ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον κομματικό Τύπο

Από την εκδήλωση της Τετάρτης στη Φιλοσοφική
Από την εκδήλωση της Τετάρτης στη Φιλοσοφική
Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη σχέση μεγάλων διανοητών, πνευματικών ανθρώπων με τον κομματικό Τύπο, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του δεκαπενθήμερου αφιερώματος στον κομματικό Τύπο που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Φιλοσοφική και μίλησε η Γιάννα Στρεβίνα, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», που μεταξύ άλλων τόνισε για το θέμα της εκδήλωσης: «Η σχέση "πνευματικού ανθρώπου - κομματικού Τύπου" είναι εξ ορισμού, από τη φύση της, μια σχέση αρμονική, συμβατή, συνεπής. Μια σχέση που και τα δυο σκέλη της υπηρετούν κοινό σκοπό: Το ανέβασμα της συνείδησης του λαού». Πολλοί φοιτητές από τη Φιλοσοφική, τη Φυσικομαθηματική Σχολή και το Πολυτεχνείο παρακολούθησαν την εκδήλωση εκφράζοντας με τις ερωτήσεις τους ένα γόνιμο προβληματισμό για το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων σήμερα, αλλά και για το πώς ο «Ριζοσπάστης» μπορεί να γίνεται διαρκώς καλύτερος στην υπηρεσία του σκοπού του.

Οι εκδηλώσεις του δεκαπενθημέρου συνεχίζονται ως εξής:

-- Σάββατο 20/10, στις 11.00, επίσκεψη στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα.

-- Τρίτη 23/10, στις 13.00, στο ΤΕΙ Πειραιά (αμφιθέατρο Α011) και Πέμπτη 25/10, στις 12.00, στο ΠΑΠΕΙ (πορτοκαλί αμφιθέατρο): Βιβλιοπαρουσίαση με την ομάδα βιβλίων: «Επαναστατικός - κομματικός Τύπος», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1918-2008. Η εφημερίδα του λαού. Περίοδος 1941-1945» και «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες». Ομιλητής Παναγιώτης Ράμμος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.


-- Πέμπτη 25/10, στις 13.00, στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφιθέατρο ΣΑΕΤ): «Οι ηρωικές μορφές του "Ριζοσπάστη" - Αφιέρωμα στους κομμουνιστές δημοσιογράφους». Ομιλητής Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Παρασκευή 26/10, στις 19.00, στα ΤΕΙ Πειραιά: «Η ιστορία του "Ριζοσπάστη": "Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης"». Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει το βράδυ, στις 21.00, καλλιτεχνικό αφιέρωμα και λαϊκό γλέντι, έκθεση γραφιστικής δημιουργίας με θέμα τον κομματικό Τύπο από σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ.

-- Σάββατο 27/10, στις 11.00 επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη

Μια σειρά εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σάββατο 20 Οκτώβρη

- Καλλιθέα, 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (στοά Καραντηνού), η Οργάνωση Νότιων Συνοικιών διοργανώνει ιστορικό περίπατο.

- Μπραχάμι, 6.30 μ.μ., στο παλιό 3ο Δημοτικό σχολείο (Πηλέως 56), εκδήλωση της Οργάνωσης Νότιων Συνοικιών. Ομιλητές ο Κώστας Ρήγας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Νότιων Συνοικιών, και ο Βασίλης Μπάδας, πρόεδρος του παραρτήματος Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

- Αθήνα, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου (Λένορμαν και Αλεξανδρείας), εκδήλωση της Οργάνωσης Α' Αθήνας. Ομιλητής ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του ΚΣ.

- Πειραιάς, 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), εκδήλωση της Οργάνωσης Πειραιά. Ομιλήτρια η Εύη Χαβελέ, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Πειραιά.

- Βύρωνας, 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ (Χειμάρρας και Αϊδινίου), εκδήλωση της Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών. Ομιλήτρια η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ.

- Λάρισα, 7 μ.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών. Ομιλητής ο Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας.

- Βόλος, 6.30 μ.μ., στο «Θόλο», εκδήλωση των Μαθητικών Οργανώσεων Μαγνησίας.

- Λιβαδειά, 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κρύας», εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λιβαδειάς σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ.

Κυριακή 21 Οκτώβρη

- Καλλιθέα, 11.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ, εκδήλωση της Οργάνωσης Νότιων Συνοικιών με θέμα το ολοκαύτωμα της οδού Μπιζανίου. Ομιλητής ο Θανάσης Μπάμπης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Νότιων Συνοικιών.

- Νέα Ιωνία, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΠ (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), εκδήλωση της Οργάνωσης Βόρειων Συνοικιών. Ομιλητής ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Πετρούπολη, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Εθνικής Αντίστασης 61), εκδήλωση της Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών. Ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Περιστέρι, 7 μ.μ., στο θεατράκι Ξυλοτεχνίας (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά), εκδήλωση της Οργάνωσης Περιστερίου. Ομιλητής ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του ΚΣ.

- Μενίδι, 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42), εκδήλωση της Οργάνωσης Μενιδίου - Φυλής. Ομιλητής ο Αντώνης Καλύβας, μέλος του ΚΣ.

- Νίκαια, 6 μ.μ., στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Π. Τσαλδάρη 10), εκδήλωση της Οργάνωσης Πειραιά. Ομιλητής ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής.

- Χαλάνδρι, 6.30 μ.μ., στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (Χ. Φλωράκη 6, πρώην Πυθίας), εκδήλωση της Οργάνωσης Βόρειων συνοικιών. Ομιλήτρια η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ.

- Λάρισα, 12 το μεσημέρι, στο πάρκο «Αλκαζάρ», η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών διοργανώνει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά 10-15 ετών, με τίτλο «Ψάχνοντας το μυστικό του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια».

Τρίτη 23 Οκτώβρη

- Φιλοσοφική Αθήνας, 1.30 μ.μ., στην αίθουσα 432, εκδήλωση της Οργάνωσης Φιλοσοφικής.

Τετάρτη 24 Οκτώβρη

- Παιδαγωγικά, 1 μ.μ., στην αίθουσα ΥΑ2, εκδήλωση των Οργανώσεων Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Παρασκευή 26 Οκτώβρη

- Μεζούρλο Λάρισας (τόπος εκτελέσεων 1946-'49), 12 το μεσημέρι, εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας. Ομιλητής ο Γιώργος Καραβίδας, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας.

Σάββατο 27 Οκτώβρη

- Αιγάλεω, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» (Δημαρχείου και Κουντουριώτου), εκδήλωση της Οργάνωσης Νοτιοδυτικών Συνοικιών. Ομιλητής ο Βασίλης Βούλγαρης, γραμματέας της Αχτίδας Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

- Η Οργάνωση Θριασίου διοργανώνει επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

- Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδρομή στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας και στο ιστορικό σχολείο - μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε η συνέλευση και στη συνέχεια συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του βουνού.

- Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και Μαθητών Λάρισας, καθώς και η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας οργανώνουν εκδρομή στα Αμπελάκια, με ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων 1940-1949.


Πλούσια πολιτιστική δράση της ΚΝΕ
  • Πρώτη συνάντηση των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ στην Αττική αυτή την Κυριακή
  • Εκδηλώσεις για παιδιά επίσης την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Ανάμεσα στις προσπάθειες της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στον τομέα του Πολιτισμού είναι και η ανάπτυξη μιας σειράς πολιτιστικών ομάδων, που δείγματα της δουλειάς τους έχουμε απολαύσει τόσο στα Φεστιβάλ όσο και στις γιορτές για παιδιά που διοργανώνει η ΚΝΕ. Στις πολιτιστικές ομάδες συμμετέχουν μέλη αλλά και φίλοι της ΚΝΕ και κάθε χρόνο η σύνθεσή τους ανανεώνεται και αναδιοργανώνεται με παλιούς και νέους συμμετέχοντες.

Ετσι και τώρα, η ΚΝΕ ανακοίνωσε την πρώτη για φέτος συνάντηση των πολιτιστικών ομάδων της. Θα γίνει αυτή την Κυριακή, 21 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου). Για σχετικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 6937.457.022, 6977.776.663 και 6977.285.471.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΝΕ, «για ακόμα μια χρονιά, με περισσότερη ανάγκη για δημιουργία και συμμετοχή, ξεκινούν να δουλεύουν οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ. Αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο και το μεράκι, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, διαπαιδαγωγούμαστε και διαπαιδαγωγούμε, εμπνέουμε δύναμη και αισιοδοξία προβάλλοντας το έργο κομμουνιστών και αγωνιστών καλλιτεχνών, απευθυνόμαστε με πολύμορφες εκδηλώσεις στη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στηρίζουμε την ερασιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό».

Θυμίζουμε ότι τις πολιτιστικές ομάδες αποτελούν: Μουσικά σχήματα (ορχήστρα, λαϊκορεμπέτικο, χορωδία, σύνολα κλασικής μουσικής, ομάδα μουσικών ερευνών), Ομάδα Θεάτρου, Ομάδα σύγχρονου χορού και Ομάδα Παραδοσιακών χορών.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ συνεχίζει και φέτος στη Θεσσαλονίκη τις πολιτιστικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά και νέους γονείς. Οι δραστηριότητες γίνονται κάθε Κυριακή, 10 π.μ. - 1 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας (Φίλωνος 9 - Τυρολόης), με στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με έννοιες όπως η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, ο πόλεμος, η ειρήνη και ταυτόχρονα με τις αξίες της αλληλεγγύης, του αγώνα, της διεκδίκησης, της συλλογικότητας.

Αυτή την Κυριακή, 21 Οκτώβρη, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Προετοιμασίες για το θεατρικό «Ο πόλεμος των δασών», βασισμένο στο βιβλίο «Καλημέρα, Ειρήνη», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ακόμα, ιστορίες, τραγούδια και ποιήματα για τα Αετόπουλα και την ΕΠΟΝ. Εργαστήρι κατασκευών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ