ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Απογειώνει τις αυταπάτες και την κοροϊδία

Διαπιστώνει και αυτός καθυστερήσεις στις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» και υπόσχεται «κοινωνική δικαιοσύνη»

Την άγρια λιτότητα και τα χαράτσια στο λαό νομιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, Αλ. Τσίπρας, υποσχέθηκε χτες στους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, όπου περιόδευσε, πως «όταν, πολύ σύντομα, έρθει ο λαός (σ.σ. εννοεί το κόμμα του) στην εξουσία θα επιβληθεί κοινωνική δικαιοσύνη, θα σταματήσει να πληρώνει μονάχα ο φτωχός. Θα πληρώσουν και οι πλούσιοι»!

Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει τάχα να δώσουν και «οι πλούσιοι» το κάτι παραπάνω, προκειμένου να αποκατασταθεί η «κοινωνική δικαιοσύνη» στο σάπιο καπιταλισμό. Περίπου την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ομολογούσε το αυτονόητο απ' τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ, ότι δηλαδή σε συνθήκες εξουσίας των αστών, με όποιον διαχειριστή, αυτοί δεν πρόκειται να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση απ' την Ελλάδα μεγάλων επιχειρήσεων, με κίνητρο μεταξύ άλλων και τη χαμηλότερη φορολογία σε άλλες χώρες, δήλωσε πως «για την Ευρώπη πρέπει να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο συγκρότησής της, όπου δεν μπορεί να υπάρχει ένας φορολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης τουλάχιστον. Πρέπει να υπάρχει μια ενιαία φορολογική πολιτική. Και αυτό να υπάρχει και στο επίπεδο των μισθών».

Κρύβουν ότι στο πλαίσιο της αγιάτρευτης ανισομετρίας στον καπιταλισμό, καμιά εξίσωση μισθών προς τα πάνω δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε βέβαια ενιαία φορολογία. Αυτό που με βεβαιότητα υπάρχει είναι η ενιαία επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με παράλληλη διεύρυνση των προνομίων (φορολογικών και άλλων) για το κεφάλαιο.

Ο Αλ. Τσίπρας επιπλέον τάχτηκε υπέρ των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αυτές «δεν έγιναν και δεν γίνονται, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ ισχυρό, πολιτικό και οικονομικό, κατεστημένο». Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως, το σύνολο δηλαδή των ανατροπών που βιώνει σήμερα ο λαός, έχουν το πρόσημο της τάξης που εξουσιάζει, είναι επεξεργασμένες έτσι που να υπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντά της.

Προσπάθησε ακόμα να πείσει ότι η είσπραξη εσόδων θα ήταν ικανή προϋπόθεση για «την αποφυγή νέων μνημονίων και νέων σκληρών μέτρων», αναπαράγοντας τη φιλολογία των ημερών με αφορμή τις διάφορες λίστες. Παρουσιάζοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική σαν συνέπεια του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων, αθωώνει την ντόπια πλουτοκρατία, τους πολιτικούς της εκπροσώπους και την Ευρωένωση, στρατηγική επιλογή των οποίων είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού, ανεξάρτητα από χρέη και ελλείμματα.

Βλέπει «συμμαχίες του Νότου»

Συνεπής θιασώτης του ευρωμονόδρομου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί το «πειραματόζωο εφαρμογής πολιτικών σοκ», κρύβοντας ότι οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και σε εκείνες με τις οποίες πρότεινε να συμμαχήσει η Ελλάδα απέναντι στη Γερμανία.

«Την ώρα που συναντιούνται οι ηγέτες του Νότου με τον Ολάντ, που υπάρχουν πιθανότητες και διεργασίες να διαμορφωθεί ένας άξονας και ένα μέτωπο του Νότου απέναντι στην πολιτική Μέρκελ, η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση τριών Μερκελιστών» δήλωσε, συγκαλύπτοντας ότι τέτοιου είδους κολεγιές επιβάλλονται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών αυτών και όχι από τις φιλολαϊκές διαθέσεις των κυβερνήσεών τους.

Επιμένοντας να αποκόπτει την πολιτική απ' την οικονομία, αλλά και να σιγοντάρει εμμέσως υπέρ της αναγκαιότητας των θυσιών, με άλλο μείγμα διαχείρισης, συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων, μια ηγεσία που δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί αντάξια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός».

Τέλος, για πολλοστή φορά, έκλεισε το μάτι στο ΔΝΤ, ζητώντας «ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα του χρέους, αφού διαφορετικά «το ΔΝΤ δεν θα μείνει για πολύ σ' αυτό το πρόγραμμα (...) το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει θετική έγκριση για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση το ΔΝΤ».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Συμβολή στον αποπροσανατολισμό του λαού

Σπέρνουν αυταπάτες ότι αν αξιοποιούνταν έγκαιρα τα στοιχεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί μέρος από τα προαποφασισμένα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει «πειραχθεί» το περιεχόμενο της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, άφησε χτες στη Βουλή ο Ευαγ. Βενιζέλος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Εχοντας γνώση της πρωτοβουλίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ζητήσει από τη Γαλλία την αρχική λίστα και θέλοντας να «θωρακίσει» τον εαυτό του, αφού είχε τη λίστα στο συρτάρι του γραφείου του για 14 μήνες πριν την παραδώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο, είπε στην Επιτροπή ότι ο ίδιος «παρέλαβε - παρέδωσε».

Πιθανόν, ανέφερε, το περιεχόμενο της λίστας να έχει υποστεί αλλοιώσεις και αυτό θα μπορούσε να το κάνει ή ο Φαλτσιάνι, που την υπέκλεψε από την ελβετική τράπεζα, ή οι μυστικές υπηρεσίες, αφού όπως είπε, «ένα παράνομο υλικό (σ.σ. όπως η λίστα) εκ των πραγμάτων είναι επισφαλές». Οπως δήλωσε, μόλις ξέσπασε ο θόρυβος γύρω από τη λίστα, επικοινώνησε με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του είπε ότι το ποσό που υπήρχε στη λίστα ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

Αφησε αιχμές κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι είχε τη λίστα για 18 μήνες, ενώ ισχυρίστηκε ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ, στις διάφορες συναντήσεις που είχαν δεν του είπε τίποτα για τη λίστα. «Δεν μου είπε τίποτα η Λαγκάρντ, εδώ δε μου είπε ο Παπακωνσταντίνου», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, όταν του παρέδωσε το «στικάκι» με τη λίστα τού έδωσε και μερικές τυπωμένες σελίδες για να αποκομίσει εικόνα του υλικού για την αξιολόγησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για παράνομο υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα. Εκτοτε, ανέφερε ο Ι. Διώτης δεν του ζήτησε περαιτέρω οδηγίες για το χειρισμό του θέματος και ο ίδιος για λόγους αρχής δε ρώτησε πώς πάει η υπόθεση, αφού -όπως ισχυρίστηκε- δεν είναι δεοντολογικό ο εκάστοτε υπουργός να ρωτάει για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Για το πώς βρέθηκε το υλικό στο προσωπικό του γραφείο, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι το πήραν οι γραμματείς του, μαζί με άλλα υλικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο ίδιος άνοιξε το «στικάκι» μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για να δει μόνο το εξώφυλλό του, ψάχνοντας ποιο είναι το επίμαχο ανάμεσα σε διάφορα άλλα.

Να δοθούν όλα στη δημοσιότητα

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία των υποθέσεων στη δημοσιότητα και υπογράμμισε ότι το θέμα χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμό. Απαντώντας ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα, γιατί έτσι «θα κρεμαστεί κόσμος στα μανταλάκια» και πρότεινε τα στοιχεία να δοθούν στη Βουλή με «δέσμευση εμπιστευτικότητας».

Από την πλευρά του, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, δήλωσε ότι από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία της άλλης λίστας με τα 54.200 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 - 2012, προέκυψε ότι σε 13.500 περιπτώσεις προκύπτει αναντιστοιχία εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε, θα ζητήσει από τους ελεγχόμενους να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία, «αλλιώς θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα».

Εξορμήσεις - περιοδείες

-- Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ., ο Γ. Τόλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στην κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ θα περιοδεύσει την Τρίτη 16/10, στις 10 π.μ., ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον ΗΣΑΠ (Πειραιάς) θα περιοδεύσει την Τετάρτη 17/10, στις 10 π.μ., ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον ΟΣΕ (Καρόλου) θα περιοδεύσει την Παρασκευή 19/10, στις 10 π.μ., η Γ. Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Παρασκευή 12/10

-- Στις 6 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας του Δήμου Μενεμένης - Αμπελοκήπων και στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο οικοδόμων και πρασίνου του Δήμου Μενεμένης Αμπελοκήπων, θα περιοδεύσει ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., στη ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Γκρίζα ζώνη» και το Καστελόριζο

«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας όταν ρωτήθηκε χτες για τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες στον ελληνοτουρκικό διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, δεν συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο.

Οι τοποθετήσεις του Α. Νταβούτογλου έγιναν μετά τις επίσημες επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση, σε συζήτηση με Ελληνες δημοσιογράφους που επέλεξε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί την ανακήρυξη υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ από την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα συνυπολογίζει την ελληνική κυριαρχία επί του Καστελόριζου

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε ότι για την κυβέρνηση η αναζητούμενη στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο. Παρά τους ισχυρισμούς, ωστόσο, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τοποθέτηση του Καστελόριζου έξω από το σώμα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Αγκυρα προκειμένου να αναθερμανθεί η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, το Γενάρη του 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ