ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ
Αποκαλύψεις και ερωτηματικά

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο αμερικανικός οργανισμός αντιντόπινγκ (USADA) και αφορούν το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που έλεγξε την περίφημη υπόθεση με τη χρήση αναβολικών από τον Αμερικανό ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ. Ο συγκεκριμένος μέχρι την τιμωρία για ντόπινγκ και αφαίρεση όλων των διακρίσεων θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της ποδηλασίας αφού είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει 7 φορές σερί τον περίφημο αγώνα του Γύρου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της USADA, Τράβις Τίγκαρτ, υπάρχουν «καταληκτικές και αδιάψευστες αποδείξεις» για μία οργανωμένη επιχείρηση ντόπινγκ μέσα από την ομάδα του, την US Postal Service Pro Cycling Team, αποκαλώντας το ως «το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού».

«Η USADA έχει βρει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Λανς Αρμστρονγκ συμμετείχε σε κατά συρροή απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι μαρτυρίες 11 πρώην συναθλητών του που κατέθεσαν στον οργανισμό. Η USADA υποστηρίζει, σε άλλο σημείο του πορίσματός της, πως ο Αρμστρονγκ προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του και τους πίεζε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ, απειλώντας τους με απόλυση σε περίπτωση άρνησης.

Μέσα στις δεκάδες σελίδες του πορίσματος περιγράφονται διάφορες κινήσεις του Αρμστρονγκ, ανά τα χρόνια, πριν από σημαντικούς αγώνες. Εκεί γίνεται λόγος για την εξάρτησή του από την περίφημη ουσία ερυθροποιητίνη (σ.σ. ΕPO), για μεταγγίσεις κρύου αίματος προκειμένου να μεταφέρεται έτσι στον οργανισμό περισσότερο οξυγόνο που βοηθούσε στη φυσική κατάσταση, για λήψη τεστοστερόνης, καθώς και για τη δράση του κυκλώματος και σε άλλους συναθλητές του Αρμστρονγκ, όπως και για το ρόλο της γυναίκας του σε αυτό. Ο αθλητής, που σημειωτέον είχε προσβληθεί κάποια στιγμή από καρκίνο, αλλά κατάφερε να τον ξεπεράσει, δεν επέλεξε να απαντήσει στα όσα του καταλογίζει ο USADA, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες.

Σκοτεινές πλευρές...

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για τις δραστηριότητες του Αρμστρονγκ δείχνει αρχικά να ...ρίχνει φως στη ...σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού του διάσημου αθλητή. Μια πλευρά που δεν ανακαλύφθηκε ποτέ όταν ήταν στις δόξες του ούτε στους 27 ελέγχους που έκανε ο ίδιος ο USADA στον αθλητή κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ούτε στους αντίστοιχους άλλων διεθνών οργανισμών (WADA), ούτε καν στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης από τα αμερικανικά δικαστήρια πριν μερικά χρόνια όταν και είχε αθωωθεί από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ που μελέτησαν τις κατηγορίες για χρήση αναβολικών από τον συναθλητή του Φλόιντς Λάντις. Το πόρισμα κάνει λόγο για «μικρό στρατό», αποτελούμενο από γιατρούς, βιολόγους, προπονητές, ακόμα και για λαθρεμπόρους ουσιών που πλαισίωναν τον Αρμστρονγκ όμως ποτέ τότε κανείς δεν είχε πάρει ...μυρωδιά.

Ας σημειωθεί πάντως πως όσο μεσουρανούσε ο αθλητής στην ποδηλασία πέρα από τα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε ο ίδιος απέφερε εξίσου σημαντικά ποσά σε όσους συσχετίζονταν με αυτόν (ομάδα, χορηγοί, διαφημιστές κλπ.) με τις επιτυχίες του. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο Γύρος της Γαλλίας - που τον κέρδισε 7 φορές - θεωρείται μέσα στις 5 πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως (τα χρηματικά έπαθλα ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. δολ.), μπορεί να καταλάβει τα μεγέθη.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Μονόδρομος η νίκη

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, έχοντας στο νου μας ότι είναι δύσκολο ματς. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουμε και θα φτάσουμε στη νίκη» δήλωσε χτες ο Σάντος για την αποψινή αναμέτρηση (21.45, MEGA) με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 7ου προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ 2014.

Οι «γαλανόλευκοι» καλούνται να υπερκεράσουν τις απουσίες λόγω τραυματισμών, τη δυναμικότητα της αντιπάλου και να φτάσουν στη νίκη που θα τους διατηρήσει στη βαθμολογική κορυφή. «Πάντα έχει σημασία που λείπουν παίκτες αλλά δεν στεκόμαστε στις απουσίες. Εάν χάνουμε το χρόνο μας με το τι έγινε με κάθε παίκτη, χάνουμε τη συγκέντρωσή μας» επισήμανε ο Σάντος.

Ανέφερε - μεταξύ άλλων - πως το σημερινό αλλά και το επόμενο είναι σημαντικά ματς, αλλά «δεν είναι καθοριστικά, γιατί υπάρχουν άλλα έξι παιχνίδια στην πορεία» και πρόσθεσε: «Η δικιά μας φιλοσοφία δεν αλλάζει ποτέ. Εχει να κάνει με τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είμαστε έτοιμοι για να ελέγξουμε το κέντρο και να κάνουμε καλές επιθέσεις. Ομως πρέπει και η αμυντική μας λειτουργία να είναι πολύ καλή».

Αναφορικά με τη διαμαρτυρία Παναθηναϊκού, ο Σάντος αρχικά άφησε σαφείς αιχμές: «Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Δεν λάβαμε κάποια πληροφόρηση, από το σύλλογό του, για κάποιο ποδοσφαιριστή ότι είχε κάποιο πρόβλημα...» ωστόσο μετά έριξε τους τόνους...

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου θα αγωνιστούν Λιχτενστάιν - Λιθουανία και Σλοβακία - Λετονία.

  • Η εθνική Νέων - στη 2η αγωνιστική του 4ου προκριματικού ομίλου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2013 - αντιμετωπίζει απόψε (21.00) την οικοδέσποινα Β. Ιρλανδία.
  • Συγκροτήθηκε χτες σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τον πρόεδρο, Γ. Σαρρή, πλαισιώνουν οι: Γ. Παπακωνσταντίνου (αναπληρωτής πρόεδρος), Γ. Βούρβαχης (Β' αντιπρόεδρος), Δ. Γαβριηλίδης (Γ' αντιπρόεδρος), Ευ. Τοπολιάτης (ταμίας), Κ. Γκίτσιος (αναπληρωτής ταμίας). Ομόφωνα ορίστηκε Εκτελεστικός Γραμματέας ο Π. Παπανικολάου.
ΠΑΟ
Δυσφορία για Εθνική

Την έντονη δυσφορία της για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Λούκας Βύντρα από το ιατρικό και τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με επιστολή της προς την ΕΠΟ. Στην επιστολή, η ΠΑΕ αφήνει αιχμές για το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολούθησαν οι δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, από την στιγμή που ενσωματώθηκαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Οσον αφορά τον Χριστοδουλόπουλο θα μείνει εκτός για μια εβδομάδα ενώ ο Βύντρα για 10-15 μέρες όπως ανακοίνωσε το ιατρικό τιμ του ΠΑΟ.

FOOTBALL LEAGUE
Δίδυμο κορυφής

Δίδυμο συμπλήρωσαν Πανσερραϊκός και Καλλονή και ...πάτησαν κορυφή, οι οποίες στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Football League, που ολοκληρώθηκε χτες, επικράτησαν της Αναγέννησης Επανωμής (2-1) και του Θρασύβουλου (1-0) αντίστοιχα. Αλλα αποτελέσματα: Ηρακλής Ψαχνών - Δόξα Δράμας 2 - 0, Λάρισα - Ολυμπιακός Βόλου 3-0. Στη βαθμολογία, προηγείται Πανσερραϊκός και Καλλονή με 10 βαθμούς και ακολουθεί ο Εργοτέλης με 9.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Νικηφόρα πρεμιέρα

Eχοντας διακυμάνσεις στην απόδοση αλλά ωστόσο δείχνοντας χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία (ειδικότερα στο τελευταίο δίλεπτο όταν η Κάχα ανέκαμψε και απείλησε) και με αρκετό άγχος (η έλλειψη επίσημων παιχνιδιών για τους ερυθρόλευκους ήταν εμφανής) ο Ολυμπιακός άνοιξε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στην φετινή Ευρωλίγκα επικρατώντας στο ΣΕΦ της Κάχα με 85-81 .για την πρώτη αγωνιστική του ομίλου του. Οπλο των ερυθρολεύκων αποτέλεσε η άμυνα στην τέταρτη περίοδο (όταν και διορθώθηκε σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι) και έδωσε το δικαίωμα στους Πειραιώτες να βάλουν τις βάσεις της νίκης.

ΠΑΟ: Στα δύσκολα με το «καλημέρα»

Aρχή στα δύσκολα κάνει ο Παναθηναϊκός αφού για τις υποχρεώσεις του δικού του ομίλου καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής την Ρεάλ στη Μαδρίτη (22.30 ΝΕΤ). Ο τεχνικός των «πρασίνων» έχρισε φαβορί της αναμέτρησης τους γηπεδούχους εξαιτίας όπως είπε και του γεγονότος ότι είναι πιο έτοιμοι σαν ομάδα (σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει μόλις ένα επίσημο παιχνίδι στο ενεργητικό του). Ωστόσο όπως είπε, η ομάδα του θα παλέψει για τη νίκη καθώς επισήμανε πως είναι στο «DNA του Παναθηναϊκού να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες». Ο έλεγχος του ρυθμού και η καλή αμυντική λειτουργία είναι δυο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού σήμερα σύμφωνα με τον Αργύρη Πεδουλάκη που άφησε εκτός αποστολής τον Λάσμε.

ΕΕΑ
Στο... κόκκινο 10 ΠΑΕ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στέλνει 10 ΠΑΕ στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, ώστε να επιληφθεί για τα περαιτέρω, λόγω έλλειψης εγγυητικής επιστολής. Απασες είχαν πάρει «σιωπηλή παράταση» έως τις 30 Σεπτέμβρη αλλά δε φάνηκαν συνεπείς. Πρόκειται για τις Παναθηναϊκός, Αρης, Πανιώνιος, ΟΦΗ (Super League), Αναγέννηση Γιαννιτσών, Βύζας Μεγάρων, Εργοτέλης, Θρασύβουλος, Ολυμπιακός Βόλου, Πιερικός (Football League).

  • Από την πλευρά της η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Super League τιμώρησε την ΠΑΕ Αρης (για την επίθεση στον δημοσιογράφο Χρ. Τσαλτίδη) με πρόστιμο 15.000 ευρώ. Στον προπονητή του Λεβαδειακού, Γ. Παράσχο, επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 15 ημέρες, πρόστιμο 5.000 και στην ΠΑΕ 3.000 ευρώ. Με 2.000 ευρώ τιμωρήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ