ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Εκεί που ο μόχθος γίνεται Τέχνη

Και χτες η Εκθεση πλημμύρισε από παιδιά
Και χτες η Εκθεση πλημμύρισε από παιδιά
Ενθουσιασμένοι δήλωναν οι μαθητές της Εκτης Τάξης Δημοτικού Σχολείου Περάματος καθώς περιδιάβαιναν στην Εκθεση εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» που λειτουργεί στο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά.

Τους μαθητές με τους δύο δασκάλους τους υποδέχτηκε ο γλύπτης Χ. Δαραδήμος, εξηγώντας τους πως «ο χώρος αυτός δεν είναι μουσείο, ούτε εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας χώρος σκληρής δουλειάς καθώς εκεί κατασκευάζονταν και επισκευάζονταν πλοία. Σ' αυτόν εδώ το χώρο οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τους εργάτες, παρακολούθησαν το σκληρό τρόπο δουλειάς και εμπνεύστηκαν τα έργα που θα δείτε. Υπάρχουν και έργα εμπνευσμένα από την κρίση και την ανεργία». Κάποια παιδικά πρόσωπα σκοτείνιασαν, ίσως γιατί αυτές οι λέξεις είναι τόσο γνώριμες και οικείες για εκείνα. Εδειχναν ενθουσιασμένα, συζητούσαν μεταξύ τους για το έργο που τους άρεσε, ρωτούσαν τους δασκάλους τους και τους καλλιτέχνες, που βρίσκονταν εκεί, για το τι συμβολίζει κάθε έργο. Στη συνέχεια ο Χ.Δαραδήμος οδήγησε τα παιδιά έξω από το μηχανουργείο για να δουν ένα μικρό καράβι που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο που οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν ή κατασκεύαζαν τα γλυπτά. Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ναυπηγοξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες από τη μια και οι καλλιτέχνες από την άλλη... Εκεί, όπου η σκουριά «ποτίζει» τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη σιγανή μουρμούρα της θάλασσας, εικαστικοί δημιουργοί κατέθεταν τη δική τους μαρτυρία.

Η έκθεση συνεχίζεται με ποικίλες εκδηλώσεις ως και την Κυριακή το βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα από τις 6-7 μ.μ. αφιέρωμα σε πολύ αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας. Αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. επίσης θα παιχτεί η παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» από τη θεατρική Ομάδα «Αλέκα Παΐζη». Επίσης την Κυριακή, 6.30 μ.μ., είναι προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα: «Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Και συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου «Ιστορίες για κρουστά».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΜΚΟ
«Καταπέλτης» σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τις πρώτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανακοίνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού - Τουρισμού, δίνοντας ένα ισχυρότατο χτύπημα στη δημόσια Αρχαιολογική Υπηρεσία και δημιουργώντας πολλούς κινδύνους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Συγκεκριμένα 14 ΜΚΟ εντάχθηκαν στον «1ο κύκλο αξιολόγησης της πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού - Τουρισμού», για τις περιοχές: Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Επτάνησα.

Το θέμα, που αποκάλυψε ο «Ρ» την άνοιξη, επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το Μάη και από τη σημερινή ηγεσία, με τον υπουργό, Κ. Τζαβάρα, να εμφανίζεται «διαφωνών» αλλά να την εφαρμόζει.

Το ΥΠΠΟ «προσκάλεσε» ΜΚΟ τον περασμένο Απρίλη «Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού"». Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του «αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη», προερχόμενη «από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Τα χρήματα θα δίνονται στις ΜΚΟ, για να προσλαμβάνουν άτομα κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, οι ΜΚΟ γίνονται «μαγαζιά» ενοικίασης εργατικής δύναμης!

Η πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού». Το πρόγραμμα προβλέπει «συνεργασία» μεταξύ «δικαιούχων» φορέων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», με καταστατική αρμοδιότητα την υλοποίηση δράσεων - μεταξύ άλλων και στον πολιτισμό - των «περιφερειακών και ειδικών υπηρεσιών» (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων, μουσεία) και τα, εποπτευόμενα από το ΥΠΠΟΤ, «ΝΠ ως συμπραττόντων φορέων, για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα» στον πολιτισμό! Και αφορά στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και για αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων, παρεμβάσεις σε μνημεία κ.ά.!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν και αποκάλυψαν το έγκλημα εναντίον της κληρονομιάς, αλλά και των εργαζομένων, αφού δημιουργούνται εργαζόμενοι-«σκλάβοι» με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο και «αφεντικό» τις ΜΚΟ. Την αντίθεσή τους σε αυτά τα σχέδια έχουν εκφράσει και οι σύλλογοι εκτάκτων και μονίμων αρχαιολόγων.

Συμπαράσταση στους απεργούς του Μετρό

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου, εκφράζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «οι αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν φέρει στο φως πλήθος αρχαιοτήτων σε μεγάλη έκταση και βάθος, που αποκαλύπτουν τη ζωή των αρχαίων κατοίκων της πόλης. Για την επίτευξη αυτού του σημαντικού έργου, καθοριστικής σημασίας είναι η συνεργασία πολλών εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων. Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία τους προάγει την άμεση αντιμετώπιση των εκάστοτε επιστημονικών προβλημάτων και τη γρήγορη εξέλιξη των εργασιών». Πολλοί εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα, κυρίως εργατοτεχνίτες, απολύθηκαν τους περασμένους μήνες, ως «πλεονάζον προσωπικό». Πρόσφατα μερικοί από αυτούς κλήθηκαν για επαναπρόσληψη, αλλά... με μειωμένο σχεδόν κατά 50% το ημερομίσθιο, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό έργο.

«Ουσιαστικά εφαρμόζεται η πολιτική κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και πίσω από μια νομότυπη φαινομενικά πράξη, καλυμμένη πίσω από τους μνημονιακούς νόμους, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, που ενώ θα προσφέρουν την ίδια εργασία, θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο», τονίζει ο ΣΕΚΑ, που εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στο Μετρό Θεσσαλονίκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους «να διεκδικήσουν, να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις».

Η «Οδύσσεια» του ανθρώπου

Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, μόνιμα εγκαταστημένος στην Ευρώπη, Ρόμπερτ Γούσον, εμπνέεται από τον Ομηρο και ανεβάζει στο Εθνικό Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το «PiccoloTeatro» του Μιλάνου, την «Οδύσσεια», που αφηγείται με τρόπο μοναδικό την πορεία του ανθρώπου προς τις ρίζες του αλλά και προς την ίδια την ύπαρξή του. Η πρεμιέρα δίνεται σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή, όπου θα παίζεται μέχρι τις 16 Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα παιχθεί για τρεις βδομάδες στο «PiccoloTeatro» και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κείμενο: Simon Armitage. Δραματουργία: Wolfgang Wiens. Συνεργάτες - σκηνοθέτες: Ann-Christin Rommen - Tilman Hecker. Κοστούμια: Yashi Tabassomi. Σκηνικό: Stephanie Engeln. Μετάφραση-δραματολογική υποστήριξη: Γιώργος Δεπάστας. Μουσική - πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου.

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ακης Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα, Αποστόλης Τότσικας, Κοσμάς Φοντούκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, κ.ά. Φωνή στον Κύκλωπα δίνει ο Δημήτρης Πιατάς.

Ο Οδυσσέας μετά τον πόλεμο της Τροίας ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, από το Αιγαίο Πέλαγος έως τα παράλια της Αφρικής, την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Αρχικά με τους συντρόφους του και μετά μόνος, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δοκιμασίες, εμπόδια ανυπέρβλητα, τη μανιασμένη θάλασσα, ναυάγια, θεούς, ανθρώπους και μυθικά τέρατα. Πολυμήχανος, θα τα ξεπεράσει όλα και θα επιστρέψει στον τόπο του...

Το ΔΣ και η επιτροπή πολιτιστικών εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, οργανώνει διάλεξη της γλύπτριας και ζωγράφου Ασπασίας Παπαδοπεράκη με θέμα «Ο επικούρειος ποιητής Κ.Π. Καβάφης». Η διάλεξη θα γίνει στις 29/10 (6.30μμ) στο Πνευματικό Κέντρου του δήμου (Ακαδημίας 50).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ