ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους που αντιδρούν

Με τη συνδρομή των ΜΑΤ, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και να επιβάλει την υλοποίηση του έργου ενάντια στις αποφάσεις των μαζικών φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.

Και χτες τα ΜΑΤ, κάνοντας χρήση χημικών, επιτέθηκαν στους αγωνιζόμενους κατοίκους που τις τελευταίες μέρες, καθημερινά, με δυναμικές κινητοποιήσεις, προσπαθούν να εμποδίσουν την εκτέλεση των εργασιών. Η επίθεση των ΜΑΤ σταμάτησε όταν στο χώρο άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά οι μαθητές των σχολείων της Ευκαρπίας. Τελικά, για άλλη μια φορά, εμποδίστηκε η έναρξη των εργασιών. Οι κάτοικοι μέσα από μαζική λαϊκή συνέλευση, χτες το βράδυ, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους. Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Γιάννης Ζιώγας, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο μεταξύ, την Κυριακή, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Προτείνουν να υλοποιηθεί το έργο σε άλλο χώρο, μακριά από τον οικισμό και παράλληλα απαιτούν την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στο λαό των βορειοδυτικών συνοικιών και στους μαθητές καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του λαού της περιοχής, απαιτεί να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε κατασταλτική δραστηριότητα με τα ΜΑΤ και σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με τους παράγοντες της τοπικής διοίκησης, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του ΣΜΑ στο χώρο που έχει χωροθετηθεί. Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και σχεδιασμούς σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια».

Παράλληλα τονίζει: «Πίσω από τη λογική κατασκευής και λειτουργίας του ΣΜΑ στην Ευκαρπία βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, που επιδιώκει να διασφαλίσει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτό τον τομέα, με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης απορριμμάτων. Μια τέτοια προοπτική υποβαθμίζει την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία. Η υπηρεσία καθαριότητας, οι ΧΥΤΑ, οι ΧΥΤΥ και οι ΣΜΑ θα λειτουργούν με βάση το κέρδος, ανταποδοτικά και όχι φυσικά για τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι αναγκαίος αλλά δεν πρέπει να κατασκευαστεί στο χώρο που έχει χωροθετηθεί αφού πρόκειται για μια επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά περιοχή.

Καλούμε το λαό της πόλης να αγωνιστεί ώστε:

- Να γίνει η διαχείριση των αποβλήτων με έναν Εθνικό (Κεντρικό) Σχεδιασμό με χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών δημόσιων πόρων.

- Καμία ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα του λαού

Από πρόσφατη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στα μέτρα
Από πρόσφατη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στα μέτρα
Παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κηφισιά, πραγματοποίησαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέου Ηρακλείου, με αφορμή την επιχείρηση εργολάβου την περασμένη βδομάδα, να διακόψει το ρεύμα σε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στην περιοχή, επειδή η ιδιοκτήτρια χρωστούσε.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, συνεργείο εργολάβων της ΔΕΗ πήγε στο Νέο Ηράκλειο και επιχείρησε να κόψει το ρεύμα στο κατάστημα, καθώς η ιδιοκτήτρια λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει δεν είχε καταβάλει τα χρήματα που όφειλε. Η ιδιοκτήτρια είχε προσπαθήσει να ρυθμίσει την οφειλή της στη ΔΕΗ με όσους οικονομικούς πόρους διέθετε, ωστόσο οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν το διακανονισμό, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Με την εμφάνιση του συνεργείου ειδοποιήθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Νέου Ηρακλείου, μέλη της οποίας βρέθηκαν αμέσως στο σημείο και με την παρέμβασή τους απέτρεψαν τους εργολάβους να διακόψουν το ρεύμα.

Χτες, κάτω από την πίεση που άσκησαν τα μέλη της επιτροπής στη διεύθυνση του υποκαταστήματος, πέτυχαν η ΔΕΗ να μην προχωρήσει εκ νέου σε νέα επιχείρηση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κατάστημα, καθώς και να γίνει ρύθμιση της οφειλής.

Συσκέψεις τις επόμενες μέρες
  • Συνέχεια στις συνελεύσεις του προηγούμενου διαστήματος στα δημοτικά εκλογικά διαμερίσματα διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., διοργανώνει σύσκεψη στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα Καραγιαννέικα, στο καφενείο «Αγρα» (οδός Αθηναίων 41). Αντίστοιχα, τη Δευτέρα 22/10, στις 7 μ.μ, στην Πλατεία Λιναρά (λεωφ. Γαλατσίου), διοργανώνει σύσκεψη το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα.
  • Σύσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας στο στέκι εργαζομένων και νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου), με τη συμμετοχή σωματείων, μαζικών φορέων και κατοίκων από την περιοχή.
  • Συνέλευση για την προετοιμασία αγώνων για την προστασία της λαϊκής οικογένειας ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, διοργανώνει τη Δευτέρα, 22/10, στις 6.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αναγέννηση» (Αυλώνος 82 Α, Σεπόλια).
  • Σύσκεψη με ανέργους στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αχαρνών (Δεκελείας 42), διοργανώνει τη Δευτέρα, 22/10 στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ανέργων Μενιδίου που δραστηριοποιείται στη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.
Εκδήλωση στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

.Την ερχόμενη Δευτέρα 22.10.2012 και ώρα 7 μ.μ. στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 - Αγιος Δημήτριος, τηλ: 210 9769.036), διοργανώνεται ψυχαγωγική εκδήλωση με τραγούδι, κιθάρα, μπουζούκι κ.λπ., με την εθελοντική προσφορά της «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ». Προσκαλεσμένοι οι συγγενείς και φίλοι των φιλοξενουμένων στο ίδρυμα, συναγωνιστές και σύντροφοι που αγαπούν την κοινωνική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το «Σπίτι του Αγωνιστή», όλοι όσοι αγαπούν και στηρίζουν το ΣΠΙΤΙ. Προβλέπεται μια χαρούμενη βραδιά που όλοι έχουμε ανάγκη.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ολοκαύτωμα της οδού Μπιζανίου, διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 21 Οκτωβρίου, ώρα 11.30 π.μ., στην οδό Μπιζανίου 10, στην Καλλιθέα, η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ, η ΟΒ Καλλιθέας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καλλιθέας.
  • Το Παράρτημα Πειραιά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει πολιτική εκδήλωση απάντηση στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας του ΕΑΜ και για τις πολιτικές εξελίξεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 21 Οκτώβρη και ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, Μπουμπουλίνας 21.
  • Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από τη ναζιστική σκλαβιά, συνδιοργανώνουν το Παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας. Μετά τη συγκέντρωση αντιστασιακών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και της νεολαίας, θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στην Πλατεία Ελευθερίας, στις πρώην φυλακές Αλεξάνδρας και στην Κίτρινη Αποθήκη.
  • Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λάρισας από τον φασιστικό ζυγό οργανώνει την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Δέχεται απειλές

Απειλές για τη ζωή του φέρεται να δέχεται ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, που πρόσφατα χαρακτήρισε την «Χρυσή Αυγή» «μαύρη νύχτα», ότι με τις επιθέσεις κατά μεταναστών προσβάλλει και εξευτελίζει τον Χριστό. Κατά δημοσιεύματα, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα δέχτηκαν ανώνυμα τηλεφωνήματα και απειλές τύπου «Το κομμούνι θα το κάψουμε» ή «Πείτε του ότι θα έρθουμε εκεί και θα σας γ......», γενικά να του «ζητούν» να σωπάσει για να μην υποστεί ...συνέπειες.

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, εντάσσοντας στον κατάλογο των προτεινόμενων ΣΔΙΤ τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ύστερα από την εξέλιξη αυτή, ο ΕΔΣΝΑ καλείται να υποβάλει μέσα σε διάστημα δύο μηνών αίτηση για την οριστική υπαγωγή των συγκεκριμένων έργων αυτών στο νόμο για τις ΣΔΙΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ