχαία αντικείμενα.

Το Λούβρο στέλνει αντικείμενα από τις συλλογές των τμημάτων Γραφικών Τεχνών, Εργων Τέχνης και Γλυπτών, αλλά και νέες παραγωγές. Ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας, όπως τον είδε ο Ραφαήλ, ελληνικοί μύθοι μέσα από έργα των Τιτσιάνο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ κ.ά. (Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών), σύνδεση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας με τους Ρουσό, Βολτέρο, αλλά και τον Κοραή (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης). Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιαστεί ένα εξαίρετο δείγμα της βυζαντινής αργυροχρυσοχοΐας. Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού και η παρουσίαση της πολυσήμαντης ιστορίας και χρήσης του σταυρού ως συμβόλου, το «πορτρέτο» του μουσείου του Λούβρου (ως κτίριο), πρόσωπα και έργα μέσα από τις φωτογραφίες σύγχρονων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Ο θίασος «Μοντέρνοι καιροί» θα παρουσιάσει σήμερα, αύριο, μεθαύριο (8.30μμ, με ελεύθερη είσοδο), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου, 210-9570001, 9584832), την παράσταση «Εξ αιτίας της αναταραχής...». Θέαμα για το χθες, το σήμερα, το αύριο. Για πρόσωπα και γεγονότα του 20ού αιώνα. Για όσους απαθείς, άβουλοι, ανέχονται τη σκληρή εποχή μας. Για την αναγκαία δράση όλων μας «για να γίνει το μέλλον, στο μέλλον, ανατέλλον»...Μια παράσταση με χιούμορ, τραγούδια, μουσική και οκτώ ηθοποιούς σε πολυάριθμους ρόλους. Παίζουν (αλφαβητικά): Ανυφαντή Ειρήνη, Γεωργουσόπουλος Βασίλης, Καπετάνου Ελίνα, Κολοκυθά Μαρία, Κωτσόπουλος Αλέξης, Νταλιάνη Φάνια, Παπασπύρου Εβίτα, Φραγκουλοπούλου Αθηνά. Επιλογή - σύνθεση κειμένων: ο θίασος και ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Νταλιάνης. Μουσική: Διονύσης Γιατράς, χορογραφίες: Λίλα Ζαφειροπούλου. Πιάνο: Δημήτρης Κατσιδονιώτης. Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Φουκό, Μπρεχτ, Λόρκα, Λειβαδίτη, Ρόζας Λούξεμπουργκ, Κλάρας Τσέτκιν, Σάκο και Βαντσέτι κ.ά.

Εκδήλωση με προβολή ταινίας για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς διοργανώνει την Κυριακή (11.30 π.μ.), στον κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ» (έναντι ΗΣΑΠ Κ. Πατησίων), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» που δραστηριοποιείται στη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας. Πρόκειται για την ταινία «Το καναρινί ποδήλατο», του Δημήτρη Σταύρακα, έργο με σύγχρονο παιδαγωγικό προβληματισμό, που έχει βραβευτεί σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους. Δωρεάν είσοδος.

Ο Σύλλογος Αλσατών και Φίλων της Αλσατίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει σήμερα (7.30μμ), στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο), διάλεξη με θέμα τις παραδοσιακές λαϊκές φορεσιές στην Αλσατία και θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της. Είσοδος ελεύθερη.

Στο θέατρο «Κάππα» επαναλαμβάνεται από σήμερα, για δεύτερη χρονιά, το έργο «Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» της Σοφίας Αδαμίδου. Παίζουν: Ντίνα Κώνστα και Εφη Κόντα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Σπυρόπουλος, Αλκης Κούρκουλος. Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ