ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προετοιμασία των «σύγχρονων» πολέμων

Η πρόσφατη αποπομπή του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικολάι Μακάροφ, συνδέεται όχι μόνο με την ύπαρξη του φαινόμενου της διαφθοράς στο υπουργείο Αμυνας, αλλά και με τα ανεπαρκή αποτελέσματα των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα των στρατιωτικών συστημάτων πληροφορικής, των αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων διεύθυνσης του τακτικού πολέμου, εκτιμά η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα».

Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον νέο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην διοικητή στον πόλεμο της Τσετσενίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, υπογράμμισε πως «ένα από τα κυριότερα καθήκοντα είναι ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα για την τελειοποίηση των δομών και της διοίκησης των στρατευμάτων». Ο Πούτιν ζήτησε «να οικοδομηθεί σταθερή, καλή εταιρική συνεργασία με τις κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού μέσα σε 1,5 μήνα πρέπει να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει «το νέο σύστημα ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των απειλών και την εθνική ασφάλεια για τα επόμενα 30-50 χρόνια». Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των «σύγχρονων πολέμων», όπου ειδικό ρόλο καλούνται να παίξουν το «αερο-διαστημικό τμήμα» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, όπως και το τμήμα μελέτης των σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Πυρηνικά και σε ιδιώτες

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, οι ιδιωτικές εταιρείες της Ρωσίας θα μπορούν στο εξής να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και του πυρηνικού τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, που καλύπτει τις ανάγκες των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Ο Ρογκόζιν σημείωσε πως το συνολικό μερίδιο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην αμυντική βιομηχανία πρέπει να φτάσει το 30-35% (στις ΗΠΑ φτάνει το 60%), αλλά δήλωσε ότι στον πυρηνικό τομέα οι ιδιωτικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν θα υποβληθούν σε μια σειρά ελέγχων για να λάβουν τις κατάλληλες άδειες. Επιπλέον δήλωσε με έμφαση πως τυχόν εμφάνιση κοντά στις ρωσικές ακτές πλοίων των ΗΠΑ, εξοπλισμένων με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τύπου «Aegis», θα προκαλέσει οξύτατη αντίδραση της Μόσχας. Οπως τόνισε, η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, προκαλώντας «κυνήγι εξοπλισμών» και σημείωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τον εξοπλισμό όχι μόνο με τα συστήματα άμυνας - αεράμυνας «S-400», αλλά και με τη νέα γενιά αντιπυραυλικής προστασίας - με το σύστημα «S-500», που θα είναι ικανό να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς στόχους και πέρα από τα όρια της ατμόσφαιρας.


Ι. Π.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Συνδικαλιστές υπηρέτες του κεφαλαίου

Η Σουηδική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, LO, αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν οι υποταγμένες στο καπιταλιστικό σύστημα συνδικαλιστικές δυνάμεις, που βάζουν πλάτη να προχωράει η επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργατικής τάξης. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρόεδρος της LO, Καρλ Πέτερ Θόρβαλντσον δήλωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας» και γι' αυτό βλέπουμε θετικά την κυβερνητική πρόταση να τεθεί άμεσα σε ισχύ μια ειδική σύμβαση εργασίας για τους νέους με μειωμένες αποδοχές για μειωμένο χρόνο εργασίας συν μία περίοδο μαθητείας αμισθί. Συγκεκριμένα, προτείνεται αμειβόμενη απασχόληση διάρκειας ίσης με το 75% εκείνης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, σε συνδυασμό με μια αμισθί καθημερινή μαθητεία του νέου, που θα καλύπτει το υπόλοιπο 25% του ημερήσιου χρόνου εργασίας του μεγαλύτερου σε ηλικία εργαζόμενου.

Μάλιστα, οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές επικαλούνται τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας για νέους 15-24 ετών στη Σουηδία που είναι 22,2% (βέβαια, το 15 χρονών σημαίνει ότι βγαίνουν στη βιοπάλη παιδιά που θα έπρεπε να σπουδάζουν) και προσδοκούν ότι με το σκλαβοπάζαρο της ειδικής σύμβασης «η ανεργία θα πέσει στο 15%». Αυτά συμβαίνουν στην αναπτυγμένη Σουηδία, και αποδεικνύουν ότι σε όλη την ΕΕ και τον καπιταλιστικό κόσμο κοινή επιδίωξη του κεφαλαίου είναι να κάνουν όσο πιο φτηνή μπορούν την εργατική δύναμη για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.

BRICS
Προς κοινό Ταμείο

Από τη φετινή συνάντηση «αναδυόμενων» καπιταλιστικών δυνάμεων στην Ινδία
Από τη φετινή συνάντηση «αναδυόμενων» καπιταλιστικών δυνάμεων στην Ινδία
Η 5η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών των χωρών του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα πραγματοποιηθεί το Μάρτη του 2013 στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής, Σεργκέι Λαβρόφ και Μαϊτέ Νκοάνα - Μασαμπάνε.

Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, οι υπουργοί των δύο χωρών τόνισαν πως αυξάνονται οι ρυθμοί των εταιρικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Νότιας Αφρικής στην οργάνωση BRICS κι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δυναμική της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας - Νότιας Αφρικής. Επίσης, υπογράμμισαν «την κοινή τους επιθυμία να οικοδομήσουν παραπέρα τις πολιτικές, εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πληροφορίες του Reuters, που αναπαράγει ο ρωσικός Τύπος, οι χώρες του BRICS προετοιμάζουν σχέδιο για τη δημιουργία ενός Κοινού Ταμείου κατά της κρίσης, το οποίο μπορεί να σχηματιστεί από τα αποθεματικά χρυσού, ύψους ως 240 δισεκατομμύρια δολάρια για τις χώρες του BRICS, που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως απόρροια της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Επίσης, σχεδιάζουν Κοινή Τράπεζα Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση έργων στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες χώρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η δημιουργία του Κοινού Ταμείου κατά της κρίσης είναι απάντηση του BRICS στην προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου οι BRICS διεκδικούν μεγαλύτερο ρόλο.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέο πυραυλικό σύστημα υπό την επωνυμία «Velayat 4» καθώς και ένα νέο πυροβολικό σύστημα παρουσίασε ο ιρανικός στρατός κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων αντιαεροπορικών ασκήσεων που άρχισαν, προχτές, στο Ιράν, στο πλαίσιο της διαρκώς εντεινόμενης όξυνσης στην περιοχή του Κόλπου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δύο «ειδησεογραφικές» προπαγανδιστικές ιστοσελίδες για τα τεκταινόμενα στο Κέρας της Αφρικής και κυρίως για τις επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρουν στην περιοχή άνοιξε η διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM), για να παρουσιάσει υποτίθεται με «ακρίβεια και αμεροληψία» τις εξελίξεις στην περιοχή...

ΚΑΪΡΟ.-- «Πολύ σοβαρά» λαμβάνει υπ' όψιν της η αιγυπτιακή κυβέρνηση τις απειλές ενός ακραίου σαλαφιστή ιεροδιδάσκαλου ο οποίος ζήτησε να καταστραφούν τα μνημεία των πυραμίδων και της Σφίγγας, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «αντιβαίνουν τον ισλαμικό νόμο περί λατρείας των ειδώλων».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επιδημία κίτρινου πυρετού στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχει προκαλέσει μέσα στις τελευταίες έξι βδομάδες το θάνατο 106 ατόμων ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην χώρα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατοντάδες κάτοικοι περιοχών της βορειοδυτικής Κένυας εγκατέλειψαν χτες τις εστίες τους από το φόβο αντιποίνων από τις κενυατικές αστυνομικές δυνάμεις μετά τη φονική ενέδρα που έστησαν ζωωοκλέφτες της φυλής Τουρκάνα της περιοχής σε βάρος 34 αστυνομικών.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-- Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, που πλήττει την βόρεια και την κεντρική Ιταλία και έχει προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες από τις εκχειλίσεις ποταμών, βυθίζοντας κάτω από το νερό μέρος του οδικού δικτύου αλλά και τμήματα πόλεων, μεταξύ αυτών και της Βενετίας, όπου τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν πλημμυρίσει. Επίσης, ο κυβερνήτης της Τοσκάνης ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΙΤΑΛΙΑ
Ιδρυσαν Χρυσή Αυγή

ΡΩΜΗ.--

Ιταλοί φασίστες ίδρυσαν κόμμα με την επωνυμία Χρυσή Αυγή (Alba Dorata) χρησιμοποιώντας τα ίδια σύμβολα με την ομώνυμη φασιστική οργάνωση στη χώρα μας.

Iδρυτής εμφανίζεται ο 44χρονος Αλεσάντρο Γκαρντόσι (πρώην γραμματέας της ακροδεξιάς Φόρτζα Νουόβα στην Τεργιέστη) ενώ η ιστοσελίδα του κόμματος ξεκίνησε στις 4 του μήνα σε μία προσπάθεια στρατολόγησης μελών με τη γνωστή μέθοδο της χρήσης «φιλολαϊκών» και εθνικιστικών συνθημάτων και απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Προτείνουν επιστροφή στη λιρέτα, την άμεση απέλαση των ξένων κρατουμένων από τις ιταλικές φυλακές, ενώ εξυμνούν τον Ιταλό δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.

Ισπανίδα πουλάει όργανά της για να ... ζήσει

Η καπιταλιστική κρίση έχει χτυπήσει σφοδρά τα λαϊκά στρώματα και στην Ισπανία, όπου το 25% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από εξώσεις, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες.

Συγκλονιστική είναι η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω της εφημερίδας «El Mundo», όπου μια άνεργη 44χρονη Ισπανίδα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να πουλήσει όσα όργανά της δεν είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή της, προκειμένου να μπορέσει να βρει μια αξιοπρεπή στέγη για την ίδια και την κόρη της.

«Αρχικά έβαλα προς πώληση ένα νεφρό, τώρα πουλάω επίσης τους κερατοειδείς, έναν πνεύμονα, ένα τμήμα από το ήπαρ μου... Πουλάω οποιοδήποτε όργανό μου σε όποιον μπορεί να το πληρώσει και το κάνω γιατί, πολύ απλά, είμαι απελπισμένη» αναφέρει και προσθέτει ότι είναι και ανάπηρη σε ποσοστό 66%, επειδή ο άνδρας με τον οποίο συζούσε επί 18 χρόνια την κακοποιούσε. Η περίπτωση στην Ισπανία, να βγάζει στο σφυρί όργανά της για να επιβιώσει, που συμβαίνει όλο και πιο συχνά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δείχνει την απανθρωπιά και τη σαπίλα του συστήματος όπου οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα άνθρωποι να φτάνουν στην απόγνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ