Πολύμορφες, πανελλαδικές κινητοποιήσεις κόντρα στην πολιτική αφανισμού τους
Αγωνιστικά καλούνται να αντιδράσουν οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική που τους αφανίζει. Στις 4 και 5 Νοέμβρη η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ) διοργανώνει πολύμορφες κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας και καλεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.
Η κατάσταση που βρίσκονται οι μικροί και μεγάλο μέρος μεσαίων κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα είναι δραματική. Βιώνουν τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής, εχθρικής πολιτικής της ΕΕ των ελληνικών κυβερνήσεων και των μνημονίων. Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να παλέψουν για να βάλουν φρένο στην άγρια αυτή πολιτική και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα καρτέλ. Να παλέψουν για την ικανοποίηση άμεσα συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως:
Η κυβέρνηση αρνείται ευθέως κάθε βοήθεια προς τις συνεταιριστικές αμπελουργικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι είναι υγιείς, στηρίζουν 200.000 οικογένειες και παράγουν ένα εξαγωγικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σε Επίκαιρη Ερώτησή της, στην οποία μετέφερε το αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων για δανειοδοτικές διευκολύνσεις (άτοκα δάνεια, παράταση εξόφλησης κ.λπ.).
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν σαφέστατος και αρνητικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, είναι μηδενικό». Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων δήλωσε γενικόλογα πως «ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στις τράπεζες θα αντιμετωπιστεί με την έλευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Δεν θέλετε να ενισχύσετε τον τομέα, δεν θέλετε να ενισχύσετε τη συγκέντρωση από συνεταιριστικές οργανώσεις», σημείωσε ανταπαντώντας η Διαμάντω Μανωλάκου, συμπεραίνοντας πως «ό,τι έχει συλλογική μορφή, το πολεμάτε με νύχια και με δόντια, προκειμένου και ο τομέας της οινοπαραγωγής να συγκεντρωθεί στους βιομήχανους». Τόνισε ότι «επειδή διαλύθηκε η Αγροτική Τράπεζα, θα πρέπει αυτή που την υποκαθιστά ή παίρνει το μερίδιό της να δανειοδοτήσει τους συνεταιρισμούς για τη συγκέντρωση του προϊόντος. Δε ζητάνε τίποτα παράλογο. Και εσείς δεν δώσατε καμία δέσμευση γι' αυτό».
Συνεχίζοντας η Δ. Μανωλάκου ανέφερε: «Προσπαθείτε να βγάλετε εκτός παραγωγικής διαδικασίας τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υγιείς, δουλεύουν». Νωρίτερα είχε απαιτήσει «να υπάρξει βραχυπρόθεσμη, άτοκη, επαρκής και χωρίς υποθήκη δανειοδότηση προς τις οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσουν την παραγωγή και να πληρώσουν τους αμπελοκαλλιεργητές» και «να αποσυρθεί ο νόμος - έκτρωμα 4015/2011 και, τρίτον, να παραταθεί η εξόφληση δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της περιόδου 2009 - 2010 που χορηγήθηκαν από το υπουργείο».
Τη στιγμή που τους εργαζόμενους τους μαστίζει η ανεργία και οι περικοπές μισθών και τους σαρώνει η φοροκαταιγίδα, ο όμιλος εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοινώνει αύξηση των κερδών του για το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 108%!
Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου για την περίοδο 1.1.2012 έως 30.6.2012 διαμορφώθηκε σε 596,5 εκατ. ευρώ έναντι 694,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σημειώνοντας μείωση 14,1%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν για την περίοδο 1.1.2012 έως 30.6.2012 σε 65,7 εκατ. ευρώ έναντι 31,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2011, δηλαδή αυξημένα κατά 108%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 116,2 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2011, δηλαδή αυξημένα κατά 35,1%.
Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 24,3 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,056 ευρώ έναντι ζημιών 0,141 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων, σε μία περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία συνοδεύεται από την κατακρήμνιση των μισθών και των συντάξεων, το δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής και επενδυτικής ζήτησης και την εκτίναξη της ανεργίας. Παρά ταύτα, το βιομηχανικό κεφάλαιο συνεχίζει να εφαρμόζει μια άκρως επιθετική τιμολογιακή πολιτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε ετήσια βάση το μήνα Σεπτέμβρη σημείωσαν άνοδο 5%, έναντι αύξησης 8,3% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε μέσα επίπεδα (δωδεκάμηνη περίοδος Οκτώβρης 2011 - Σεπτέμβρης 2012, σε σύγκριση με τη δωδεκάμηνη περίοδο Οκτώβρη 2010 - Σεπτέμβρη 2011) παρουσίασε αύξηση 5,8%, έναντι αύξησης 7,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.