ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δε θα σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία!

«Τώρα γενική συνέλευση» για αγώνες που να ανταποκρίνονται στις περιστάσεις απαιτεί η ΕΕΝΣ και δύο ακόμα μέλη της διοίκησης του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ

Οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την οργάνωση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων (φωτ. από παλιότερη συνέλευση στα ναυπηγεία)
Οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την οργάνωση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων (φωτ. από παλιότερη συνέλευση στα ναυπηγεία)
Με την ένταση της ήδη άγριας επιθετικότητας της εργοδοσίας των αραβογερμανικών μονοπωλίων (ADM Thyssen Krupp) βρίσκονται από χτες αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς με στήριγμα τη συγκυβέρνηση και την πολιτική της, ανακοίνωσαν ότι το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά που ήταν να λήξει την Πέμπτη 18 Οκτώβρη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και βλέπουμε! Η νέα πρόκληση της εργοδοσίας έρχεται 10 μέρες μετά την άγρια καταστολή, τη βία, την τρομοκρατία και τις συλλήψεις που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τη συγκυβέρνηση, ως απάντηση στο αυτονόητο δικαίωμά τους, το οποίο διαδήλωναν στο προαύλιο του υπουργείου Αμυνας, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και για την απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου.

Το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με 4 μεροκάματα το μήνα έχει επιβληθεί από την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου από τις 18 Απρίλη και ήδη έχει καταδικάσει 1.000 εργατικές οικογένειες στην ανέχεια. Τα αραβογερμανικά μονοπώλια είχαν δεσμευτεί ότι το μέτρο θα εφαρμοζόταν έως τις 17 Ιούλη. Στη συνέχεια, το επέκτειναν ως τις 18 Οκτώβρη. Τώρα η εργοδοσία με την πλήρη κάλυψη της συγκυβέρνησης, επανέρχεται δριμύτερη. Εξέδωσε φιρμάνι ότι το μέτρο της εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της εργοδοσίας δίνει και η τακτική της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ των εργαζομένων του ναυπηγείου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε για την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις καταστολής αναφέρει προκαλώντας ανοιχτά τους εργαζόμενους του ναυπηγείου: «Θα γινόντουσαν οι εικόνες της ντροπής στο προαύλιο του υπουργείου αν υπήρχε έστω μία διμοιρία αστυνομικών στην εξωτερική πύλη, όπως γίνεται σε κάθε υπουργείο;». Με άλλα λόγια δεν φτάνει ο άγριος ξυλοδαρμός που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά θα πρέπει να διαδηλώνουν στο εξής υπό την επίβλεψη των ΜΑΤ! Επιπλέον, από τα δεκάδες σωματεία και το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τους εργαζόμενους, η ΤΡΙΑΙΝΑ ευχαριστεί «ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ και τον πρόεδρό της» στέλνοντας το ...μήνυμα. Μήνυμα συμβιβασμού, υποταγής και κοινωνικού εταιρισμού αλά ΓΣΕΕ.

Μόλις έγινε γνωστό το νέο φιρμάνι της εργοδοσίας, τα μέλη της διοίκησης της ΤΡΙΑΙΝΑΣ Θ. Κούτρας εκπρόσωπος της παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή (ΕΕΝΣ) ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, Πέτρος Αναστασιάδης συνεργαζόμενος με την ΕΕΝΣ και Δανάη Χουτζούμη από τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης «Νέο Κίνημα Αλλαγής» έστειλαν επιστολή στο προεδρείο, απαιτώντας έκτακτη γενική συνέλευση αύριο Τετάρτη 17 Οκτώβρη. «Κυβέρνηση και εργοδοσία, επισημαίνουν, χέρι - χέρι προχωρούν στους σχεδιασμούς τους εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζουν κάθε δυνατότητα αντίστασής τους στα αντεργατικά τους σχέδια και αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των υποβρυχίων (3 δισ. πλήρωσε ήδη ο ελληνικός λαός για να έχει υποβρύχια) και συνολικότερα του Ναυπηγείου». Τονίζουν ότι επιβάλλεται γενική συνέλευση «για να αποφασίσουμε τις μορφές αγώνα που τώρα στις νέες συνθήκες απαιτούνται για να σταματήσει το μαρτύριο, που εδώ και 7 μήνες ζούμε 1.000 και πάνω εργαζόμενοι».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διαμαρτύρονται για την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ

Σε κινητοποιήσεις και απεργίες θα βρίσκονται αυτή τη βδομάδα οι επιστημονικοί φορείς διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων) στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τις προωθούμενες ρυθμίσεις αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά., ζητώντας να μη θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα των κλάδων τους. Πάντως, δυναμική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς, με δικό τους μπλοκ και πανό.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε χτες τη μετατροπή της μονοήμερης πανελλαδικής αποχής που έχει κηρύξει για αύριο Τετάρτη 17 Οκτώβρη 2012, σε τριήμερη αποχή και επομένως οι δικηγόροι θα απέχουν πανελλαδικά κατά το τριήμερο 17, 18 και 19 Οκτώβρη.

Οι κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων θα κορυφωθούν αύριο, Τετάρτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιτροπές αγώνα αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, δικηγόρων και υγειονομικών καλούν στην κινητοποίηση και πορεία αύριο, Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 13.00, που θα ξεκινήσει Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη, απ' τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε κοινή συνέντευξη χτες κατηγόρησαν την κυβέρνηση και την τρόικα για συλλήβδην στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών και διακήρυξαν την αντίθεσή τους στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ. Ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», Αγ. Βρεττός, ζήτησε οι επιστημονικοί φορείς να συμμετέχουν και να συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις των άλλων εργαζομένων, ώστε ο κοινός αγώνας να αποκτήσει αποτελεσματικότητα.

Κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Κάλεσμα στους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των επιστημονικών φορέων αλλά και στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, καθώς και στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι ηγεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και των άλλων επιστημονικών φορέων καλλιεργούν συντεχνιακές αυταπάτες «όταν το μόνο που βλέπουν στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ είναι η στήριξη άλλων προβληματικών Ταμείων και κλάδων Υγείας. Λες και οι δικηγόροι και οι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες (μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί κ.λπ.) έχουμε συμφέρον από μια κόντρα με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Λες και η προωθούμενη ένταξη δεν αποτελεί συστατικό της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην Υγεία όλου του λαού. Ζητούν την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ, παραλείποντας να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ταφόπλακα του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, σημαίνει ιδιωτικοποίηση του Ταμείου, θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια παραπέρα αύξηση των ήδη δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΕΚΑΒ: Μηχανοκίνητη πορεία από τους διασώστες του ΕΚΑΒ θα γίνει σήμερα, ώρα 11 π.μ., διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του Κέντρου αλλά και τα απλήρωτα δεδουλευμένα για τους εργαζόμενους. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, τέρμα Οδού Υγείας, και θα κατευθυνθεί αρχικά στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στη Βουλή.

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ: Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. έχουν κηρύξει για σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων σε μετρό και ηλεκτρικό, διαμαρτυρόμενα για την έξαρση εγκληματικών ενεργειών σε βάρος των εργαζομένων. Τα Σωματεία ζητούν την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Υγεία

Αύριο απεργούν οι γιατροί και μεθαύριο όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Στην πανελλαδική απεργία των επιστημονικών φορέων συμμετέχουν αύριο οι γιατροί.

Για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε 24ωρη απεργία, ενώ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 3 μ.μ).

Η Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών με τους μισθωτούς γιατρούς του ΠΑΜΕ Υγείας καλούν τους συναδέλφους τους αύριο στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας προβάλλοντας για διεκδίκηση την ικανοποίηση των αναγκών των επιστημόνων στην Υγεία καθώς και των ασφαλισμένων.

Την Πέμπτη τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και τα ιδρύματα της Πρόνοιας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ