ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Απαντάμε στη νέα επίθεση με όπλο την ενότητά μας

Από τη χτεσινή συνέλευση των χαλυβουργών
Από τη χτεσινή συνέλευση των χαλυβουργών
Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε μαζί με το σωματείο να αποτρέψουν όποιο αντεργατικό σχέδιο κι αν ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», δήλωσαν χτες ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ασπρόπυργο στην ενημερωτική Γενική Συνέλευση που έκαναν στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Μια Γενική Συνέλευση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις νέες αξιώσεις του Μάνεση για μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία.

Μάλιστα, σήμερα, οι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας.

Να προστατεύσουμε το σωματείο

Στην εισήγηση της συνέλευσης, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Μετάλλου σε μια σειρά εργοστάσια και επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση. Ετσι, όπως τόνισε, και στη Μαγνησία ο Μάνεσης εξαπέλυσε νέα επίθεση που δε θα σταματήσει εκεί, αλλά αμέσως μετά θα έρθει και στον Ασπρόπυργο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση που κάνει η εργοδοσία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για να καταφέρει ο Μάνεσης να περάσει τα μέτρα, θα προσπαθήσει να χτυπήσει το σωματείο, να μας διασπάσει. Ξέρει πολύ καλά ότι το σωματείο δεν το έχει στο χέρι, δε συμβιβάζεται με το συμφέρον του Μάνεση. Επομένως, πρέπει να το πούμε καθαρά, όποιοι στρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα ενάντια στο σωματείο, στηρίζουν στην ουσία το συμφέρον του Μάνεση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις στο Βόλο επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε πριν από την αναστολή της απεργίας, στους συναδέλφους εκεί. Οτι χωρίς κοινό αγώνα, χωρίς κοινή αντιμετώπιση, ο εργοδότης πιο εύκολα θα μπορεί να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Οτι όσο οι εργαζόμενοι δέχονται να υποτάσσονται και να σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, δεν μπορούν να περισώσουν τίποτα. Τόσο περισσότερο ο εργοδότης θα περνά στην αντεπίθεση και θα ζητάει μεγαλύτερες θυσίες από αυτούς».

Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, θετικό το γεγονός ότι το σωματείο του Βόλου δε δέχτηκε την πρόταση της εργοδοσίας αλλά επισήμανε ότι «χρειάζεται όμως και συνέχεια, να μην υποκύψουν οι συνάδελφοι στους εκβιασμούς και στα διλήμματα που θα προσπαθήσει να βάλει ο μηχανισμός του Μάνεση με διευθυντές και προϊσταμένους, να οργανώσει τον αγώνα τους και μαζί με το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, να ανατρέψουν τα σχέδια του Μάνεση». «Επομένως, τόνισε ακόμα, εμείς ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία του ηρωικού μας αγώνα, ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των εργοδοτών, με ενότητα, με οργάνωση, με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με το να κατανοήσουν όλοι οι εργάτες το σύνθημα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, ότι εμείς μπορούμε και χωρίς αφεντικά. Το παράδειγμα του Βόλου δείχνει ότι δεν τη γλιτώνει κανένας, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει με τον εργοδότη».

Καταλήγοντας, ο Γ. Σιφωνιός παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το σωματείο για το επόμενο διάστημα. Πρώτα και κύρια, όπως τόνισε, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο του Βόλου, ώστε να οργανώσουν κοινή δράση απέναντι στον κοινό εργοδότη. Να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, για να συντονίσουν τη δράση τους. Και σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά η διεκδίκηση της επαναπρόσληψης των απολυμένων με επαναλειτουργία της επιτροπής τους, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καθοριστεί τριμερής συνάντηση. Τέλος, σημείωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες του σωματείου, ώστε να σταματήσουν οι δεκάδες δικαστικές διώξεις απέναντι σε απολυμένους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απόφαση για νέα απεργία στις 9 Νοέμβρη

Να κηρύξει νέα πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, η ημερομηνία της απεργίας μπορεί να αλλάξει και αυτό εξαρτάται από το πότε θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει και από τη ΓΣΕΕ να κηρύξει την ίδια μέρα απεργία.

Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο να καλέσει τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν από σήμερα σε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν την άμεση αγωνιστική απάντηση με την ανακοίνωση των μέτρων. Να συμμετέχουν μαζικά στις επόμενες απεργίες και να οργανώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή των μέτρων.

Ο Αλ. Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπλοκαριστούν τα μέτρα, να μην περάσουν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, η μαζική συστράτευση γύρω από τη γραμμή της σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Παράλληλα, αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική την αλλαγή της εξουσίας σε επίπεδο τάξεων και όχι απλώς να αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση του καπιταλισμού. Την προοπτική αυτή, σημείωσε, δεν μπορεί να υπηρετήσει η σημερινή ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα η οποία είναι μέρος του προβλήματος. Εχει συμβιβαστεί, αποδέχεται τον ευρωμονόδρομο.

Ακόμα, η Β. Πανουτσάκου και άλλα στελέχη του ΠΑΜΕ στιγμάτισαν τη δράση των άλλων παρατάξεων που πλειοδοτούν σε αγωνιστικότητα στα λόγια αλλά στην πράξη βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα (όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει τα απογευματινά συλλαλητήρια από τις απεργίες), εμποδίζουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, εκφυλίζουν τις κινητοποιήσεις προτρέποντας σε διαφόρων μορφών απεργοσπασία (δηλώνουν ρεπό, ασθένεια και άλλα τη μέρα της απεργίας).

Στις τοποθετήσεις τους ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) αναλώθηκαν στις μορφές δράσης αλλά απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο περιεχόμενο του αγώνα. Πρόβαλλαν μόνο το αίτημα να μην περάσουν τα μέτρα. Η Αυτόνομη Παρέμβαση υπεραμύνθηκε των διάφορων «κινητοποιήσεων» που γίνονται από μια χούφτα συνδικαλιστών για λόγους εντυπωσιασμού αφήνοντας εκτός τη μάζα των εργαζομένων. Οπως υπερασπίστηκε και τη θέση της παράταξης στις τράπεζες για δημιουργία επαγγελματικού ταμείου στην Υγεία.

Τέλος, οι «Παρεμβάσεις» υπερπρόβαλλαν την πρόταση για απεργία διαρκείας (πρόταση που έκανε, μεταξύ άλλων, και η «Αυτόνομη Παρέμβαση») αλλά ως προς το περιεχόμενο έμειναν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών αλλά όχι στον έλεγχο της οικονομίας από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέγραψαν πλήρως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή των εισοδημάτων τάχα προς όφελος των εργαζομένων μέσα στον καπιταλισμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Η ΓΣΕΕ στοχοποιεί τους αγώνες τους

Τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και τους αγώνες τους ενοχοποιεί προκλητικά και ξεδιάντροπα η ΓΣΕΕ ως αιτία για το γεγονός ότι εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που απασχολούνται για 5 μήνες στα προγράμματα αυτά είναι απλήρωτοι. Χωρίς τσίπα και με περίσσιο θράσος σε επιστολή-απάντηση στις 8/10 προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» στα Γιάννενα, που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 4 έως τις 16 Οκτώβρη, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρει:

«Η επίσχεση εργασίας ενδέχεται να δημιουργήσει, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, σημαντικά προβλήματα στην εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων και την καταβολή των αποδοχών σας»!

Η ΓΣΕΕ, δηλαδή, που σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας αποκτά την ιδιότητα του εργοδότη και υλοποιεί τα τοπικά αυτά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, προσφέροντας δουλειά με ημερομηνία λήξης σε μακροχρόνια ανέργους και εξαθλιωμένους, θεωρεί ως υπεύθυνους για την απλήρωτη εργασία τους συμβασιούχους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να πάρουν τα ψίχουλα των 625 ευρώ το μήνα.

Απαιτεί μάλιστα από τους 5μηνίτες εργαζόμενους «να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία». Τους καλεί δηλαδή να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας και να επιστρέψουν για δουλειά, να εξακολουθούν να δουλεύουν απλήρωτοι και με σκυμμένο το κεφάλι, λέγοντας ότι θα ασκήσει «πιέσεις» για να εκταμιευτούν οι σχετικές πιστώσεις. Η επιστολή αυτή ανοιχτής υπονόμευσης και στοχοποίησης των αγώνων των εργαζομένων, με τη σφραγίδα και την υπογραφή του προέδρου της ΓΣΕΕ, στάλθηκε στις 8/10 ως απάντηση στην εξώδικη δήλωση επίσχεσης εργασίας των ενταγμένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στα Γιάννενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ