ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ
Νέες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν οι φορείς των γονέων, σε σύσκεψη το Σάββατο

Από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου
Αγωνιστικό πρόγραμμα, για το φλέγον θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά και συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία αποφάσισαν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), οι Ομοσπονδίες Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο. Συγκεκριμένα αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης με τα ταξικά συνδικάτα και:

Την Παρασκευή 19 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και «πολύωρη διαμαρτυρία, περικυκλώνοντας το υπουργείο Εσωτερικών», που έχει την αρμοδιότητα για τη μεταφορά μαθητών. Οι φορείς καλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να στηρίξουν το πλαίσιο αιτημάτων και να κηρύξουν 3ωρη παναττική στάση εργασίας, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη, οι γονείς μίλησαν για τα προβλήματα που «καίνε» και δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν. Από τις ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων μεταφέρθηκαν οι εικόνες των παιδιών που περπατάνε χιλιόμετρα, για να φτάσουν στο σχολείο, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που μένουν στο σπίτι και είναι αποκλεισμένα, αλλά και τα παιδιά των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που έχουν πρόβλημα μεταφοράς, επειδή μένουν σε δήμους μακριά απ' τα σχολεία τους. Δεν έμειναν μόνο στην περιγραφή, αλλά πρότειναν λύσεις, πρωτοβουλίες κ.ά. Στη σύσκεψη χαιρέτισαν και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Για το ζήτημα της μεταφοράς οι φορείς απαιτούν:

  • Ενιαίο κρατικό φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών - όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους.
  • Μαζικούς διορισμούς, τώρα, μόνιμου εκπαιδευτικού, υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού, προτεραιότητα στα σχολεία ειδικής αγωγής.
  • Καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολείων, όχι στη συρρίκνωση των μουσικών και καλλιτεχνικών.
  • Κατάργηση της ΚΥΑ για τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ.
  • Αμεση εκταμίευση των πόρων για την αποπληρωμή των χρεών και την εξασφάλιση αυτής της χρονιάς. Να δοθούν χρηματικές αποζημιώσεις σε όλους τους γονείς που πληρώνουν για τη μεταφορά των παιδιών τους, σύμφωνα με το πραγματικό κόστος και όχι σύμφωνα με τα ποσά που αναφέρονται στην ΚΥΑ.
  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους.
  • Να σβηστούν όλες οι απουσίες των μαθητών, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω της μη ύπαρξης μεταφορικού μέσου ή λόγω κινητοποιήσεων.
Αντίσταση στο σύγχρονο Καιάδα

Την πολιτική που στερεί από χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή ξεμπρόστιασαν το πρωί του Σαββάτου γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βασ. Σοφίας. «Θέλω να πάω σχολείο» ήταν το αίτημα που αποτυπωνόταν στα πλακάτ των παιδιών, αφού αυτό το δικαίωμα τους το στερούν. Οι συγκεντρωμένοι είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η πρόσβαση ήταν κλειστή.

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν αυτήν την πολιτική που έχει όνομα, κόμματα που την υλοποιούν και τη στηρίζουν πολύμορφα, αιτίες αλλά και διέξοδο. Κατήγγειλαν και τις δυνάμεις που σαν όψιμοι αγωνιστές βγαίνουν τώρα να αποπροσανατολίσουν, ενώ για χρόνια έβαζαν πλάτη για να φτάσει η κατάσταση στα σημερινά άθλια επίπεδα. Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων και εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Επίσης, με μουσική και χορό, μαθητές από το μουσικό σχολείο Αλίμου ενημέρωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τους διερχόμενους από την οδό Ερμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κύριο αυτό της απουσίας δωρεάν μεταφοράς.

  • Γονείς και μαθητές από τα 42 μουσικά 3 καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις το Σάββατο 20 Οκτώβρη και την Τρίτη 23 Οκτώβρη στις πόλεις τους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα των μαθητών

Επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο στις 18 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια

Με τη συμμετοχή μαθητών από περισσότερα από 70 σχολεία της Αθήνας έγινε το Σάββατο 13 Οκτώβρη η πρώτη συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας για τη φετινή σχολική χρονιά. «Είναι ώρα κάθε μαθητής να βγει μπροστά, να παλέψει οργανωμένα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για όσα δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη!», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνέλευση.

«Η σιωπή δε μας ταιριάζει! Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με το λαό. Φουντώνουμε το λαϊκό ποτάμι που θα σαρώσει τα μέτρα και την πολιτική που τα γεννά. Η ανατροπή της βαρβαρότητας δεν είναι έργο μιας πράξης. Ο αγώνας θέλει οργάνωση και συνέχεια. Συζητάμε και παίρνουμε πρωτοβουλίες σε κάθε τμήμα, σε κάθε σχολείο. Από το μάθημα του αγώνα δε θα πάρει κανείς απουσία», σημειώνουν οι μαθητές.

Με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία της 18ης Οκτώβρη και το συλλαλητήριο στις 10.30 στην Ομόνοια, οι μαθητές οργανώνονται και χαρακηριστικά το ΣΑΣΑ καλεί:

«Ζωντανεύουμε τη ζωή στο σχολείο. Κάνουμε τη ζωή σχολείο! Με συλλογικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Κάνουμε συνελεύσεις σε κάθε τάξη και σχολείο. Συμμετέχουμε στην απεργία στις 18 Οκτώβρη. Παίρνουμε αποφάσεις καταδίκης των αντιλαϊκών μέτρων και του προϋπολογισμού. Οργανώνουμε τις μαθητικές εκλογές για 5μελή και 15μελή που θα δώσουν ζωή στα σχολεία μας, θα μπουν μπροστά στον αγώνα μας. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο για τα προβλήματα των σχολείων μας. Καλούμε σε κάθε δήμο και γειτονιά σε κοινή σύσκεψη των σχολείων για το συντονισμό του αγώνα.

Να μην ψηφιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο προϋπολογισμός - σφαγείο. Να καταργηθούν δάνεια και συμβάσεις, μνημόνια και αντιλαϊκοί νόμοι».

ΕΣΕΠ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργούν την Πέμπτη

Με πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ), η Γενική Συνέλευση του ΕΣΕΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης, παρά την αντίθεση του προέδρου και μελών του προεδρείου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει την αποχή από το εκπαιδευτικό έργο, με πρόταση του προεδρείου, το οποίο πρότεινε ...γενικά κλιμάκωση τη μέρα κατάθεσης των μέτρων, σύμφωνα με απόφαση της ΟΣΕΠ -ΤΕΙ. Υπενθυμίζουμε ότι οι διδάσκοντες ήταν σε αποχή για τρεις βδομάδες.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δεν έγιναν ούτε στο ΤΕΙ Αθήνας

Δεν έγιναν, χτες, οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας. Στο χώρο έκαναν κινητοποίηση σπουδαστές. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλούσαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας είχε πάρει απόφαση για απεργία χτες και αποχή από τις εκλογές. Χτες και σήμερα απέχουν και οι διοικητικοί, ενώ έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στις εκλογές στα σχετικά όργανα, αλλά και να μη λάβουν μέρος ως γραμματείς κ.ά.

Η επαναληπτική διαδικασία των εκλογών ορίστηκε για την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη. Χτες ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο, για τον ορισμό εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές. Ομως, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των ΔΣ των ΔΕΠ και των εργαζομένων, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με φοιτητές στη συνεδρίαση και, τελικά, η κλήρωση για εφορευτική επιτροπή δεν έγινε. Οι πρυτανικές αρχές την ανέβαλαν για άλλη ημερομηνία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Επίσκεψη στο μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Η Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με σύνθημα «Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου, μαθαίνουμε μαζί με τους μαθητές μας την Ιστορία του λαού μας και του τόπου μας», διοργανώνει την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (πλατεία Οσίας Ξένης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ