ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό διήμερο για την κτηνοτροφία
  • Πολύμορφες κινητοποιήσεις πανελλαδικά στις 4 και 5 του Νοέμβρη
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της χώρας εξέδωσε, χτες, η ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 4 και 5 του Νοέμβρη. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Βγαίνουμε μαζικά, συντονισμένα στους δρόμους στις 4 και 5 Νοέμβρη, σε πανελλαδικό συντονισμό και με όποια μορφή πάλης εκτιμά η κάθε περιοχή. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ακόμη και τώρα που η κτηνοτροφία καταρρέει, τα λιπάσματα και η ενέργεια ανέβηκαν πάνω από 13% και οι εισαγωγές ζωοκομικών είναι δισεκατομμύρια ευρώ, μας κοροϊδεύουν, μας εμπαίζουν!

Σε χιλιάδες αγρότες κουτσούρεψαν δραστικά ή δεν έδωσαν καθόλου την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούμαστε και πολυδιαφήμιζαν οι τρικομματικοί κυβερνώντες ότι θα μας "ανακουφίσουν". Οι εχθροί με την "προβιά του φίλου" έρχονται για να μας φέρουν νέες αυξήσεις - χαράτσια στην ενέργεια, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, φορολογία χωραφιών, με μειώσεις στις συντάξεις ΟΓΑ, επιστροφές ΦΠΑ κ.ά. Αγρια τα μέτρα τους και αγριότερη η πολιτική τους! Οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι βιώνουμε τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης. Γιατί στηρίζουν κέρδη και προνόμια των καρτέλ στο γάλα, στις ζωοτροφές, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συρρικνώνοντας παραπέρα το εισόδημα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων.

Αυτή η πολιτική στοχεύει ξεκάθαρα στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους θα επιδεινωθεί παραπέρα από τις συνέπειες, τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βαθαίνει καθημερινά και σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 θα επιταχύνει το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να μην πληρώσουν τίποτα για την κρίση.

Σήμερα, οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση. Τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στηρίζουν και ενισχύουν, μέσα από τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών. Αυτή η πολιτική οδήγησε στη διάλυση της ΑΤΕ και στο ξεπούλημα - χάρισμα της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Και ας μην κοροϊδεύουν και εξαπατούν όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για το ξεπούλημα και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές και τα κόμματά τους που στήριξαν και στηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που προσπαθούσαν να αποκρύψουν την αλήθεια και να ξεγελάσουν τους κτηνοτρόφους, από την καταστροφή που τους περίμενε. Είναι οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που στηρίζουν την ύπαρξή τους στα λεφτά των αγροτών που χωρίς την έγκρισή τους και "αυθαίρετα", με κυβερνητικές πλάτες και νόμους, παίρνουν μέσω του ΕΛΓΑ. ΝΤΡΟΠΗ, να καταργηθεί!

Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η ΠΑΣΥ καλεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό διήμερο δράσης στις 4 και 5 Νοέμβρη, και ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της συμμετοχής μαζί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενάντια στα νέα μέτρα που μας εξοντώνουν. Η ανάπτυξη της καθημερινής πάλης μας θα βάλει φραγμό στα χειρότερα και θα ενισχύσει το στόχο ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων αλλά την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών. Με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης.

Στη διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων άμεσα διεκδικούμε:

  • Να δοθεί εξολοκλήρου η ενιαία ενίσχυση που δικαιούμαστε χωρίς καμιά περικοπή.
  • ΟΧΙ στα νέα μέτρα εξόντωσης (αύξηση εισφορών ΟΓΑ, ενέργεια, φορολογία χωραφιών, μείωση συντάξεων κ.ά.).
  • Επιδότηση άμεσα των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια κ.ά.) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων για τους κτηνοτρόφους, πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, με προστασία της εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΒ Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ, να ματαιωθεί το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
  • Οριοθέτηση των βοσκότοπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Δημιουργία σύγχρονων κρατικών σφαγείων και δωρεάν επέκταση του δικτύου υποδομής για να έχουν ηλεκτροδότηση σταβλικές εγκαταστάσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Παράθυρο για νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Παράθυρο για νέα αύξηση στα τσουχτερά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ άνοιξε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δηλώντας πως «το όριο του 20% ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει, να αυξηθεί στο 30% ή αν κριθεί και παραπάνω».

Πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι το Μάη με υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούν να πληρώνουν εισφορά +/-20% από αυτή που έχει ορίσει ο ΕΛΓΑ ανά προϊόν και ανά περιοχή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ανάλογα μειώνονται ή αυξάνονται οι αποζημιώσεις. Τώρα έρχεται εκ νέου ο Μ. Χαρακόπουλος να εγείρει θέμα αύξησης του ορίου του 20% που στην πράξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες εισφορές για λίγο μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τις κουτσουρεμένες που δίνονται, ή ακόμα πιο μικρές αποζημιώσεις. Και η δήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που ήδη παρακρατείται αυτόματα από τις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων η τσουχτερή εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι εισφορές που εισέπραττε ο ΕΛΓΑ ήταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και για πέρυσι πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Από την άλλη με το «Μνημόνιο 2» κόπηκαν 60 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ. Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για να καταργηθεί ο νόμος - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει το χαράτσωμα και νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα και ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

ΠΑΣΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Την Κυριακή η αγροτική κινητοποίηση

Στις 11.30 το πρωί στη Ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος

Αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνσης-ΕΕ, διεκδικώντας τη λήψη και εφαρμογή μια σειράς μέτρων που θα ανακουφίσουν το αγροτικό νοικοκυριό και θα προστατέψουν την αγροτική παραγωγή διοργανώνει η ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας με την στήριξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 4 Νοέμβρη και ώρα 11.30 το πρωί στην Ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας.

Προχτές, Δευτέρα, έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κτηνοτροφία που αυτή την περίοδο δέχεται σφοδρή επίθεση με την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους, καθώς και την καθίζηση των τιμών του γάλακτος. Επισημάνθηκαν οι αρνητικές συνέπειες από τη διάλυση της ΑΤΕ αφού σχεδόν το 70% της γης των αγροτών και η περιουσία των συνεταιρισμών βρίσκεται υποθηκευμένη εκεί. Τονίστηκε επίσης εισηγητικά πως η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει τις επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους συγκεντρώνοντας τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα από τα πρόσθετα μέτρα της τρικομματικής συγκυβέρνησης (μείωση επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις κ.ά.) που μεγαλώνουν τα αδιέξοδα.

Απέναντι στη συνολική αυτή επίθεση αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωση της δράσης μας, σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική που για να επιβληθεί πάει χέρι χέρι με το κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση σέρνονται στα δικαστήρια αγωνιζόμενοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετείχαν στο αγροτικό μπλόκο της Ερμίτσας το 2010 με την ΠΑΣΥ να διοργανώνει κινητοποίηση την Παρασκεύη 2 Νοέμβρη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ