ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μεγαλώνουν οι αντιθέσεις σε όλα τα επίπεδα

Χοντραίνει η κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ενώ ανταγωνισμοί εκφράζονται και ανάμεσα σε κράτη - μέλη

Η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ είναι αυτή που πρέπει να ανατραπεί σε κάθε χώρα, για να βρει ο λαός διέξοδο προς όφελός του

Eurokinissi

Η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ είναι αυτή που πρέπει να ανατραπεί σε κάθε χώρα, για να βρει ο λαός διέξοδο προς όφελός του
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, με αιχμή το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και διετή επιμήκυνση του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ταυτόχρονα κλιμακώνεται και η ενιαία αντιλαϊκή επίθεση όλων των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ για επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων λιτότητας και αντεργατικών ανατροπών, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου να διακηρύττουν ότι «λιτότητα και ανάπτυξη» είναι όροι αδιαίρετοι μεταξύ τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο από κάθε πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τα συμφωνημένα μέτρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ - εκφράζοντας τις στοχεύσεις των ΗΠΑ, αλλά και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης - τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «εξεταστεί» ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «βάση αξιολόγησης είναι το ελληνικό πρόγραμμα 2013 - 2014», ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις για «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η Κρ. Λαγκάρντ - μιλώντας στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο - ανέφερε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση και την κατάσταση με το χρέος της Ελλάδας», θέτοντας επί τάπητος το αίτημα του ΔΝΤ να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα να «απομειωθούν» τα δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, η Κρ. Λαγκάρντ έθεσε γενικότερο θέμα επιμήκυνσης των δημοσιονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν χώρες της Ευρωζώνης, αφού, όπως υποστήριξε, πρέπει να «στηριχθεί η ανάπτυξη».

«Αντί η πλειοψηφία των μέτρων να βρίσκεται στην αρχή του προγράμματος, μερικές φορές είναι καλύτερα, δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι πολλές χώρες ακολουθούν ταυτόχρονα την ίδια πολιτική για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, να έχουμε λίγο χρόνο ακόμη. Αυτό υποστήριξα στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και αυτό υποστηρίζω για την Ελλάδα, για την οποία έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι αναγκαίο να δοθούν δύο επιπλέον χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συζητούμε», δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, λανσάροντας το «άλλο» μείγμα διαχείρισης, που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση από άλλο δρόμο.

Αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε, ταυτόχρονα με την απόρριψη των σεναρίων για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έσπευσε να στείλει μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σημειώνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΕ, υπεραμύνθηκε των σκληρών αντιλαϊκών προγραμμάτων που προωθούνται και υποστήριξε πως «η Ευρώπη έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές».

Τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει η δήλωση του Ρ. Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία, ότι το «"κούρεμα" του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα - δηλαδή, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ - είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις».

Την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας» πρότειναν, χτες, και τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμα επίπεδα χρέους. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς επιπλέον "κούρεμα" ή μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν» η ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Γ. Σέιντε, επικεφαλής του ινστιτούτου «IfW».

Η διαμάχη το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί, με δεδομένο πως το 75% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μόλις το 25% είναι στα χέρια των καπιταλιστικών αγορών και των τραπεζών. Επιπλέον, μια πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 15 - 30 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα πρέπει να καλυφθεί με νέα δανειακή σύμβαση, δηλαδή με νέα κεφάλαια.

Ολα αυτά στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει. Χτες, ο καπιταλιστικός οίκος «S&P» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες σε «ΒΒΒ-». Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η νέα υποβάθμιση φέρνει ακόμα πιο κοντά την είσοδο της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας χαρακτηρίζοντας την προοπτική τους «αρνητική».

Ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική

Την κλιμάκωση της ενιαίας επίθεσης των κυβερνήσεων της ΕΕ ενάντια στους λαούς εμφάνισε ως «αναγκαία συνθήκη» για την αντιμετώπιση της κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρώπης δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες, αλλά αποφασίζονται από τις κυβερνήσεις», τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, φανερώνοντας τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της ΕΕ να τσακίσουν τους λαούς για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Επιτροπή δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, οι αποφάσεις εγκρίνονται ομόφωνα από τις κυβερνήσεις», τόνισε ο Μπαρόζο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και άλλες χώρες της ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες μεταφέρουν στους πολίτες τους τη λανθασμένη ιδέα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν», ανέφερε ο ίδιος, και τόνισε: «Οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο πρόθυμες να δώσουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς νέες εξουσίες, όσον αφορά την πειθαρχία παρά όσον αφορά την αλληλεγγύη». Η Γαλλία επικύρωσε χτες τη νέα «ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη», μετά την ψήφισή της από τη Γερουσία, η οποία ακολούθησε την υιοθέτησή της από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «L' Echo», μόνο από την Ισπανία και την Ελλάδα αποσύρθηκαν κεφάλαια ύψους 530 δισ. ευρώ από ξένους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες. «Η φυγή κεφαλαίων που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης δεν τελείωσε. Αντίθετα, οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται στις περιφερειακές χώρες της νομισματικής ένωσης», αναφέρει η εφημερίδα.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Παζάρια με εχέγγυο τη σφαγή του λαού

Τρέχουν να προλάβουν τη νομοθέτηση των 89 «προαπαιτούμενων» ανατροπών για τη δόση

Οι χειρισμοί ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη. Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και να έχει κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ., ενώ θεωρεί δεδομένη τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη λήψη των αναγκαίων για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας μέτρων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πασχίζει για να «κλείσουν» όσο γίνεται περισσότερες από τη δέσμη των 89 αντιδραστικών ανατροπών που εκκρεμούν και έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μέχρι τη σύνοδο κορυφής θα έχει προωθηθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαρθρωτικών. Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου, ενώ επιταχύνεται και η έκδοση τεσσάρων Προεδρικών Διαταγμάτων για τον ίδιο σκοπό.

Στο μεταξύ, θέμα προέκυψε χθες με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, ο οποίο φέρεται να είπε σε σύναξη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ότι μέλος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας πρότεινε την εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων, προκειμένου να μην απαιτείται χρηματοδότηση των άγονων γραμμών από την κυβέρνηση και να μπορεί να απελευθερωθούν γραμμές και ναύλοι(!)

Από το Μαξίμου έλεγαν ότι «δεν υπάρχει θέμα Μουσουρούλη», αλλά ξεκάθαρη απόρριψη της πρότασης της τρόικας δεν υπήρξε. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ