ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη στους ανέργους

Δυναμική παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητούνταν η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, πραγματοποίησαν οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα ανακούφισης για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης.

Εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών απαίτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τις κατοικίες, τα μικρομάγαζα και τις μικρές επιχειρήσεις και την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους άπορους. Επίσης ζήτησε να γίνουν δεκτά τα παιδιά όλων των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς, καθώς επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης να απαιτήσει μέσω του εκπροσώπου του στο ΔΣ του ΟΑΣΘ, να χορηγηθεί στους ανέργους και στις οικογένειές τους, σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες καθώς και δωρεάν μεταφορά για όλους κατά τις ώρες προσέλευσης στην εργασία (6 π.μ.- 9 π.μ.) με τις αστικές συγκοινωνίες.

Τα αιτήματα των Λαϊκών Επιτροπών στήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τελικά αποφάσισε μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% για τις κατοικίες και 6% για τα καταστήματα, όταν ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και μετά τη μείωση ο Δήμος με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Χαλάνδρι

Συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή Λαϊκή Επιτροπή Χαλανδρίου με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων και απλού κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παραρτήματος Βορείου Τομέα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη συνέλευση, πήραν το λόγο εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι οποίοι μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τη δράση τους, καθώς και εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές όπου παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οικογένειές τους. Εντονος ήταν ο προβληματισμός γύρω από το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης που οργανωμένα πρέπει να εκφραστεί σε οικογένειες που την έχουν ανάγκη.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Μετά τα χαράτσια έρχονται και ρήτρες δισεκατομμυρίων

Σαν να μην έφταναν τα πανάκριβα χαράτσια διοδίων που πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός, σε περίοδο πλήρους ανέχειας, στους 4 οδικούς άξονες η κατασκευή των οποίων με συμβάσεις παραχώρησης έχει «παγώσει» εδώ και 1,5 χρόνο, τώρα απειλείται να πληρώσει και πανάκριβες ποινικές ρήτρες δισεκατομμυρίων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων οδηγηθούν σε αδιέξοδο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση διάλυσης των συμβάσεων παραχώρησης οι παραχωρησιούχοι απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελία των έργων με υπαιτιότητα του δημοσίου, διεκδικώντας ποινικές ρήτρες 2 με 2,5 δισ. ευρώ! Για τις απαιτήσεις αυτές επικαλούνται τα κείμενα των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα έπρεπε να πληρώσει τα δάνεια, τη δεσμευτική επένδυση και το κόστος της. Σύμφωνα μάλιστα με τις συμβάσεις αυτές, το δημόσιο θα πληρώσει ποινικές ρήτρες ύψους 900 εκατ. ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που αυτές καταγγελθούν από το δημόσιο λόγω υπαιτιότητας των παραχωρησιούχων ιδιωτικών ομίλων! Στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τη δαπάνη των κατασκευασμένων εργασιών, τη δεσμευτική επένδυση, τα έσοδα από τα διόδια και τις εγγυητικές επιστολές.

Ολα αυτά επικαλούνται κατά τις διαπραγματεύσεις οι ιδιωτικοί όμιλοι, προκειμένου να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τις νέες συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν. Από την άλλη, όμως, ο κίνδυνος αυτός της πληρωμής υπέρογκων ποινικών ρητρών διοχετεύεται έντεχνα και από την κυβέρνηση, προκειμένου ο ελληνικός λαός να καταπιεί αγόγγυστα τις όποιες νέες παραχωρήσεις (εγγυήσεις, επιδοτήσεις κ.λπ.) κάνει προς τους κατασκευαστές και τις τράπεζες, προκειμένου να ξαναρχίσουν τα έργα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών ομίλων συζητιούνται τα εξής:

  • Απαιτήσεις των κατασκευαστών άνω των 500 εκατ. ευρώ που επικαλούνται καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές, μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας κ.λπ.
  • Περικοπές αντικειμένου των έργων. Ετσι ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας συζητιέται, είτε να περικοπεί εντελώς, είτε να κατασκευαστεί έως την γέφυρα Μουργκάνι στην Καλαμπάκα. Η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα Πύργος - Τσακώνα) να φτάνει ως τον Πύργο ή ακόμη και ως την Πάτρα κ.ά.
  • Διάφορες χρονικές παρατάσεις στην ολοκλήρωση των έργων, με παράλληλη παράταση της περιόδου εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων από τους ιδιωτικούς ομίλους, που σήμερα φτάνουν τα 30 χρόνια.
  • Να γίνει δραστική αύξηση της τιμής των διοδίων στα ολοκληρωμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και κάποια μείωση στα ημιτελή τμήματα (π.χ. Κόρινθος - Πάτρα, Τέμπη κ.λπ.), τη διαφορά, όμως θα την πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή και πάλι ο ελληνικός λαός!
ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Παναγιάς οργανώνει το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χανίων την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου στο χωριό Παναγιά όπου θα τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές που πήραν μέρος στη μάχη.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Κρητικές Μαδάρες που θα τραγουδήσουν ριζίτικα και η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων.

Η αναχώρηση με λεωφορεία είναι στις 9.30 το πρωί από το ΚΤΕΛ Χανίων.

Οι δικηγόροι απεργούν μέχρι τις 15 Νοέμβρη

Συνεχίζουν για μία βδομάδα ακόμη την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας, καθώς το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) αποφάσισε χτες την παράταση της απεργίας τους μέχρι τις 15 Νοέμβρη. Στο μεταξύ, ο ΔΣΑ αποφάσισε να αποσύρει όλους τους δικηγόρους που είναι σε επιτροπές του Δημοσίου, ενώ στην έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα συγκληθεί αύριο (Σάββατο) θα προτείνει να απέχουν πανελλαδικά οι δικηγόροι και από την υπογραφή συμβολαίων και τον έλεγχο τίτλων κυριότητας ακινήτων.

Κινητοποίηση γονιών για παιδικούς σταθμούς

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας προχωρούν την επόμενη Τρίτη, 13 Νοέμβρη στις 10 το πρωί, όσοι γονείς και κηδεμόνες στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα, διεκδικούν: Αμεση κατάργηση των τροφείων που επέβαλε η δημοτική αρχή, παρά τις τρεις αντίθετες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Να διασφαλίσει ο δήμος την ομαλή λειτουργία των σταθμών, λύση στα προβλήματα τροφοδοσίας και εφοδιασμού, επαρκείς πόρους για τους σταθμούς. Αμεση ανταπόκριση για τις δεκάδες παιδιά που έχουν μείνει εκτός σταθμών, λύση στο θέμα του προσωπικού.

ΔΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) αποφάσισε να γιορτάσει την 70ή επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012. Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή - μετακίνηση των αγωνιστών και μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φίλων, απόγονων και πρώην Πολιτικών Προσφύγων για να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, ο εργοδότης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου στη Σαλαμίνα, που κατηγορείται για την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος του Αιγύπτιου εργάτη που δούλευε στο φούρνο του. Περαστικοί είχαν βρει τον μετανάστη την περασμένη Κυριακή, δεμένο από το λαιμό με αλυσίδα σε δέντρο και ξυλοκοπημένο και χρειάστηκαν ειδικά εργαλεία για να κόψουν την αλυσίδα, ενώ ειδοποίησαν και ασθενοφόρο που μετέφερε τον τραυματία στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Στην Αστυνομία, ο ίδιος κατήγγειλε ως δράστη τον εργοδότη και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του αρτοποιού.

Προχτές, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, που ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ