ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η κινητοποίηση των σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ

Στις 12.00 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγιο Ελευθέριο

Απάντηση στην πολιτική που τους αναγκάζει να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνουν με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής. Με απόφαση του Συλλόγου τους οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγιο Ελευθέριο για να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης με σύνθημα «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας».

Οι νέοι στους χώρους της κατάρτισης αντιμετωπίζουν μια σειρά «χαράτσια» που ισοδυναμούν με κανονική αφαίμαξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Στην αρχή κάθε εξαμήνου πληρώνουν δίδακτρα ύψους 367 ευρώ, ποσό που διπλασιάζεται για τους μετανάστες. Με την έναρξη των μαθημάτων φορτώνονται το κόστος των σημειώσεων, του εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών που είναι απαραίτητα για την ειδικότητά τους.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής διεκδικεί:

  • Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ.
  • Να μην πληρώνουν οι σπουδαστές για βιβλία, σημειώσεις, υλικά και εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ «ΧΙΛΤΟΝ» - «ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ»
Πραξικοπηματικές τακτικές για να εξυπηρετήσουν την εργοδοσία...

...και να διασπάσουν το μέτωπο ενότητας που χτίζουν οι εργαζόμενοι στην Αττική

Από παλιότερη συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου, όπου και οι εργαζόμενοι του «Χίλτον» είχαν ταχτεί κατά των μειώσεων μισθών και υπέρ του αγώνα
Από παλιότερη συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου, όπου και οι εργαζόμενοι του «Χίλτον» είχαν ταχτεί κατά των μειώσεων μισθών και υπέρ του αγώνα
Σε διασπαστική και υπονομευτική, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, δράση προχωρούν πλέον ανοιχτά οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Λήδρα Μάριοτ», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για σφαγή των μισθών των εργαζομένων. Το «δρόμο»... βέβαια γι' αυτή την εξέλιξη άνοιξε τον περασμένο Ιούλη η πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που υπέγραψε σύμβαση για τα ξενοδοχεία με μείωση μισθών σε ποσοστό 15%.

Το μέτωπο ενότητας και πάλης του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας, η οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων στην κατεύθυνση αυτή, για να μην περάσει η μείωση των μισθών, έχουν βάλει σοβαρά εμπόδια στα σχέδια των ξενοδόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο «Χίλτον» όσο και στο «Λήδρα Μάριοτ» η κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της ενότητας και της μάχης που δίνει ο κλάδος με το πλαίσιο και τις μορφές πάλης που προτείνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα στα δύο ξενοδοχεία.

Δράση για να σπάσει η συσπείρωση και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ανέλαβε προχτές η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου στο «Χίλτον». Αυτή η πλειοψηφία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για καμία μείωση μισθών, προχώρησε σε συνεδρίαση του ΔΣ και με 5 υπέρ, 3 κατά (δύο συνδικαλιστές εκλεγμένοι της ΔΑΣ και ένας εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας) αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών και με ποσοστό πάνω από 8%!

Το προκλητικό, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων «Χίλτον» Αθηνών, είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κάποιοι από την πλειοψηφία του ΔΣ κατέφυγαν σε απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Είπαν, μεταξύ άλλων, ότι «αυτά που είχαμε τα χάσαμε, να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τη δουλειά μας, δεν φτάνει που εδώ πληρωνόμαστε... υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι κ.λπ.».

Επειδή όμως ούτε με τους εκβιασμούς δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, μια που την πρότασή τους την ψήφισαν 4 όλοι και όλοι εργαζόμενοι, διέλυσαν τη Γενική Συνέλευση με τη δικαιολογία ότι θα πάνε στα τμήματα για να ψηφίζουν οι συνάδελφοι. Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις υπάρχει λύση: Αυτή που ψήφισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για καμία μείωση μισθών και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια υπονόμευσης έκανε και η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στο «Λήδρα Μάριοτ»: Ενώ υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για καμία μείωση μισθών, καλεί σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους με πρόταση για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μείωση μισθών. Το κάλεσμα γίνεται με βάση πρόταση που κανείς δεν ξέρει αν συζητήθηκε καν στο ΔΣ, αφού οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) δεν κλήθηκαν σε συνεδρίαση για τη συζήτηση του θέματος. Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει: «Μετά από αυτή την εξέλιξη καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση (που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι) για να τελειώνουμε μια και καλή με τις ορντινάντσες της εργοδοσίας».


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΒΟΛΟΣ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αρνούνται ακόμα και ... τη συζήτηση!

Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκαν κάθε κουβέντα για τη νέα εργοδοτική επίθεση

Εντονη ανησυχία έχουν δημιουργήσει στην εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο, αλλά και στη διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), οι αντιδράσεις των εργαζόμενων απέναντι στην αξίωση να μειωθούν οι μισθοί 18% για 4 μήνες, με υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Παρά την προσπάθεια του σωματείου, την περασμένη Παρασκευή, να «μαντρώσει» ξαφνικά μέσα στο εργοστάσιο του Βόλου τους εργάτες, ώστε να περάσουν τα εκβιαστικά διλήμματα και οι εργοδοτικές αξιώσεις, σημαντικός αριθμός εργαζομένων δηλώνουν ότι δε δέχονται να σκύψουν το κεφάλι.

Αποτέλεσμα; Οι συνδικαλιστές του σωματείου να εκφράσουν ανοιχτά την «ενόχλησή» τους χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου ο πρόεδρος του σωματείου της «Χαλυβουργίας» (μέλος του ΔΣ του ΕΚ) εξαπέλυσε βρώμικη επίθεση στο σωματείο του Ασπροπύργου. Να σημειωθεί ότι στο ΔΣ του ΕΚ είναι εκλεγμένα τρία μέλη της διοίκησης του σωματείου της «Χαλυβουργίας» και επισημαίνοντας αυτό οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χτες, ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα και οι εξελίξεις. Αυτό στάθηκε αφορμή για τον συνδικαλιστή (στέλεχος της ΔΑΚΕ) να εξαπολύσει επίθεση στο σωματείο του Ασπροπύργου υποστηρίζοντας ότι είναι εργοδοτικό, γιατί ... σταμάτησε την απεργία χωρίς να πετύχει την επαναπρόσληψη των απολυμένων και εξυπηρέτησε τον Μάνεση. Από κοντά και ο αντιπρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου, ο οποίος υποστήριξε, ότι εκείνοι κοιτάνε τα του οίκου τους (εννοώντας την επιχείρηση) και να μην ασχολούνται οι υπόλοιποι με αυτά.

Οι προκλήσεις, βέβαια, δεν έμειναν αναπάντητες από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι οι συνδικαλιστές του σωματείου βγάζουν αγωνιστικές κορόνες μέσα από τη διοίκηση του ΕΚ και ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την εργοδοσία για τις μειώσεις μισθών, αλλά μέσα στο χώρο εργασίας τους ξεπουλάνε τους εργαζόμενους, υπογράφοντας τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Είναι οι ίδιοι, κατήγγειλαν, που πριν από ένα χρόνο έβαλαν την υπογραφή τους ικανοποιώντας τις αξιώσεις του Μάνεση για 5ωρο με ανάλογη μείωση μισθών, μετατρέποντας τελικά τους εργάτες σε απεργοσπαστικό μηχανισμό απέναντι στους απεργούς του Ασπροπύργου και φτάνουν στο σημείο να συκοφαντούν ένα ηρωικό σωματείο που έδωσε σκληρό αγώνα.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για δωρεάν μεταφορά

Κινητοποίηση με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μεταφορά για άνεργους, για φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, διοργανώνουν την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές, το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, το Συντονιστικό Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων και οι Επιτροπές Αγώνα σε ΟΑΕΔ και ΑΕΝ.

Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί στις 12.30 μ.μ. με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) όπου θα απαιτήσουν και τη διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άνεργους και φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ: Ξεκινούν από το Σάββατο 3 Νοέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας και ολοκληρώνονται την Τρίτη 6 Νοέμβρη. Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους το πρόγραμμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής: Αμαλιάδα: Σάββατο 3/11, στο Εργατικό Κέντρο από τις 9.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Ζαχάρω: Κυριακή 4/11 , στο Δημοτικό Σχολείο, στις 4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Πύργος: Κυριακή 4/11, στο Εργατικό Κέντρο, στις 9.30 π.μ. - 1 μ.μ. Δευτέρα 5/11, στο Εργατικό Κέντρο, από τις 9.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Τρίτη 6/11: στο Εργατικό Κέντρο, στις 9.30 π.μ. - 1 μ.μ.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ: Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών. Η σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

MEDIA STROM: Να παρθούν πίσω οι δύο τρομοκρατικές απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία της MEDIA STROM στις 25 Οκτώβρη απαιτεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα, για να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική επιθετικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ