ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αγριες περικοπές και χαράτσια

Οι περικοπές των παροχών και τα άγρια χαράτσια στους ασφαλισμένους στην Υγεία θα κινηθούν στα επίπεδα του ύψους, που συζητά η συγκυβέρνηση με την τρόικα. Η επιβεβαίωση ήρθε απ' τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο με χτεσινές δηλώσεις στο «Real Fm».

Απαντώντας στην Ερώτηση αν οι συνολικές περικοπές θα είναι 950 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το ποσό «βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα» ενώ, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε: «Δεν είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή στη μείωση των δαπανών του δημοσίου για τους ασφαλισμένους. Είναι το σύνολο των περικοπών για το υπουργείο, το οποίο κατανέμεται και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στη μείωση του κόστους των προμηθειών και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση των συμμετοχών εκ μέρους των ασφαλισμένων σε εξετάσεις, κυρίως στα ιδιωτικά διαγνωστικά και νοσηλευτικά κέντρα».

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και με βάση τις πληροφορίες που διοχετεύονται, η συζήτηση περιλαμβάνει:

1. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, η συμμετοχή για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 15% και οι σχεδιασμοί είναι να φτάσει 30%.

2. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ από 12 ευρώ σε 24 ευρώ το μήνα, με προοπτική να φτάσουν στα 95 ευρώ, προσανατολίζεται, επίσης, η συγκυβέρνηση. Ηδη, ο ΟΓΑ έχει πάρει δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ, από την Αγροτική Εστία, με συμφωνία εξόφλησής του απ' τις μελλοντικές εισφορές.

3. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ με σκοπό να «εξοικονομηθούν 270 εκατ. ευρώ». Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα χαρατσωθούν με 270 εκατ. ευρώ, επιπλέον, παρότι η συγκυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι οι περικοπές θα προέλθουν και απ' τη μείωση των τιμολογίων προς παρόχους υγείας.

4. ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ απ' το οποίο θα υπάρξει - κατά την κυβέρνηση - μείωση της δαπάνης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Χτες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο δελτίο τιμών. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει και τη νέα θετική λίστα φαρμάκων απ' την οποία υπολογίζονται μειώσεις της τάξης των 100-200 εκατ. ευρώ. Ηδη ισχύει η αρνητική λίστα φαρμάκων, τα οποία πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Η θετική λίστα μετακυλίει στις τσέπες των ασθενών 120-170 εκατ. το χρόνο.

Ακόμα υπολογίζεται θα φορτωθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους απ' τη συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας, καθώς θα πληρώνουν εκτός απ' τη συμμετοχή μέχρι 25% και τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή της αναφοράς και την τιμή της εμπορικής αξίας του φαρμάκου που θα του συστήνει ο γιατρός του.

5. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ 30 ΕΥΡΩ ώστε να χρηματοδοτηθεί ένας γενικός γιατρός του ΕΟΠΥΥ ανά 2.000 κατοίκους.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη χτεσινή συνέντευξή του, απέκλεισε, όταν ρωτήθηκε, περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Κινδυνεύει η ζωή των πιο φτωχών ασθενών

Οι κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των ασθενών που ανήκουν στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και αναγκάζονται να αλλάξουν τη θεραπεία τους, ανάλογα με το πιο φθηνό (σ.σ. γενόσημο) φάρμακο, τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Δηλαδή, ο γιατρός συνταγογραφεί σύμφωνα με τη δραστική ουσία του φαρμάκου και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο φάρμακο. Ετσι ο ασθενής καλείται να πληρώσει απευθείας από την τσέπη του τη διαφορά για το φάρμακο που έχει συνηθίσει να παίρνει και είναι το κατάλληλο για τον οργανισμό του. Αν δεν έχει χρήματα, επιλέγει αναγκαστικά το φθηνότερο κι ας μην είναι το κατάλληλο.

Οπως τονίστηκε χτες, πέρα από ζητήματα ελέγχων της ποιότητας των εισαγόμενων γενόσημων, ακόμη κι αν ένα φάρμακο είναι ασφαλές, δε σημαίνει ότι «ταιριάζει» σε κάθε πάθηση, σε κάθε ασθενή. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΙΣΑ:

«Ολα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο.

Παράδειγμα: Αν ένας ασθενής που είναι καλά ρυθμισμένος στο αντιπηκτικό φάρμακο Α, πάρει ξαφνικά το Β με την ίδια δραστική ουσία, τότε μπορεί να παρουσιάσει στο Β αιμορραγία (παρενέργεια). Αντίθετα, αν ένας άλλος ασθενής που είναι καλά ρυθμισμένος στο αντιπηκτικό φάρμακο Β, πάρει ξαφνικά το Α με την ίδια δραστική ουσία, τότε μπορεί να κάνει θρόμβο (δηλαδή την αντίθετη παρενέργεια). Σε δύο φάρμακα αντιπηκτικά με την ίδια δραστική ουσία, μπορεί να έχουμε στο ένα αιμορραγία και στο άλλο θρόμβο. Αυτό έχει να κάνει με το λεγόμενο Θεραπευτικό Παράθυρο του κάθε σκευάσματος μέσα στον οργανισμό του κάθε αρρώστου». Το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός φαρμάκου έχει άμεση σχέση τόσο με την καθαρότητα της δραστικής του ουσίας, όσο και με άλλους παράγοντες, σημειώθηκε.

Σχετικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας για συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας χωρίς το όνομα του σκευάσματος, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει πως «συνταγογράφηση σημαίνει τον προσδιορισμό προβλήματος, τη Φαρμακευτική αγωγή, το συγκεκριμένο θεραπευτικό μόριο, τη συγκεκριμένη θεραπευτική δόση, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συγκεκριμένη φαρμακομορφή» και για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο γιατρός, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και όχι το κέρδος. Ωστόσο, στα αιτήματα του ΙΣΑ δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της συμμετοχής σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, ούτε -πολύ περισσότερο- να έχουν όλοι, ανασφάλιστοι και μη, δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και όχι μόνο η ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων.

«Παίζουν με τη ζωή» μεταμοσχευμένων

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς καθώς από 1/10 ο ΕΠΟΥΥ αποζημιώνει μόνο την τιμή αναφοράς του φαρμάκου, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή, και ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά τιμής αν το φάρμακο που παίρνει χρόνια και είναι αποτελεσματικό, είναι πιο ακριβό. Οπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, «οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να διατηρήσει το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη τους τη ζωή.

Τα φάρμακα αυτά καθορίζουν τη διατήρηση του μοσχεύματος και γι' αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σταθερά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς υποβάλλονται τακτικά σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Με το μέτρο αυτό, καταδικάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, με άμεσο κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματός τους».

Κινητοποιήσεις στην Υγεία σήμερα και αύριο

Οι γιατροί συμμετέχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία ενώ αύριο απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Για σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε 24ωρη απεργία, ενώ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ).

Η Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών με τους μισθωτούς γιατρούς του ΠΑΜΕ Υγείας καλούν τους συναδέλφους τους σήμερα και ώρα 12 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας προβάλλοντας για διεκδίκηση την ικανοποίηση των αναγκών των επιστημόνων στην Υγεία καθώς και των ασφαλισμένων.

Αύριο, Πέμπτη, τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα ιδρύματα της Πρόνοιας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σήμερα η κηδεία του Παναγιώτη Σπύρου

Κηδεύεται σήμερα απ' τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, που πέθανε την περασμένη Κυριακή μετά από πολυετή ασθένεια σε ηλικία 76 χρονών.

Ο Παναγιώτης Σπύρου υπήρξε απ' τους πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς στη χώρα μας. Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στη χειρουργική θώρακος. Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας. Ηταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Απεργούν σήμερα όλοι οι επιστήμονες

Απεργούν σήμερα όλοι οι επιστημονικοί φορείς (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές), με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων. Οι επιτροπές αγώνα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, δικηγόρων και υγειονομικών καλούν τους επιστήμονες εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις 13.00 στα γραφεία του ΔΣΑ και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιτροπές αγώνα διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων. Αμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ανεξάρτητα από χρέη προς το Ταμείο. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - Αύξηση των συντάξεων. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών - επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ). Κάτω τα χέρια απ' τα αποθεματικά - έξω το Ταμείο από την Τράπεζα Αττικής - χρηματιστήριο - ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ' το κράτος των απωλειών του αποθεματικού. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ