ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εντείνουν τη δράση τους για τα λαϊκά προβλήματα

Από τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης
Από τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης
Εξόρμηση στο ΙΚΑ του Αιγάλεω πραγματοποίησαν χθες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής με αφορμή τη συγκέντρωση για τα ζητήματα της Υγείας που διοργανώνει η επιτροπή με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, την Τρίτη 23/10 στις 7 π.μ., στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω.

Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν τον κόσμο που βρέθηκε εκείνη την ώρα στα ιατρεία του ΙΚΑ να συμμετέχει στην κινητοποίηση και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ώστε κανένα νοσοκομείο, καμία άλλη υπηρεσία υγείας να μη συρρικνωθεί και οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύς κόσμος στη διάρκεια της εξόρμησης εμφανίστηκε εξοργισμένος και κατήγγειλε στα μέλη της επιτροπής ότι θα πρέπει πια να πληρώνει από την τσέπη του κάθε τηλεφώνημα, αφού πλέον δεν υπάρχει προσωπικό για απευθείας ραντεβού όπως γινόταν μέχρι τώρα. Κοντά σε αυτά, διαμαρτυρία εξέφρασαν και για τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν έντονα το φόβο τους σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί χωρίς γιατρό σε έκτακτη ανάγκη.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα στη Νέα Σμύρνη

Με το σύνθημα «Εργατικό Λαϊκό Μπλόκο στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων» και την παρουσία πλήθους κόσμου και μαζικών φορέων από την περιοχή, συγκροτήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της κοινής δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης (μέλος ΟΓΕ), η Επιτροπή Ανέργων Νέας Σμύρνης, αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΕΒΕ, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, στο χρηματοπιστωτικό, στο δήμο της περιοχής, συνταξιούχοι, κ.ά.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι: μπορεί να κάνει πράξη το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν», όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας ταξική αλληλεγγύη στους ηρωικούς χαλυβουργούς, στις λαϊκές οικογένειες που τους έκοψαν το ρεύμα κ.ά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν σε ψήφισμα για το φασιστικό-ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», στο οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνουν: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νεολαία, συνταξιούχους, να απομονώσουν τέτοιες φασιστικές οργανώσεις που με αντικομμουνιστική υστερία, τρομοκρατικές επιθέσεις επιχειρούν να γονατίσουν συνολικά την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Που μισούν θανάσιμα τον ταξικά προσανατολισμένο αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι τέτοιου είδους φασιστικές δυνάμεις έδρασαν από κοινού με παρακρατικούς, κουκουλοφόρους, αναρχοαυτόνομους στην επίθεση που δέχτηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη του 2011».

Σύσκεψη στη Σάμο

Σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή μέλη της Λαϊκής Επιτροπής στην περιοχή, προκειμένου να συζητήσουν για τον καθορισμό του πλαισίου πάλης το ερχόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτά που αποφασίστηκαν ήταν η επιτροπή να στηρίξει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση όλων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων καθώς και να συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18/10 στις 11 π.μ., στο παλιό Δημαρχείο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Προπαγανδίζει αντεργατικά μέτρα

Αγρια μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ντόπιων και αλλοδαπών εργατών προπαγανδίζει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή της Αθήνας.

Μιλώντας ο δήμαρχος Γ. Καμίνης στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» έσπευσε να μεταφέρει κλίμα από το ...εξωτερικό ότι «αυτό που λένε όλοι σε όλους τους τόνους είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε τα συμφωνηθέντα και εμείς θα σας βοηθήσουμε (...) όλοι εμμένουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», δηλαδή ό,τι πιο αντεργατικό κι αντιλαϊκό έχει ήδη αποφασιστεί ή μαγειρεύεται παραπέρα σε βάρος του λαού ελέω ευρωμονόδρομου. Μάλιστα, κάλεσε τις «πολιτικές δυνάμεις της χώρας να παραμερίσουν την εκλογική τους επιβίωση, να μιλήσουν πάρα πολύ καθαρά στον κόσμο και να πάρουν τα μέτρα που πρέπει».

Στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο, στο ζήτημα ανάθεσης στους δήμους της ευθύνης είσπραξης φόρων απάντησε: «Θεσμικά είναι κάτι το οποίο θα το έβλεπα εγώ θετικά», συμφωνώντας στη μετατροπή τους σε έναν καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ξαναμίλησε για «παράνομη μετανάστευση», λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε ότι δεν μπορεί η κοινωνία, δεν μπορεί η χώρα, να το απορροφήσει, να απορροφήσει την παράνομη μετανάστευση. Πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα», η μόνη αυτή διαφορά του (η αποδοχή τέτοιων κέντρων) από όσα λέει η «Χρυσή Αυγή» (που μετά τα πογκρόμ θέλει άμεσες απελάσεις).

Νέα επιβάρυνση 35 εκατ. ευρώ στους δήμους

Με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των ΚΕΠ βαρύνονται από το Σεπτέμβρη οι δήμοι. Η κυβέρνηση αποφάσισε, φαίνεται, να βγάλει τα «σπασμένα» από την καταβολή της δόσης των 35 εκατομμυρίων ευρώ από παρακρατημένους υπέρ των δήμων πόρους και τους «φορτώνει» με τη μισθοδοσία των 2.064 υπαλλήλων των ΚΕΠ, που στοιχίζει ακριβώς το παραπάνω ποσό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία των περισσότερων δήμων της χώρας να καλύψουν τις δαπάνες σε λειτουργικές ανάγκες και τη μισθοδοσία προσωπικού, καθώς οι περικοπές στα έσοδά τους αγγίζουν το 60%, ενώ αναμένονται και νέες. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν σε γνώση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως τουλάχιστον σημειώνει ο πρόεδρός της, Κ. Ασκούνης σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό, Ευρ. Στυλιανίδη, παρά τις επαφές που είχαν μέχρι και πρόσφατα. Ηδη, όμως, η ΚΕΔΕ, που δηλώνει αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη αυτή, έχει φροντίσει να προτείνει στους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Προκρίνεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγηση και βέβαια η προώθηση των νέων μορφών εργασιακού μεσαίωνα, όπως οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε τομείς που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν στις λαϊκές οικογένειες, όπως Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός.

Εγκλημα στα δικαστήρια

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε χτες το πρωί, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο εννέα, με δράστη μια γυναίκα. Η γυναίκα έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί κατά δύο ανδρών, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και ο άλλος να τραυματιστεί. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για πράξη αυτοδικίας μεταξύ οικογενειών Ελλήνων Τσιγγάνων, καθώς τα θύματα κατηγορούνταν για τη δολοφονία του γιου της γυναίκας, πέρυσι στο Ζεφύρι. Η δράστις συνελήφθη, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε το χώρο.

Νέο κατασταλτικό μέτρο σε βάρος των μεταναστών

Αλλο ένα κατασταλτικό μέτρο σε βάρος των μεταναστών προωθεί η συγκυβέρνηση στα πλαίσια των επιταγών της ΕΕ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε και εγκρίθηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παρατείνεται έως ένα χρόνο η κράτηση των προς απέλαση αλλοδαπών που έχουν εισέλθει χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που ζητά χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα και υποβάλλει σχετικό αίτημα κατά το χρόνο που κρατείται και εκκρεμεί σε βάρος του διαδικασία απέλασης, παραμένει υπό κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας ασύλου. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο ανώτατος χρόνος περιορισμού ήταν δύο μήνες, στη συνέχεια αυξήθηκε στους τρεις μήνες, έπειτα στους έξι και τώρα θα κρατείται για ολόκληρο χρόνο. Μετά την παρέλευση ενός έτους, ο αλλοδαπός πρέπει να μην είναι υπό καθεστώς κράτησης και να αφήνεται ελεύθερος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή στη Θράκη

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί 4ήμερη εκδρομή στη Θράκη 25-28 Οκτώβρη. Στη διάρκειά της θα γίνουν επισκέψεις σε τόπους όπου έδωσε μάχες ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ, όπως στην Κορνοφωλιά, στους Μεταξάδες, στο Σουφλί και το Διδυμότειχο, επίσης στο σανατόριο του ΔΣΕ και στο Αρχηγείο της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην ορεινή Ροδόπη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτώβρη στα τηλέφωνα 210.8225.407 και 210.8831.368.

Απόδραση κρατουμένου

Ενας 30χρονος από τη Γεωργία απέδρασε χτες το απόγευμα από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου είχε οδηγηθεί για να δικαστεί στο Αυτόφωρο. Είχε συλληφθεί για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής. Την ώρα που βρισκόταν στο κτίριο 12, κατάφερε να διαφύγει από την προσοχή των αστυνομικών που τον συνόδευαν, βγήκε από το χώρο των δικαστηρίων και εξαφανίστηκε. Ομως, αργά το βράδυ συνελήφθη.

Στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, για να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση, καθώς διαγνώσθηκε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ένιωθε από το πρωί πολύ έντονες ημικρανίες και αδιαθεσία, ενώ από τις εξετάσεις προέκυψε ότι υπάρχει αιμάτωμα στον εγκέφαλο, το οποίο είναι άγνωστο αν δημιουργήθηκε πρόσφατα ή ήταν παλιό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ