ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο Τύπος ως πεδίο ταξικής πάλης

Ξεκίνησε χτες το δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον κομματικό Τύπο

Από τη χτεσινή εκδήλωση στα ΕΜΜΕ με ομιλητή τον Π. Αλέπη, αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη»
Από τη χτεσινή εκδήλωση στα ΕΜΜΕ με ομιλητή τον Π. Αλέπη, αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη»
Δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο, διοργανώνουν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Η αυλαία αυτής της πρωτοβουλίας άνοιξε χτες, με μια εκδήλωση στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του Πανεπιστημίου Αθήνας. Ο τίτλος της ήταν «Τύπος και δημοσιογραφία: Πεδίο ταξικής πάλης» και ομιλητής ήταν ο Παύλος Αλέπης, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», που μιλώντας για την ουσία του θέματος ξεκαθάρισε ότι «Η γνώση, η ενημέρωση, ο σχολιασμός δεν είναι έννοιες αταξικές όπως δεν είναι αταξικός και ο πολιτικός λόγος. Εκφράζουν αντιτιθέμενα συμφέροντα που συγκρούονται και σε αυτά τα επίπεδα». Γύρω από το θέμα αναπτύχθηκε συζήτηση με ερωτήσεις από τους φοιτητές, των οποίων το επιστημονικό αντικείμενο δένεται άρρηκτα με τη θεματική της εκδήλωσης.

Στο πλαίσιο του δεκαπενθημέρου, τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 13.30, στη Φιλοσοφική Σχολή (αμφιθέατρο Aula): «Οι πνευματικοί άνθρωποι και ο "Ριζοσπάστης": Στον εργάτη απευθύνονται οι μεγάλοι διανοητές, στον εργάτη απευθύνονται οι πραγματικοί καλλιτέχνες». Ομιλήτρια: Γιάννα Στρεβίνα, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., επίσκεψη στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Μια σειρά εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σάββατο 20 Οκτώβρη

-- Καλλιθέα, 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (στοά Καραντηνού), η Οργάνωση Νότιων συνοικιών διοργανώνει ιστορικό περίπατο.

-- Μπραχάμι, 6.30 μ.μ., στο παλιό 3ο Δημοτικό σχολείο (Πηλέως 56), εκδήλωση της Οργάνωσης Νότιων συνοικιών. Ομιλητές ο Κώστας Ρήγας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Νότιων συνοικιών, και ο Βασίλης Μπάδας, πρόεδρος του παραρτήματος Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Αθήνα, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου (Λένορμαν και Αλεξανδρείας), εκδήλωση της Οργάνωσης Α' Αθήνας. Ομιλητής ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του ΚΣ.

-- Πειραιάς, 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), εκδήλωση της Οργάνωσης Πειραιά. Ομιλήτρια η Εύη Χαβελέ, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Πειραιά.

-- Βύρωνας, 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ (Χειμάρρας και Αϊδινίου), εκδήλωση της Οργάνωσης Ανατολικών συνοικιών. Ομιλήτρια η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ.

-- Λάρισα, 7 μ.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών. Ομιλητής ο Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας.

-- Βόλος, 6.30 μ.μ., στο «Θόλο», εκδήλωση των Μαθητικών Οργανώσεων Μαγνησίας.

-- Λιβαδειά, 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κρύας», εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λιβαδειάς σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ.

Κυριακή 21 Οκτώβρη

-- Καλλιθέα, 11.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ, εκδήλωση της Οργάνωσης Νότιων συνοικιών με θέμα το ολοκαύτωμα της οδού Μπιζανίου. Ομιλητής ο Θανάσης Μπάμπης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Νότιων συνοικιών.

-- Νέα Ιωνία, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΠ (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), εκδήλωση της Οργάνωσης Βόρειων συνοικιών. Ομιλητής ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

-- Πετρούπολη, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Εθνικής Αντίστασης 61), εκδήλωση της Οργάνωσης Δυτικών συνοικιών. Ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

-- Περιστέρι, 7 μ.μ., στο θεατράκι Ξυλοτεχνίας (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά), εκδήλωση της Οργάνωσης Περιστερίου. Ομιλητής ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του ΚΣ.

-- Μενίδι, 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42), εκδήλωση της Οργάνωσης Μενιδίου - Φυλής. Ομιλητής ο Αντώνης Καλύβας, μέλος του ΚΣ.

-- Νίκαια, 6 μ.μ., στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Π. Τσαλδάρη 10), εκδήλωση της Οργάνωσης Πειραιά. Ομιλητής ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής.

-- Χαλάνδρι, 6.30 μ.μ., στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (Χ. Φλωράκη 6, πρώην Πυθίας), εκδήλωση της Οργάνωσης Βόρειων συνοικιών. Ομιλήτρια η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ.

-- Λάρισα, 12 το μεσημέρι, στο πάρκο Αλκαζάρ, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών διοργανώνει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά 10 - 15 ετών, με τίτλο «Ψάχνοντας το μυστικό του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια».

Τρίτη 23 Οκτώβρη

-- Φιλοσοφική Αθήνας, 1.30 μ.μ., στην αίθουσα 432, εκδήλωση της Οργάνωσης Φιλοσοφικής.

Τετάρτη 24 Οκτώβρη

-- Παιδαγωγικά, 1 μ.μ., στην αίθουσα ΥΑ2, εκδήλωση των Οργανώσεων Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Παρασκευή 26 Οκτώβρη

-- Μεζούρλο Λάρισας (τόπος εκτελέσεων 1946-'49), 12 το μεσημέρι, εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας. Ομιλητής ο Γιώργος Καραβίδας, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας.

Σάββατο 27 Οκτώβρη

-- Αιγάλεω, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» (Δημαρχείου και Κουντουριώτου), εκδήλωση της Οργάνωσης Νοτιοδυτικών συνοικιών. Ομιλητής ο Βασίλης Βούλγαρης, γραμματέας της Αχτίδας Νοτιοδυτικών συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Η Οργάνωση Θριασίου διοργανώνει επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

-- Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδρομή στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας και στο ιστορικό σχολείο - μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε η συνέλευση και στη συνέχεια συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του βουνού.

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και Μαθητών Λάρισας, καθώς και η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας οργανώνουν εκδρομή στα Αμπελάκια, με ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων 1940-1949.

Παζάρια ελπίδας... και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Σε περίοδο που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο», ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε μέρες που οι εργοδότες «δίνουν» δουλειά (αν «δίνουν») για λίγα ευρώ και πολλές ώρες σε άθλιες συνθήκες, οι εκδηλώσεις του τύπου «Ημέρες καριέρας», που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με παζάρι ελπίδας. Χιλιάδες νέοι πέρασαν από εκεί, μήπως και μιλήσουν με κάποιον εκπρόσωπο εταιρείας, μήπως και «κερδίσουν» μια υπόσχεση, ένα «θα επικοινωνήσουμε μαζί σας»...

Οι νέοι εργαζόμενοι δε χρειάζονται «ευκαιρίες», αλλά δικαίωμα στη δουλειά και οι πολύχρωμες στημένες εκδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να εξωραΐζουν την επιχειρηματικότητα και τους «καλούς» επιχειρηματίες που «προσφέρουν» στους νέους.

Το ίδιο παζάρι, αλλά με άλλο τίτλο, στήνεται και μέσω των πανεπιστημίων της χώρας με τα «περιβόητα» Γραφεία Διασύνδεσης. Για παράδειγμα, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), το Γραφείο Διασύνδεσης και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υλοποιούν από τον Απρίλιο δράση με τίτλο «Πρόγραμμα Mentoring του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Απευθύνεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε «τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, φοιτητή και επαγγελματία, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης». Τέτοιες «συναντήσεις θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη και το ...παραμύθι θα πάει σύννεφο, ενώ οι επιχειρηματίες θα βρουν φθηνή εργατική δύναμη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «σκοπός των συναντήσεων είναι, μεταξύ άλλων, η συμβουλευτική υποστήριξη τόσο των Μεντόρων όσο και των Mentees στο έργο τους».

Παζάρια ελπίδας διοργανώνονται πανευρωπαϊκά και δεν αφορούν μόνο «ευκαιρία για δουλειά», αλλά και για «πρακτική άσκηση». Τις περισσότερες φορές η πρακτική άσκηση, μάλιστα, είναι κανονική δουλειά με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή. Στο ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ επιχειρηματιών και φοιτητών έχει μπει και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, που χτες έκανε ημερίδα με θέμα «We Mean Business», με σκοπό να «παρουσιαστούν στις επιχειρήσεις τα οφέλη της φιλοξενίας εκπαιδευομένων από όλο τον κόσμο».

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΕΕ που «ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να διαθέτουν περισσότερες θέσεις πρακτικής μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo da Vinci, ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων και να δοθεί ώθηση στην απασχολησιμότητα». Οπως σημειώνεται, μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση οι επιχειρήσεις «επωφελούνται, καθώς μπορούν να εντοπίζουν μελλοντικούς, δυνητικά άριστους εργαζομένους». Στη φάση της ανεργίας, των ελάχιστων υποτροφιών, της περιόδου που τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, το ΙΚΥ αποφάσισε να κάνει κάλεσμα στις επιχειρήσεις, διότι ...«ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις γνωρίζουν για τη δυνατότητα πρόσληψης ασκουμένου στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος»...

Σε μια περίοδο ανεργίας και εξαθλίωσης για εκατομμύρια νέους στην Ελλάδα και στην ΕΕ «όλα» λειτουργούν για να έχουν οι επιχειρήσεις φθηνούς εργαζόμενους ή εργαζόμενους που κάνουν πρακτική άσκηση σε καλές τιμές... Αποκαλυπτικό...


Γ.Χ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» διοργανώνουν σήμερα η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΚΟΒ του ΚΚΕ στην ΑΣΟΕΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στη 1.00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδου», και την παρουσίαση θα κάνει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ