ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ιμπεριαλισμός μόνο ανατρέπεται

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ 9-10/10 στις Βρυξέλλες ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ως εμπροσθοφυλακής του κεφαλαίου. Επίσης επιβεβαίωσε τη διαχρονική διαθεσιμότητα των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας για ανά πάσα στιγμή εμπλοκή στους οποιουσδήποτε εγκληματικούς σχεδιασμούς. Ο υπουργός Αμυνας της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρος. Για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου, προσφέροντας υπηρεσίες συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έκανε αυτό που θα έκανε ένας εκπρόσωπος των μονοπωλίων: Πλάσαρε τη χώρα ως εφαλτήριο για τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, είναι αναμμένη μπαρουταποθήκη, πρόβαλε την Ελλάδα ως «χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας», που λόγω «της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να έχει την προσοχή και το σεβασμό των συμμάχων». Η θέση αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στις λαϊκές δυνάμεις και επαγρύπνηση για να αποτραπεί παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην επέμβαση στη Συρία. Η ανάγκη να κλιμακωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα πρέπει να συνδυαστεί με αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, ώστε τα λαϊκά στρώματα να είναι σε ετοιμότητα και να αποτρέψουν τη μετατροπή της χώρας σε φονικό ορμητήριο εναντίον του συριακού λαού.

Το ΝΑΤΟ εξελίσσει το νέο στρατηγικό του δόγμα, για επέκταση της δράσης του σε όλο τον πλανήτη, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις που απειλούν την κυριαρχία τους, όπως η Ρωσία, η Κίνα ή συμμαχία αυτών με Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική στη γνωστή BRICS. Φυσικά, δεν λείπουν και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντός του ΝΑΤΟ, με την κάθε αστική τάξη να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Απασχολεί επίσης πως θα συνεχιστεί η διείσδυση στην Κεντρική Ασία και ανακοινώθηκε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα «αποχωρήσουν» το 2015 από το Αφγανιστάν, αλλά θα μείνουν πίσω «εκπαιδευτές» για να «οργανώσουν το αφγανικό κράτος». Ταυτόχρονα εμπεδώνεται και το καθεστώς του κράτους προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που προέκυψε μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρησιμεύει ως ένα μόνιμο ορμητήριο για ποικίλες δραστηριότητες.

Η συνεργασία για την λεγόμενη «έξυπνη άμυνα», που περιλαμβάνει και την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, επίσης απασχολεί τους επιτελείς των ιμπεριαλιστών, όπως και ο συντονισμός των «λεγόμενων ειδικών επιχειρήσεων». Ηδη από το 2010, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων της Ελλάδας, έχει εγκριθεί το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» που προβλέπει και «επιχειρήσεις εντός των χωρών - μελών σε καιρό ειρήνης και κρίσεων», δηλαδή ετοιμοπόλεμες δυνάμεις καταστολής ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Επίσης ενεργοποιεί τη συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ που συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνει εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών». Ολα αυτά δείχνουν άκρατη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τσακίσματος των λαών. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει και να εξαλειφθεί είναι να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρα για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα το δίκιο τους, καταργώντας την εξουσία των μονοπωλίων, κατακτώντας τη δική τους εξουσία και στέλνοντας το καπιταλιστικό σύστημα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Προαπαιτούμενο για τη σωτηρία του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εάν μπει προαπαιτούμενο τότε αλλάζει το ζήτημα. Τότε πρέπει να φτιάξουμε ειδικές γραμμές άμυνας και να επανατοποθετηθούμε. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όταν ρωτήθηκε χτες (στο «Μέγκα») για τη στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση που η τρόικα θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Ουσιαστικά δηλαδή ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι η κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά στην πραγματικότητα το σύνολο των αντεργατικών ανατροπών που έχουν μπει στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την τρόικα, είναι θέμα (ελάχιστου) χρόνου να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Το αν τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης είναι απλώς το πρόσχημα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση και βέβαια η τρόικα δεν έχει καμία αντίρρηση να της το προσφέρει, αφού είναι σύμμαχός της στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να γίνουν πιο φτηνές όχι μόνο οι απολύσεις αλλά συνολικά η εργατική δύναμη, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Με τις ανατροπές αυτές άλλωστε ποτέ δεν διαφώνησε η κυβέρνηση - ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης επανέλαβε χτες ότι απλά «δεν θεωρούμε ώριμο να ανοίξουν τώρα» τα θέματα αυτά. Εχει κάνει όμως σημαία την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των κεφαλαίου μέσα από τη δραστική μείωση των μισθών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών και τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από εφησυχασμούς και ψευδαισθήσεις. Θα τα χάσουν όλα και θα ξεπέσουν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς των μονοπωλίων, αν δεν αντεπιτεθούν οργανωμένα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν. Είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για να δουν καλύτερες μέρες.

Ψευτοδιλήμματα και μεγάλες αποφάσεις

«Οι αποφάσεις από εδώ και πέρα δεν μπορεί παρά να είναι στρατηγικού χαρακτήρα. 'Η θα αντέξουμε το βάρος και την όποια πίεση προκειμένου να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ή θα αποδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε το κόστος, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και θα κινηθούμε προς άλλες κατευθύνσεις». Το παραπάνω απόσπασμα από το κύριο άρθρο της χτεσινής ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», κάτω μάλιστα από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η ώρα των μεγάλων επιλογών έφτασε!», επιβεβαιώνει ότι τα αστικά επιτελεία θέτουν με ένταση εκ νέου το γνωστό εκβιαστικό ψευτοδίλημμα «παραμονή πάση θυσία στο ευρώ ή έξοδο με ό,τι συνεπάγεται», προκειμένου να τρομοκρατήσουν το λαό για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τον καταδικάζουν σε αιώνια φτώχεια και δυστυχία. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι η ώρα των μεγάλων και στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, αλλά αυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το παραπάνω ψευτοδίλημμα, δηλαδή «μέσα ή έξω από το ευρώ», γιατί και στις δύο περιπτώσεις ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος, αν παραμείνει κάτω από το ζυγό της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών. Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει για το λαό είναι ένα, το έχει θέσει εξαρχής και ευθέως το ΚΚΕ και αφορά τους δύο δρόμους ανάπτυξης: από τη μια, ο δρόμος που χαράσσεται από το μονοπώλια και τα κόμματά τους και, από την άλλη, ο δρόμος του αγώνα των αποφασιστικών και ανυποχώρητων μαζών, με κλιμάκωση που οδηγεί στη ρήξη, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο λαός να αποδείξει ότι έχει το κουράγιο, ότι είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, να γυρίσει την πλάτη στα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα.

Πολλοί ... «ευεργέτες» πλάκωσαν

Πριν λίγες μέρες ήταν οι εφοπλιστές που έβγαιναν να εμφανιστούν ως ευεργέτες που θα αναλάβουν -λένε- μέχρι και περίθαλψη να προσφέρουν σε άνεργους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους. Προχτές ήταν μεγάλη επιχείρηση από τον κλάδο του πετρελαίου που βγήκε να δηλώσει ότι θα χαρίζει πετρέλαιο σε οικογένειες απόρων. Πήξαμε ...στους ευεργέτες! Οι ίδιοι που σφάζουν τους μισθούς και τσακίζουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι εργατικές οικογένειες να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, βγαίνουν μετά και αναλαμβάνουν φιλανθρωπική δράση. Τι επιδιώκουν; Να βρουν μια μάσκα που θα κρύβει το αληθινό τους πρόσωπο, αυτό της εκμεταλλεύτριας τάξης που ληστεύει το μόχθο των εργαζομένων ενώ εκείνοι εξαθλιώνονται. Να ρίξουν τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων της εργατικής τάξης τόσο χαμηλά, έτσι που να βολεύονται οι παραγωγοί του πλούτου με ψίχουλα και ελεημοσύνες. Ούτε να προβληματίζονται για τους λόγους που η ζωή τους χειροτερεύει, ούτε και να οργανώνονται ενάντια σ' αυτούς που τη χειροτερεύουν. Τι να κάνουν; Αντί να υψώνουν τη γροθιά τους και να παλεύουν, να απλώνουν το χέρι και να ζητιανεύουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ