ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ζητά το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Μωραΐτης και Δ. Μανωλάκου σημειώνονται τα εξής:

«Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου και γενικά ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά την ανακοίνωση, για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Είναι έγκλημα για μια παραγωγική μονάδα που χαρακτηριζόταν από κυβερνητικά στελέχη ως η "ναυαρχίδα" στον κτηνοτροφικό τομέα, όπου οι εισαγωγές ζωοκομικών ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2 δισ. ευρώ.

Ηδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και ο λαός της Ηπείρου βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κάθε μορφής, για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση και μετεξέλιξη της βιομηχανίας σε επιχείρηση σκληρής εκμετάλλευσης μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, εργαζομένων, λαϊκής κατανάλωσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους του ιδιώτη.

Η ΔΩΔΩΝΗ με τον κρατικοσυνεταιριστικό χαρακτήρα, που έχει, θεωρείται στήριγμα των κτηνοτρόφων, λειτουργεί σαν στάθμη αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμών γάλακτος όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Δεδομένου ότι η ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα των ίδιων των κτηνοτρόφων, και η κρατική ΑΤΕ για χρόνια εκμεταλλεύτηκε τον ιδρώτα τους, είναι λογικό και δίκαιο το αίτημά τους για να μη ιδιωτικοποιηθεί και να παραμείνει δημόσια.

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε τις άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και με τις άλλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, που αποτελούν καρτέλ.

Δεν θα παραλαμβάνουν το γάλα των μικρών παραγωγών και των απομακρυσμένων χωριών. Οι τιμές γάλακτος παραγωγού θα μειωθούν σημαντικά. Η εξόφληση του γάλακτος δε θα γίνεται κανονικά αλλά μετά από 6-8 μήνες και περισσότερο. Η ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων θα υπονομευθεί, αφού μπορούν να χρησιμοποιούν υποπροϊόντα, υποκατάστατα και σκόνες γάλακτος. Οι μορφές απασχόλησης θα γίνουν πιο ελαστικές. Με την ιδιωτικοποίηση θα έχουμε ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, αύξηση της ανεργίας και αποδυνάμωση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας. Η σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης με τις οδηγίες της ΕΕ, της τρόικας και του ΔΝΤ δίνει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο τα πάντα, ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Η πολιτική αυτή είναι αναποτελεσματική και σε βάρος της ύπαρξης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και της ντόπιας παραγωγής. Λύση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δημιουργώντας παραγωγικούς συνεταιρισμούς που με την ουσιαστική στήριξη του κρατικού τομέα θα παράγονται καλά, ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά εγχώρια τρόφιμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν σκοπεύουν μπρος στη λαϊκή κατακραυγή να ανακαλέσουν την πώληση - χάρισμα της ΔΩΔΩΝΗΣ που αποτελεί λαϊκό πλούτο της χώρας».

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ
Απειλούνται με αφανισμό

Συνάντηση χτες στη Βουλή εκπροσώπων των αγελαδοτρόφων με τη βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγελαδοτρόφων συναντήθηκε προχτές η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Οι αγελαδοτρόφοι περιέγραψαν τα σοβαρά -μέχρι αφανισμού- προβλήματα του κλάδου και ζήτησαν τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής η οποία συνεχώς μειώνεται.

Οπως τόνισαν, ενώ η χώρα μας με βάση την ποσόστωση της ΕΕ δικαιούται να παράγει 850.000 τόνους γάλα εν τούτοις φέτος θα παραχθούν μόνο 600.000 τόνοι από τις 108.000 αγελάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφεραν, ότι οι ανάγκες για γάλα είναι 1.500.000 τόνοι με αποτέλεσμα να δίνουμε 2,5 δισ. ευρώ για εισαγωγές γάλακτος και αγελαδινού κρέατος. Ο κλάδος, υπογράμμισαν, έχει εγκαταλειφθεί και δεν παίρνεται κανένα μέτρο για τη μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Απαιτείται, τόνισαν, εθνική στρατηγική για την κτηνοτροφία και έλεγχος των εισαγωγών.

Η Δ. Μανωλάκου είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή τα αιτήματα των αγελαδοτρόφων και τόνισε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για κάθε χώρα αφού αφορά τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Η κτηνοτροφία, ανέφερε, μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και τόνισε ότι οι περιορισμοί και οι θέσεις της ΕΕ δεν προστατεύουν καθόλου την εγχώρια παραγωγή, αλλά αντίθετα οδηγούν στην καταστροφή των μικρών παραγωγών ενισχύοντας τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι συνθλίβονται από τα διάφορα καρτέλ που από τη μία κρατούν στα ύψη τις τιμές των ζωοτροφών και από την άλλη αγοράζουν το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Κινητοποιούνται 4-5 Νοέμβρη

Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική αποφάσισαν να δώσουν οι αγρότες του Εβρου, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανελλαδική κτηνοτροφική κινητοποίηση που προγραμματίζεται για τις 4 και 5 Νοέμβρη. Αυτό αποφασίστηκε μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σουφλί, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ».

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αδυναμία πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σημειώματα από τον ΕΛΓΑ ότι θα στείλει την οφειλή στις ΔΟΥ και θα υπάρχουν κρατήσεις από εισφορές, αποζημιώσεις κλπ. Από πολλούς επισημάνθηκε η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

Αποφασίστηκε η ΟΑΣΕ να πάρει άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε δύο άξονες: Στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων, με βάση το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά. Στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και συνολικά της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά, καθώς και μαζικές παραστάσεις και διαμαρτυρίες.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Καλογήρου

Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου, στήνοντας με τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Καλογήρου της Αρτας απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των αγροτοβιομηχανικών μονάδων όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ που δίνεται στο κεφάλαιο για να ενισχύσει τα κέρδη του μέσα από το βάθεμα εκμετάλλευσης παραγωγών και εργαζομένων. Στο φόντο της ολοκλήρωσης του καπιταλιστικού διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και τις συνέπειες που αυτή θα έχει για την τιμή παραγωγού, τις σχέσεις εργασίας αλλά και τη λαϊκή κατανάλωση, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας - Αρτας - Αιτωλοακαρνανίας αναδεικνύουν την ανάγκη οι αγροτοκτηνοτρόφοι να δώσουν αγωνιστικό προσανατολισμό και περιεχόμενο στην εύλογη αντίδρασή τους προκειμένου αυτή να μην ξεφουσκώσει και διοχετευτεί σε ανώδυνα για την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική κανάλια. Από αυτήν τη σκοπιά καλούν τη φτωχομεσαία αγροτιά να βγάλει συμπεράσματα για την υπονομευτική στάση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση υποδεικνύοντας άλλο αγοραστή και την απάτη των «φυσικών φορέων» από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ηπείρου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση με άλλο σχήμα, αφού οι συνεταιρισμοί αποτελούν πια ισχυρές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Θέση που από κοινού υποστήριζαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας - Αρτας - Αιτωλοακαρνανίας καλούν σε πάλη για να καταργηθεί στην πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παράγωγη που να καλύπτει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Συγκέντρωση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης απαίτησε ο εργαζόμενος λαός της Φλώρινας, που το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία της Φλώρινας με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια και του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας.

Καταγγέλθηκε ότι ειδικότερα για την περιοχή της Φλώρινας, αλλά και τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, που πλήττονται από βαρύ και παρατεταμένο χειμώνα, οι επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια, τα μικρομάγαζα και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τα σχολεία (αφού οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο), τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα θα είναι δραματικές.

Σύσκεψη στα Γρεβενά

Σύσκεψη με στόχο την οργάνωση του αγώνα για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης διοργανώνεται την Παρασκευή 19 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Τη σύσκεψη διοργανώνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Γρεβενών, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πόλεως και Περιφέρειας Γρεβενών, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών και η Ομάδα Γυναικών Γρεβενών (μέλος της ΟΓΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ